Demokrati og aktivisme

Demokrati og aktivisme

DEMOKRATI OG AKTIVISME: VIL DU GERNE SKABE FORANDRINGER I VERDEN?

Det er det, vi skal arbejde med på linjefaget Demokrati og aktivisme. Greta Thunberg sad i uger og skolestrejkede, og hun har skabt en verdensomspændende movement med fælles front for at redde klimaet. Rebellerne i Pussy Riot gjorde, hvad vi i vesten mener er en demokratisk ret – men de røg i spjældet. Når sorte amerikanere dør, så opstår Black Lives Matters som et demokratisk og aktivistisk modtræk. LGBT-aktivister i Østeuropa fængsles og udsættes for systematisk forfølgelse, fordi magten ikke vil have, at mænd elsker mænd og kvinder kvinder. Det hele handler om menneskerettigheder, ligestilling – og demokrati. 

VÆR MED TIL AT FLYTTE VERDEN MED AKTIVT DEMOKRATI

De fleste tager demokrati for givet – stemmer, men gider ikke melde sig ind i et parti for at få indflydelse. Demokratiet er nemlig flyttet et andet sted hen, og hvor det er, vil linjefaget Demokrati og aktivisme finde, så du kan påvirke det. Og du bliver en del af et meningsfuldt fællesskab på Askov Højskole sammen med andre, der deler din interesse for at gøre noget for eget liv – inden det er for sent.

VI STILLER DE TRÆLSE SPØRGSMÅL

Askov Højskole har altid turdet stille de ubehagelige, men nødvendige spørgsmål – og på linjefaget Demokrati og aktivisme arbejder vi med ikke at være tilfredse med udenomssnak og politisk spin. Du får værktøjer, mod og fællesskaber til at udfordre demokratiet – med demokratiske midler. Vi udforsker og undersøger demokratisk dannelse og demokrati i praksis, og du er med til at søge svar på mange af de spørgsmål, du måske har undret dig over, for eksempel:

 • Hvad har Google og Facebook med demokrati at gøre?
 • Hvad har Veganerpartiet og mad med demokrati at gøre?
 • Hvad har Trump, Putin og Xi Jinping med demokrati at gøre?
 • Hvad har skolestrejke og klimakamp med demokrati at gøre?

DEMOKRATI OG MEDIER

Medierne og journalistikken spiller en stor og vigtig rolle i et demokrati, og vi udforsker nye måder at fortælle om verden, livet og samfundet. For det er umuligt at have et demokrati uden en fri presse, og en fri presse kan ikke eksistere uden et demokrati.

VI UNDERSØGER DEMOKRATI I PRAKSIS

Linjefaget kigger ikke kun på de tørre facts om demokrati. Vi tager dig med til demonstrationer, møder og events – du er også selv med til at skabe aktivt demokrati. Vi ser på demokratiet i dag og hvor det er: I foreninger, organisationer, partier. I byråd, på Christiansborg, i Bruxelles og Strasbourg. I musikken, på nettet, i sporten. Og vi kigger også kritisk de steder, hvor demokratiet IKKE er til at få øje på.

DEMOKRATI OG AKTIVISME TAGER VERDENSMÅLENE ALVORLIGT

Askov Højskole er UNESCO Verdensmålsskole. Det betyder, at vi har forpligtet os til atudvikle undervisning, der fremmer bæredygtig udvikling og globalt medborgerskab.

FNs 17 verdensmål for en bæredygtig udvikling i verden blev vedtaget i 2015 af verdens stats- og regeringsledere. Det var startskuddet til en hidtil uset ambitiøs udvikling af verden, og FN-landene har frem til 2030 en kurs mod en mere bæredygtig udvikling for alle.

FN’s 17 verdensmål er med til at sætte retning på, hvordan vi arbejder med ansvar, bæredygtighed, demokrati og menneskerettigheder i hele verden, og de bliver en helt naturlig del af det, linjefaget Demokrati og aktivisme kommer til at arbejde med.

DEMOKRATI OG AKTIVISME ER FOR DIG DER…

 • Tænder på at kæmpe for noget større og gerne vil skubbe verden i en anden retning
  Vi ser på demokrati i Danmark og i hele verden og undersøger: Hvad er demokrati? Hvad betyder demokrati for dig? Du bliver aktiv medspiller og tør tage ansvar for at forme den fremtid, vi alle sammen er en del af – og gøre det med respekt for demokratiet.
 • Er politisk engageret og nysgerrig på hvad demokratiet kan – og ikke kan
  Du får indblik i mediernes, organisationernes, aktivismens og vores fælles rolle og betydning for et demokrati. Du kommer til at forstå demokratiets muligheder og begrænsninger, og hvad det er for nogle mekanismer, der kan få den demokratiske debat til at eksplodere og skabe aktivistiske bevægelser.
 • Gerne vil gøre din interesse for demokrati en del af din karrierevej
  Du får indsigt i demokratiets arbejdsmetoder, værktøjer og processer, og du bliver bevidst om demokratiets vilkår og muligheder. Der er masser af muligheder for uddannelser, hvor demokrati og aktivisme spiller en hovedrolle, for eksempel inden for samfund, medier, græsrodsbevægelser og politik. På Askov kan du få studievejledning i at finde den uddannelse, der passer til dig.

DU FÅR HELE HØJSKOLEN MED

Linjefaget fylder omkring halvdelen af dit ugeskema. Resten af tiden deltager du i morgensamlinger, fællesfag (fx kor, debatten, krop og bevægelse), valgfag (fx Maker Space, Verden omkring dig, Keramik og tegning), højskoleaftner og så videre.

Du tager del i hele hverdagen på højskolen– med alt lige fra pligter til fede fester – og er med på en spændende højskoletur, linjefagsdage og alt det andet, som er med til at gøre højskoleopholdet til den bedste tid i dit liv.

Ole_A

MØD DIN UNDERVISER PÅ DEMOKRATI OG AKTIVISME: OLE H. B. ANDREESEN 

Ole er uddannet journalist og har læst samfundsvidenskab og teologi. Ole har arbejdet på dagblade, som freelancejournalist og som lektor på Danmarks Medie- og Journalisthøjskole. Han er også medforfatter til flere lærebøger om medier, kommunikation og journalistik og har undervist et utal af steder i udlandet: Spanien, Holland, Estland, Grønland. Siden 2012 har han været linjefagsleder på Askov Højskole – og han præsenterer sig ALTID som demokrat.

Tlf.: 5156 5554 – oa@askov-hojskole.dk

KIG FORBI: SE SKOLEN OG HØR OM LINJEFAGET

Hvis du er i tvivl om, hvorvidt linjefaget Demokrati og aktivisme er noget for dig, så ring og snak med Ole eller skriv til ham. Du kan ringe på 5156 5554 eller skrive til oa@askov-hojskole.dk. Du kan også booke en rundvisning her.

KOM MED PÅ FØRSTE HOLD OG FÅ 5.200 KR. I RABAT

Der er studiestart søndag 20. september på 13 ugers højskoleophold. Opholdet koster normalt 24.700 kr. Tilmelder du dig nu, sparer du 5.200 kr. Din ugepris er 1.500 kr. – 19.500 kr. inklusiv studierejse. Demokrati og aktivisme kører kun i efterårssemesteret.

Når du har tilmeldt dig, betaler du et tilmeldingsgebyr på 500 kr. og et depositum på 1.500 kr. – i alt 2000 kr.

Vil du gerne vide mere om livet på Askov Højskole? Så følg os på facebook eller instagram:

EFTERÅR 2021

Du kan kun vælge Demokrati og aktivisme på efterårssemesteret. På forårssemesteret kan du vælge Journalistik.

  14 uger 
Start: 15. august
Pris: 1.800 kr. pr. uge
  18 uger 
Start: 12. september
Pris: 1.900 kr. pr. uge

Prisen er inkl. højskoletur til Færøerne.