Foredrag og Koncerter

 


2021  


Torsdag 7. oktober kl. 19.30

Syng i Den Blå med Kristian la Cour.

Foredragssalen – Entré: 60 kr – Køb billet

 

 

 

 

 


Lillian Hjorth-Westh

Mandag 11 oktober kl. 09.15

Foredrag med fortæller Lillian Hjorth-Westh: Tove Ditlevsen – Hun skrev om universelle emner i livet og kunne rime hjerte på smerte uden at det blev banalt. Tove Ditlevsens digtning er universel! Som forfatter var hun loyal og tro mod sit Vesterbro og talte de svages sag, men angsten for ikke at slå til, slog hende ud. Hun skriver ærligt, følsomt og alvorligt, men også med livsglæde, humor og dyb psykologisk indsigt.

Foredragssal – Entré: 75 kr – Køb billet

 


Iben Mondrup

Mandag 11. oktober kl. 15.00

Foredrag med forfatter Iben Mondrup: Tabita
I Iben Mondrups nye roman er ægteparret Eva og Berthel kommet hjem til Danmark med to adopterede børn efter en årrække i Grønland. Det er midten af 60’erne, og både forholdet imellem Eva og Berthel og imellem Grønland og Danmark knager. De to børn, Tabita og Vitus, skal finde sig til rette i en familie, hvor fortiden helst skal udslettes, fordi den er sprængfuld af fortielser og farlige spændinger imellem to kulturer. Foredraget handler om en periode i den dansk-grønlandske historie, hvor det ikke var usædvanligt, at børn blev bortadopteret til danske familier mere eller mindre lemfældigt. Det havde store konsekvenser, ikke mindst for børnene.

Foredragssal – Entré: 75 kr – Køb billet


Nynne Bjerre Christensen

Mandag 11. oktober kl. 19.30

Foredrag med Nynne Bjerre Christensen: De forsvundne polarforskere.

Danmarksekspeditionen 1906-8 er formentlig den mest dragende og fascinerende, danske polarekspedition. Den 28-mand store ekspeditionen skulle kortlægge det nordøstligste hjørne af Grønland med skib og hundeslæder. Det lykkedes, men undervejs forsvandt tre af ekspeditionens mest prominente deltagere, lederen Mylius-Erichsen, løjtnant Høeg-Hagen og slædefører Brønlund. Kun Brønlunds lig blev fundet. Men hvor blev Mylius-Erichsen og Høeg-Hagen af? Og hvad skete der i de sidste måneder af slædeholdets liv? – Journalist og tidligere Deadline-vært Nynne Bjerre Christensen har selv deltaget i tre ekspeditioner til Nordøstgrønland for at
finde de forsvundne polarforskere.

Foredragssalen – Entré: 100 kr – Køb billet

 


Aka Høegh – foto: Ivars Silis

Tirsdag 12. oktober kl. 09.15

Foredrag med den grønlandske grafiker, maler, billedhugger og billedkunstner Aka Høegh: Mit liv som kunstner. – Aka Høegh har bl.a. modtaget legater og hædersbevisninger for sit arbejde fra Statens Kunstfond, Dansk Grønlandsk Kulturfond og Nordisk Kulturfond m.fl.

Foredragssalen – Entré: 75 kr – Køb billet

 

 

 

 


Katrine Marie Guldager

Tirsdag 12. oktober kl. 15.00

Foredrag med forfatter Katrine Marie Guldager: ”Det samme og noget helt andet”

”Romanen følger en ung kvinde der under dramatiske omstændigheder mister først en veninde, og kort efter sin far (som jeg også selv mistede en veninde og en far da jeg var ung). Romanen handler også om arvestrid og om familiens skrøbelige fællesskab. Hvordan føles det at være medlem af en familie, hvor du grundlæggende er i tvivl, om du kan stole på de andre? Hvor langt vil du gå for at være en del af fælleskabet? Vil du ofre dig selv?”, fortæller Katrine Marie Guldager.

Foredragssalen – Entré: 100 kr – Køb billet


Peter Langdal

Tirsdag 12. oktober kl. 19.30

HVORDAN MAN SKABER DEN STORE OPLEVELSE

Hvad er forudsætningerne for succes? – Hvordan når du bedst “ud over rampen”? – Hvordan sælger du dit budskab bedst muligt? – Hvordan får du bedst “dit publikum” i tale?

I et engagerende og underholdende foredrag fortæller Peter Langdal med udgangspunkt i virke som en af Nordeuropas førende instruktører af såvel moderne dramatik, store klassikere, musicals og opera om sine metoder til at skabe den unikke oplevelse.

Foredragssalen – Entré: 100 kr – Køb billet


Anne Marie Glistrup

Torsdag 14. oktober kl. 09.15

Foredrag med forfatter og foredragsholder Anne Marie Glistrup: Mogens Glistrup – politikeren, provokatøren og privatpersonen.

Hør om en skæbne i danmarkshistorien – om Mogens Glistrup og hans begivenhedsrige liv – fortalt af hans datter: Det politiske Danmark ændrede sig i 1973 ved Jordskredsvalget, da Mogens Glistrup stormede ind i Folketinget med Fremskridtspartiets 28 mandater. Glistrup provokerede med sin kamp mod de alt for høje skatter, mod uforståelige love, mod papirnusseri og den meget store indvandring af fremmede til landet. Glistrups kritiserede indkomstskatten – systemet svarede igen med en retssag. Glistrup var utrættelig – og kæmpede livet igennem med åben pande, for hvad han for alvor troede på. Han var anderledes, han sagde tingene lige ud og var sig selv. Han læste meget – også litteratur, han kendte sine klassikere, sin højskolesangbog, teater og revy.     

Foredragssalen – Entré: 75 kr – Køb billet


Else Marie Dam Jensen & Zenobia

Torsdag 14. oktober kl. 15.00

Foredragskoncert i forbindelse med fællessangens betydning for Genforeningen med museumsinspektør Elsemarie Dam-Jensen og Zenobia. Koncerten byder på trioens koncertnumre, Elsemaries fortællinger og fællessang.
Foredragssalen – Entré: 100 kr – Køb billet

 


Michael Sunding

Peter Hansen

Torsdag 14. oktober kl. 19.30

Koncert med Michael Sunding, klaver og Peter Hansen, bas, spiller
”The melodies of Carl Nielsen”.

Michael Sunding er sanger, jazzpianist, organist og komponist. Han har bl.a. været fast mand med Etta Cameron, Kenn Lending Blues Band, Billy Cross Band, spillet med Dr. Hook, Rugsted & Kreutzfeld til teaterkapelmester og studielektor på Rytmisk Musikkonservatorium.
Peter Hansen er elev af NHØP og har spillet med i en lang række sammenhænge igennem tiden. F.eks. med pianist, Jørgen Emborg og med svenske jazzkoryfæer som Putte Wickmann og Arne Domnéus. Har også medvirket i et væld af teater, revy og shows. Bl.a. DR-underholdnings-orkester. For tiden aktuel med egen gruppe Dreamcatcher 3.0, der blandt andre tæller mundharpe virtuos, Mathias Heise.

Foredragssalen – 100 kr – Køb billet


Lillian Hjorth-Westh

Fredag 15. oktober kl. 09.15

Foredrag med fortæller Lillian Hjorth-Westh: Rundt om Oluf Høst. Bornholm, Gudhjem og Oluf Høst hænger nøje sammen. Museet ligger i dag i hans hjem på Norresan i Gudhjem, og er et besøg værd. Foredraget er ikke en analyse af malerierne, men handler om manden, maleren og Gudhjemboen Oluf Høsts liv, virke og betydning fra hans fødsel i Svaneke i marts 1884 til hans død i Gudhjem i maj 1966.

Foredragssalen – Entré: 75 kr – Køb billet


Fredag 29. oktober til søndag 31. oktober: Efterårsmøde

Velkommen til det traditionelle Efterårsmøde på Askov, hvor vi byder indenfor til spændende kultu­relle foredrag, debatter og musik. Efterårsmødet er en lejlighed til at snuse til højskolelivet igen, fejre jubi­læum og møde gamle højskolevenner.

Mød bl.a. forfatter Jesper Wung Sung, som fortæller om sin bevægende roman om den unge Ida, som gifter sig med sin storebrors studiekammerat, Vilhelm Hammershøi. Se alle arrangementer nedenfor. Arrangementerne er åbne for alle. Køb billet til Efterårsmødet


Fredag 29. oktober kl. 19.30

Grundtvig & kvinderne. Et performanceforedrag med musik og fællessange. Grundtvigs betydning for sin egen tid og inspirationen fra
hans indsats siden hen kan næppe overvurderes. Hans liv og tanker blev i høj grad formet af de mennesker, der omgav ham, og her spillede de mange forskellige kvinder en afgørende rolle. Performanceforedraget spilles af musikerne Torben Lassen og Karen Sørensen og fortæller Else Mathiasen

Foredragssalen – Entré: 100 kr – Køb billet


Rikke Holm

Lørdag 30. oktober kl. 10.30

Foredrag med højskoleforstander Rikke Holm: Møder med Tove Ditlevsen. – Hun har i generationer skrevet sig ind i danskernes hjerter med sine følsomme, vemodige, stærke, tænksomme digte og fortællinger. Vi kender hende som digter og forfatter, men vi
kender hende også som en kvinde, der levede et kompliceret liv og som havde mange dæmoner at kæmpe med. Siden jeg var purung har jeg båret Tove Ditlevsens digte med mig. Ikke mindst med Anne Linnets vemodige tone og melodier fra ”Kvindesind”, men også fra filmen ”Barndommens Gade”, som kom i biograferne, da jeg var teenager. I dette foredrag vil vi gå på opdagelse i Tove Ditlevsens univers af digte, fortællinger og breve.

Foredragssalen – Entré: 75 kr – Køb billet


Jesper Wung Sung, foto Maria Fonfara

Lørdag 30. oktober kl. 15.00

Foredrag med forfatter, Jesper Wung Sung: Kvinde set fra ryggen

I 1890 vender Idas storebror hjem til Stubbekøbing på sommervisit. Med sig har han en ung malerkollega ved navn Vilhelm Hammershøi. Inden sommeren er ovre, er Ida og Vilhelm forlovet. – På usikre fødder træder Ida ind i en ukendt verden af museer, kunstnerkredse og udenlandsophold. De rejser efter motiver. De flytter ind i gamle lejligheder, der kan tjene som rum for malerierne. Ida er gift med et menneske, der kun vil én ting her i tilværelsen: at male. Hun bliver Vilhelms livsledsagerske og foretrukne model. I maleri efter maleri, år efter år, står og sidder hun model for sin mand.

Jesper Wung Sung har modtaget en lang række legater og priser, bl.a. De Gyldne Laurbær 2017 (for romanen “En anden gren)

Foredragssal – Entré: 100 kr – Køb billet


Jesper Moesbøl

Søndag 31. oktober kl. 11.15

Sangforedrag med fhv. højskoleforstander, embedsmand, rock- og folkemusiker og redaktør af ”Sanghåndbogen” til Højskolesangbogens 19. udgave: Jesper Moesbøl: Den ny højskolesangbog

Foredragssalen – Entré: 75 kr – Køb billet

 

 

 

 

 


Lillian Hjorth-Westh

Mandag 1. november kl. 09.15

Foredrag med fortæller Lillian Hjorth-Westh: Jørgen Riel – læs dig glad

Foredragsalen – Entré: 75 kr – Køb billet

 

 


Mandag 1. november kl. 15.00

Foredrag med Omar Marzouk: Hvordan bruger du humor til at slippe af med din frygt? Foredraget handler om, hvorfor det er vigtigt at grine af det som gør en bange, ens egen frygt og andres frygt for en selv. Omar har en muslimsk baggrund og er derfor ofte også på modpartens side af menneskers frygt, her bruger han humor til at demontere folks frygt og fordomme.

Foredragssalen – Entré: 100 kr – Køb billet

 

 


Sinne Eeg

Josh Nelson

Mandag 1. november kl. 19.30

Koncert med
Sinne Eeg & Josh Nelson

En af Europas bedste jazzsangere, Sinne Eeg, har inviteret den amerikanske pianist, Josh Nelson, til en koncertrække i Danmark. Både Eeg og Nelson er på et teknisk og musikalsk niveau, hvor stort set alt kan lade sig gøre. Man vil derfor opleve en musikalsk legeplads uden grænser, hvor alt kan ske. Man kan se frem til en jazzkoncert på internationalt topniveau! De to musikeres samarbejde tog sin begyndelse under et af Sinne Eegs mange ophold i USA.

 

Siden da har de ofte optrådt sammen under Sinne Eegs hyppige tournéer i netop USA. Det er nu første gang, at de to musikere spiller sammen i Danmark, hvilket det danske publikum kan glæde sig til. Josh Nelson er måske ikke kendt af så mange herhjemme, men ikke desto mindre har han indspillet og tourneret og indspillet med en lang række store jazznavne, heriblandt NatalieCole, Anthony Wilson, George Mraz, Jeff Hamilton,Tom Scott,Richard Galliano, Benny Golson,Sheila Jordan, Greg Hutchinson, John Clayton, Seamus Blake, Matt Wilson, Sara Gazarek, DaveKoz, JoeChambers, Kurt Elling, John Pizzarelli, Lewis Nash og Peter Erskine.

Nelson har indspillet utallige albums både i eget navn og som sideman, ligesom han har indspillet musik til en stor mængde film og TV. Han har i USA modtaget mange priser, bl.a.Armstrong Award og John Philip Sousa Award.

Sinne Eeg har med årene cementeret sin position som en af Europas største jazzsangere. Med hyppige tourneer og udgivelser i bl.a. USA, Frankrig, Kina og Japan har hun en stor og støt stigende fanskare, også langt udenfor Danmarks grænser. Hun høster således flotte anmeldelser i bl.a. Downbeat og The Guardian. Sinne Eeg har i Danmark modtaget mange anerkendelser, bl.a. Ben Webster Prisen, DR Jazz Prisen, Jazz Special: ”Årets Udgivelse”, 4 xDanish Music Award, Holstebro Kommunes Musikpris samt Dronning Ingrids Hæderslegat.

Festsalen – Entré: 150 kr – Køb billet

Lindsø

Erik Lindsø, højskolemand, forfatter og fortæller

Tirsdag 2. november kl. 09.15

Foredrag med Erik Lindsø: Lattermild og gavmild – om Johannes Møllehave og opgøret mod det moderne

Foredragssalen – Entré: 75 kr – Køb billet

 

 

 

 


Nikoline Werdelin

Tirsdag 2. november kl. 15.00

Foredrag med Nikoline Werdelin – Mellem ord og billede – når idéer falder ned fra himlen. – Nikoline fortæller om sit arbejde. Om hvordan figurerne bliver til, hvor de stammer fra og hvordan hun finder inspiration. Hun fortæller om sine arbejdsprocesser, om at se og lytte, og om vejen fra tegneserier til teater, og fra brevkasse til prosa. Hvad er forskellen i den psykologiske arbejdsproces og hvordan er de tre medier nært beslægtede. – Nikoline er særlig kendt for sin tegneserie Homo Metropolis, der gennem 20 år fast blev bragt dagligt i Politiken, og som senere blev udgivet i bogform. Foruden tegneserietegner og forfatter kan Nikoline Werdelin føje adskillige titler til CV’et, heriblandt dramatiker, sceneinstruktør, manuskriptforfatter, brevkasseredaktør.

Foredragssalen – Entré: 75 kr – Køb billet

 


Lillian Hjorth-Westh

Kristian la Cour

Tirsdag 2. november kl. 19.30

Lillian Hjorth-Westh og Kristian la Cour: Rundt i den nordiske viseverden

Foredragssalen – Entré: 75 kr – Køb billet

 

 


Torsdag 4. november kl. 09.15

Foredrag med forfatter Peer Kaae: Axel Strøbye – Han var legendarisk i rollerne som Jensen i Olsen-banden og Viggo Skjold Hansen i Matador, men mestrede også i stor stil de dæmoniske roller som herremand og chauvinistisk ægtemand.

Foredragssalen – Entré: 75 kr – Køb billet

 

 


Hanna Lundblad

Torsdag 4. november kl. 15.00

Foredrag med Hanna Lundblad: ”Badehotellet” bliver til

Foredragssalen – Entré: 100 kr – Køb billet

 

 


Annette Bjerfeldt

Torsdag 4. november kl. 19.30

Foredrag med forfatter og musiker Annette Bjergfeldt: Højsangen fra Palermo

Afsættet i slægtsromanen er Sankt Petersborg i 1914. Esthers oldefar ejer det ramponerede Cirkus Sowalskaja, og han drømmer bare om, hvordan en kommende elefant vil skabe det store gennembrud. Desværre er der sket en fejl, og cirkus får i stedet en lille stinkende fl odhest sendt fra Danzig Zoo. Den skuffelse bæres med til de næste generationer i Danmark og ligger som en undertråd i hele historien. Alle i romanen får deres bekomst af fl odheste i livet. Og vi kender det jo godt. Kærligheden, karrieren og kunstnerdrømmene, alle de forventninger, der ikke holdt. Hvad gør vi, når drømmene braser sammen? Kan der ligge noget uventet guld i de selvsamme skuffelser? Og hvor mange ansigter har kærligheden egentlig? – Forfatteren tager udgangspunkt i sin nye roman Højsangen fra Palermovej. Bogen har fået en fantastisk modtagelse. Den blev nomineret til Bogforums Debutantpris og er signet til af de største litterære agenturer i Europa, hvor der lige nu er skrevet kontrakt med 10 lande.

Foredragssalen – Entré: 75 kr – Køb billet


Lillian Hjorth-Westh

Fredag 5. november kl. 09.15

Foredrag med fortæller Lillian Hjorth-Westh: Halfdan Rasmussen i ord og toner

Foredragssalen – Entré: 75 kr – Køb billet

 

 


Ole Lemmeke

Fredag 5. november kl. 15.00

Foredrag med skuespiller Ole Lemmeke: Man kan ikke læse sig til at køre på cykel – noget om at genfinde sin kreativitet.
Foredragssalen – Entrè: 100 kr – Køb billet

Torsdag 18. november kl. 19.30

Syng i Den Blå med Kristian la Cour.

Foredragssalen – Entré: 60 kr – Køb billet

 

 

 

 


Henrik Engelbrecht

Henrik Engelbrecht

Mandag 22. november kl. 09.15

Foredrag med forfatter, musikformidler og som kunstnerisk konsulent

Henrik Engelbrecht: H.C. Lumbye – en popstjerne Guldalderen

Foredragssalen – Entré: 75 kr – Køb billet

 


Jens Cornelius

Mandag 22. november kl. 15.00

Foredrag med forfatter og musikjournalist på DR P2, Jens Cornelius: Victor Bendix – en udstødt hovedperson i dansk musikliv. – Hvorfor kom en person med så geniale evner som Bendix’ ikke til at besidde en af de centrale poster i dansk musikliv. Bendix måtte i stedet udfolde hele sin karriere på egen hånd. Var det et valg – eller en tvungen nødvendighed?

Foredragssalen – Entré: 75 kr – Køb billet

 

 

 

 


Emma & Alexander McKenzie

Mandag 22. november kl. 20.00

Ballet- og klaveraften med Emma & Alexander McKenzie. Emma er kgl. balletdanser og har haft optrædener på Mariinsky Teatret, Palais Garnier og på Los Angeles Ballet. Alexander har givet koncerter i Carnegie Hall, Mariinsky Teatret, Wigmore Hall og Salle Cortot i Paris både som solist og som pianist i Trio Vitruvi.

Festsalen – Entré: 100 kr – Køb billet

 

 

 

 

 

 

 

 


Peter_D

Peter Dürrfeld

Tirsdag 23. november kl. 09.15

Foredrag med Kristeligt Dagblads musikanmelder, forfatter Peter Dürrfeld: De tre wienerklassikere – Haydn, Mozart og Beethoven.

Foredragssalen – Entré: 75 kr – Køb billet

 


Christina von Bülow, foto: Stephen Freiheit

Søren Kristiansen, foto: Stephen Freiheit

Tirsdag 23. november kl. 20.00

SANGE HJERTET HUSKER – Christina von Bülow (saxofon/fløjte) og Søren Kristiansen (piano).

Aftenen byder på kærligt tilbageblik og genhør med en række af de danske evergreens fra 1920’erne og frem til 1950’erne – elskede sange af Kai Normann Andersen, Poul Henningsen, Aage Stentoft m.fl.

Foredragsalen – 100 kr – Køb billet


Lillian Hjorth-Westh

Onsdag 24. november kl. 09.15

Foredrag med fhv. højskoleforstander, fortæller Lillian Hjorth-Westh: Rundt om Benny Andersen

Foredragssalen – Entré: 75 kr – Køb billet

 

 


MathiasHammer

Mathias Hammer

Onsdag 24. november kl. 15.00

Foredrag med programvært og musikformidler DR P2, Mathias Hammer: Sjostakovitj og det musikalske klima i Sovjetunionen

Foredragssalen – Entré: 75 kr – Køb billet

 

 

 

 


Onsdag 24. november kl. 19.30

Koncert med den verdenskendte Henschel Quartet, der i 2019 kunne fejre sit 25 års jubilæum. Christoph Henschel, violin, Teresa la Cour, violin, Monika Henschel, bratsch, Mathias Beyer-Karlshøj, cello.

Året 2019 markerede Henschel Kvartettens 25 jubilæum, og jubilæet fejredes bl.a. med ansættelsen af Teresa La Cour som ny andenviolin.

Kvartettens internationale karriere begyndte, da cellisten Mathias Beyer-Karlshøj mødte de tre grundlæggere Christoph, Markus og Monika Henschel, og kvartetten besluttede at hellige sig kammermusikken fuldt og helt.

I 1995 vandt Kvartetten adskillige priser ved internationale konkurrencer i Evian, Banff og Salzburg, og det efterfølgende år 1. Pris og Guldmedalje ved Osaka International Chamber Music Competition. Successfulde debutkoncerter i verdens førende musikmetropoler, herunder en meget rost BBC live koncert, hvor Henschel Kvartetten sprang ind for Juilliard Kvartetten, førte Kvartetten til kammermusikkens absolutte superliga. “This is, no question, one of the best groups in the world, a great string quartet.” (Los Angeles Times).

Program for koncerten på Askov Højskole følger snarest muligt.

Foredragsalen – Entré: 150 kr – Køb billet


Thomas Michelsen

Torsdag 25. november kl. 09.15

Foredrag med musikanmelder ved Politiken, Thomas Michelsen: Anmelderens arbejde samt nogle betragtninger om dansk kulturliv i fremtiden.

Foredragssalen – Entré: 75 kr – Køb billet

 

 

 

 

 


Lillian Hjorth-Westh

Fredag 26. november kl. 09.15

Foredrag med fhv. højskoleforstander, fortæller Lillian Hjorth-Westh: Sigfred Pedersen i ord og toner

Foredragssalen – Entré: 75 kr – Køb billet

 

 


Ghita Nørby & Lars Hannibal, foto: Ole Haupt

Fredag 26. november kl. 15.00

Ghita Nørby og Lars Hannibal i ord og toner.

En eftermiddag hvor Danmarks store skuespiller Ghita Nørby, der i januar fyldte 86 år, bl.a. vil læse nogle af hendes favorit eventyr af H. C. Andersen, og fortolke de underfundige og livskloge fabler af La Fontaine, i Johannes Møllehaves sprudlende oversættelse.

Guitaristen Lars Hannibal, som i 2020 kunne fejre sit 50 års jubilæum, vil skabe laguner til eftertænksomhed med smukke og populære toner fra det klassiske guitarrepertoire. Undervejs samtaler Ghita og Hannibal om nogle af de aktuelle temaer der optager dem indenfor kunst og kultur, og om Ghitas enestående karriere indenfor film og teater. Der vil også være plads til reflektioner over den situation vi befinder os i med Covid-19 virus set ud fra en 86 årigs synsvinkel.

Eventyrene, fablerne, de små anekdoter og historierne fra et langt liv med teater, film og TV serier formidles til publikum i en intens og intim atmosfære, hvor man fornemmer deres årelange venskab.

Festsalen – Entré: 100 kr – Køb billet

 


Onsdag 1. december kl. 19.30

Syng i Den Blå med Kristian la Cour. Vi synger danske og engelske julesange

Festsalen – Entré: 60 kr – Køb billet

 

 

 

 

 


2022


Ole

Ole Kobbelgaard

 

Mandag 17. januar kl. 09.15

Fhv. højskoleforstander, frimenighedspræst ved Sdr. Nærå Valgmenighed, Ole Kobbelgaard: Melodien der blev væk – og kom hjem igen.

Foredragssalen – Entré: 75 kr – Køb billet

 

 

 

 


Katrine Muff Enevoldsen, foto: Alexander Banck-Petersen

Mandag 17. januar kl. 15.00

Sangforedrag med Katrine Muff Enevoldsen: Fællessang og sangtillid. – Katrine nyder at synge og brænder for, at få os alle til at stemme i, fordi vi bliver glade af at synge sammen. Senest har hun fået hele Danmark med, når hun sammen med Johannes Langkilde har ladet sangglæden strømme ud gennem vores TV skærme til “Fællessang – hver for sig” fredag aften på DR. Melodierne flyder smukt når Katrine sætter sig til flyglet og hun har hele 5 sange med i Højskolesangbogen.

Foredragssalen – Entré: 100 kr – Køb billet

 


Den Danske Salmeduo

Mandag 17. januar kl. 20.00

Koncert – Fædrelandssindede sange og salmer nyfortolket af Den Danske Salmeduo.
I 2020 er det 100 år siden, at Sønderjylland blev genforenet med Danmark. Store dele af den danske sangskat blev skabt under påvirkning af opgøret om hertugdømmerne og de efterfølgende genforeningsbestræbelser – sange der afspejler udviklingen af Danmark til den nationalstat, vi kender i dag. Dette er Du skønne land en musikalsk fejring af.

Christian Vuust,
 saxofon og klarinet og Hans Esbjerg, klaver

Foredragssalen – Entré: 75 kr – Køb billet


2010.05.03. Iben krogsdal, Hjortshøj.Har lavet ny salmebog

Iben Krogsdal

Tirsdag 18. januar kl. 09.15

Salmedigter og sangskriver Iben Krogsdal: I dag skal du leve. – I foredraget vil Iben med den nye Højskolesangbog i hånden tage os på en sangrejse gennem året og livets aldre fra fødsel til ungdom, alderdom og død. Undervejs skal vi bl.a. synge en række af Ibens egne sange om tilværelsen i alt mellem stille sorg og jublende glæde. Vi skal synge om livets store overgange, mørketimen, fødselsøjeblikket og lysets genkomst. Og så skal vi høre om de bittesmå og kæmpestore opstandelser, livet næsten hver dag lyser op af – hvis vi ellers har blik for dem. – Iben Krogsdal har 10 sange og salmer med i Højskolesangbogen.

Foredragssalen – Entré: 75 kr – Køb billet


Lillian Hjorth-Westh

Tirsdag 18. januar kl. 15.00

Fortæller Lillian Hjorth-Westh: Edith Piaf – Alle kender Edith Piaf fra hendes skønne sange. Alle kender Edith Piaf, – spurven med den store stemme. – Men ikke alle kender hendes historie. Hendes halvsøster Simone Berteaut har skrevet om hende i bogen, Piaf-Frankrigs store sangerinde. Bogen er udgangspunktet for foredraget, der er en fortælling fra hendes fødsel til død, krydret med hendes dejlige sange. Det er en dramatisk livshistorie. Der var store op og nedture og man kan høre hende både grine og græde. Hun blev bare 48 år men nåede de store scener overalt i verden.

Foredragssalen – Entré: 75 kr – Køb billet


Mads Rykind Eriksen

Onsdag 19. januar kl. 09.15

Foredrag med Mads Rykind Eriksen: Sangens kraft – Genforeningens sange.
I 2020 fejrede vi 100-året for Sønderjyllands genforening med Danmark. Når det under 56 år preussisk styre lykkedes at bevare dansk mentalitet og håbet om en genforening, skyldtes ikke mindst sangens kraft. Fællessangen udviklede sig til et særligt kampmiddel i Sønderjylland. Sangene satte ord og melodi på det, man var var blevet adskilt fra, og som man længtes efter: modersmålet, naturen, historien – alt det, som hører med til det særlige danske.

Mads Rykind-Eriksen har siden 2007 været forstander for Rødding Højskole i Sønderjylland sammen med sin kone Anja. Mads er uddannet cand.mag. i historie og filosofi fra universiteterne i Aarhus og Lund og har tidligere arbejdet som lærer på Båring Højskole og Ry Højskole samt siddet i højskoleforeningens bestyrelse.

Foredragssalen – Entré: 75 kr – Køb billet


Rasmus Skov Borring

Onsdag 19. januar kl. 15.00

Sangforedrag med Rasmus Skov Borring: SYNG – Folkekulturelle fællessange. Pianist og komponist Rasmus Skov Borring inviterer indenfor i sit arbejde med formidlingen af den danske sangskat. Han åbner op for sit værkstedsarbejde omkring at komponere nye fællessange og tager i dette sangforedrag udgangspunkt i sin nye nodeudgivelse SYNG – Folkekulturelle fællessange.

Foredragssalen -Entré: 75 kr – Køb billet

 

 

 

 


Margrete Grarup og Michael Sunding

Onsdag 19. januar kl. 20.00

WITHIN THE SPIRIT – Koncert med Margrete Grarup, sang & Michael Sunding, klaver. Her er et musikalsk makkerpar, der i dén grad går direkte til kernen af musikken – ærligt og hudløst, 100 % i nuet! Ved denne koncert bliver kærligheden til deres fælles musikalske udgangspunkt med dybe rødder i gamle spirituals, gospel og blues levet ud.

Foredragssalen – Entré: 100 kr – Køb billet

 

 

 

 


Henrik Engelbrecht

Henrik Engelbrecht

Torsdag 20. januar kl. 09.15

Foredrag med Henrik Engelbrecht: Aksel Schiøtz – lyden af den danske sang. Når man siger “Den danske sang”, så siger man næsten også automatisk Aksel Schiøtz. Ingen er som han indbegrebet af netop Carl Nielsens og Weyses sange. Operaeksperten Henrik Engelbrecht fortæller den gribende og medrivende historie om tenoren Aksel Schiøtz’ liv og skæbne. – Foredragssalen – Entré: 75 kr – Køb billet

 


Fredag 21. januar kl. 09.15

Grundtvig & kvinderne. Et performanceforedrag med musik og fællessange.
Grundtvigs betydning for sin egen tid og inspirationen fra hans indsats siden hen kan næppe overvurderes. Hans liv og tanker blev i høj grad formet af de mennesker, der omgav ham, og her spillede de mange forskellige kvinder en afgørende rolle. Performanceforedraget spilles af musikerne Torben Lassen og Karen Sørensen og fortæller Else Mathiasen

Foredragssalen – Entré: 100 kr – Køb billet


Tom Nagel Rasmussen

Fredag 21. januar kl. 15.00

Opvokset i en kunstnerfamilie – Tom Nagel Rasmussen, søn af forfatterparret Ester Nagel og Halfdan Rasmussen, har sat et musikalsk program sammen om sin opvækst i en kunstnerfamilie uden klaver, men med Louis Armstrong og Ella Fitzgerald på grammofonen. Et hjem med varme og stor rummelighed, præget af kunstnerisk udfoldelse og politisk engagement. Arrangementet består af uddrag af forældrenes ikke udgivne dagbøger (hvoraf nogle går tilbage til slutningen af trediverne), brevvekslinger og personlige oplevelser kædet sammen med Toms sang og musik til Halfdans tekster – blandt andet en del numre fra udgivelsen på LP/CD “og det var det” om Halfdans barndom på Christianshavn i tyverne.

Foredragssalen – Entré: 75 kr – Køb billet


Lillian Hjorth-Westh

Mandag 31. januar kl. 09.15

Fortæller Lillian Hjorth-Westh: Rundt om Otto Brandenburg – Baggårdspumaen blev han ofte kaldt. Mange kender ham og kom til at holde meget af ham. Han spillede og sang så dejligt. “To lys på et bord” eller “Livet er en dejlig gave” eller “Så længe skuden kan gå” osv. Der kunne nævnes mange fantastisk fortolkede sange. Det kunne han, – men han kunne også spille skuespil, lave film og lægge stemme til tegnefilm. Hans talent var meget stort. Otto Brandenburg levede fra 1934 til 2007 og hans liv var lige så farverigt som hans mange roller.

Foredragssalen – Entré: 75 kr – Køb billet


Henrik Krogsgaard

Mandag 31. januar kl. 15.00

Foredrag med musiker Henrik Krogsgaard: Fra drengedrømme til koncertsale. – De fleste kammerater syntes nok jeg var mærkelig; legede helst alene, og helst med drømme illusioner. Efterhånden blev legene til virkelighed, og drømmene gik i opfyldelse, og det har de nu gjort i 6 årtier. Kom med på min rejse fra morgenfællessang i skolen til Shows i Wiener Stadthalle, Østrig.

Foredragssalen – 100 kr – Køb billet

 

 

 


Susanne Breuning

Mandag 31. januar kl. 19.30

”Det handler om kærlighed” – Skuespiller Susanne Breuning fortæller om sin stedfar Knud Pfeiffer og synger 16 af hans kendteste sange. Mathias Grove Madsen, klaver

Foredragssalen – Entré: 100 kr – Køb billet

 

 

 

 

 


Ulla Hjorth Nielsen

Tirsdag 1. februar kl. 09.15

Foredrag med filmhistoriker, mag. art. Ulla Hjorth Nielsen: Ib Schønberg – film og foredrag. Ulla Hjorth Nielsen havde fornøjelsen at være instruktørassistent på portrætfilmen, som det tog et år at klippe udfra Ib Schønbergs 119 filmroller, masser af revysange og radiomontager. Hun vil vise filmen, fortælle om dens tilblivelseshistorie og causere over, hvordan den folkekære skuespiller blev hele Danmarks Ibbermand, der hvor filmen slipper ham. Og hun vil løfte sløret for, hvorfor filmen netop ikke kom til at hedde Citizen Dane, men bare slet og ret Ib Schønberg.

Foredragssalen – Entré: 75 kr – Køb billet

 

 

 


Tirsdag 1. februar kl. 15.00

Troels Trier

 – Fra Røde Mor til Grøn Far – koncert og storytelling

Festsal – Entré: 100 kr – Køb billet

 

 

 


Henrik Krogsgaard

Tirsdag 1. februar kl. 20.00

“DET ER SÅD’N EN GO’ SANG!” – Sangaften med Henrik Krogsgaard
Vi har vist alle nogle sange, der betyder noget særligt, netop for os. Jeg er sikker på mine favoritter er at finde i jeres minder, og lad os finde nogle af dem frem, høre dem eller synge dem sammen, og få nogle historier om ophavsmændene eller de personer, som gjorde sangene til et godt minde.

Foredragssalen – Entré: 100 kr – Køb billet

 

 

 

 


Rikke Rottensten

Onsdag 2. februar kl. 15.00

Foredrag med Rikke Rottensten: Cigarer, whisky og nøgne pi’er.
Der var fest både foran og bag scenen på Stig Lommers ABC Teater. Lommer var i mere end 30 år Danmarks ubestridte revy- og morskabskonge. Helt fra sine første år som revydirektør i Hornbæk kunne han samle de bedste og største navne i succesforestillinger. Men han var også den, der for alvor løftede unge talenter til at blive stjerner. Som da han satte Dirch Passer og Kjeld Petersen sammen i den legendariske duo Kellerdirk Bros.
Rikke Rottensten er museumsinspektør på Storm – Museet for humor og satire samt forfatter til biografien “Kammerat med solen – en biografi om Stig Lommer”.

Foredragssalen – Entré: 75 kr – Køb billet


Lillian Hjorth-Westh

Torsdag 3. februar kl. 09.15

Fortæller Lillian Hjorth-Westh: Sigfred Pedersen i ord og toner.
Alle kender Katinka og Søren,- alle nyder at synge hans dejlige viser, men alle kender ikke hans historie. Jeg vil i foredraget fortælle om Sigfred Pedersen fra han blev født i 1903 i Harndrup på Nordvest Fyn til hans død i Nordsjælland i 1967. Det er en dejlig historie om et meget virksomt og omgængeligt menneske, der satte sit positive præg på alle. – I foredraget synges de gode og kendte sange som fællessang.

Foredragssalen – Entré: 75 kr – Køb billet


Anne Marie Helger

Fredag 4. februar kl. 15.00

Helger Danske med Anne Marie Helger – Helger Danske er et foredrag og det handler om dig og mig og alle os der er så heldige at bo her i: “Dette fedtglinsende lille smørhul af et drømmerige, hvor vi er så rige, at vi ikke kunne drømme om at dele med nogen af dem, der ikke er det”. Helger Danske rummer guf fra Helger hylderne. Godt med impro over egne rim, remser, recitativer og diverse moderlandstekster. Selvom man er dansk og lidt af en 74 årig Tragikomikøsisk alderdomsteenager, så gælder det stadig om: at holde sjælen rank, fanen høj, hovedet koldt, hjertet varmt og modet oppe i disse nazionale og corona obskure tider.
Mit eneste barn Johanne Helger er Direktøs i sin egen bæredygtige økokjole webshop som hedder Ecouture. Johanne har designet og syet mors flotte foredragskostume.

Foredragssalen – Entré: 100 kr – Køb billet


Peter Langdal

Onsdag 9. februar kl. 19.00

HVORDAN MAN SKABER DEN STORE OPLEVELSE

Hvad er forudsætningerne for succes? – Hvordan når du bedst “ud over rampen”? – Hvordan sælger du dit budskab bedst muligt? – Hvordan får du bedst “dit publikum” i tale?

I et engagerende og underholdende foredrag fortæller Peter Langdal med udgangspunkt i virke som en af Nordeuropas førende instruktører af såvel moderne dramatik, store klassikere, musicals og opera om sine metoder til at skabe den unikke oplevelse.

Foredragssalen – Entré: 100 kr – Køb billet

 


Lillian Hjorth-Westh

Mandag  4. april kl. 09.15

Foredrag med Lillian Hjorth-Westh: Tove Ditlevsen – Hun debuterede i 1939 med digtsamlingen Pigesind og det blev til 48 udgivelser i alt, dog er nogle udgivet efter hendes død i 1976. 4 ægteskaber, 4 børn, misbrug og et kompliceret liv satte sit præg på Tove Ditlevsen og hendes digtning. Hun skrev om universelle emner i livet og kunne rime hjerte på smerte uden at det blev banalt. Tove Ditlevsens digtning er universel! Som forfatter var hun loyal og tro mod sit Vesterbro og talte de svages sag, men angsten for ikke at slå til, slog hende ud. Hun skriver ærligt, følsomt og alvorligt, men også med livsglæde, humor og dyb psykologisk indsigt.

Foredragssalen – Entré: 75 kr – Køb billet


Dy Plambeck

Mandag 4. april kl. 15.00

Foredrag med forfatter Dy Plambeck: Til min søster

Til min søster er en roman om søstrene Aya og Andrea. Aya føder en datter, Nola, efter at faren har forladt hende. Andrea forlader sin voldelige kæreste. I sit arbejde som historiker kommer Aya på sporet af J.P. Jacobsens ungdomskæreste Anna Michelsen. En stemme fra fortiden trænger sig på og griber ind i søstrenes liv. – Dy Plambeck modtog i 2019 Politikens litteraturpris for romanen “Til min søster”.

Foredragssalen – Entré: 75 kr – Køb billet


Niels Brunse

Mandag 4. april kl. 19.30

Foredrag med oversætter og forfatter Niels Brunse: Tro er ikke viden.
I “Eksistensens” serie Kristendommen ifølge … får vi her Niels Brunses bud på hvordan den dimension af tilværelsen udfolder sig. I det almindelige liv vil Niels Brunse gerne kunne gå i kirke uden at skulle aflevere hovedet i våbenhuset. Han er døbt og konfirmeret som det sig hør og bør for en årgang ’49, men da flower powerbevægelsen bølgede ind over landet i tresserne meldte den unge gymnasieelev sig ud af folkekirken. Vi får indblik i hvordan det kulturkristne, frie liv uden tyngden af al det religiøse ragelse stille og roligt bragte ham tilbage på kirkekontoret 28 år senere for at melde sig ind igen.

Foredragssalen – Entré: 75 kr – Køb billet

 

 


Anni Lave Nielsen

Tirsdag 5. april kl. 09.15

Foredrag med cand. mag. Visuel Kultur, museumsleder ved Henry Heerup Museum, Anni Lave Nielsen: Kunst i vores byer – fra rytterstatuen til byfornyelsesprojektet. – Anni Lave Nielsen er kunstfaglig repræsentant i Rødovre Kunstråd og har tidligere arbejdet på KØS.

Foredragssalen – Entré: 75 kr – Køb billet

 

 


Birgithe Kosovic

Tirsdag 5. april kl. 15.00

Birgithe Kosović fortæller sin personlige historie: DET DU IKKE VIL VIDE

Hun vokser op i en almindelig familie på Vestegnen med dansk mor og jugoslavisk far. Men familien har en hemmelighed, som hun en dag afslører. Det får hendes far til ikke længere at ville se hende. Hun har altid fornemmet, at dette kunne ske. Nu sætter hun sig for at undersøge hans vrede og forstå: Hvordan kunne de blive som døde for hinanden?

I dokumentarromanen ’Det du ikke vil vide’ fortæller Birgithe Kosović om at vokse op i en dansk-jugoslavisk familie på Vestegnen i 1980’erne og opsporer de kendte og skjulte fortællinger fra sin danske og jugoslaviske familie, som kommer igennem deres samfunds rædsler på hver deres måde. Det hele bliver sat i perspektiv, da hun selv står som forfatter og en af det frie ords forfægtere, idet terroren rammer Danmark.

Er dette en historie om mislykket integration? Eller er det fortællingen om en helt almindelig familie, hvor hemmeligheden blev sagt højt? Og i sidste ende: Hvordan knytter man sig til nogen, der bliver ved med at være vred?

Birgithe Kosović (1972)  fik sit gennembrud med romanen ’Det dobbelte land’ baseret på historier fra sin jugoslaviske familie, som vandt Weekendavisens Litteraturpris 2010, DR’s Romanpris 2011 og Danske Banks Litteraturpris 2011. Hendes roman om Erik Scavenius, ’Den inderste fare’, vandt Politikens Litteraturpris 2018. Hun har bl.a. modtaget Statens Kunstfonds tre-årige arbejdslegat. ’Det du ikke vil vide’ er udkommet i august 2020.

Foredragssalen – Entré: 75 kr – Køb billet


Julia Tabakova

Tirsdag 5. april kl. 19.30

Koncert med Julia Tabakova, klaver

På programmet er bl.a. Rachmaninovs Corelli-variationer. Nærmere info følger…

Julia er født og opvokset i Ukraine, uddannet som solopianist, akkompagnatør og operarepetitør i 2004 fra Det Nationale Tjajkovski Musikakademi i Kiev. Derfra er hun uddannet som solopianist, akkompagnatør og operarepetitør i 2004. I 2008 debuterede Julia fra solistklassen på Det Jyske Musikkonservatorium. Julia har været repetitør på Den Jyske Opera, sprogcoach på Det Kongelige Teater, og akkompagneret utallige operasangere (og instrumentalister) til koncerter, konkurrencer, optagelsesprøver og festivaler.

Foredragssalen – Entre: 75 kr – Køb billet


Aage_Augustinus

Aage Augustinus

Torsdag 7. april kl. 09.15

Foredrag med Aage Augustinus: Et jævnt og muntert virksomt liv – Grundtvig og livsglæden. Livet er i egentligste forstand uoverskueligt. Alligevel må vi se at komme til rette med det, så det bliver til glæde for én selv og andre. – At det skal være til glæde står for Grundtvig fast.
Vi vil følge Grundtvigs liv frem til gennembruddet, hvor livets grundstemning for ham så ubetinget bliver glæden – glæden ved at være til. Livets grundstemning er glæden og den skal man arbejde på. Grundtvig kalder det ligefrem ”dødbideri”. Aage Austinus er tidligere forstander på Ask Højskole og Rude Strand Seniorhøjskole samt tidligere valgmenighedspræst i Gammel Ry og Odder.

Foredragssalen – Entré: 75 kr – Køb billet

 

 


Anne Lise Marstrand-Jørgensen

Torsdag 7. april kl. 15.00

Anne Lise Marstrand-Jørgensen: Foredrag med udgangspunkt i romanen Margrethe I

Et psykologisk drama om en af middelalderens mest betydningsfulde kvinder.

Allerede som tiårig bliver Margrete gift med Norges konge og sendt hjemmefra. Hun er Valdemar Atterdags yngste datter, født i 1353, og hendes opgave i Norge er enkel: Hun skal føde en arving til den norske trone og knytte rigerne tættere sammen.

Da Valdemar dør uden at efterlade sig en søn, er der ingen indlysende tronfølger. På trods af interne stridigheder og truslen om krig udefra lykkes det Margrete at få valgt sin femårige søn til konge af Danmark. Hun regerer på hans vegne og har allerede tidligt en tydelig drøm om fremtiden: Norden skal samles til ét rige – og hun skal stå i spidsen.

Historien om Margrete I rækker ud over hendes samtid. Det er en roman om, hvordan en ung kvinde trodser rammerne for et kvindeliv i middelalderen og sætter sig for at bruge magten til at skabe fred. Det er et gribende psykologisk portræt af en usædvanlig politisk begavelse, der bliver ved med at fascinere på tværs af århundreder; en fortælling om middelalderens Norden, om ensomhed og drift, kærlighed, tro og overtro.

Foredragssalen – Entré: 100 kr – Køb billet


Henrik Wivel, foto: Kirsten Sonne Harild

Torsdag 7. april kl. 19.30

Foredrag med forfatter Henrik Wivel: “Det glasklare hjerte”

På baggrund af sin kritikerroste succes, biografien ”Det glasklare hjerte” fortæller Henrik Wivel om den kanoniserede maler L. A. Ring. Ring, der levede fra 1854 til 1933, er en af dansk malerkunsts mest fascinerende skikkelser. Karismatisk og karakterfuld som menneske og på en gang krystalklar, suggestiv og gådefuld som kunstner.

Foredragssalen – Entre: 75 kr – Køb billet