Kalender

Januar 2017


sangbogTorsdag 12. januar kl. 20.00

Syng i Den Blå – Fællessang og kaffebord

Festsal – Entré: 60 kr

 

 


ragnar

Ragnar Rasmussen

Søndag 15. januar kl. 15.00

Kor72 årlige korstævne “for de skrappe” med op imod 100 korsangere fra det ganske land, finder i år sted i weekenden 13.-15. januar. Koret skal synge et yderst spændende program med musik af Palestrina og Victoria, der møder en nyere tidsalders musik hos bl.a. Arvo Pärt, Orbán György og Lajos Bardos. Dirigent er Ragnar Rasmussen.

I 2006 gæstede Ragnar sidst Askov, og vi der var der, husker ham som en slagfærdig, charmerende og enormt kompetent musikpersonlighed.

Ragnar Rasmussen er professor i korledelse ved Det kunstfaglige fakultet, Universitetet i Tromsø, Nordnorsk musikkonservatorium. Tidligere har han bl.a. undervist ved Norges musikkhøgskole og været gæsteprofessor ved Musikkakademiet, Universitetet i Ljubljana, Slovenien.

Ragnar Rasmussen har studeret korledelse hos bl.a. Eric Ericson og Stefan Sköld og gennemført International Masterclass i orkesterdiriektion med Colin Metters, professor ved Royal Academy of Music i London, og Maestro Jorma Panula, Kungliga Musikhögskolan, Stockholm.

Festsalen – Fri entré


Poul Smidt

Poul Smidt

Torsdag 19. januar kl. 19.30

Journalist og cand.jur. Poul Smidt fortæller om Se & Hør-skandalen

Foredragssal – Entré: 75 kr

 

 


Februar


Ole-Kobbelgaard

Ole Kobbelgaard

Mandag 6. februar kl. 09.30

Foredrag med fhv. højskoleforstander, frimenighedspræst
Ole Kobbelgaard
: Jeppe Aakjær og nye tiders nye sange

Foredragssal – Entré: 50 kr

 

 


morten_s

Morten Skovsted

Mandag 6. februar kl. 15.00

Foredrag med sognepræst i Hjortshøj-Egå, foredragsholder og salmeanmelder på Kristeligt Dagblad, Morten Skovsted: ”100 Salmer” – om redaktionsprocessen og udvælgelsen af de 100 salmer i det nye salmebogstillæg.

Foredragssal – Entré: 75 kr

 


inge_a

Inge Adriansen

Tirsdag 7. februar kl. 09.30

Foredrag med museumsinspektør emeritus, forsker
Inge Adriansen: De forbudte sange

Foredragssal – Entré: 75 kr

 

 


erik-norman-svendsen

Erik Norman Svendsen

Tirsdag 7. februar kl. 15.00

Foredrag med fhv. biskop i København, Erik Norman Svendsen: Syng for livet – mit liv med salmer

Foredragssal – Entré: 75 kr

 


 

vitruvi_tom-mckenzie

Trio Vitruvi – foto: Tom McKenzie

Tirsdag 7. februar kl. 20.00

Koncert med Trio VitruviNiklas Walentin, violin, Jacob la Cour, cello, Alexander McKenzie, klaver – Trio Vitruvi vandt i 2014 både 1. pris og Publikumsprisen ved DRs Kammermusikkonkurrence.
Se http://www.triovitruvi.com/ – Program følger…

Festsal – Entré: 100 kr


Lillian

Lillian Hjorth-Westh

Onsdag 8. februar kl. 19.30

Foredrag med fhv. forstander ved Bornholms Højskole (fra januar 2017), Lillian Hjorth-Westh: Sigfred Pedersen – i ord og toner

Foredragssal – Entré: 75 kr

 


carl-erik-og-mette

Carl Erik og Mette

Torsdag 9. februar kl. 09.30

Foredrag med Mette Kathrine Jensen Stærk og Carl Erik Lundgaard: Livet og døden – Gode historier, sange og melodier om døden og nærmeste omegn.

Hans spurgte mig en dag: Har du tænkt over døden. Jeg nikkede bekræftende. Jo, for i en alder af 37 år var han en dag på vej hjem fra arbejde, kommet til at tænke over det med døden, men så havde han skyndt sig at skrue godt op for bilradioen – og så var det næsten gået over igen, næsten…. Carl Erik og jeg skruer ikke op for radioen – vi skruer ned. Sådan har det været hver gang, vi har mødtes over kaffebordet, over harmonikaen eller hvor det nu har været henne. Det er der kommet en stribe eftertænksomheder, historier, underfundigheder og musik og sange ud af – og altid nærvær.

Foredragssal – Entré: 75 kr


Jørgen Kløve

Jørgen Kløve Søgaard

Torsdag 9. februar kl.15.00

Fhv. højskoleforstander, adjunkt ved erhvervsakademi Dania, Jørgen Kløve Søgaard fortæller om Mozarts og Schikaneders mesterværk Tryllefløjten – en opera, der i hovedtræk handler om lysets kamp mod mørkets. Kærlighed, tilgivelse og tolerance er nøgleord, der vil blive belyst i et psykologisk/teologisk perspektiv. I forbindelse med foredraget bliver der afspillet lydeksempler.

Foredragssal – Entré: 75 kr


sangbogTorsdag 9. februar kl. 20.00

Syng i Den Blå med Kristian la Cour– fællessang og kaffebord

Festsal – Entré: 60 kr

 

 


per_wium

Per Wium

Fredag 10. februar kl 09.30

Foredrag med musiker, musikjournalist, musikblogger m.m. Per Wium: Beatles for alle – BEATLES FOR ALLE

The Beatles spillede den sidste koncert for 50 år siden i 1966 – og indspillede i samme år albummet Revolver. Men gruppens musikalitet og originalitet har fortsat en kæmpe gennemslagskraft og nydes af flere generationer. Per Wium er en af vores stærkeste Beatles-fortolkere og kan illustrere musikken, lyrikken og historikken i både ord og toner. Han krydrer de mange pointer med masser af musikeksempler, både på klaver og CD.

Foredragssal – Entré: 75 kr


beatrioFredag 10. februar kl. 15.00

Koncert med BeatrioMcCartney og The Beatles 2017

En eftermiddag med koncert og fortælling om Paul McCartney med og uden The Beatles. Paul McCartney skrev sammen med John Lennon de fleste Beatles-sange. De sidste 45 år har han haft en blændende solokarriere. I dag er han større end nogensinde.
Musikjournalist Per Wium introducerer kunstneren og sangene, og en lang række af sangene fremføres af The Beatrio.

Første del af eftermiddagen har fokus på historien -McCartney fylder 75 i 2017, – og et af sangskrivningens højdepunkter, Sgt. Peppers Lonely Hearts Club Band udkom for 50 år siden. The Beatrio ledsager Per Wiums fortælling med unplugged musik.

Anden del af koncerten er med strøm, hvor alle 4 musikere fremfører de bedste McCartney-sange fra især Beatles-årene men også fra hans efterfølgende solokarriere.

Denne eftermiddag er et “must” for Beatles- og McCartney-elskere. Og den henvender sig til alle aldre – ikke mindst nu, hvor sangene er blevet tilgængelige på streaming-tjenester.

Foredragssal – Entré: 75 kr


ritt_bjerregaard

Ritt Bjerregaard

Onsdag 22. februar kl. 15.00

Fhv. minister og EU-komissær, Ritt Bjerregaard fortæller med udgangspunkt i sin egen bog ‘Erindringer’.

Foredragssal – Entré: 75 kr

 


Marts


sangbogTorsdag 16. marts kl. 20.00

Syng i Den Blå – Fællessang og kaffebord

Festsal – Entré: 60 kr

 

 


Boris Kozlov

Seamus Blake

Fredag 17. marts kl. 20.00

Aarhus Jazz Orchestra Plays Mingus feat. Seamus Blake & Boris Kozlov
Charles Mingus Jr., den legendariske amerikansk jazzbassist og orkesterleder, er nævnt som en af de vigtigste jazzkomponister i historien. Nu kan hans musik opleves med et af Europas førende big bands Aarhus Jazz Orchestra og solisterne Boris Kozlov på bas og Seamus Blake på tenorsaxofon.
Begge musikere er i det New York baserede ”Mingus Big Band” ledet af Charles Mingus’ enke Sue Mingus.
Charles Mingus kompositioner rummer varmen og den sjælefulde fornemmelsen kendt fra hardbop, og trækker kraftigt på sort gospelmusik og blues. Mingus har engang citeret Duke Ellington og kirken som hans to absolut vigtigste påvirkninger. Mingus gik ind for kollektiv improvisation, svarende til de gamle New Orleans jazz parader, med særlig vægt på det enkelte bandmedlems interageren med gruppen som helhed. Han kiggede ikke kun på de tekniske færdigheder hos de tilgængelige musikere, men i høj grad også deres personligheder.Mange musikere har passeret igennem Mingus’ orkestre, og har senere forsat deres virke, med imponerende karrierer. Mingus rekrutterede talentfulde og nogle gange lidt kendte kunstnere, og samlede på den måde utraditionelle instrumentale konfigurationer, hvilket var med til at give et unikt, nærværende og for publikum vedkommende udtryk.

Aarhus Jazz Orchestra er et af Europas førende bigbands med mere end 100 årlige koncerter i ind- og udland. Orkestret er sammensat af nogle af de allerbedste danske jazzmusikere, hvoraf flere er solister i international klasse.
Aarhus Jazz Orchestra har arbejdet sammen med nogle af vor tids størstejazzikoner heriblandt den grammyvindende Kurt Elling, guitarikonet John Scofield, mesterdirigent og komponist Geir Lysne og mange flere, og har derudover en række anmelderroste og prisvindende udgivelser bag sig. Aarhus Jazz Orchestra er det eneste rytmiske basisensemble i Danmark.
Festsalen – Entré: Voksne: 120 kr – Studerende: 50 kr

Giordano Bellincampi

Søndag 26. marts kl. 15.00

Brahms’ 2. Symfoni med Giordano Bellincampi og Forårsfilharmonikerne.

Forårsfilharmonikerne er et fuldt besat symfoniorkester, som består af ca. 90 meget erfarne amatører og semi-professionelle, som alle håndplukkes til opgaven. Det er den internationalt anerkendte dirigent Giordano Bellincampi, der står på podiet.

Forårsfilharmonikerne er et symfoniorkesterstævne, der siden 1991 har været afholdt hvert år i en forårsweekend først på Rødkilde Gymnasium i Vejle og fra 2009 på Askov Højskole/Musisk Center Askov.Ved den kommende orkesterweekend i 2017 skal der igen spilles stor symfonisk musik:

Rossini: Ouverture til “Den tyvagtige skade”

Johannes Brahms: Symfoni nr. 2, D-dur, op. 73

Det er tidl. operachef ved Den Jyske Opera, Giordano Bellincampi, der står i spidsen for det store orkester. Han er nu i gang med en international karriere som chefdirigent for tre udenlandske orkestre (Duisburg, Kristiansand og Auckland), og vi er meget glade for, at han fortsat kan finde tid i kalenderen til en weekend med os.

Udover at give deltagerne en meget stor oplevelse ved at spille stor symfonisk musik i et velbesat orkester, har projektet også til formål at give de tilstedeværende højskoleelever og lokale en mulighed for at høre lødig klassisk musik ved den gratis koncert, som afslutter orkesterweekenden.

Festsalen – Fri entré

Mandag 27. marts kl. 19.00

“Til søs med Mikkel Beha

Siden Mikkel var helt lille, har eventyret og rejserne til søs været en stor del af hans liv. En aften med Mikkel er en rejse ud i den store forunderlige verden, og alle de udfordringer der følger med, når man slipper fortøjninger til den velkendte hverdag og tager på eventyr. Mikkel fortæller om at rejse med børn, om mødet med fremmede kulturer og glæden ved at krydse de store oceaner. Men også om det hårde slid, det indimellem kan være, for at få sine drømme til at gå i opfyldelse. Mikkel viser billeder fra et langt liv på verdenshavene og klip fra TV-serien ”Kurs Mod Fjerne Kyster”, og fortæller om alt det, man ikke ser på TV. Mikkel er en engageret og levende fortæller, der med stor glæde deler ud af de mange oplevelser køjesækken er fyldt med, efter at have rejst verdenen tynd med sin familie.

Festsalen

Køb billet her


April


sangbogTorsdag 20. april kl. 20.00

Syng i Den Blå – Fællessang og kaffebord

Festsal – Entré: 60 kr

 

 


Maj


pia-friis-laneth

Pia Friis Laneth

Mandag 1. maj kl. 09.30

Pia Fris Laneth: Om reformationen – Luthers Käthe og andre kvindfolk

Pia Fris Laneth, forfatter, journalist og dokumentarist er en sjov, skarp, uforudsigelig og ikke mindst velformuleret foredragsholder.
I anledning af reformationsåret fortæller hun om Martin Luthers Käthe og andre kvindfolk. Luther giftede sig med nonnen Katharina von Bora, og det blev et meget lykkeligt ægteskab. Hun var en meget begavet kvinde, som udover 6 børn styrede en stor husholdning. Hr og fru Luthers ægteskab blev et forbillede for protestantiske familier.

Foredragssal – Entré: 75 kr


monica_r

Monica Ritterband

Mandag 1. maj kl. 15.00

Monica Ritterband taler om sin kunst

Monica Ritterband huskes af mange som studievært på DRs TV-Avisen. Senere var hun informationschef i Carlsberg. Siden 1997 har hun helliget sig kunsten på fuld tid. Hun har lavet lysestager for Holmegaard, porcelænsserien Musica for Royal Copenhagen, duge for Georg Jensen Damask, tæpper for Egetæpper og meget andet. – Foredragssal: 75 kr


anna_c

Anna Carina Sundstedt

mimi_kjaer

Mimi Kjær Dulong

Mandag 1. maj kl. 20.00

Koncert – Mimi Kjær Dulong, klaver, Anna Carina Sundstedt, sopran – På programmet er opera-arier, lieder og danske sange m.m.

Anna Carina Sundstedt er dansk-svensk sopran, uddannet ved John Guttmann, Lars Waage og Tonny Landy i København. Studier ved Richard Miller i USA, Hans-Peter Blochwitz i Schweiz og Alessandra Althoff i Italien. Masterclasses bl.a. ved Helmut Deutsch, Rudolp Jansen, Patricia McCaffrey og Virginia Zeani Rossi-Lemeni.

Scenedebut som Nedda i Bajadser i 2005 ved Opera i Provinsen. Herefter en række operaroller, bl.a. Nattens Dronning og Micäela, på scener i Danmark, Tyskland og Norge.

Solist i klassiske værker som Händels Messias, Faurés Requiem og Orffs Carmina Burana samt operauddrag med Filharmonię Zielonogórską (PL), Collegium Musicum (N), Ensemble 1700 (S), Sjællands Symfoniorkester, DR Underholdningsorkestret, Copenhagen Soloists og Tivolis Promenadeorkester.

Mimi Kjær Dulong er uddannet fra Det Kgl. Danske Musikkonservatorium i København ved Tove Lønskov, Anne Øland og Amalie Malling i 1997. Studier i London hos professor Yonty Solomon og i Budapest hos professor Istvan Lantos. Deltaget i adskillige klaver- og kammermusikkonkurrencer i både ind-og udland. Masterclasses ved bl.a. Kevin Kenner, Jiri Hklinka, Rudolf Kehrer og Victor Marzanov. Aktiv som solist, kammermusiker, akkompagnatør og repetitør og har givet koncerter i bl.a. Polen, Frankrig, Rusland, Malaysia og det meste af Danmark.

Festsal – Entré: 75 kr

 


anna_libak

Anna Libak

Tirsdag 2. maj kl. 09.30

Anna Libak: Konflikten i Ukraine og Rusland – Anna Libak er udlandsredaktør og lederskribent på Berlingske Tidende. I den offentlig debat er hun især kendt for sin viden om Rusland. Hun er ofte i ”Deadline” .Hun er dybt optaget af kultur og litteratur. Var i 5 år litteraturredaktør på Weekend-avisen. Hendes foredrag belyser især konflikten i Rusland og Ukraine, men hun kommer også ind på verdenssituationen som helhed. –
Foredragssal – Entré: 75 kr


Dorthe Nors, forfatter Dollerup v. Viborg

Dorthe Nors

Tirsdag 2. maj kl. 15.00

Dorthe Nors taler om sit forfatterskab.

Det er sjældent, at danske forfattere bliver kendt i udlandet, før de bliver det i Danmark. Men det blev Dorthe Nors. Hun fik sit internationale gennembrud i 2014 med novellesamlingen Kantslag.

Foredragssal – Entré: 75 kr


per-stig-moeller

Per Stig Møller

Torsdag 4. maj kl. 09.30

Per Stig Møller: ”Dage og kampe”

Per Stig Møller har i 2016 udgivet sine erindringer ”Dage og Kampe”.
Her fortæller han om sit spændende liv. Vi får indblik i Møllers privatliv gennem et livs mange glæder og sorger, og viden om hans offentlige liv som kulturperson og politiker.

Foredragssal – Entré: 75 kr


kim-leine

Kim Leine

Torsdag 4. maj kl. 15.00

Kim Leine: Om ”Afgrunden” og forfatterskabet

Kim Leines foredrag er om eget liv og forfatterskab. Han fik stor succes og anmelderroser for bogen ”Profeterne i Evighedsfjorden”. Han vil især tale om sin sidste bog ”Afgrunden”, som handler om Finlandskrigen. Bogen kom i 2015. Forfatterskabet kredser om mennesker, der er kastet ind i barske livsbaner præget af misbrug og flugt. Foredragssal – Entré: 75 kr


Poul Smidt

Poul Smidt

Fredag 5. maj kl. 09.30

Poul Smidt: Viggo Kampmann

Poul Smidt er journalist og jurist. Kendt bl. a. som TV journalist på Deadline. Har også været ansat på Askov Højskole. Han har i 2016 udgivet den første biografi om Viggo Kampmann, Danmarks statsminister fra 1960-1962. Poul Smidt fortæller om sit arbejde med bogen om den manio-depressive politiker. Om Kampmanns klogskab og vildskab og skæve vinkler i historieskrivningen.

Foredragssal – Entré: 75 kr


Juni


Mandag 5. juni – Grundlovsmøde i Skibelund Krat

15.00 Gymnastikopvisning med Skibelund Idrætsefterskole
15.30 Den Danske Salmeduo underholder i krattet
16.15 Den Danske Salmeduo spiller til fællessang
16.30 Grundlovstale ved Askov højskoles ny forstander Klaus Majgaard
17.00 Den Danske Salmeduo underholder i krattet
18.00 Tak for i dag

Hotel Skibelund Krat sælger øl, vand og pølser m.m.

Arrangør: Skibelundforeningen, Askov Højskole i samarbejde med Hotel Skibelund Krat og Skibelund Idrætsefterskole

Tak til Askov Bylaug, som har givet et økonomisk bidrag til arrangementet


lone_hertz

Lone Hertz – foto: Lars Møller

Mandag 12. juni kl. 15.00

Skuespiller Lone Hertz: Fra frøken Nitouche til foredragsholder

Foredragssal – Entré: 75 kr

 

 


morten-g

Morten Grunwald

Mona

Mona Østerlund

Torsdag 15. juni kl. 15.00

Mona Østerlund i samtale med skuespiller Morten Grunwald: ”Kort tid, blå mærker og gyldne øjeblikke”

Det er beretningen om odensedrengen og en karriere, der strakte sig fra Det Kongelige Teater til Olsenbanden og opsætningen af en af den nyere tids største teatersuccesseer ”Les Miserables” på Østre Gasværk i København. I samtale med Mona Østerlund fortæller Morten Grunwald nu om sit liv og karriere fra barndommen og opvæksten i Odense til teater- og filmrollerne og de 27 år som teaterdirektør og producent.

Mona Øterlund er freelancejournalist og har gennem årene bl.a. arbejdet  for JydskeVestkysten, Sydbank, Skole og Forældre, Danske Seniorer, Dansk Musikskolesammenslutning – Damusa m.fl.

Foredragssal – Entré: 75 kr


Forfatter Leif davidsen – Foto Mik Eskestad

Mandag 19. juni kl. 15.00

Foredrag ved forfatter Leif Davidsen: Om sit forfatterskab – med udgangspunkt i  den seneste roman ”Djævelen i hullet”.

Foredragssal – Entré: 100 kr

 

 


nof

Niels Ole Frederiksen

Mandag 19. juni kl. 19.30

Foredrag ved højskolemand, Niels Ole Frederiksen:  ”Da lysekronen faldt ned i lagkagen”

Foredragssal – Entré: 75 kr

 


per_wium

Per Wium

Tirsdag 20. juni kl. 15.00

Foredrag med Per Wium: ”Beatles for alle” – Per Wium er tidligere musiker og programvært for DR – nu free-lance musikjournalist med speciale i The Beatles og deres musik

Foredragssal – Entré: 75 kr

 


beatrio

The Beatrio og Per Wium giver Beatleskoncert

Tirsdag 20. juni kl. 20.00

Koncert med BeatrioMcCartney og The Beatles 2017

En eftermiddag med koncert og fortælling om Paul McCartney med og uden The Beatles. Paul McCartney skrev sammen med John Lennon de fleste Beatles-sange. De sidste 45 år har han haft en blændende solokarriere. I dag er han større end nogensinde.
Musikjournalist Per Wium introducerer kunstneren og sangene, og en lang række af sangene fremføres af The Beatrio.

Første del af eftermiddagen har fokus på historien -McCartney fylder 75 i 2017, – og et af sangskrivningens højdepunkter, Sgt. Peppers Lonely Hearts Club Band udkom for 50 år siden. The Beatrio ledsager Per Wiums fortælling med unplugged musik.

Anden del af koncerten er med strøm, hvor alle 4 musikere fremfører de bedste McCartney-sange fra især Beatles-årene men også fra hans efterfølgende solokarriere.

Denne eftermiddag er et “must” for Beatles- og McCartney-elskere. Og den henvender sig til alle aldre – ikke mindst nu, hvor sangene er blevet tilgængelige på streaming-tjenester.

Festsal – Entré: 75 kr


anders_k

Anders Kofoed

Torsdag 22. juni kl. 15.00

Foredrag med Anders Kofoed – 101 ting, du ville ønske, du ikke vidste om dyr –  Anders er kendt som TV2’s biolog på ”Go’ Morgen Danmark”, og han har dedikeret sit liv til at gøre opmærksom på, hvor fantastisk vores natur er.

Foredragssal – Entré: 75 kr

 


Lillian

Lillian Hjorth-Westh

Fredag 23. juni kl. 09.30

Foredrag med fhv. højskoleforstander på Bornholms Højskole, Lillian Hjorth-Westh: Pelle Erobreren

Foredragssal – Entré: 75 kr