Kalender


Marts


sangbogTorsdag 16. marts kl. 20.00

Syng i Den Blå – Fællessang og kaffebord

Festsal – Entré: 60 kr

 

 


Boris Kozlov

Seamus Blake

Fredag 17. marts kl. 20.00

Aarhus Jazz Orchestra Plays Mingus feat. Seamus Blake & Boris Kozlov
Charles Mingus Jr., den legendariske amerikansk jazzbassist og orkesterleder, er nævnt som en af de vigtigste jazzkomponister i historien. Nu kan hans musik opleves med et af Europas førende big bands Aarhus Jazz Orchestra og solisterne Boris Kozlov på bas og Seamus Blake på tenorsaxofon.
Begge musikere er i det New York baserede ”Mingus Big Band” ledet af Charles Mingus’ enke Sue Mingus.

Charles Mingus kompositioner rummer varmen og den sjælefulde fornemmelsen kendt fra hardbop, og trækker kraftigt på sort gospelmusik og blues. Mingus har engang citeret Duke Ellington og kirken som hans to absolut vigtigste påvirkninger. Mingus gik ind for kollektiv improvisation, svarende til de gamle New Orleans jazz parader, med særlig vægt på det enkelte bandmedlems interageren med gruppen som helhed. Han kiggede ikke kun på de tekniske færdigheder hos de tilgængelige musikere, men i høj grad også deres personligheder.Mange musikere har passeret igennem Mingus’ orkestre, og har senere forsat deres virke, med imponerende karrierer. Mingus rekrutterede talentfulde og nogle gange lidt kendte kunstnere, og samlede på den måde utraditionelle instrumentale konfigurationer, hvilket var med til at give et unikt, nærværende og for publikum vedkommende udtryk.

Aarhus Jazz Orchestra er et af Europas førende bigbands med mere end 100 årlige koncerter i ind- og udland. Orkestret er sammensat af nogle af de allerbedste danske jazzmusikere, hvoraf flere er solister i international klasse.
Aarhus Jazz Orchestra har arbejdet sammen med nogle af vor tids størstejazzikoner heriblandt den grammyvindende Kurt Elling, guitarikonet John Scofield, mesterdirigent og komponist Geir Lysne og mange flere, og har derudover en række anmelderroste og prisvindende udgivelser bag sig. Aarhus Jazz Orchestra er det eneste rytmiske basisensemble i Danmark.
Festsalen – Entré: Voksne: 120 kr – Studerende: 50 kr

Giordano Bellincampi

Søndag 26. marts kl. 15.00

Brahms’ 2. Symfoni med Giordano Bellincampi og Forårsfilharmonikerne.

Forårsfilharmonikerne er et fuldt besat symfoniorkester, som består af ca. 90 meget erfarne amatører og semi-professionelle, som alle håndplukkes til opgaven. Det er den internationalt anerkendte dirigent Giordano Bellincampi, der står på podiet.

Forårsfilharmonikerne er et symfoniorkesterstævne, der siden 1991 har været afholdt hvert år i en forårsweekend først på Rødkilde Gymnasium i Vejle og fra 2009 på Askov Højskole/Musisk Center Askov.Ved den kommende orkesterweekend i 2017 skal der igen spilles stor symfonisk musik:

Rossini: Ouverture til “Den tyvagtige skade”

Johannes Brahms: Symfoni nr. 2, D-dur, op. 73

Det er tidl. operachef ved Den Jyske Opera, Giordano Bellincampi, der står i spidsen for det store orkester. Han er nu i gang med en international karriere som chefdirigent for tre udenlandske orkestre (Duisburg, Kristiansand og Auckland), og vi er meget glade for, at han fortsat kan finde tid i kalenderen til en weekend med os.

Udover at give deltagerne en meget stor oplevelse ved at spille stor symfonisk musik i et velbesat orkester, har projektet også til formål at give de tilstedeværende højskoleelever og lokale en mulighed for at høre lødig klassisk musik ved den gratis koncert, som afslutter orkesterweekenden.

Festsalen – Fri entré

Mandag 27. marts kl. 19.00

“Til søs med Mikkel Beha

Siden Mikkel var helt lille, har eventyret og rejserne til søs været en stor del af hans liv. En aften med Mikkel er en rejse ud i den store forunderlige verden, og alle de udfordringer der følger med, når man slipper fortøjninger til den velkendte hverdag og tager på eventyr. Mikkel fortæller om at rejse med børn, om mødet med fremmede kulturer og glæden ved at krydse de store oceaner. Men også om det hårde slid, det indimellem kan være, for at få sine drømme til at gå i opfyldelse. Mikkel viser billeder fra et langt liv på verdenshavene og klip fra TV-serien ”Kurs Mod Fjerne Kyster”, og fortæller om alt det, man ikke ser på TV. Mikkel er en engageret og levende fortæller, der med stor glæde deler ud af de mange oplevelser køjesækken er fyldt med, efter at have rejst verdenen tynd med sin familie.

Festsalen

Køb billet her


April


sangbogTorsdag 20. april kl. 20.00

Syng i Den Blå – Fællessang og kaffebord

Festsal – Entré: 60 kr

 

 


Maj


pia-friis-laneth

Pia Friis Laneth

Mandag 1. maj kl. 09.30

Pia Fris Laneth: Om reformationen – Luthers Käthe og andre kvindfolk

Pia Fris Laneth, forfatter, journalist og dokumentarist er en sjov, skarp, uforudsigelig og ikke mindst velformuleret foredragsholder.
I anledning af reformationsåret fortæller hun om Martin Luthers Käthe og andre kvindfolk. Luther giftede sig med nonnen Katharina von Bora, og det blev et meget lykkeligt ægteskab. Hun var en meget begavet kvinde, som udover 6 børn styrede en stor husholdning. Hr og fru Luthers ægteskab blev et forbillede for protestantiske familier.

Foredragssal – Entré: 75 kr


monica_r

Monica Ritterband

Mandag 1. maj kl. 15.00

Monica Ritterband taler om sin kunst

Monica Ritterband huskes af mange som studievært på DRs TV-Avisen. Senere var hun informationschef i Carlsberg. Siden 1997 har hun helliget sig kunsten på fuld tid. Hun har lavet lysestager for Holmegaard, porcelænsserien Musica for Royal Copenhagen, duge for Georg Jensen Damask, tæpper for Egetæpper og meget andet. – Foredragssal: 75 kr


anna_c

Anna Carina Sundstedt

mimi_kjaer

Mimi Kjær Dulong

Mandag 1. maj kl. 20.00

Koncert – Mimi Kjær Dulong, klaver, Anna Carina Sundstedt, sopran – På programmet er opera-arier, lieder og danske sange m.m.

Anna Carina Sundstedt er dansk-svensk sopran, uddannet ved John Guttmann, Lars Waage og Tonny Landy i København. Studier ved Richard Miller i USA, Hans-Peter Blochwitz i Schweiz og Alessandra Althoff i Italien. Masterclasses bl.a. ved Helmut Deutsch, Rudolp Jansen, Patricia McCaffrey og Virginia Zeani Rossi-Lemeni.

Scenedebut som Nedda i Bajadser i 2005 ved Opera i Provinsen. Herefter en række operaroller, bl.a. Nattens Dronning og Micäela, på scener i Danmark, Tyskland og Norge.

Solist i klassiske værker som Händels Messias, Faurés Requiem og Orffs Carmina Burana samt operauddrag med Filharmonię Zielonogórską (PL), Collegium Musicum (N), Ensemble 1700 (S), Sjællands Symfoniorkester, DR Underholdningsorkestret, Copenhagen Soloists og Tivolis Promenadeorkester.

Mimi Kjær Dulong er uddannet fra Det Kgl. Danske Musikkonservatorium i København ved Tove Lønskov, Anne Øland og Amalie Malling i 1997. Studier i London hos professor Yonty Solomon og i Budapest hos professor Istvan Lantos. Deltaget i adskillige klaver- og kammermusikkonkurrencer i både ind-og udland. Masterclasses ved bl.a. Kevin Kenner, Jiri Hklinka, Rudolf Kehrer og Victor Marzanov. Aktiv som solist, kammermusiker, akkompagnatør og repetitør og har givet koncerter i bl.a. Polen, Frankrig, Rusland, Malaysia og det meste af Danmark.

Festsal – Entré: 75 kr

 


anna_libak

Anna Libak

Tirsdag 2. maj kl. 09.30

Anna Libak: Konflikten i Ukraine og Rusland – Anna Libak er udlandsredaktør og lederskribent på Berlingske Tidende. I den offentlig debat er hun især kendt for sin viden om Rusland. Hun er ofte i ”Deadline” .Hun er dybt optaget af kultur og litteratur. Var i 5 år litteraturredaktør på Weekend-avisen. Hendes foredrag belyser især konflikten i Rusland og Ukraine, men hun kommer også ind på verdenssituationen som helhed. –
Foredragssal – Entré: 75 kr


Dorthe Nors, forfatter Dollerup v. Viborg

Dorthe Nors

Tirsdag 2. maj kl. 15.00

Dorthe Nors taler om sit forfatterskab.

Det er sjældent, at danske forfattere bliver kendt i udlandet, før de bliver det i Danmark. Men det blev Dorthe Nors. Hun fik sit internationale gennembrud i 2014 med novellesamlingen Kantslag.

Foredragssal – Entré: 75 kr


per-stig-moeller

Per Stig Møller

Torsdag 4. maj kl. 09.30

Per Stig Møller: ”Dage og kampe”

Per Stig Møller har i 2016 udgivet sine erindringer ”Dage og Kampe”.
Her fortæller han om sit spændende liv. Vi får indblik i Møllers privatliv gennem et livs mange glæder og sorger, og viden om hans offentlige liv som kulturperson og politiker.

Foredragssal – Entré: 75 kr


kim-leine

Kim Leine

Torsdag 4. maj kl. 15.00

Kim Leine: Om ”Afgrunden” og forfatterskabet

Kim Leines foredrag er om eget liv og forfatterskab. Han fik stor succes og anmelderroser for bogen ”Profeterne i Evighedsfjorden”. Han vil især tale om sin sidste bog ”Afgrunden”, som handler om Finlandskrigen. Bogen kom i 2015. Forfatterskabet kredser om mennesker, der er kastet ind i barske livsbaner præget af misbrug og flugt. Foredragssal – Entré: 75 kr


Poul Smidt

Poul Smidt

Fredag 5. maj kl. 09.30

Poul Smidt: Viggo Kampmann

Poul Smidt er journalist og jurist. Kendt bl. a. som TV journalist på Deadline. Har også været ansat på Askov Højskole. Han har i 2016 udgivet den første biografi om Viggo Kampmann, Danmarks statsminister fra 1960-1962. Poul Smidt fortæller om sit arbejde med bogen om den manio-depressive politiker. Om Kampmanns klogskab og vildskab og skæve vinkler i historieskrivningen.

Foredragssal – Entré: 75 kr


Juni


Mandag 5. juni – Grundlovsmøde i Skibelund Krat

15.00 Gymnastikopvisning med Skibelund Idrætsefterskole
15.30 Den Danske Salmeduo underholder i krattet – Se dendanskesalmeduo.dk – Se præsentationsvideo om CD/bogudgivelse i anledning af Reformationsjubilæet
16.15 Den Danske Salmeduo spiller til fællessang 
16.30 Grundlovstale ved Askov højskoles ny forstander Klaus Majgaard
17.00 Den Danske Salmeduo underholder i krattet
18.00 Tak for i dag

Hotel Skibelund Krat sælger øl, vand og pølser m.m.

Arrangør: Skibelundforeningen, Askov Højskole i samarbejde med Hotel Skibelund Krat og Skibelund Idrætsefterskole

Tak til Askov Bylaug, som har givet et økonomisk bidrag til arrangementet


lone_hertz

Lone Hertz – foto: Lars Møller

Mandag 12. juni kl. 09.30

Skuespiller Lone Hertz: Fra frøken Nitouche til foredragsholder

Foredragssal – Entré: 75 kr

 

 


morten-g

Morten Grunwald

Mona

Mona Østerlund

Torsdag 15. juni kl. 15.00

Mona Østerlund i samtale med skuespiller Morten Grunwald: ”Kort tid, blå mærker og gyldne øjeblikke”

Det er beretningen om odensedrengen og en karriere, der strakte sig fra Det Kongelige Teater til Olsenbanden og opsætningen af en af den nyere tids største teatersuccesseer ”Les Miserables” på Østre Gasværk i København. I samtale med Mona Østerlund fortæller Morten Grunwald nu om sit liv og karriere fra barndommen og opvæksten i Odense til teater- og filmrollerne og de 27 år som teaterdirektør og producent.

Mona Øterlund er freelancejournalist og har gennem årene bl.a. arbejdet  for JydskeVestkysten, Sydbank, Skole og Forældre, Danske Seniorer, Dansk Musikskolesammenslutning – Damusa m.fl.

Foredragssal – Entré: 75 kr


Forfatter Leif davidsen – Foto Mik Eskestad

Mandag 19. juni kl. 15.00

Foredrag ved forfatter Leif Davidsen: Om sit forfatterskab – med udgangspunkt i  den seneste roman ”Djævelen i hullet”.

Foredragssal – Entré: 100 kr

 

 


nof

Niels Ole Frederiksen

Mandag 19. juni kl. 19.30

Foredrag ved højskolemand, Niels Ole Frederiksen:  ”Da lysekronen faldt ned i lagkagen”

Foredragssal – Entré: 75 kr

 


per_wium

Per Wium

Tirsdag 20. juni kl. 15.00

Foredrag med Per Wium: ”Beatles for alle” – Per Wium er tidligere musiker og programvært for DR – nu free-lance musikjournalist med speciale i The Beatles og deres musik

Foredragssal – Entré: 75 kr

 


beatrio

The Beatrio og Per Wium giver Beatleskoncert

Tirsdag 20. juni kl. 20.00

Koncert med BeatrioMcCartney og The Beatles 2017

En eftermiddag med koncert og fortælling om Paul McCartney med og uden The Beatles. Paul McCartney skrev sammen med John Lennon de fleste Beatles-sange. De sidste 45 år har han haft en blændende solokarriere. I dag er han større end nogensinde.
Musikjournalist Per Wium introducerer kunstneren og sangene, og en lang række af sangene fremføres af The Beatrio.

Første del af eftermiddagen har fokus på historien -McCartney fylder 75 i 2017, – og et af sangskrivningens højdepunkter, Sgt. Peppers Lonely Hearts Club Band udkom for 50 år siden. The Beatrio ledsager Per Wiums fortælling med unplugged musik.

Anden del af koncerten er med strøm, hvor alle 4 musikere fremfører de bedste McCartney-sange fra især Beatles-årene men også fra hans efterfølgende solokarriere.

Denne eftermiddag er et “must” for Beatles- og McCartney-elskere. Og den henvender sig til alle aldre – ikke mindst nu, hvor sangene er blevet tilgængelige på streaming-tjenester.

Festsal – Entré: 75 kr


anders_k

Anders Kofoed

Torsdag 22. juni kl. 15.00

Foredrag med Anders Kofoed – 101 ting, du ville ønske, du ikke vidste om dyr –  Anders er kendt som TV2’s biolog på ”Go’ Morgen Danmark”, og han har dedikeret sit liv til at gøre opmærksom på, hvor fantastisk vores natur er.

Foredragssal – Entré: 75 kr

 


Lillian

Lillian Hjorth-Westh

Fredag 23. juni kl. 09.30

Foredrag med fhv. højskoleforstander på Bornholms Højskole, Lillian Hjorth-Westh: Pelle Erobreren

Foredragssal – Entré: 75 kr

 


Oktober


David Trads

Fredag 13. oktober kl. 19.30

Foredrag med politisk kommentator, forfatter og foredragsholder, tidligere chefredaktør og udenrigskorrespondent David Trads: Verden under Trump! Hvad pokker sker der?

Foredragssal – Entré: 75 kr

 


klm

Klaus Majgaard

Lørdag 14. oktober kl. 10.30

Foredrag med højskoleforstander Klaus Majgaard: Højskolen som et demokratisk og pædagogisk udviklingslaboratorium. Foredragssal – Entré: 75 kr

 

 


Mogens Lykketoft

Lørdag 14. oktober kl. 15.00

Foredrag med fhv. formand for Folketinget, fhv. minister, formand for FN’s Generalforsamling 2015-2016, Mogens Lykketoft: Et langt liv i politik

Foredragssal – Entré: 75 kr

 


Ulla Henningsen. Foto: Birger Storm

Nikolaj Hess

Lørdag 14. oktober kl. 20.00 

Koncert med skuespiller og sanger Ulla Henningsen og Nikolaj Hesss, klaver.
Ulla Henningsen synger PH-viser m.m.

Festsal – Entré: 125 kr

 


Matilde Kimer

Søndag 15. oktober kl. 15.00

Foredrag med DR’s Ruslandskorrespondent, tidligere elev på Askov Højskole, Matilde Kimer: Det nye Rusland

Foredragssal – Entré: 75 kr

 


klm

Klaus Majgaard

Mandag 23. oktober kl. 09.30

Højskoleforstander Klaus Majgaard: Fortælling og eksistens

Mennesket navigerer hele livet mellem modstridende værdier og vilkår. Oplægget handler om, hvordan både dagligdags og litterære fortællinger forsøger at skabe mening på tværs af disse spændingsfelter. Hvad er det særlige ved fortællinger, der gør, at de kan skabe mening i tilværelsens dilemmaer? – Foredragssal – Fri entré


Anette Flensburg

Mandag 23. oktober kl. 15.00

Anette Flensburg: Min kunst

Maleren Anette Flensburg er en spændende nyere maler. I sit foredrag giver hun et indblik i de lange kunstneriske processer fra anelsesfuld ide til de færdige billeder. Fra kirkeudsmykninger til galleri- og museumsudstillinger.

Foredragssal – Entré: 75 kr


Michala Petri & Lars Hannibal

Mandag 23. oktober kl. 20.00

Koncert med Michala Petri, blokfløjte og Lars Hannibal, guitar

Petri/Hannibal Duo har i koncertsæsonen 2016/17 eksisteret i 25 år. I det kvarte århundrede har duoen spillet mere end 1.500 koncerter i førende koncerthuse, festivals samt på TV/Radiostationer i Europa, Asien, USA, Canada, Mexico, Mellemøsten og i et stort antal danske kirker.

Sammen har de udgivet 6 internationalt anmelderroste og prisbelønnede CD´er,- og i maj 2017 udkommer en ny ”Jubilæums CD” CD med karakterstykker af bla. Carl Nielsen, Edward Grieg og Asger Lund Christiansen, Michala Petri og Lars Hannibal.

De to musikere er ”still-going-strong” med mange nye projekter forude. Michala har flittigt gang i solistkoncerter med orkester eller kor rundt om i verden, optrædender med videoinstallationer, improviserede koncerter, samt cd-optagelser.

Hannibal optræder jævnligt sammen med Ghita Nørby, og står bag pladeselskabet OUR Recordings, som på bare 10 år har markeret sig stærkt internationalt, med adskellige Grammy-nominerede og prisbelønnede CDs.

En koncert med Petri/Hannibal Duo er en rejse i den populære klassiske musiks forunderlige verden. Duoen har med deres fælles store erfaring udviklet en ligefrem, uhøjtidelig og stærkt kommunikerende koncertform, hvor de med korte introduktioner guider publikum til forståelse af det særlige ved de enkelte værker.

Programmet til jubilæumskoncerterne vil holde sig inden for det klassiske.  Michala vil spille et bredt udvalg af sine mange typer blokfløjter og Hannibal vil spille både lut og guitar. Programmet vil være varieret geografisk og tidmæssigt og vil som gennemgående temaer have folkemusikinspireret musik fra forskellige lande og ”karakterstykker”.

Festsal – Entré: 100 kr


Jørgen Kløve

Jørgen Kløve Søgaard

Tirsdag 24. oktober kl. 09.30

Adjunkt Jørgen Kløve, tidligere højskoleforstander: David Bowie.
Han var kendt som popmusikkens kamæleon. Han forudså trends og justerede sin stil og optræden samtidig med, at han holdt fast i sine egne ideer. Jørgen Kløve er uddannet psykolog, så derfor skal vi med ham se David Bowie i et psykologisk perspektiv- høre om sangerens personlighed, liv og levned. I forbindelse med foredraget bliver der afspillet lydeksempler. – Foredragssal – Entré: 75 kr


Tirsdag 24. oktober kl. 15.00

Peter A.G. Nielsen
Det sansende menneske – om livsmod og livsglæde

Peter A. G. Nielsens foredrag ” Det sansende menneske – Om livsglæde, livsmod og det sansende menneske” er en munter fortælling om ham selv og hans opvækst.

Foredragssal – Entré: 75 kr


Rane Willerslev

Torsdag 26. oktober kl. 09.30

Rane Willerslev: På flugt i Sibirien

Antropolog Rane Willerslev fortæller om sine oplevelser som pelsjæger i Sibirien. Hans formål med rejsen var at hjælpe de sibiriske zobeljægere, så de kunne sælge deres skind direkte til danske pelsauktioner uden om korrupte mellemmænd. Projektet behagede ikke den russiske mafia, så Rane Willerslev måtte flygte ud i tajgaen, hvor han kun overlevede ved et lykketræf. – Foredragssal – Entré: 75 kr


Mette Eriksen

Tom Eriksen

Torsdag 26. oktober kl. 15.00

Mette Hansen og Tom Eriksen: På sporet af frihed.

Ægteparret Mette Hansen og Tom Eriksen vil i billeder, sange og fortælling skildre de sorte slavers flugt mod Nordamerika. Mange kender Onkel Toms hytte- hørt historier, set film eller TV serier om slaverne i USA. Men hvem har hørt om menneskesmugleren Harriet Tubman- om landsforræderen John Brown og om ” Underground Railroad”. Emnet er måske særlig aktuelt i år med 100 året for salget af de Vestindiske Øer. Foredragssal – Entré: 75 kr


Merete Pryds Helle

Fredag 27. oktober kl. 09.30

Merete Pryds Helle: Eget forfatterskab

Forfatteren Merete Pryds Helle har fået årets ” De Gyldne Laurbær”, boghandlernes fornemme, ærefulde pris. Hun har især fået den på grund af den seneste roman ”Folkets Skønhed”, men også for hele forfatterskabet. I sit foredrag fortæller hun om skriveprocessen og baggrunden for sine værker med vægt på den seneste roman.

Foredragssal – Entré: 75 kr


Christian Gerber

Fernando Bruguera

Torsdag 23. november kl. 15.00

Tango-koncert med Christian Gerber, bandoneon og Fernando Bruguera, klaver

Christian Gerber er en af de mest efterspurgte og mest alsidige bandoneon-spillere i dag. I 2001 grundlage Christian Gerber ”Quintetto Angel”, der regelmæssigt har turneret i hele Europa.

Christian Gerber har været gæstesolist med bl.a. WDR Rundfunksinfonieorchester KölnHamburger Symphonikern, Staatsoper Hannover, Hamburger Philharmonikern og Berliner Konzerthausorchester.

Foruden medvirken i talrige genre- og grænseoverskridende projekter med moderne musik, medvirker han også i film- og teatermusik, f.eks. på Deutsche Theater Berlin, Schaubühne Berlin og Hamburg Schauspielhaus.

Siden 2003 har Christian Gerber spillet i gruppen ”Tangocrash” som i 2008 modtog „Preis der Deutschen Schallplattenkritik 2008“.

Christian Gerber er desuden medlem af violinvirtuos Isabelle van Keulens Ensemble. De spiller musik af den argentinske tango mester Astor Piazolla.

Fernando Bruguera er argentisk tango pianist, komponist og arrangør og er international kendt som tango musiker. Han begyndte som ganske ung at spille klaver og blev hurtig opdaget som en musiker med særlig passion for tangoen. Han har optrådt talrige gange på den lokale tangoscene i Buenos Aires. Det gør ham til en af de mest anerkendte tangomusikere og en af specialisterne i de mange forskellige stilarter i tango.

Fernando Bruguera er født i provinsen La Pampa i Argentina og er i dag bosat i Hamburg.

Foredragssal – Entré: 75 kr