Foredrag og Koncerter


2020

 


Christina Boutrup

Mandag 15. juni kl. 15.00

Foredrag med Kina-ekspert, Christina Boutrup: Kina på fremmarsch

Kinas indflydelse i verden vokser – både økonomisk, politisk og kulturelt. Hvad betyder det for os her i Danmark og Europa – og hvordan skal vi forholde os til den nye supermagt?

Få svaret i dette foredrag, som er baseret på Christina Boutrups rejser rundt i kinesernes fodspor. Foredraget giver indblik i de muligheder og udfordringer det nye fremadstormende Kina giver et lille land som Danmark, og hvordan kinesiske investeringer og en aktiv strategi for udbredelsen af kinesisk kunst og kultur baner vejen for såkaldt blød magt.

Christina Boutrup er uddannet erhvervsjournalist og rejste som nyuddannet til Kina i 2004 for at opleve verdens nye supermagt indefra sammen med sin mand Peter Lisbygd. I 2005 blev hun ansat som Asien-korrespondent for Berlingske. Med base i Shanghai har hun rejst i næsten alle Kinas provinser og interviewet kinesere fra alle samfundslag. Lige fra den fattige migrantarbejder Zhu Zheng Sheng og Hou Shen Rong med de indsnørede fødder til Alibabas karismatiske grundlægger Jack Ma.

Hun har fulgt danske virksomheders indtog i Kina tæt, men holder samtidig et skarpt øje med den voksende konkurrence fra kinesiske virksomheder, som i stigende grad tager markedsandele globalt. I 2011 udgav hun den anmelderroste bog Kina Sweet & Sour – erfaringer fra danskere, der tør satse på KIna.

I 2012 modtog hun Tuborgfondets rejselegat på 50.000 kr., der gjorde det muligt at rejse rundt i kinesernes fodspor i Europa som research til Den Røde Løber – Kinas fremmarsch i Europa. Den udkom i 2014 og handler om Kinas voksende økonomiske, politiske og kulturelle indflydelse i Europa. I 2016 udkom e-bogen Ørnen, bjørnen og dragen, der i koncentreret og let tilgængelig form stiller sætter fokus på den globale stormagtskamp, hvor Kina (og Rusland) vinder terræn, mens USA’s indflydelse daler.

Christina Boutrup har tidligere været tv-vært på programserien Kina Knald eller Fald på DR2 og har lanceret det ugentlige radioprogram Kina Snak på 24Syv, hvor hun som tilrettelægger og vært i mere end tre år har gjort lytterne klogere på Kinas økonomi, samfund og kultur.

Hun er desuden en flittigt benyttet ordstyrer, foredragsholder og underviser på danske og internationale konferencer, seminarer og workshops. Hun er aktiv i advisory board for tænketanken Think China, som hører under Københavns Universitet og arbejder for at øge forståelsen mellem Danmark og Kina.

Christina Boutrup har været elev på Askov Højskoles journalistlinje i 1999.

Foredragssal – Entré: 100 kr – Køb billet  


Thure Lindhardt, fotograf: Robin Skjoldborg

Tirsdag 16. juni kl. 15.00

Foredrag med skuespiller Thure Lindhardt: Kunsten og dannelsen

Hvad er et samfund uden kultur, og hvorfor er kulturen så vigtigt – hvis den er det? Thure Lindhardt sætter i dette foredrag fokus på samfundets behov for kulturel og kunstnerisk påvirkning.
Hvorfor er det kulturen og deri kunsten, der får os til at dreje hovedet og reflektere og samtidig kunsten, der ofte har så svære kår?

Thure tror på, at: “Kulturen kan tale sammenhæng ind i en fragmenteret tilværelse og få os til at opleve samhørighed. I samhørigheden ligger empatien, der er forudsætningen for dannelse“. Foredraget lægger op til en spændende og kærlig snak om det, der betyder noget for os!

Foredragssalen – Entré: 100 kr – Køb billet  


Mads Tolling Kvartet

Tirsdag 16. juni kl. 20.00

Koncert med Mads Tolling Kvartet. “A tribute to Svend Asmussen”

Kvartetten består foruden Mads Tolling, violin af den uforlignelige guitarist, Jacob Fischer, der var medlem af Svend Asmussens kvartet i over femten år. Bas og trommer trakteres af de unge stortalenter Matthias Petri og Andreas Svendsen. Ligesom Mads, har de begge studeret og spillet meget i USA.

Programmet bliver et mix af Svend Asmussens samarbejde med Ulrik Neumann og hans nyere kvartet og selvfølgelig nogle af Svends kendingsmelodier som ”June Night” og ”Scandinavian Shuffle.” Dertil kommer et par af Tollings og Fischers egne kompositioner.

Festsalen – Entré: 100 kr – Køb billet  


Lone Theil

Torsdag 18. juni kl. 15.00

Foredrag med journalist og krimiforfatter Lone Theil: Fiktion og forbrydelse.
Hvordan arbejder man med virkelighedens forbrydelser og får dem formet om til krimi? Lone fortæller om de konkrete sager, der har inspireret hendes bøger, lige fra den mystiske sag om en amerikansk seriemorder og hans lager af fotos til den virkelige sag fra 2001 i London, hvor en lille dreng blev myrdet som et led i et ritual om sort magi. Foredraget vil også komme ind på rejsen fra journalist til bestsellerforfatter.

Foredragssalen – Entré: 75 kr – Køb billet  


Thomas Kluge, selvportræt

Fredag 19. juni kl. 09.30

Foredrag med Thomas Kluge: Et liv med kunst. Thomas Kluges kunst foregår ikke kun på lærredet, med en detaljerigdom og fotografisk afbildning, som vi normalt forbinder med de største kunstnere som Rembrandt og Caravaggio. Den foregår allerede i mødet med de portrætterede.
Thomas Kluge er kendt fra sine portrætter af kongefamilien.

Foredragssalen – Entré: 75 kr – Køb billet  

 

 

 


Johannes Nørregaard Frandsen

Torsdag 24. juni kl. 19.30

Foredrag: ”Litterære stemmer i grænselandet” ved Johannes Nørregaard Frandsen, professor, H.C. Andersen Centret, Syddansk Universitet. Foredraget giver eksempler på forfattere og værker, som skildrer sider af grænselandets og den dansktyske dobbelthed i identitet og virkelighed fra Guldalderen til vor tid. Vi skal bl.a. se på forfatterskaber som H.C. Andersen, Steen Steensen Blicher, Theodor Storm, Jens Baggesen, Herman Bang, Karen Blixen, Willy August Linnemann, Sigfried Lenz og Gynther Hansen. – Foredragssal – Fri entré


Mandag 31. august kl. 19.30 – Koncert med Discordia

Discordia er en instrumental, rytmisk trio der gennem klang, akustik og musiske motiver, fortæller historier. I det gyngende legerum mellem klassisk, folk og jazz ligger trioen og skærer gennem hverdagens støj og forsøger, meditativt og dvalende, at lede tilhøreren ind i musikkens ro. Med en forholdsvis utraditionel sammensætning af instrumenter: saxofon, cello, og klaver skaber trioen et nyt, anderledes rum at sætte sig ind i. Den originale musik står i et felt mellem yndige, små melodier og store, luftige lydbilleder, med improvisation som en hovedhjørnesten.

Ellen Marie Yde Kjær,
saxofon
Laura Holm Skyum, cello
Asbjørn Lauridsen, klaver

Foredragssalen – Entré: 75 kr – Køb billet  


Henrik Yde_Foto, Inger Merete Yde Hansen

Henrik Yde, foto: Inger Merete Yde Hansen

Mandag 14. september kl. 09.30

Forfatter og foredragsholder, Henrik Yde: Nexø og Grundtvig. I anledning af Martin Andersen Nexøs 150 års fødselsdag har dr.phil. Henrik Yde sidste år udgivet den anmelderroste litterære biografi NEXØ. Martin Andersen Nexøs liv og værk. Martin Andersen Nexøs udgangspunkt som bevidst menneske var grundtvigianismen, og Grundtvig fulgte ham i hele livet gennem alle skiftende ideologiske holdninger.

Foredragssal – Entré: 75 kr – Køb billet  


Doris Ottesen

Mandag 14. september kl. 15.00

Teolog, litterat, forfatter og fortæller Doris Ottesen: Guds barmhjertighed. Et hovedtema i Kerstin Ekmans forfatterskab.

Foredragssal – Entré: 75 kr – Køb billet  

 


Stig Nørregaard

Mandag 14. september kl. 19.30

”Stig på revyen”. Stig Nørregaard tager os med på en musikalsk rundrejse med flere af revyens store mestre. Den danske revy begyndte med Erik Bøghs ”En nytårsnat” i 1849 på Casino i København. Siden da har revyen overlevet og er still-going-strong, selv om den bliver trængt af mange andre medier i vor tids flimrende verden. I dette program fortsætter vi med Lise Nørgårds Matador-tema og historien bag. I vil få et matador-mix med navne som Poul Reichhardt, Ove Sprogøe, Kurt Ravn og flere.. – Foredragssal – Entré: 75 kr – Køb billet  


Steffen Gram

Tirsdag 15. september kl. 15.00

Foredrag med Steffen Gram: Verden ifølge Gram – Donald Trump og en Rigsret!

De amerikanske demokrater og chancerne ved præsidentvalget i november! Boris Johnson og Brexit! Krigen i Syrien! Demonstrationerne i Hongkong – og mange andre steder! Handelskrigen mellem Trump og Xi – mellem Trump og EU! ”Verden ifølge Gram” er en verden i skred, en verden, hvor vi ikke mere kan tage noget for givet, hvor alliancer er under pres – og hvor verdens tyngdepunkt flytter mod øst. DR’s Steffen Gram, mangeårig international korrespondent og vært for ”Verden ifølge Gram”, fortæller om sin – og vores – verden.

Steffen Gram er tidligere redaktør og studievært for DR-TVs udenrigsmagasin Horisont fra 1996. I snart 35 år har Steffen Gram dækket tilværelser uden for Danmark. Han har rapporteret fra krige og flygtningekatastrofer i Indokina, Centralamerika, Somalia og i Kaukasus og set resultatet af Saddam Husseins gasangreb på kurderne i Halabja. Han var TV-korrespondent for DR i Reagans Amerika fra 83 til 87, udlandsredaktør på Det fri Aktuelt og i TV-A før han tog som korrespondent til Gorbatjovs Sovjetunionen i 1990. Han var øjenvidne til Sovjets sammenbrud – og forlod Jeltsins Rusland i 94. Siden har han rejst regelmæssigt i Rusland, Øst-Europa (specielt Rumænien) og USA.

Foredragssal – Entré: 100 kr – Køb billet  


Maja Lisa Engelhardt

Tirsdag 15. september kl. 19.30

Den internationalt anerkendte kunstner Maja Lisa Engelhardt holder foredrag om sin kunst. Hendes billeder næres først og fremmest af stærke naturoplevelser – udtryksformen er abstrakt. Som introduktion vises en lille film, som Søren Ryge har lavet med hende. Hun ser frem til mange gode spørgsmål.

Foredragssal – Entré: 75 kr – Køb billet  


Poul Duedahl

Torsdag 17. september kl. 09.30

Foredrag med Poul Duedahl: Velkommen på bagsiden – Danmarkshistorien på vrangen.

Poul Duedahl er forfatter og historiker og ansat som professor på Historiestudiet på Aalborg Universitet. Duedahl har en ph.d. i historie og har udgivet adskillige bøger og artikler om det 19. og 20. århundredes danmarks- og verdenshistorie.

Foredragssalen – Entré: 75 kr – Køb billet  


Helle Solvang – foto: Martin Kunzendorf

Torsdag 17. september kl. 15.00

Blixen, børnene og biodiversiteten – film, fællessang og foredrag ved dokumentarist og journalist Helle Solvang

Helle Solvang viser nogle af de film, som hun har skabt til Karen Blixen Museet. De kredser om tiden efter Blixens ophold i Afrika og fortæller om de mindre kendte sider af Karen Blixen; forholdet til børnene, hendes livslange kærlighed til billedkunsten, fuglene og det livsvigtige samspil mellem natur og mennesker. Faktisk var Blixen en bevidst klima-og biodiversitets-forkæmper før disse begreber kom ind i verden og hun handlede aktivt ved at oprette fuglereservatet på hendes 16 hektar jord i Rungstedlund.
Foredraget og filmene bliver ledsaget af sange.

Foredragssal – Entré: 75 kr – Køb billet  


anna_c

Anna Carina Sundstedt

mimi_kjaer

Mimi Kjær Dulong

Torsdag 17 september kl. 19.30

Koncert med Dulong & Sundstedt.Anna Carina Sundstedt, sopran og Mimi Kjær Dulong, klaver. På programmet er sange, lieder og og operaarier.
Anna Carina Sundstedt er dansk-svensk sopran, uddannet ved John Guttmann, Lars Waage og Tonny Landy i København. Anna Carina er medlem i DR Koncertkoret.
Mimi Kjær Dulong, pianist, uddannet ved Tove Lønskov, Anne Øland og Amalie Malling i 1997. Aktiv som solist, kammermusiker, akkompagnatør og repetitør og har givet koncerter i bl.a. Polen, Frankrig, Rusland, Malaysia og det meste af Danmark.

Foredragssal – Entré: 100 kr – Køb billet  


Sara Omar, foto: Manyar Parwani

Ole_A

Ole H.B. Andreesen

Mandag 5. oktober kl. 09.30

Mød journalist og linjefagsleder på Askov Højskole Ole H.B. Andreesen i samtale med forfatter Sara Omar om romanen “Skyggedanseren”. Forfatteren bag den anmelderroste roman Dødevaskeren vender med Skyggedanseren tilbage med en barsk og kompromisløs roman. Skyggedanseren er en roman om en udsat piges ensomme, indædte kamp for at undslippe barndommens mørke og finde frihed i et nyt liv langt mod nord. Sara Omar fortæller i interviewform om romanen og baggrunden for den, og der vil være mulighed for oplæsning, spørgsmål og bogsignering. I Skyggedanseren møder læseren igen pigen Frmesk, som også var hovedperson i Dødevaskeren. Frmesk har sin opvækst i Kurdistan hos sine bedsteforældre Gawhar og Darwésh. På hver deres vis forsøger de begge at tilføre pigens liv mening. Bedstemor ønsker, at Frmesk lige som hun selv skal finde trøst i troen, mens bedstefar Darwesh forsøger at fremelske Frmesks livsglæde gennem sit humanitære kvindesagsarbejde. Alt dette var i Kurdistan 1994. Nu er Frmesk i Danmark, og året er blevet 2007. Frmesk studerer på universitetet, og selvom hun ikke mænger sig med sine medstuderende, engagerer hun sig alligevel i sine omgivelser. Hun har taget tørklædet af, hun deltager aktivt i debatten om kvinderettigheder, og hun skriver digte for at lindre sine traumer. Alt dette vover hun, trods de uoverstigelige konsekvenser som vil følge, hvis hendes far opdager det.

Hendes debutroman Dødevaskeren udkom den 30. november 2017 på JP/Politikens Forlag og solgte over 50.000 eksemplarer i løbet af den første måned og har siden ligget på samtlige bestsellerlister hos danske boghandlere. I 2018 modtog hun Årets Victor for sit særlige mod. Herudover vandt hun Læsernes Bogpris 2018 og også Artbeat Prisen for sit særlige talent. Sara var endvidere, trods en sen udgivelse, også nomineret til de Gyldne Laurbær i 2017

Foredragssal – Entré: 100 kr – Køb billet 


Aage_Augustinus

Aage Augstinus

Tirsdag 6. oktober kl 09.30 

Foredrag med Aage Augustinus: Kan vi lære af historien?
Kan vi overhovedet bruge historien til noget som helst? Det er der meget, der tyder på, vi ikke kan, for som tegneseriefiguren Jern Henrik ret præcist udtrykker det: ”Vi ved ikke, hvor vi er på vej hen, men vi skyder da i det mindste en god fart!”
– Skal vi sætte et enkelt ord på den såkaldt moderne verden, vi lever i, så kunne det være ordet ”udvikling”. Ja, begrebet er vel selve omdrejningspunktet i moderne kultur. Det etablerer næsten et helt solsystem af værdier omkring sig. Og det gennemsyrer forståelsen af og måden at orientere sig i den moderne kultur: Udvikling er sundt og godt. Stagnation er af det onde.
Udvikling er blevet et indiskutabelt grundvilkår!
Et menneske skal udvikle sig ellers er der noget i vejen. Hvis man ikke udvikler sig, er man gået i stå, og det er noget skidt. Det handler om kompetenceudvikling gennem livslang læring. Man skal være omstillingsparat, fleksibel, mobil i forhold til stadig nye dagsordener. Denne tankefigur er tidens store fordom!!

Og som alle fordomme fritager den mennesker for selvstændig og kritisk tankevirksomhed. Man behøver slet ikke argumentere for det. Der ligger en uudtalt lykkeforventning i at udvikle sig. Og historien bliver overflødig.
Og så alligevel, så har vi vel en fornemmelse af at være bundet af noget mere grundlæggende. Hvad? Ja, det kan historien måske fortælle os.

Aages Augustinus, cand. mag. historie & religion, tidligere forstander på Ask Højskole og Rude Strand Seniorhøjskole. Tidligere valgmenighedspræst i Odder og Gl. Rye.

Foredragssal – Entré: 75 kr – Køb billet  


Anne-Cathrine Riebnitzsky

Tirsdag 6. oktober kl. 15.00

Foredrag med Anne-Cathrine Riebnitzsky: “Smaragdsliberen”

Anne-Cathrine Riebnitzsky fortæller hun om sin roman “Smaragdsliberen” (2018), der har fået flotte anmeldelser af blandt andet Information, der skriver: “Smuk roman om vores forhold til døden, om tro og skønhed”. Den jødiske smaragdsliber Pierre Levy falder død om med hjertestop, men vender mirakuløst tilbage til livet. Ingenting er som det var, men Pierre genoptager at spille skak med sin barndomsven, den muslimske juveler Youssef, og går i gang med det, som skal blive hans livs mesterværk: slibningen af en usædvanlig stor smaragd. Pierres fredelige verden i sliberiet står i stærk kontrast til hans datters liv. Zara rejser rundt i verden som kunsthistoriker, og under kortlægningen af gamle hulemarier kidnappes hun i grænseegnen mellem Georgien og Aserbajdsjan, mellem kristendom og islam. Stillet overfor dødens nærvær kæmper både Zara og Pierre for at bevare blikket for skønheden i livet.

Smaragdsliberen er en poetisk og livsbekræftende fortælling om tilværelsens skrøbelighed.

Udover sit forfatterskab er Anne-Cathrine Riebnitzsky specielt kendt som kvinden med fokus på undertrykte kvinder i den krigshærgede Helmand-provins, hvor hun har gjort et fantastisk arbejde for den demokratiske udvikling. Anne-Cathrine har i den forbindelse modtaget Anders Lassen legatet af Kronprins Frederik i 2010.

Foredragssal – Entré: 100 kr – Køb billet  


Lotte Andersen og Amalie Kestler

Tirsdag 6. oktober kl. 19.30

Foredrag med skuespiller Lotte Andersen og journalist Amalie Kestler: Carl & Marie

I foråret 2018 udkom bogen Carl & Marie; en portræt- og brevbog, der skildrer det for samtiden moderne ægteskab mellem komponisten Carl Nielsen og billedhuggeren Anne Marie Carl-Nielsen. Her bliver det klart, at der midt i den dobbelte skaberkraft fra to mennesker, der hver især efterlader sig værker af monumental og historisk betydning, udspiller sig en passioneret, men også slidsom kærlighedshistorie.

I dette foredrag taler de to forfattere, skuespillerinden Lotte Andersen og journalist Amalie Kestler om arbejdet med bogen – om historien “Carl & Marie’” datidens kulturelitære powercouple, om Anne-Marie Carl-Nielsen som en i dén grad moderne kvinde i trit med sig selv og sine ambitioner, og om oplevelsen af nok engang at blive bekræftet i, at når det kommer til kunst, kærlighed og det menneskelige sind, så er 100 år slet ikke så længe endda.

Under foredraget indgår der fællessang og oplæsning af ægteparret Nielsens mange breve.

Foredragssal – Entré: 100 kr – Køb billet  


Sara Bouchet

Torsdag 8. oktober kl. 09.30

Foredrag med forfatter Sara Bouchet: “Min mands elskerinde”
Hukommelsen er en svigefuld historiefortæller – Om kærlighed og ægteskab, fortrængte erindringer og hukommelsens mysterium. Sara fortæller om selvbiografisk hukommelse og erindringer, både de fortrængte og de helt bevidste, som fylder i den anmelderroste roman, Min Mands Elskerinde. Tæppet bliver revet væk under hovedkarakteren Susanne, da hun efter 30 års ægteskab mister sin mand og indser, at han skjulte noget for hende. Susanne kaster sig hovedkulds ud i jagten på at afsløre hans hemmeligheder, men hun kommer også på sporet af sig selv og sine fortrængte erindringer. Romanen sætter spørgsmålstegn ved, hvor meget vi egentlig ved om os selv og vore nærmeste, og i hvor høj grad vi manipulerer med minderne, så de er til at leve med.
Foredraget tager også udgangspunkt i den nyeste forskning om hukommelse og sætter fokus på, hvordan vi husker, og hvor vigtige erindringer er for vores identitet, selvopfattelse og måde at være til i verden på.

Sara Bouchet er fransk-dansk forfatter, foredragsholder og tidligere leder af Johannes V. Jensen Museet i Farsø. Hun debuterede i 2016 med den prisbelønnede roman Hjem og har siden udgivet romanerne Savas vidner (2018) og Min mands elskerinde (2019).

Sara er oprindeligt uddannet cand. mag i Litteraturhistorie fra Aarhus Universitet suppleret af Tillægsuddannelsen fra Danmarks Journalisthøjskole i faglig formidling. Hun har studeret litteratur på La Sorbonne Paris IV og har en Master of arts i Cultural Identity Studies fra The University of St. Andrews i Skotland.

Hun er desuden uddannet som professionel danser, instruktør og coach i USA, har modtaget the Fred Astaire Curriculum Certification og arbejdet som certificeret instruktør på flere danseskoler i New England-området.

Foredragssal – Entré: 75 kr – Køb billet  


Liv Thomsen

Torsdag 8. oktober kl. 15.00

Foredrag med Liv Thomsen fra “Historieselskabet”: ’Historien på tv – og andre platforme’.

Hvordan formidler man svært tilgængeligt stof om kunst, kultur og historie på massemediets præmisser? Liv Thomsen har 24 års erfaring med at formidle danmarkshistorien på TV med bl.a. serierne 1800-tallet på vrangen, Digtere, divaer og dogmebrødre, Liv i renæssancen, På Sporet af Dronningerne og senest Danmarkshistorien på vrangen.
Under foredraget vil Liv Thomsen vise klip fra sine produktioner og fortælle om hvordan hun laver tv om en periode fra før de levende billeder. Hvordan gør man formidlingen underholdende uden at gå på kompromis med sagligheden? Hvordan balancerer man mellem fakta og fiktion? Og hvordan ser fremtidens historieformidling ud?

Foredragssal – Entré: 75 kr – Køb billet  


Knud Erik Therkelsen

Fredag 9. oktober kl. 09.30

Foredrag med Grænseforeningens generalsekretær Knud-Erik Therkelsen, der taler fra et personligt afsæt om grænselandet i forandring og sætter Genforeningen ind i et nutidigt perspektiv. Hvor peger grænsedragningen i 1920 hen i nutid og en fremtid, hvor grænsebegreb, grænseland og identiteter er under forandring?

Foredragssal – Entré: 75 kr – Køb billet  


Vincent Hendricks, foto: Steen Andersen

Fredag 23. oktober kl. 19.30

Foredrag med Vincent Hendricks: Vend verden

Vincent F. Hendricks fortæller i dette foredrag, hvordan fire gamle dyder kan give os større handlefrihed. Han spørger ind til, hvorvidt vi er ved at miste vores myndighed og autonomi som selvstændige, tænkende mennesker. Foredraget tager udgangspunkt i Vincents bog “Vend verden” (2020).

Vi tænker om os selv, at vi er myndige borgere, der i alle situationer tager kvalificerede beslutninger. Det gælder lige fra beslutningen om, hvem der skal være statsminister, til hvilken smartphone vi skal købe. Men sandheden er, at vores autonomi er under et enormt og usynligt pres i informationstidsalderen.

Ifølge Vincent er der meget, der tyder på, at vi er blevet berøvet vores frie vilje og derimod er blevet til produkter, der står frit tilgængelige på hylderne i det evigt voksende marked for information og manipulation. Det er en skam, nu hvor vi rent faktisk er blevet givet evnen til at traffe kvalificerede beslutninger, overvejelser og handlinger.

Vincent vil gennem videnskabelige og filosofiske overvejelser og egne refleksioner argumentere for, at vi med de fire klassiske latinske dyder i kombination med at være et ‘ordentligt menneske’ igen kan generobre vores autonomi og vende verden.

Vincent F. Hendricks, Dr.phil, ph.d., er professor i formel filosofi ved Københavns Universitet og leder af Center for Information og Boblestudier samme sted. Han er forfatter til en række bøger: “Infostorms”, “Spræng Boblen”, “Fake News”, “Reality Lost” og “Kæmp for kloden”.

Vincent F. Hendricks har vundet en række priser for sin forskning herunder Videnskabsministeriets Eliteforskerpris, Roskilde Festivalens Eliteforskerpris og Choice Magazine Outstanding Title Award. Den 26. november 2016 fik Vincent F. Hendricks tildelt DR’s store formidlingspris, Rosenkjærprisen. ”Han er utrættelig. Og fuld af overskud har han gjort filosofien relevant”. Det var blot nogle af ordene, som kanalchefen for P1, Thomas Buch-Andersen, kom med, da han afslørede, at Vincent F. Hendricks blev årets modtager af P1’s store formidlingspris, Rosenkjærprisen.

Efterårsmøde – Foredragssal – Entré: 100 kr – Køb billet  


Lørdag 24. oktober kl. 15.00

Foredrag med journalist og forfatter, Tom Buk-Swienty: “Løvinden” – Karen Blixen i Afrika.

Løvinden” var det de kaldte hende i Afrika, og i Tom Buk-Swientys roman af samme navn følger vi Blixen i hendes livs medgang og modgang. År 1914 ankommer Blixen med håb om et andet og friere liv, og i 1931 har hun mistet alt og forlader Kenya.

I løbet af de 17 år blev hun gift med den svenske baron Bror Blixen-Finecke – og skilt fra han igen. Hun fik syfilis. Hun blev lidenskabeligt forelsket i den engelske Denys Fich Hatton. Hun var direktør for Karen Coffee Company i ti år.

Karen Blixen havde et liv fyldt med kærlighed, trængsler, safariture og fatale økonomiske konsekvenser. Tom Buk-Swientys “Løvinden” bringer nyt til Blixens livshistorie med hidtil hemmelige breve, der viser nye sider af denne verdensberømte historiefortæller.

Efterårsmøde – Foredragssal – Entré: 100 kr – Køb billet  


Teresa Nielsen

Søndag 25. oktober kl. 11.15

Foredrag med museumsleder Teresa Nielsen: Hvorfor ligger der et kunstmuseum i Vejen?

Det kan synes vildt, at man i 1905 i en stationsby på 2.000 indbyggere stiftede en kunstforening, og endnu vildere, at man i 1924 med 3.000 indbyggere opførte et anseeligt kunstmuseum, der fortsat ligger ret meget “af vejen”, fjernt fra hovedstaden, hvor museerne har et potentielt opland på 2,5 mill. gæster…

Foredragssal – Entré: 75 kr – Køb billet  

 

 


Povl Chr. Balslev

Mandag 26. oktober kl. 09.30

Foredrag med organist, forfatter og foredragsholder Povl Chr. Balslev: 2 x Andersen – Trods over 100 års forskel i tid har HC og Benny en del mere tilfælles end blot deres efternavn – bl.a. humoren og “glimtet i øjet”. I løbet af foredraget vil dette bl.a. blive belyst ved, at vi synger en del af de to herrers sange.

Foredragssalen – Entré: 75 kr


Omar Marzouk

Mandag 26. oktober kl. 15.00

Foredrag med Omar Marzouk: Hvordan bruger du humor til at slippe af med din frygt?

Foredraget handler om, hvorfor det er vigtigt at grine af det som gør en bange, ens egen frygt og andres frygt for en selv. Omar har en muslimsk baggrund og er derfor ofte også på modpartens side af menneskers frygt, her bruger han humor til at demontere folks frygt og fordomme. Det er ganske menneskeligt at være bange for det ukendte, det er en overlevelses mekanisme, derfor synes han at det er så vigtigt at vi husker og lærer at grine af frygten. Frygten kan opstå på mange måder, mødet med nye medarbejdere, væsentlige omlægninger i en virksomhed kan ofte afføde frygt, men det er sikkert ikke farligt, hvis vi lærer at grine af det.

Omar Marzouk har i en lang årrække været en af landets mest fremtrædende og respekterede samfundssatirikere. Han har sine meningers mod og har selv skullet overkomme frygt for at stå frem med sine holdninger.

Omar har igennem årene bidraget med utallige satiriske aHA!-oplevelser til mange af de store samtaleemner herhjemme og begejstret tv-seere, publikum og anmeldere med sine nuancerede pointer, som han godmodigt kaster ud i samfundet til grin og diskussion. Omar kunne i 2012 opleves i “Omars Ark” på DR2 samt i det anmelderroste one-man show “Omskåret”, der blandt andet fik fem stjerner i BT, fire stjerner i Børsen og fire hjerter i Politiken. I foråret 2013 kunne man igen opleve Omar Marzouk, da han var rundt i landet med sit one man show “Bange for sjov”. Showet satte nogle af verdenshistoriens dramatiske begivenheder i nye rammer med frygt og mod som de bærende kulisser. Politiken kvitterede her med 5 hjerter!

Foredragssal – Entré´: 100 kr – Køb billet  


Jesper Lohmann

Mathias Grove Madsen

Mandag 26. oktober kl. 20.00

“Tilløkke Otto” – med skuespiller Jesper Lohmann og Mathias Grove Madsen, klaver

”Og hvis ikke det swinger, ja så kan det sgu være lige meget!” Det garanterer vi, det kommer det til, når vi nu hylder manden bag dette klare udsagn, nemlig maskinarbejde1864ren fra Stenbroen, Københavnsmester i boksning OG Danmarks første rock ́n roll- og popidol – Otto Herman Max Brandenburg.

Jesper Lohmann har medvirket i en lang række film og TV-serier, bl.a. “1864” (Ole Bornedal), “Borgen” (Rumle Hammmerich), “Hævnen” (Susanne Bier) og “Forbrydelsen” (Morten Arnfred, Charlotte Sieling og Henrik Genz)

Mathias Grove Madsen er diplomuddannet pianist fra Rytmisk Musikkonservatorium i København og har siden 1994 arbejdet professionelt som pianist, kapelmester, komponist, arrangør og dirigent i diverse orkester-, kor- og teatersammenhænge. Han er desuden ansat som repetitør og akkompagnatør på Statens Scenekunstskole og Complete Vocal Institute.

Festsal – Entré: 130 kr


Astrid la Cour, foto: Steen Møller Rasmussen

Tirsdag 27. oktober kl. 09.30

Museumsdirektør for Frederiksbergmuseerne, Astrid la Cour fortæller om arbejdet  i et bredt kulturelt felt, som også inkluderer projekter med fokus på mental sundhed.

Frederiksbergmuseerne ligger rundt om Frederiksberg Have og Søndermarken og består af CisternerneMøstings Hus, Bakkehuset, Storm P. Museet og Alhambra. Museet for Humor og satire. Tilsammen inviterer Frederiksbergmuseerne indenfor til viden og oplevelser på tværs af billedkunst, litteratur, scenekunst og musik, og gennem kunstens kritiske, humoristiske og perspektiverende vinkler dækkes både samtidens kunstneriske udtryk og 300 års historie.

Foredragssal – Entré: 75 kr

 


Dario Campeotto

Tirsdag 27. oktober kl. 15.00

Dario Campeotto – musikalsk foredrag, anekdoter og ‘røverhistorier’.

I foredraget ‘Fra Angelique til Cirkus Arena’ fortæller Dario om sit liv og om mere end 50 år i dansk Showbizz. Når han fortæller, er der masser af anekdoter og ‘røverhistorier’, som krydres med musikalske eksempler, hvor han bryder ud i sang. Dette foredrag kan også bestilles med pianist.

I 1961 deltog Dario i det danske Melodi Grand Prix med sangen ‘Angelique’ og vandt, og herfra gik det stærkt: ‘Jeg plejer at sige, at jeg vandt Melodi Grand Prix i 1961, og så har jeg ikke været hjemme siden. I hvert fald ændrede sejren mit liv totalt, for efter sejren begyndte en hæsblæsende turné, der varede en 2-3 år,’ fortæller han. Det letteste i verden ville være at fortsætte refrænsanger-karrieren, men sådan skulle det ikke være, Dario havde mod på at prøve kræfter med andre af branchens forskellige facetter.

Gennem årene har man oplevet ham i mange forskellige sammenhænge, og Dario Campeotto har bl.a. kastet sig over musicals, film, revyscenerne og ikke mindst de utallige TV-transmissioner med blandt andet radiounderholdningsorkestret. Det beviser blot, at Dario Campeotto formåede at tage udfordringerne op, og at han hører til blandt eliten indenfor dansk Showbizz.

Foredragssal – Entré: 125 kr – Køb billet  


Lillian Hjorth-Westh

Tirsdag 27. oktober kl. 19.30

Fortæller Lillian Hjorth-Westh: Rundt om Otto Brandenburg. – Baggårdspumaen blev han ofte kaldt. Mange kender ham og kom til at holde meget af ham. Han spillede og sang så dejligt. To lys på et bord eller Livet er en dejlig gave eller Så længe skuden kan gå osv. Der kunne nævnes mange fantastisk fortolkede sange. Det kunne han, – men han kunne også spille skuespil, lave film og lægge stemme til tegnefilm. Hans talent var meget stort. Otto Brandenburg levede fra 1934 til 2007 og hans liv var lige så farverigt som hans mange roller.

Foredragssalen – Entré: 75 kr


Bjarke Mogensen

Onsdag 28. oktober kl. 19.30

Koncert med Bjarke Mogensen, accordeon. Bjarke Mogensen har siden han som 13-årig debuterede i en tysk tv-udsendelse som solist med München Symfonikerne markeret sig som en af de mest efterspurgte og alsidige musikere på den klassiske musikscene i Danmark. Mange husker nok Bjarke Mogensen som vinder af DR’s klassiske musikkonkurrence “Spil for livet”, hvor han overraskede både seere og jury med sit usædvanlige instrument og musikerskab. Hans unikke beherskelse af instrumentet har siden bragt ham rundt i hele verden, hvor han har gæstet koncerthuse som Concertgebouw i Holland, Carnegie Hall i New York samt præsidentpaladset Kreml i Rusland.

Foredragssalen – Entré: 100 kr – Køb billet 


Jesper Skibby

Torsdag 29. oktober kl. 09.30

Foredrag med cykelrytter Jesper Skibby: Humor og hvorfor den er vigtig hver dag.

Jesper Skibby er kendt som cykelsportens humørfyldte drengerøv, der kunne levere sjove og kække svar til journalisterne selv efter umenneskelig smerte ved diverse store cykelløb. Jesper Skibby giver nu mulighed for igen at levere – nemlig et unikt indblik i sit liv og karriere.

Jesper Skibby var som professionel cykelrytter op gennem 90’erne en af Danmarks største cykelhelte. Han er den dansker, der besidder rekorden for at have deltaget i Tour de France flest gange. Derudover er Jesper den eneste dansker, som har vundet etaper i alle de tre største løb Vuelta a Espana – Giro d’Italia samt Tour de France.

I sine foredrag beretter Jesper Skibby om et liv, som har været anderledes på alle måder. Han fortæller ærligt om sin opvækst, der var præget af kærlighedsløs opdragelse, og hvor han fra barnsben kun lærte, at det var resultater, som talte.

Foredragssal – Entré: 100 kr – Køb billet  


Paul Hüttel

Torsdag 29. oktober kl. 15.00

Skuespiller Paul Hüttel fortæller om Ludvig Holberg.

Paul Hüttel beskriver det selv sådan: “Holberg er den skuespilforfatter, jeg har beskæftiget mig mest med som skuespiller. Jeg har medvirket i et hav af roller fra hans skuespil og derfor fik jeg lyst til at skrive et foredrag om ham. Og det viser sig, at han er en af de største kulturpersonligheder Danmark har haft og det vil jeg så give et billede af, samt fortælle lidt om de mange roller, jeg som sagt har spillet gennem årene.”

Foredragssalen – Entré: 100 kr

KirstenLehfeldt,JacobWendtJensen,AfOliverGrubbHoffmeyer_galleri

Kirsten Lehfeldt og Jacob Wendt Jensen, foto, Oliver Grubb Hoffmeyer

Fredag 30. oktober kl. 15.00

Kirsten Lehfeldt: Karriere og privatliv

I kølvandet på bestselleren ”Kirsten Lehfeldt – en biografi” af Jacob Wendt Jensen serveres nu et møde med skuespiller Kirsten Lehfeldt, der fortæller om fem årtier i show-business. Om hvad der foregik både på scenen, i kulisserne og derhjemme.

Gennem fem årtier har Kirsten Lehfeldt gjort sig bemærket som en af landets dygtigste skuespillere i både teater, film, tv-serier og indenfor satire og humor. Nu fortæller hun åbenhjertigt om sit kald som skuespiller, succeser og fiaskoer og gangen på jord som menneske, mor og mormor. Om at være både købmand, legebarn og levemenneske om en hals.

Kom med bag kulisserne på kaotiske optagelser til den store filmsucces ”Flamberede hjerter”, skabelsen af en perlerække af teaterstykker og comedy med Søs & Kirtsen. Duoen skabt banebrydende shows på scenen og tv-serien ”Kongeriget”, der var et nybrud i blandingen mellem komik og reality-tv. Den første danske kvindelige komikerduo har i det hele taget banet vejen for andre morsomme kvinder ved at skrive deres materiale selv om for eksempel Carsten og Helge. Uden Søs & Kirsten ingen Ditte og Louise.

Kirsten Lehfeldt åbner også døren ind til mere ukendte sider af hendes blanding af alsidigt skuespillertalent, familieoverhoved og menneske med healerevner. Det er da fint nok med både en Bodil-statuette og en Henkel-pris, men familien vil altid komme i første række.

Forfatter Jacob Wendt Jensen er ordstyrer og interviewer Kirsten Lehfeldt på scenen. Han har tidligere blandt andet skrevet bestselleren ”Lise Nørgaard – de første 100 år” og biografier om Victor Borge og Ove Sprogøe.

Foredragssal – Entré: 125 kr – Køb billet  


Sylvester Larsen

Fredag 6. november kl. 20.00 

Koncert med Sylvester Larsen og Nåleøjet

Der findes to typer artister. Dem der forsvinder ud i glemslen efter et eller to album, og så dem der bliver ved med at udgive album efter album. Sylvester Larsen hører til i den sidste kategori. Som søn af en vis hr. Larsen, har Sylvester ́s sangskrivning altid været centreret omkring den gode melodi og det iørefaldende refrain – og ikke mindst den vedkommende fortælling. I efteråret 2020 besøger Sylvester og hans band “Nåleøjet” udvalgte højskoler, for at fremføre en række sange, der omhandler højaktuelle emner som bl.a klimakrise, flygtninge, egoisme, tro og kærlighed. En koncert med Sylvester er ikke bare en koncert, men lige så meget en slags sangforedrag, hvor anekdoter og fortællinger gør sangene endnu mere vedkommende.

“Jeg er en stor tilhænger af de gamle Mands Minde-foredrag, som Grundtvig startede helt tilbage i 1830’erne. Det har været inspiration for mig til koncerterne, hvor jeg kan mærke at musikken får ekstra tyngde, når folk får større indblik i baggrunden og tankerne bag de forskellige sange. Sylvester gik selv på Askov Højskole fra 1996-97, ligesom hans far nød et højskoleophold på Askov Højskole i hans unge dage.

Festsal – Entré: 125 kr – Køb billet  


Henrik Engelbrecht

Henrik Engelbrecht

Mandag 16. november kl. 09.30

Foredrag med forfatter, musikformidler og som kunstnerisk konsulent Henrik Engelbrecht: H.C. Lumbye – en popstjerne Guldalderen.

Foredragssal – Entré: 75 kr – Køb billet  

 


Peter Bo Bendixen

Mandag 16. november kl. 15.00

Foredrag med Tivolis balletchef, Peter Bo Bendixen: Mit liv med ballet

Foredragssal – Entré: 75 kr – Køb billet  

 

 


Emma & Alexander McKenzie

Mandag 16. november kl. 20.00

Ballet og klaveraften med kgl. balletdanser Emma McKenzie og pianist Alexander McKenzie.

Emma McKenzie har danset ballet på Det Kongelige Teater siden hun var seks år gammel. Hendes karriere som balletdanser har ført hende rundt omkring i verden, blandt andet med optrædener på Mariinsky Teatret, Palais Garnier og på Los Angeles Ballet. Emma er desuden kendt fra DR3 programmet “I forreste række”.

Alexander McKenzie har også turneret verden rundt som pianist gennem de seneste 10 år, og han er for nyligt også begyndt at komponere. Han har optrådt i koncertsale som Carnegie Hall, Mariinsky Teatret, Wigmore Hall og Salle Cortot i Paris, både som solist og som pianist i Trio Vitruvi, Walentin & McKenzie og Verdensballetten. Alexander er medstifter og kunstnerisk leder for Kammerballetten, en ny festival der fejrer nykoreograferet ballet og kammermusik.

Festal – Entré: 100 kr – Køb billet  


Peter_D

Peter Dürrfeld

Tirsdag 17. november kl. 09.30

Foredrag med Kristeligt Dagblads musikanmelder, forfatter Peter Dürrfeld: De tre wienerklassikere – Haydn, Mozart og Beethoven.

Foredragssal – Entré: 75 kr – Køb billet  

 

 


dscn7336

Kristian la Cour

Tirsdag 17. november kl. 15.00

Fællessang med Kristian la Cour: På opdagelse i den ny Højskolesangbog, der udkommer november 2020.

Foredragssal – Fri entré

 


Christina von Bülow, foto: Stephen Freiheit

Søren Kristiansen, foto: Stephen Freiheit

Tirsdag 17. november kl. 20.00

SANGE HJERTET HUSKER – Christina von Bülow (saxofon/fløjte) og Søren Kristiansen (piano).
Aftenen byder på kærligt tilbageblik og genhør med en række af de danske evergreens fra 1920’erne og frem til 1950’erne – elskede sange af Kai Normann Andersen, Poul Henningsen, Aage Stentoft m.fl. Koncerten åbner muligheden for at publikum både kan lytte og nyde – men også synge med. En fælles musikalsk erindringsstund, hvor vi sammen glædes over de dejlige melodier.

Foredragssal – Entré: 100 kr – Køb billet  


Lillian Hjorth-Westh

Onsdag 18. november kl. 09.30

Foredrag med fhv. højskoleforstander, fortæller Lillian Hjorth-Westh: Rundt om Benny Andersen

Denne folkekære digter og musiker har virkelig givet os meget. Tænk blot på “Se hvilken morgenstund” eller “ Barndommens land”. Sange der kendes af alle. Tekster med humor og alvor. I foredraget fortælles om Benny Andersen liv, og mange af hans sange skal synges som fællessang.

Foredragssal – Entré: 75 kr – Køb billet  


Stine Rosengren

Irene Hasager

Onsdag 18. november kl. 15.00

Foredrag med operasanger og radiovært på DR P2 ”Stines Søndag”, Stine Rosengren: Rosengrens Radio og Roller. Vejen fra ung pige fra landet med ingen kendskab til klassisk musik – til et liv fuld at musik. Hvor et tilfældigt møde ender med engagement på Den Fynske Opera, hvorfra karrieren tager fart. Et liv, hvor du tror du har regnet løbebanen ud, og alligevel ender med at ændre retning. At du tilfældigt bliver radiovært og journalist, og satser alt på at formidle klassisk musik på en ligefrem og uhøjtidelig måde. Hør hvordan det populære radioprogram Stines Søndag bliver til og genhør nogle highlight fra de 5 år, hvor programmet har kørt fast hver søndag.
Der indgår også musikalske indslag i foredraget. Pianist: Irene Hasager

Foredragssal – Entré: 100 kr – Køb billet  


Onsdag 18.november kl. 20.00

Koncert med den verdensberømte Henschel Quartet.

Året 2019 markerede Henschel Kvartettens 25 års jubilæum, og jubilæet blev fejret med ansættelsen af Teresa la Cour som ny andenviolin.

Kvartettens internationale karriere begyndte, da cellisten Mathias Beyer-Karlshøj mødte de tre grundlæggere Christoph, Markus og Monika Henschel, og kvartetten besluttede at hellige sig kammermusikken fuldt og helt.

I 1995 vandt Kvartetten adskillige priser ved internationale konkurrencer i Evian, Banff og Salzburg, og det efterfølgende år 1. Pris og Guldmedalje ved Osaka International Chamber Music Competition. Successfulde debutkoncerter i verdens førende musikmetropoler, herunder en meget rost BBC live koncert, hvor Henschel Kvartetten sprang ind for Juilliard Kvartetten, førte Kvartetten til kammermusikkens absolutte superliga. “This is, no question, one of the best groups in the world, a great string quartet.” (Los Angeles Times).

Kvartettens musikalske rejse omfatter mange bemærkelsesværdige højdepunkter. Henschel Quartett spillede ved den officielle genåbning af Anna-Amalia Biblioteket i Weimar (på UNESCOs Verdensarvsliste), rejste til Bruxelles som Kulturambassadør for Tyskland. I marts 2010 opnåede kvartetten privilegiet at optræde i Vatikanet under overværelse af Pave Benedict XVI. Kvartetten inviteres regelmæssigt til Palacio Real i Madrid for at spille på den kongelige samlings fire Stradivarier. I juni 2012 blev Henschel Kvartetten som den første europæiske kvartet i tyve år inviteret til at opføre alle Beethovens strygekvartetter i den prestigefulde Suntory Hall i Tokyo.

Foredragssal – Entré: 130 kr – Køb billet  


Thomas Michelsen

Torsdag 19. november kl. 09.30

Foredrag med musikanmelder ved Politiken, Thomas Michelsen: Anmelderens arbejde samt nogle betragtninger om Danmarks kulturliv i fremtiden.

Foredragssal – Entré: 75 kr –  Køb billet  

 

 

 

 

 


Lillian Hjorth-Westh

Fredag 20. november kl. 09.30

Foredrag med fhv. højskoleforstander, fortæller Lillian Hjorth-Westh: Sigfred Pedersen i ord og toner.

Alle kender Katinka og Søren, – alle nyder at synge hans dejlige viser, men alle kender ikke hans historie.
Lillian vil i foredraget fortælle om Sigfred Pedersen fra han blev født i 1903 i Harndrup på Nordvest Fyn til hans død i Nordsjælland i 1967.
Det er en dejlig historie om et meget virksomt og omgængeligt menneske, der satte sit positive præg på alle.
I foredraget synges de gode og kendte sange som fællessang.

Foredragssal – Entré: 75 kr – Køb billet  


2021


Søren Launbjerg

Mandag 18. januar kl. 15.00

Forstander for Den Internationale Højskole og medlem af redaktionsudvalget for 19. udgave af Højskolesangbogen Søren Launbjerg, fortæller lidt om processen og kriterierne for udvælgelsesarbejdet og præsenterer en række af de nye sange. Vi skal naturligvis også synge allerede kendte sange.

Foredragssal – Entré: 75 kr

 

 

 

 


DenDanskeSalmeduo

Den Danske Salmeduo

Mandag 18. januar kl. 19.30

Fædrelandssindede sange og salmer nyfortolket af Den Danske Salmeduo.
I 2020 er det 100 år siden, at Sønderjylland blev genforenet med Danmark. Store dele af den danske sangskat blev skabt under påvirkning af opgøret om hertugdømmerne og de efterfølgende genforeningsbestræbelser – sange der afspejler udviklingen af Danmark til den nationalstat, vi kender i dag. Dette er Du skønne land en musikalsk fejring af.

Christian Vuust, saxofon og klarinet og Hans Esbjerg, klaver

Foredragssalen – Entré: 75 kr


2010.05.03. Iben krogsdal, Hjortshøj.Har lavet ny salmebog

Iben krogsdal

Tirsdag 19. januar kl. 09.30

Salmedigter Iben Krogsdal: Fra dybet – tilbage til taknemmeligheden

I april 2019 udkom Iben Krogsdals salmesamling, ”Fra dybet”. I sine nye salmer fortolker Krogsdal en række smukke salmer om sorg, tab, taknemmelighed og længsel fra Det Gamle Testamente. Dermed har hun genoptaget en gammel – men i dag næsten glemt – tradition blandt salmedigtere for at skrive videre på tidligere tiders salmetekster. I dette foredrag vil Iben Krogsdal fortælle om sine helt nye salmer og de livstemaer, der optog mennesker i vores fjerne fortid, og som vi stadig kæmper med i dag: Hvad gør livet værd at leve? Hvordan husker vi at være taknemmelige for det, vi får? Undervejs vil Krogsdal give et indblik i arbejdet med at dykke ned i 2500 år gamle bibelske tekster i samarbejdet med en række nulevende komponister.

Foredragssalen – Entré: 75 kr


Mads Rykind Eriksen, højskoleforstander, Rødding

Onsdag 20. januar kl. 09.30

Foredrag med Mads Rykind Eriksen: Sangens kraft – Genforeningens sange

I 2020 fejrede vi 100-året for Sønderjyllands genforening med Danmark. Når det under 56 år preussisk styre lykkedes at bevare dansk mentalitet og håbet om en genforening, skyldtes ikke mindst sangens kraft.

Fællessangen udviklede sig til et særligt kampmiddel i Sønderjylland. Sangene satte ord og melodi på det, man var var blevet adskilt fra, og som man længtes efter: modersmålet, naturen, historien – alt det, som hører med til det særlige danske.
Folkesangeren Benny Holst digtede mange år senere en sang om sproget med verslinjen: “det er lettest at holde et folk i skak, som slet ingen sange har”. Den linje rummer meget godt, hvad sangen betød for sønderjyderne. Samlet set blev den danske sangskat en frihedssang, hvori man fandt styrken til at forblive danske, samtidig med med at sangen gav næring genforeningshåbet.

Den dag i dag står fællessangen stærkt i Sønderjylland, både ved familiefester som ved store nationale mærkedage som afstemningsdagen den 10. februar. – Mads Rykind-Eriksen vil fortælle om sangens særlige betydning i Sønderjylland. Undervejs synges nogle af sangene.

Mads Rykind-Eriksen har siden 2007 været forstander for Rødding Højskole i Sønderjylland sammen med sin kone Anja. Mads er uddannet cand.mag. i historie og filosofi fra universiteterne i Aarhus og Lund og har tidligere arbejdet som lærer på Båring Højskole og Ry Højskole samt siddet i højskoleforeningens bestyrelse.  

Foredragssalen – Entré: 75 kr


Rasmus Skov Borring

Onsdag 20. januar kl. 15.00

Sangforedrag med Rasmus Skov Borring: SYNG – Folkekulturelle fællessange

Pianist og komponist Rasmus Skov Borring inviterer indenfor i sit arbejde med formidlingen af den danske sangskat. Han åbner op for sit værkstedsarbejde omkring at komponere nye fællessange og tager i dette sangforedrag udgangspunkt i sin nye nodeudgivelse SYNG – Folkekulturelle fællessange.

Rasmus Skov Borring (f. 1981) er pianist, komponist og foredragsholder, uddannet cand.mag. i Moderne Kultur og Kulturformidling fra KU. Han har flere albumudgivelser bag sig, bl.a. “Den danske sang 1 & 2” med instrumentale klaverfortolkninger af højskolesange, to albums fra sit samarbejde med digter Jens Rosendal og ”Sangen har lysning” fra 2020 med nye fællessange.

Rasmus Skov Borring modtog i 2019 N.F.S. Grundtvigs Pris for sit arbejde med at formidle fællessangstraditionen. Han er optaget af at holde den danske sangskat levende og gøre den tilgængelig for nye generationer og har gennem de seneste år været komponist bag en række nye fællessange – bl.a. tonerne til ”Gi’ os lyset tilbage”, som i 2015 landede på en tredjeplads på DR’s Top 50 over danskernes foretrukne sange.

Se mere på www.rasmusskovborring.dk

Foredragssalen – Entré: 75 kr


Margrete Grarup og Michael Sunding

Onsdag 20. januar kl. 20.00

WITHIN THE SPIRIT – Koncert med Margrete Grarup, sang & Michael Sunding, klaver

Her er et musikalsk makkerpar, der i dén grad går direkte til kernen af musikken – ærligt og hudløst, 100 % i nuet!

Ved denne koncert bliver kærligheden til deres fælles musikalske udgangspunkt med dybe rødder i gamle spirituals, gospel og blues levet ud.

Michael Sundings sprudlende klaverspil rummer hele spektret fra det storswingende til det skrøbelige og lægger op til Margrete Grarups imponerende vokal, der fylder rummet ud.

Det er intenst, også når Sunding tager téten på sangene, og løbende slanger deres stemmer sig ind og ud mellem hinanden og smelter sammen til et samlet udtryk.

Det er dragende, inddragende, og man må som publikum bare lade sig rive med – og måske synge med – på den musikalske rejse og nyde oplevelserne undervejs!

“Margrete Grarup og Michael Sunding udstråler med både sangvalg og arrangementer en musikalsk eventyrlyst, der kommer til udtryk med en selvfølgelighed, der kun er mulig, når udøverne er dybt kompetente og intuitivt musikalske”, konstaterer anmelderen fra Bluesnews.dk efter en koncert.

Det nye album ”Within the Spirit” udkommer i august 2020, og følger op på den forrygende succes med deres ”PH PÅ NY” fra 2019, hvor de med kærlige smil har frisket Poul Henningsen viser op. Herefter står den på koncerter rundt om i landet.

Musikerne har været vidt omkring i deres karrierer – også genremæssigt:

Margrete Grarup har gennem de sidste 30 år sunget soul, gospel, blues og jazz i et utal af sammenhænge og har blandt meget andet 3 DMA-nomineringer med sig, og en stor turne-efterspørgsel med bandet ”Grarup Allstars” som i 2019 vandt DMA-prisen i kategorien Årets Blues Live-navn. Hun underviser i sang på Det Jyske Musikkonservatorium, og er en efterspurgt solist, når det skal være særligt intenst, ærligt og swingende. “A wonderfully rich and expressive voice…a star” som Chris Mosey, All about Jazz, skriver.

Michael Sunding har tidligere fornyet nationalt arvegods med de anmelderroste udgivelser ”The Melodies of Carl Nielsen” og ”The Melodies of Nordic Christmas”, duo med Mads Vinding. Begge Ugens Album på DR P8 Jazz. ”Unikt”, ”Finurlig”, ”Sådan kan man lege med nationalarven – hvis man er begavet nok”, hedder det i medierne, der drager paralleller til Jan Johanssons ’Jazz på svenska’. Desuden bl.a. solokoncerter, langvarige samarbejder med Etta Cameron, Billy Cross, Kenn Lending og turnéer med Dr. Hook.

Foredragssalen – Entré: 100 kr


Mandag 12. april kl. 15.00

Dy Plambeck, foto: Les Kaner

Foredrag med forfatter Dy Plambeck: Til min søster

Til min søster er en roman om søstrene Aya og Andrea. Aya føder en datter, Nola, efter at faren har forladt hende. Andrea forlader sin voldelige kæreste. I sit arbejde som historiker kommer Aya på sporet af J.P. Jacobsens ungdomskæreste Anna Michelsen. En stemme fra fortiden trænger sig på og griber ind i søstrenes liv.

Foredragsalen – Entré: 75 kr