Clement tog ordet på Askov Højskole

Det var både provokerende og tankevækkende, da Clement Kjersgaard tirsdag underviste og holdt foredrag på Askov Højskole

”Omstillingsparathed er overvurderet. Og demokratiet er i dyb krise”.

Der blev ikke lagt fingre imellem, da eleverne på Askov Højskole tirsdag eftermiddag fik suspenderet den normale undervisning for at være sammen med en særlig gæsteunderviser og bagefter overvære et halvanden timer langt foredrag med ham. Men hvordan kunne det også være anderledes, når underviseren og foredragsholderen var Clement Kjersgaard.

Først tilbragte den kendte DR-vært halvanden time alene med eleverne, hvor han vendte han den gængse og herskende opfattelse af omstillingsparathed og gode eksamenspapirer som vejen til succes på arbejdsmarkedet i dag på hovedet.

Ifølge Clement Kjersgaard ved de fleste mennesker ikke, hvad der virkelig betyder noget for dem arbejdsmæssigt. Derfor kommer de til at halse efter tilfældige chefer og konjunkturers skiftende luner og får aldrig fast fodfæste på tidens omskiftelige og uforudsigelige arbejdsmarkedsmarked.

Clement Kjersgaards pointe er derfor, at man skal finde ud af, hvad der virkelig betyder noget for en arbejdsmæssigt og derefter holde fast i det – uanset hvad chefen og samfundet siger. Og så skal man løfte blikket fra teoribøgerne, se ud på verden og forsøge at være på forkant med udviklingen.

”Som arbejdsgiver vil jeg aldrig ansætte en person, fordi personen er den mest omstillingsparate, samarbejdsvillige og gode til at skabe en glad stemning. For hvad kan jeg bruge det til, hvis arbejdspladsen går ned. Jeg vil altid ansætte den person, der er bedst til at udføre det arbejde, der er brug for”, fastslog Clement og pegede på, at det er den måde, han selv har holdt så længe i DR.

Kritik af demokratiets tilstand
Clement Kjersgaard gik derefter over i foredragssalen og holdt foredraget ”Er demokratiet i krise?”. Et spørgsmål, han med det samme svarede klart og tydeligt ”ja” til. Derefter brugte han halvanden time på at uddybe hvorfor – med refleksioner og eksempler fra den politiske og mediemæssige virkelighed, som den ser ud i USA, Europa og Danmark i dag.

Både i forbindelse med det offentlige foredrag og under arbejdet med eleverne lagde Clement Kjersgaard op til, at der kunne og skulle stilles spørgsmål. Og den opfordring blev fulgt flittigt op af eleverne på Askov Højskole. Både under foredraget og i undervisningen forinden stillede de en række udfordrende og uddybende spørgsmål, som Clement velvilligt og reflekterende svarede på.

Clement Kjersgaard var i øvrigt meget imponeret over flere af Askov Højskoles udenlandske elevers evne til at formulere sig på dansk. Flere gange spurgte han dem, hvor længe de havde været i Danmark. Og når de svarede, kom det prompte og anerkendende fra Clement: ”imponerende”.