Foredrag og Koncerter


2022


Torsdag 13. januar kl. 19.30

Syng i Den Blå med Kristian la Cour.

Foredragssalen – Entré: 60 kr – Køb billet

 

 

 

 

 


Ole

Ole Kobbelgaard

Mandag 17. januar kl. 09.15

Fhv. højskoleforstander, frimenighedspræst ved Sdr. Nærå Valgmenighed, Ole Kobbelgaard: Melodien der blev væk – og kom hjem igen.

Foredragssalen – Entré: 75 kr – Køb billet

 

 

 

 


Katrine Muff Enevoldsen, foto: Alexander Banck-Petersen

Mandag 17. januar kl. 15.00

Sangforedrag med Katrine Muff Enevoldsen: Fællessang og sangtillid. – Katrine nyder at synge og brænder for, at få os alle til at stemme i, fordi vi bliver glade af at synge sammen. Senest har hun fået hele Danmark med, når hun sammen med Johannes Langkilde har ladet sangglæden strømme ud gennem vores TV skærme til “Fællessang – hver for sig” fredag aften på DR. Melodierne flyder smukt når Katrine sætter sig til flyglet og hun har hele 5 sange med i Højskolesangbogen.

Foredragssalen – Entré: 100 kr – Køb billet

 


Den Danske Salmeduo

Mandag 17. januar kl. 20.00

Koncert – Fædrelandssindede sange og salmer nyfortolket af Den Danske Salmeduo.
I 2020 er det 100 år siden, at Sønderjylland blev genforenet med Danmark. Store dele af den danske sangskat blev skabt under påvirkning af opgøret om hertugdømmerne og de efterfølgende genforeningsbestræbelser – sange der afspejler udviklingen af Danmark til den nationalstat, vi kender i dag. Dette er Du skønne land en musikalsk fejring af.

Christian Vuust,
 saxofon og klarinet og Hans Esbjerg, klaver

Foredragssalen – Entré: 75 kr – Køb billet


2010.05.03. Iben krogsdal, Hjortshøj.Har lavet ny salmebog

Iben Krogsdal

Tirsdag 18. januar kl. 09.15

Salmedigter og sangskriver Iben Krogsdal: I dag skal du leve. – I foredraget vil Iben med den nye Højskolesangbog i hånden tage os på en sangrejse gennem året og livets aldre fra fødsel til ungdom, alderdom og død. Undervejs skal vi bl.a. synge en række af Ibens egne sange om tilværelsen i alt mellem stille sorg og jublende glæde. Vi skal synge om livets store overgange, mørketimen, fødselsøjeblikket og lysets genkomst. Og så skal vi høre om de bittesmå og kæmpestore opstandelser, livet næsten hver dag lyser op af – hvis vi ellers har blik for dem. – Iben Krogsdal har 10 sange og salmer med i Højskolesangbogen.

Foredragssalen – Entré: 75 kr – Køb billet


Lillian Hjorth-Westh

Tirsdag 18. januar kl. 15.00

Fortæller Lillian Hjorth-Westh: Edith Piaf – Alle kender Edith Piaf fra hendes skønne sange. Alle kender Edith Piaf, – spurven med den store stemme. – Men ikke alle kender hendes historie. Hendes halvsøster Simone Berteaut har skrevet om hende i bogen, Piaf-Frankrigs store sangerinde. Bogen er udgangspunktet for foredraget, der er en fortælling fra hendes fødsel til død, krydret med hendes dejlige sange. Det er en dramatisk livshistorie. Der var store op og nedture og man kan høre hende både grine og græde. Hun blev bare 48 år men nåede de store scener overalt i verden.

Foredragssalen – Entré: 75 kr – Køb billet


Mads Rykind Eriksen

Onsdag 19. januar kl. 09.15

Foredrag med Mads Rykind Eriksen: Sangens kraft – Genforeningens sange.
I 2020 fejrede vi 100-året for Sønderjyllands genforening med Danmark. Når det under 56 år preussisk styre lykkedes at bevare dansk mentalitet og håbet om en genforening, skyldtes ikke mindst sangens kraft. Fællessangen udviklede sig til et særligt kampmiddel i Sønderjylland. Sangene satte ord og melodi på det, man var var blevet adskilt fra, og som man længtes efter: modersmålet, naturen, historien – alt det, som hører med til det særlige danske.

Mads Rykind-Eriksen har siden 2007 været forstander for Rødding Højskole i Sønderjylland sammen med sin kone Anja. Mads er uddannet cand.mag. i historie og filosofi fra universiteterne i Aarhus og Lund og har tidligere arbejdet som lærer på Båring Højskole og Ry Højskole samt siddet i højskoleforeningens bestyrelse.

Foredragssalen – Entré: 75 kr – Køb billet


Rasmus Skov Borring

Onsdag 19. januar kl. 15.00

Sangforedrag med Rasmus Skov Borring: SYNG – Folkekulturelle fællessange. Pianist og komponist Rasmus Skov Borring inviterer indenfor i sit arbejde med formidlingen af den danske sangskat. Han åbner op for sit værkstedsarbejde omkring at komponere nye fællessange og tager i dette sangforedrag udgangspunkt i sin nye nodeudgivelse SYNG – Folkekulturelle fællessange.

Foredragssalen -Entré: 75 kr – Køb billet

 

 

 

 


Margrete Grarup og Michael Sunding

Onsdag 19. januar kl. 20.00

WITHIN THE SPIRIT – Koncert med Margrete Grarup, sang & Michael Sunding, klaver. Her er et musikalsk makkerpar, der i dén grad går direkte til kernen af musikken – ærligt og hudløst, 100 % i nuet! Ved denne koncert bliver kærligheden til deres fælles musikalske udgangspunkt med dybe rødder i gamle spirituals, gospel og blues levet ud.

Foredragssalen – Entré: 100 kr – Køb billet

 

 

 

 


Henrik Engelbrecht

Henrik Engelbrecht

Torsdag 20. januar kl. 09.15

Foredrag med Henrik Engelbrecht: Aksel Schiøtz – lyden af den danske sang. Når man siger “Den danske sang”, så siger man næsten også automatisk Aksel Schiøtz. Ingen er som han indbegrebet af netop Carl Nielsens og Weyses sange. Operaeksperten Henrik Engelbrecht fortæller den gribende og medrivende historie om tenoren Aksel Schiøtz’ liv og skæbne. – Foredragssalen – Entré: 75 kr – Køb billet

 


Fredag 21. januar kl. 09.15

Grundtvig & kvinderne. Et performanceforedrag med musik og fællessange.
Grundtvigs betydning for sin egen tid og inspirationen fra hans indsats siden hen kan næppe overvurderes. Hans liv og tanker blev i høj grad formet af de mennesker, der omgav ham, og her spillede de mange forskellige kvinder en afgørende rolle. Performanceforedraget spilles af musikerne Torben Lassen og Karen Sørensen og fortæller Else Mathiasen

Foredragssalen – Entré: 100 kr – Køb billet


Tom Nagel Rasmussen

Fredag 21. januar kl. 15.00

Opvokset i en kunstnerfamilie – Tom Nagel Rasmussen, søn af forfatterparret Ester Nagel og Halfdan Rasmussen, har sat et musikalsk program sammen om sin opvækst i en kunstnerfamilie uden klaver, men med Louis Armstrong og Ella Fitzgerald på grammofonen. Et hjem med varme og stor rummelighed, præget af kunstnerisk udfoldelse og politisk engagement. Arrangementet består af uddrag af forældrenes ikke udgivne dagbøger (hvoraf nogle går tilbage til slutningen af trediverne), brevvekslinger og personlige oplevelser kædet sammen med Toms sang og musik til Halfdans tekster – blandt andet en del numre fra udgivelsen på LP/CD “og det var det” om Halfdans barndom på Christianshavn i tyverne.

Foredragssalen – Entré: 75 kr – Køb billet


Lillian Hjorth-Westh

Mandag 31. januar kl. 09.15

Fortæller Lillian Hjorth-Westh: Rundt om Otto Brandenburg – Baggårdspumaen blev han ofte kaldt. Mange kender ham og kom til at holde meget af ham. Han spillede og sang så dejligt. “To lys på et bord” eller “Livet er en dejlig gave” eller “Så længe skuden kan gå” osv. Der kunne nævnes mange fantastisk fortolkede sange. Det kunne han, – men han kunne også spille skuespil, lave film og lægge stemme til tegnefilm. Hans talent var meget stort. Otto Brandenburg levede fra 1934 til 2007 og hans liv var lige så farverigt som hans mange roller.

Foredragssalen – Entré: 75 kr – Køb billet


Henrik Krogsgaard

Mandag 31. januar kl. 15.00

Foredrag med musiker Henrik Krogsgaard: Fra drengedrømme til koncertsale. – De fleste kammerater syntes nok jeg var mærkelig; legede helst alene, og helst med drømme illusioner. Efterhånden blev legene til virkelighed, og drømmene gik i opfyldelse, og det har de nu gjort i 6 årtier. Kom med på min rejse fra morgenfællessang i skolen til Shows i Wiener Stadthalle, Østrig.

Foredragssalen – 100 kr – Køb billet

 

 

 


Mandag 31. januar kl. 19.30

“En aften i revyvisens tegn” –

Rasmus Krogsgaard og Mathias Grove disker op med en perlerække af danske revyklassikere, både nye og gamle. I vil høre sange fra Knud Pfeiffers hånd, nogle af Preben Kaas’ største hits, “kendte viser med et lille twist” og meget andet. Det hele krydret med små anekdoter og gode historier.
En festlig aften hvor publikum nok ikke kan modstå fristelsen til at nynne lidt med.

Rasmus Krogsgaard – Skuespiller (& instruktør) Født i 1980. Han er entertainer, skuespiller, musiker, sanger, komponist og speaker. Rasmus Krogsgaard debuterede i 1998 i revyen Dit & Dat og var herefter ansat på Teatret Bag Kroen, hvor han nåede at spille ca. 700 forestillinger. Han har medvirket mere end 50 revyer – bl.a. Sønderborg Sommerrevy, Nykøbing F. Revyen og Rottefælden. Rasmus Krogsgaard har siden 2002 turneret med sit eget Soloshow, med parodier og musikalsk underholdning. I 2011 producerede og spillede han Preben Kaas Kabareten “Bare Én Gang Til”, som turnerede i hele landet i flere år.Rasmus blev kåret som Årets Revykunstner (Årets Dirch) i 2009, Årets Volmer 2012, TV2 Charlie-prisen Årets Parodi 2014 og Årets Revyforfatter 2016. Senest i 2019 modtog han TV2’s nye pris ”Årets Gak”.På skærmen har han senest medvirket TV-serierne Sygeplejeskolen, Rita og Store Lars – og tidligere i filmene Kærlighed ved første hik, Spies og Glistrup og TV-serien 2900 Happiness og har desuden medvirket i adskillige TV2 Charlie programmer både som vært, tilrettelægger og som parodist.

Rasmus Krogsgaard har i tre sæsoner været instruktør på Aalborg Vinterrevy samt på Nykøbing F Revyen i 2021. Det sker igen i 2022.

Han har for nylig modtaget både Skuespillerforeningens “Walt Rosenbergs Legat” og Skuespillerforbundets “Osvald Helmuths Jubilæumslegat”.

I 2017 spillede han sammen med Susanne Breuning cabareten ”Jeg Skal Dø I Nat” på Café Liva i København. Forestillingen turnerede landet rundt i 2019.

Det er også blevet til turneerne ”Piraterne fra Penzance”, ”Tempo, Timing & Tjuhej” og ”Elverhøj”.

Efteråret 2021 byder på en landsdækkende turné med forestillingen ”Småt Brændbart” sammen med Vicki Berlin.

Mathias Grove Madsen

Mathias Grove Madsen, pianist og kapelmester. Mathias er uddannet jazz-pianist fra Rytmisk Musikkonservatorium i Kbh. i 2002. Som pianist har han spillet i et utal af sammenhænge såsom Radioens Bigband, Tivolis Bigband, Odense Symfoniorkester, Cirkusrevyen, Stig Rossen band og mange andre. Han har medvirket i adskillelige forestillinger på de fleste københavnske teatre, heriblandt på Det Kongelige Teater og Det Ny Teater.

Som kapelmester er han, udover at lede egne ensembler, bl.a. gæstedirigent for Danmarks Underholdningsorkester, og han har stået i spidsen for musikforestillinger som “Book of Mormon” på Det Ny Teater, “De Tre Musketerer” i Østre Gasværks opsætning og “MammaMia!” i Tivolis koncertsal.

Mathias og Kirsten (Siggaard) har tidligere arbejdet sammen på to forskellige Edith Piaf forestillinger. “Spurven” (Landsteatret 2012) og “Hymne til kærligheden” (Det Ny Teater 2019).

I Januar af 2020 har Mathias premiere på to forskellige forestillinger:

MammaMia! (genopsætning I Tivolis koncertsal), og en helt ny forestilling om Otto Brandenburg -“Tilløkke Otto”- i samarbejde med Jesper Lohmann. (Danmarksturné i samarbejde med Folketeatret og Nørregade teatret)

Foredragssalen – Entré: 100 kr – Køb billet


Ulla Hjorth Nielsen

Tirsdag 1. februar kl. 09.15

Foredrag med filmhistoriker, mag. art. Ulla Hjorth Nielsen: Ib Schønberg – film og foredrag. Ulla Hjorth Nielsen havde fornøjelsen at være instruktørassistent på portrætfilmen, som det tog et år at klippe udfra Ib Schønbergs 119 filmroller, masser af revysange og radiomontager. Hun vil vise filmen, fortælle om dens tilblivelseshistorie og causere over, hvordan den folkekære skuespiller blev hele Danmarks Ibbermand, der hvor filmen slipper ham. Og hun vil løfte sløret for, hvorfor filmen netop ikke kom til at hedde Citizen Dane, men bare slet og ret Ib Schønberg.

Foredragssalen – Entré: 75 kr – Køb billet

 

 

 


Tirsdag 1. februar kl. 15.00

Troels Trier

 – Fra Røde Mor til Grøn Far – koncert og storytelling

Festsal – Entré: 100 kr – Køb billet

 

 

 


Henrik Krogsgaard

Tirsdag 1. februar kl. 20.00

“DET ER SÅD’N EN GO’ SANG!” – Sangaften med Henrik Krogsgaard
Vi har vist alle nogle sange, der betyder noget særligt, netop for os. Jeg er sikker på mine favoritter er at finde i jeres minder, og lad os finde nogle af dem frem, høre dem eller synge dem sammen, og få nogle historier om ophavsmændene eller de personer, som gjorde sangene til et godt minde.

Foredragssalen – Entré: 100 kr – Køb billet

 

 

 

 


Rikke Rottensten

Onsdag 2. februar kl. 15.00

Foredrag med Rikke Rottensten: Cigarer, whisky og nøgne pi’er.
Der var fest både foran og bag scenen på Stig Lommers ABC Teater. Lommer var i mere end 30 år Danmarks ubestridte revy- og morskabskonge. Helt fra sine første år som revydirektør i Hornbæk kunne han samle de bedste og største navne i succesforestillinger. Men han var også den, der for alvor løftede unge talenter til at blive stjerner. Som da han satte Dirch Passer og Kjeld Petersen sammen i den legendariske duo Kellerdirk Bros.
Rikke Rottensten er museumsinspektør på Storm – Museet for humor og satire samt forfatter til biografien “Kammerat med solen – en biografi om Stig Lommer”.

Foredragssalen – Entré: 75 kr – Køb billet


Lillian Hjorth-Westh

Torsdag 3. februar kl. 09.15

Fortæller Lillian Hjorth-Westh: Sigfred Pedersen i ord og toner.
Alle kender Katinka og Søren,- alle nyder at synge hans dejlige viser, men alle kender ikke hans historie. Jeg vil i foredraget fortælle om Sigfred Pedersen fra han blev født i 1903 i Harndrup på Nordvest Fyn til hans død i Nordsjælland i 1967. Det er en dejlig historie om et meget virksomt og omgængeligt menneske, der satte sit positive præg på alle. – I foredraget synges de gode og kendte sange som fællessang.

Foredragssalen – Entré: 75 kr – Køb billet


Anne Marie Helger

Fredag 4. februar kl. 15.00

Helger Danske med Anne Marie Helger – Helger Danske er et foredrag og det handler om dig og mig og alle os der er så heldige at bo her i: “Dette fedtglinsende lille smørhul af et drømmerige, hvor vi er så rige, at vi ikke kunne drømme om at dele med nogen af dem, der ikke er det”. Helger Danske rummer guf fra Helger hylderne. Godt med impro over egne rim, remser, recitativer og diverse moderlandstekster. Selvom man er dansk og lidt af en 74 årig Tragikomikøsisk alderdomsteenager, så gælder det stadig om: at holde sjælen rank, fanen høj, hovedet koldt, hjertet varmt og modet oppe i disse nazionale og corona obskure tider.
Mit eneste barn Johanne Helger er Direktøs i sin egen bæredygtige økokjole webshop som hedder Ecouture. Johanne har designet og syet mors flotte foredragskostume.

Foredragssalen – Entré: 100 kr – Køb billet


Peter Langdal

Onsdag 9. februar kl. 19.00

HVORDAN MAN SKABER DEN STORE OPLEVELSE

Hvad er forudsætningerne for succes? – Hvordan når du bedst “ud over rampen”? – Hvordan sælger du dit budskab bedst muligt? – Hvordan får du bedst “dit publikum” i tale?

I et engagerende og underholdende foredrag fortæller Peter Langdal med udgangspunkt i virke som en af Nordeuropas førende instruktører af såvel moderne dramatik, store klassikere, musicals og opera om sine metoder til at skabe den unikke oplevelse.

Foredragssalen – Entré: 100 kr – Køb billet

 


Onsdag 16. februar kl. 19.30

Syng i Den Blå med Kristian la Cour. Fællessang og kaffebord.

Festsalen – Entré: 60 kr – Køb billet

 

 

 

 

 


Christina Åstrand og Henrik Kofoed

Onsdag 2. marts kl. 19.30

Teaterkoncerten: “Historien om en soldat”

»Krigen er forbi! Soldaten er på vej hjem til sin mor og kæresten. I tornystret gemmer han sit kæreste eje – hans violin. På vejen møder han en gammel mand, som overtaler ham til at bytte violinen med en spændende bog, hvori han kan læse alt, hvad der kommer til at ske i fremtiden! De bytter – og Fanden – for ham er det – inviterer soldaten hjem, så soldaten kan lære ham at spille på violinen! Fremtiden ser lys og spændende ud… men kommer soldaten nogensinde hjem? Oplev Igor Stravinskij’s mesterværk med en stjernebesætning under ledelse af dirigent Henrik Svenning. Spændende introduceret og aktualiseret af professor Steen Hildebrandt / biskop Kjeld Holm.
Det hele afsluttes med en utrolig smuk og bevægende epilog, 3 kærestebreve fra felten, specielt komponeret til denne opførelse af Anders Koppel.« Denne lille unikke perle af en forrygende teaterkoncert er produceret af musikforeningen Silkeborg Classic Concerts. Ensemblet består af kgl. skuespiller Henrik Koefoed, koncertmester i DR Symfoniorkestret violinist Christina Åstrand, kgl. solodanser Femke Møller Slot. De øvrige i ensemblet er: Maria Jiménez Pardo (klarinet), Annemette Juul Pedersen (fagot), Gert Skovlod Hattesen (kornet), Andreas Ferrold Clemmensen (trombone), Mads Uldal (kontrabas) samt Jonas Hjerrild Weitling (percussion). Det hele under ledelse af dirigent Henrik Svenning.

Drømmen om at kunne se ind i fremtiden og derigennem opnå rigdom og velstand er en drift, der er mindst ligeså aktuel i 2022, som den var for 100 år siden. Den er temaet for Igor Stravinskijs kammermusikstykke ”Historien om en soldat” fra 1918. Det evigtgyldige eventyr om den fattige soldat, der møder heksen eller djævlen og får adgang til rigdom eller indsigt, mod at han sælger sin violin og dermed sin sjæl. ”Historien om en soldat” er sjældent opført. I Silkeborg Classics nye opsætning understøttes det musikalske eventyr af et filosofisk causeri om historiens etiske og moralske dilemmaer. Det er vores ambition, at vi med dette projekt kan samle det bedste fra to verdener. At sætte Stravinskijs evigtgyldige musik, med dens stærke fortællende kraft i formidlingen af C. F. Ramuz’ smukke og gribende historie, ind i en aktuel kontekst ved en interessant moderne tænker, skal gøre ”Historien om en Soldat” til en endnu mere vedkommende og stærk oplevelse. Dette søger vi at opnå ved at lade en begavet og anerkendt tænker fra vores samtid som biskop Kjeld Holm / professor Steen Hildebrandt sætte musikken og historien ind i et etisk og moralsk perspektiv. Tanken er helt praktisk, at vores causør skal indlede forestillingen med et oplæg på 10-12 minutter, hvorefter vi opfører ”Historien om en Soldat”. Efter en pause vil causeuren derefter lægge op til en dialog med publikum, musikere, fortæller og dirigent om historien, musikken og de spørgsmål det rejser. Som afslutning på forestillingen har komponisten Anders Koppel skrevet en meget smuk og bevægende epilog “3 kærestebreve fra felten”. Det er en kraftfuld, lille musikalsk eftertanke, med tydelig reference til Stravinskij’s værk, hvor hele ensemblet indgår. Epilogen kredser omkring det spørgsmål, som Stravinskij efterlader ubesvaret: “Kom han nogensinde hjem….?”

Festsalen – Entré: 150 kr – Køb billet


Onsdag 16. marts kl. 19.30

Syng i Den Blå med Kristian la Cour. Fællessang og kaffebord.

Festsalen – Entré: 60 kr – Køb billet

 

 

 

 

 


Lillian Hjorth-Westh

Mandag  4. april kl. 09.15

Foredrag med Lillian Hjorth-Westh: Tove Ditlevsen – Hun debuterede i 1939 med digtsamlingen Pigesind og det blev til 48 udgivelser i alt, dog er nogle udgivet efter hendes død i 1976. 4 ægteskaber, 4 børn, misbrug og et kompliceret liv satte sit præg på Tove Ditlevsen og hendes digtning. Hun skrev om universelle emner i livet og kunne rime hjerte på smerte uden at det blev banalt. Tove Ditlevsens digtning er universel! Som forfatter var hun loyal og tro mod sit Vesterbro og talte de svages sag, men angsten for ikke at slå til, slog hende ud. Hun skriver ærligt, følsomt og alvorligt, men også med livsglæde, humor og dyb psykologisk indsigt.

Foredragssalen – Entré: 75 kr – Køb billet


Dy Plambeck

Mandag 4. april kl. 15.00

Foredrag med forfatter Dy Plambeck: Til min søster

Til min søster er en roman om søstrene Aya og Andrea. Aya føder en datter, Nola, efter at faren har forladt hende. Andrea forlader sin voldelige kæreste. I sit arbejde som historiker kommer Aya på sporet af J.P. Jacobsens ungdomskæreste Anna Michelsen. En stemme fra fortiden trænger sig på og griber ind i søstrenes liv. – Dy Plambeck modtog i 2019 Politikens litteraturpris for romanen “Til min søster”.

Foredragssalen – Entré: 75 kr – Køb billet


Niels Brunse

Mandag 4. april kl. 19.30

Foredrag med oversætter og forfatter Niels Brunse: Tro er ikke viden.
I “Eksistensens” serie Kristendommen ifølge … får vi her Niels Brunses bud på hvordan den dimension af tilværelsen udfolder sig. I det almindelige liv vil Niels Brunse gerne kunne gå i kirke uden at skulle aflevere hovedet i våbenhuset. Han er døbt og konfirmeret som det sig hør og bør for en årgang ’49, men da flower powerbevægelsen bølgede ind over landet i tresserne meldte den unge gymnasieelev sig ud af folkekirken. Vi får indblik i hvordan det kulturkristne, frie liv uden tyngden af al det religiøse ragelse stille og roligt bragte ham tilbage på kirkekontoret 28 år senere for at melde sig ind igen.

Foredragssalen – Entré: 75 kr – Køb billet

 

 


Anni Lave Nielsen

Tirsdag 5. april kl. 09.15

Foredrag med cand. mag. Visuel Kultur, museumsleder ved Henry Heerup Museum, Anni Lave Nielsen: Kunst i vores byer – fra rytterstatuen til byfornyelsesprojektet. – Anni Lave Nielsen er kunstfaglig repræsentant i Rødovre Kunstråd og har tidligere arbejdet på KØS.

Foredragssalen – Entré: 75 kr – Køb billet

 

 


Birgithe Kosovic

Tirsdag 5. april kl. 15.00

Birgithe Kosović fortæller sin personlige historie: DET DU IKKE VIL VIDE

Hun vokser op i en almindelig familie på Vestegnen med dansk mor og jugoslavisk far. Men familien har en hemmelighed, som hun en dag afslører. Det får hendes far til ikke længere at ville se hende. Hun har altid fornemmet, at dette kunne ske. Nu sætter hun sig for at undersøge hans vrede og forstå: Hvordan kunne de blive som døde for hinanden?

I dokumentarromanen ’Det du ikke vil vide’ fortæller Birgithe Kosović om at vokse op i en dansk-jugoslavisk familie på Vestegnen i 1980’erne og opsporer de kendte og skjulte fortællinger fra sin danske og jugoslaviske familie, som kommer igennem deres samfunds rædsler på hver deres måde. Det hele bliver sat i perspektiv, da hun selv står som forfatter og en af det frie ords forfægtere, idet terroren rammer Danmark.

Er dette en historie om mislykket integration? Eller er det fortællingen om en helt almindelig familie, hvor hemmeligheden blev sagt højt? Og i sidste ende: Hvordan knytter man sig til nogen, der bliver ved med at være vred?

Birgithe Kosović (1972)  fik sit gennembrud med romanen ’Det dobbelte land’ baseret på historier fra sin jugoslaviske familie, som vandt Weekendavisens Litteraturpris 2010, DR’s Romanpris 2011 og Danske Banks Litteraturpris 2011. Hendes roman om Erik Scavenius, ’Den inderste fare’, vandt Politikens Litteraturpris 2018. Hun har bl.a. modtaget Statens Kunstfonds tre-årige arbejdslegat. ’Det du ikke vil vide’ er udkommet i august 2020.

Foredragssalen – Entré: 75 kr – Køb billet


Julia Tabakova

Tirsdag 5. april kl. 19.30

Koncert med Julia Tabakova, klaver

På programmet er bl.a. Rachmaninovs Corelli-variationer. Nærmere info følger…

Julia er født og opvokset i Ukraine, uddannet som solopianist, akkompagnatør og operarepetitør i 2004 fra Det Nationale Tjajkovski Musikakademi i Kiev. Derfra er hun uddannet som solopianist, akkompagnatør og operarepetitør i 2004. I 2008 debuterede Julia fra solistklassen på Det Jyske Musikkonservatorium. Julia har været repetitør på Den Jyske Opera, sprogcoach på Det Kongelige Teater, og akkompagneret utallige operasangere (og instrumentalister) til koncerter, konkurrencer, optagelsesprøver og festivaler.

Foredragssalen – Entre: 75 kr – Køb billet


Aage_Augustinus

Aage Augustinus

Torsdag 7. april kl. 09.15

Foredrag med Aage Augustinus: Et jævnt og muntert virksomt liv – Grundtvig og livsglæden. Livet er i egentligste forstand uoverskueligt. Alligevel må vi se at komme til rette med det, så det bliver til glæde for én selv og andre. – At det skal være til glæde står for Grundtvig fast.
Vi vil følge Grundtvigs liv frem til gennembruddet, hvor livets grundstemning for ham så ubetinget bliver glæden – glæden ved at være til. Livets grundstemning er glæden og den skal man arbejde på. Grundtvig kalder det ligefrem ”dødbideri”. Aage Austinus er tidligere forstander på Ask Højskole og Rude Strand Seniorhøjskole samt tidligere valgmenighedspræst i Gammel Ry og Odder.

Foredragssalen – Entré: 75 kr – Køb billet

 

 


Anne Lise Marstrand-Jørgensen

Torsdag 7. april kl. 15.00

Anne Lise Marstrand-Jørgensen: Foredrag med udgangspunkt i romanen Margrethe I

Et psykologisk drama om en af middelalderens mest betydningsfulde kvinder.

Allerede som tiårig bliver Margrete gift med Norges konge og sendt hjemmefra. Hun er Valdemar Atterdags yngste datter, født i 1353, og hendes opgave i Norge er enkel: Hun skal føde en arving til den norske trone og knytte rigerne tættere sammen.

Da Valdemar dør uden at efterlade sig en søn, er der ingen indlysende tronfølger. På trods af interne stridigheder og truslen om krig udefra lykkes det Margrete at få valgt sin femårige søn til konge af Danmark. Hun regerer på hans vegne og har allerede tidligt en tydelig drøm om fremtiden: Norden skal samles til ét rige – og hun skal stå i spidsen.

Historien om Margrete I rækker ud over hendes samtid. Det er en roman om, hvordan en ung kvinde trodser rammerne for et kvindeliv i middelalderen og sætter sig for at bruge magten til at skabe fred. Det er et gribende psykologisk portræt af en usædvanlig politisk begavelse, der bliver ved med at fascinere på tværs af århundreder; en fortælling om middelalderens Norden, om ensomhed og drift, kærlighed, tro og overtro.

Foredragssalen – Entré: 100 kr – Køb billet


Henrik Wivel, foto: Kirsten Sonne Harild

 

Torsdag 7. april kl. 19.30

Foredrag med forfatter Henrik Wivel: “Det glasklare hjerte”

På baggrund af sin kritikerroste succes, biografien ”Det glasklare hjerte” fortæller Henrik Wivel om den kanoniserede maler L. A. Ring. Ring, der levede fra 1854 til 1933, er en af dansk malerkunsts mest fascinerende skikkelser. Karismatisk og karakterfuld som menneske og på en gang krystalklar, suggestiv og gådefuld som kunstner.

Foredragssalen – Entre: 75 kr – Køb billet

 


Torsdag 21. april kl. 19.30

Syng i Den Blå med Kristian la Cour. Aftenkaffe i spisesalen.

Foredragssalen – Entré: 60 kr – Køb billet

 

 

 

 

 


Jens Andersen

Tirsdag 14. juni kl. 15.00

Jens Andersen, kendt for sine biografier om bl.a. Astrid Lindgren, Kronprins Frederik og Kim Larsen, fortæller om sin seneste bog ”Et liv med LEGO”. Det er en dokumentarisk fortælling om LEGO koncernens og familien Kirk Kristiansens fascinerende og dramatiske historie gennem et helt århundrede, hvor synet på børn, leg og legetøj forandrede sig radikalt.

Foredragssalen – Entré: 100 kr