Foredrag og Koncerter


2020

 


AFLYST | Onsdag 25. november kl. 19.30

International julekoncert med MandHatten

Vokalensemblet MandHatten fra Kolding giver onsdag 25. november kl. 19.30 julekoncert på Askov Højskole. Det sker i forbindelse med ugekurset ”Skriv din livshistorie”.

Til koncerten har MandHatten sammensat et program, som giver eksempler på julesange fra det meste af verden: Danmark, Sverige, England, USA, Spanien og Sydafrika – for blot at nævne nogle af de steder på kloden, koncerten henter sange og melodier fra.

Mandhatten består af godt et dusin mænd fordelt på fire stemmer. Koret har sunget sammen i over 30 år og optræder årligt omkring 10-12 gange blandt andet med egne koncerter, i kirker og ved private arrangementer.

I januar i år deltog MandHatten i DR2s maratonarrangement ”Live fra Højskolesangbogen”, hvor sangerne var med fra Kolding Bibliotek og både sang for ved fællessangen og gav et solonummer; ”Der er et yndigt land” på Carl Nielsens melodi.

Koret ledes af dirigent Jørgen Andersen, som også ved tidligere lejligheder har stået i spidsen for MandHatten, når det har optrådt på Askov Højskole, og blandt sangerne er Ole H.B Andreesen, der er linjefagsleder og underviser på Askov Højskole.

Foredragssalen – Entré: 75 kr – Køb billet  


Onsdag 2. december kl. 19.30

Syng i Den Blå – Fællessang i foredragssalen med Kristian la Cour.

19. udgave af Højskolesangbogen er nu udkommet. Vi skal bl.a. synge nogle af de nye sange der er kommet med. I pausen er der kaffe og  kage i spisesalen.

Foredragssalen – Entré: 60 kr – Køb billet  

 

 

 

 


2021


Søren Launbjerg

Mandag 18. januar kl. 15.00

Forstander for Den Internationale Højskole og medlem af redaktionsudvalget for 19. udgave af Højskolesangbogen Søren Launbjerg, fortæller lidt om processen og kriterierne for udvælgelsesarbejdet og præsenterer en række af de nye sange. Vi skal naturligvis også synge allerede kendte sange.

Foredragssal – Entré: 75 kr – Køb billet  

 

 

 

 


DenDanskeSalmeduo

Den Danske Salmeduo

Mandag 18. januar kl. 19.30

Fædrelandssindede sange og salmer nyfortolket af Den Danske Salmeduo.
I 2020 er det 100 år siden, at Sønderjylland blev genforenet med Danmark. Store dele af den danske sangskat blev skabt under påvirkning af opgøret om hertugdømmerne og de efterfølgende genforeningsbestræbelser – sange der afspejler udviklingen af Danmark til den nationalstat, vi kender i dag. Dette er Du skønne land en musikalsk fejring af.

Christian Vuust, saxofon og klarinet og Hans Esbjerg, klaver

Foredragssalen – Entré: 75 kr – Køb billet  


2010.05.03. Iben krogsdal, Hjortshøj.Har lavet ny salmebog

Iben krogsdal

Tirsdag 19. januar kl. 09.30

Salmedigter Iben Krogsdal: Fra dybet – tilbage til taknemmeligheden

I april 2019 udkom Iben Krogsdals salmesamling, ”Fra dybet”. I sine nye salmer fortolker Krogsdal en række smukke salmer om sorg, tab, taknemmelighed og længsel fra Det Gamle Testamente. Dermed har hun genoptaget en gammel – men i dag næsten glemt – tradition blandt salmedigtere for at skrive videre på tidligere tiders salmetekster. I dette foredrag vil Iben Krogsdal fortælle om sine helt nye salmer og de livstemaer, der optog mennesker i vores fjerne fortid, og som vi stadig kæmper med i dag: Hvad gør livet værd at leve? Hvordan husker vi at være taknemmelige for det, vi får? Undervejs vil Krogsdal give et indblik i arbejdet med at dykke ned i 2500 år gamle bibelske tekster i samarbejdet med en række nulevende komponister.

Foredragssalen – Entré: 75 kr – Køb billet  


Tirsdag 19. januar kl. 19.30

Syng i Den Blå – Fællessang og kaffebord med Kristian la Cour

Festsalen – Entré: 60 kr – Køb billet  

 

 

 


Mads Rykind Eriksen, højskoleforstander, Rødding

Onsdag 20. januar kl. 09.30

Foredrag med Mads Rykind Eriksen: Sangens kraft – Genforeningens sange

I 2020 fejrede vi 100-året for Sønderjyllands genforening med Danmark. Når det under 56 år preussisk styre lykkedes at bevare dansk mentalitet og håbet om en genforening, skyldtes ikke mindst sangens kraft.

Fællessangen udviklede sig til et særligt kampmiddel i Sønderjylland. Sangene satte ord og melodi på det, man var var blevet adskilt fra, og som man længtes efter: modersmålet, naturen, historien – alt det, som hører med til det særlige danske.
Folkesangeren Benny Holst digtede mange år senere en sang om sproget med verslinjen: “det er lettest at holde et folk i skak, som slet ingen sange har”. Den linje rummer meget godt, hvad sangen betød for sønderjyderne. Samlet set blev den danske sangskat en frihedssang, hvori man fandt styrken til at forblive danske, samtidig med med at sangen gav næring genforeningshåbet.

Den dag i dag står fællessangen stærkt i Sønderjylland, både ved familiefester som ved store nationale mærkedage som afstemningsdagen den 10. februar. – Mads Rykind-Eriksen vil fortælle om sangens særlige betydning i Sønderjylland. Undervejs synges nogle af sangene.

Mads Rykind-Eriksen har siden 2007 været forstander for Rødding Højskole i Sønderjylland sammen med sin kone Anja. Mads er uddannet cand.mag. i historie og filosofi fra universiteterne i Aarhus og Lund og har tidligere arbejdet som lærer på Båring Højskole og Ry Højskole samt siddet i højskoleforeningens bestyrelse.  

Foredragssalen – Entré: 75 kr – Køb billet  


Rasmus Skov Borring

Onsdag 20. januar kl. 15.00

Sangforedrag med Rasmus Skov Borring: SYNG – Folkekulturelle fællessange

Pianist og komponist Rasmus Skov Borring inviterer indenfor i sit arbejde med formidlingen af den danske sangskat. Han åbner op for sit værkstedsarbejde omkring at komponere nye fællessange og tager i dette sangforedrag udgangspunkt i sin nye nodeudgivelse SYNG – Folkekulturelle fællessange.

Rasmus Skov Borring (f. 1981) er pianist, komponist og foredragsholder, uddannet cand.mag. i Moderne Kultur og Kulturformidling fra KU. Han har flere albumudgivelser bag sig, bl.a. “Den danske sang 1 & 2” med instrumentale klaverfortolkninger af højskolesange, to albums fra sit samarbejde med digter Jens Rosendal og ”Sangen har lysning” fra 2020 med nye fællessange.

Rasmus Skov Borring modtog i 2019 N.F.S. Grundtvigs Pris for sit arbejde med at formidle fællessangstraditionen. Han er optaget af at holde den danske sangskat levende og gøre den tilgængelig for nye generationer og har gennem de seneste år været komponist bag en række nye fællessange – bl.a. tonerne til ”Gi’ os lyset tilbage”, som i 2015 landede på en tredjeplads på DR’s Top 50 over danskernes foretrukne sange.

Se mere på www.rasmusskovborring.dk

Foredragssalen – Entré: 75 kr – Køb billet  


Margrete Grarup og Michael Sunding

Onsdag 20. januar kl. 20.00

WITHIN THE SPIRIT – Koncert med Margrete Grarup, sang & Michael Sunding, klaver

Her er et musikalsk makkerpar, der i dén grad går direkte til kernen af musikken – ærligt og hudløst, 100 % i nuet!

Ved denne koncert bliver kærligheden til deres fælles musikalske udgangspunkt med dybe rødder i gamle spirituals, gospel og blues levet ud.

Michael Sundings sprudlende klaverspil rummer hele spektret fra det storswingende til det skrøbelige og lægger op til Margrete Grarups imponerende vokal, der fylder rummet ud.

Det er intenst, også når Sunding tager téten på sangene, og løbende slanger deres stemmer sig ind og ud mellem hinanden og smelter sammen til et samlet udtryk.

Det er dragende, inddragende, og man må som publikum bare lade sig rive med – og måske synge med – på den musikalske rejse og nyde oplevelserne undervejs!

“Margrete Grarup og Michael Sunding udstråler med både sangvalg og arrangementer en musikalsk eventyrlyst, der kommer til udtryk med en selvfølgelighed, der kun er mulig, når udøverne er dybt kompetente og intuitivt musikalske”, konstaterer anmelderen fra Bluesnews.dk efter en koncert.

Det nye album ”Within the Spirit” udkommer i august 2020, og følger op på den forrygende succes med deres ”PH PÅ NY” fra 2019, hvor de med kærlige smil har frisket Poul Henningsen viser op. Herefter står den på koncerter rundt om i landet.

Musikerne har været vidt omkring i deres karrierer – også genremæssigt:

Margrete Grarup har gennem de sidste 30 år sunget soul, gospel, blues og jazz i et utal af sammenhænge og har blandt meget andet 3 DMA-nomineringer med sig, og en stor turne-efterspørgsel med bandet ”Grarup Allstars” som i 2019 vandt DMA-prisen i kategorien Årets Blues Live-navn. Hun underviser i sang på Det Jyske Musikkonservatorium, og er en efterspurgt solist, når det skal være særligt intenst, ærligt og swingende. “A wonderfully rich and expressive voice…a star” som Chris Mosey, All about Jazz, skriver.

Michael Sunding har tidligere fornyet nationalt arvegods med de anmelderroste udgivelser ”The Melodies of Carl Nielsen” og ”The Melodies of Nordic Christmas”, duo med Mads Vinding. Begge Ugens Album på DR P8 Jazz. ”Unikt”, ”Finurlig”, ”Sådan kan man lege med nationalarven – hvis man er begavet nok”, hedder det i medierne, der drager paralleller til Jan Johanssons ’Jazz på svenska’. Desuden bl.a. solokoncerter, langvarige samarbejder med Etta Cameron, Billy Cross, Kenn Lending og turnéer med Dr. Hook.

Foredragssalen – Entré: 100 kr – Køb billet  


Torben Lassen, Else Mathiassen og Karen Sørensen

Fredag 22. januar kl. 09.30

Grundtvig & kvinderne. Et performanceforedrag med musik og fællessange.
Grundtvigs betydning for sin egen tid og inspirationen fra hans indsats siden hen kan næppe overvurderes. Hans liv og tanker blev i høj grad formet af de mennesker, der omgav ham, og her spillede de mange forskellige kvinder en afgørende rolle. Performanceforedraget spilles af musikerne Torben Lassen og Karen Sørensen og fortæller Else Mathiassen

Foredragssalen – Entré: 75 kr – Køb billet  


Fredag 22. januar kl. 15.00

Opvokset i en kunstnerfamilie – Tom Nagel Rasmussen, søn af forfatterparret Ester Nagel og Halfdan Rasmussen, har sat et musikalsk program sammen om sin opvækst i en kunstnerfamilie uden klaver, men med Louis Armstrong og Ella Fitzgerald på grammofonen. Et hjem med varme og stor rummelighed, præget af kunstnerisk udfoldelse og politisk engagement. Arrangementet består af uddrag af forældrenes ikke udgivne dagbøger (hvoraf nogle går tilbage til slutningen af trediverne), brevvekslinger og personlige oplevelser kædet sammen med Toms sang og musik til Halfdans tekster – blandt andet en del numre fra udgivelsen på LP/CD “og det var det” om Halfdans barndom på Christianshavn i tyverne.

Foredragssalen – Entré: 100 kr – Køb billet  


Henrik Krogsgaard

Mandag 1. februar kl. 15.00

“FRA DRENGEDRØMME TIL KONCERTSALE” med Henrik Krogsgaard
De fleste kammerater syntes nok jeg var mærkelig; legede helst alene, og helst med drømme illusioner. Efterhånden blev legene til virkelighed, og drømmene gik i opfyldelse, og det har de nu gjort i 6 årtier. Kom med på min rejse fra morgenfællessang i skolen til Shows i Wiener Stadthalle, Østrig.

Foredragssalen – Entré: 100 kr – Køb billet  

 

 

 


Susanne Breuning

Mandag 1. februar kl. 19.30

REVYDIREKTØR OG TEKSTFORFATTER KNUD PHEIFFER

Skuespiller Susanne Breuning, fortæller historien om Knud Pheiffer samt synger 16 af hans kendeste sange.

Susanne Breuning er en erfaren skuespiller /sanger med en del år på bagen som revyskuespiller. I dette foredrag fortæller hun med stor kærlighed om sin ”stedfar”, som hun betragter som sin far.

Foredraget fortæller historien fra 1936 til 1961, om Knud Pheiffers liv og karrierer, om hans Fifferrevyer, plakaterne, skuespillerne, ægteskaberne, og ikke mindst synges der alle de sange, som er så kendte den dag i dag, at de stadig spilles til alle familiefester. Mange vil kunne huske Knud Pheiffer fra efterkrigstidens danske revyscene, andre vil nikke genkendende til hans lette og elegante revyviser. Foredraget fungerer godt som tidsbillede fra den revyverden der underholdt danskerne, og sangene er stadig ørehængere. Susanne har været ude en hel del steder og fortælle historien om Knud Pheiffer, og sunget sangene fra bogen, til stor glæde for de tilstedeværende. – Det har været en fornøjelse at høre publikum nynne med på: En lille pige i flade sko – Vi ser for lidt til hinanden – Godnat til de store – Hvordan ligger det med kærlighed i dag osv. osv.

Mathias Grove Madfsen

 

 

Susanne Breuning akkompagneres af Mathias Grove Madsen, klaver

Foredragssalen – Entré: 100 kr – Køb billet  

 

 

 


Ulla Hjorth Nielsen

Tirsdag 2. februar kl. 09.30

Foredrag med filmhistoriker, mag. art. Ulla Hjorth Nielsen: Ib Schønberg – film og foredrag. Ulla Hjorth Nielsen havde fornøjelsen at være instruktørassistent på portrætfilmen, som det tog et år at klippe udfra Ib Schønbergs 119 filmroller, masser af revysange og radiomontager. Hun vil vise filmen, fortælle om dens tilblivelseshistorie og causere over, hvordan den folkekære skuespiller blev hele Danmarks Ibbermand, der hvor filmen slipper ham. Og hun vil løfte sløret for, hvorfor filmen netop ikke kom til at hedde Citizen Dane, men bare slet og ret Ib Schønberg.

Foredragssalen – Entré: 75 kr – Køb billet  

 

 


Troels Trier

Tirsdag 2. februar kl. 15.00

Troels Trier – Fra Røde Mor til Grøn Far – koncert og storytelling.

Troels Trier debuterede som sangskriver i 1969, og kan derfor fejre sit 50-års jubilæum som scenekunstner. Han kan også med rette kalde sig multikunstner. Som musiker, sanger, entertainer, skuespiller, komponist, forfatter, billedkunstner, keramiker m.m. mangler han efterhånden kun at tilføje ”balletdanser” til rækken af kunstneriske discipliner, som han har beskæftiget sig med i sin lange karriere.

Men hvem ved, hvad fremtiden bringer! – I de senere år har maleriet dog fyldt det meste og har resulteret i talrige udstillinger i gallerier og kunsthaller over hele landet. Men showbusiness trækker, og med dette soloshow er Troels Trier tilbage på landevejene med sange og anekdoter fra sin lange karriere fra Røde Mor til Trier & Brüels bodegashow. – Ved koncerterne afholder Troels Trier en lille kunstudstilling udstilling med Troels Triers kunst, som kan købes på dagen (det er en lille del af Troels Triers kunst der udstilles).

Foredragssalen – Entré: 125 kr – Køb billet  


Henrik Krogsgaard

Tirsdag 2. februar kl. 19.30

“DET ER SÅD’N EN GO’ SANG!” – Sangaften med Henrik Krogsgaard
Vi har vist alle nogle sange, der betyder noget særligt, netop for os. Jeg er sikker på mine favoritter er at finde i jeres minder, og lad os finde nogle af dem frem, høre dem eller synge dem sammen, og få nogle historier om ophavsmændene eller de personer, som gjorde sangene til et godt minde

Foredragssalen – Entré: 100 kr – Køb billet 

 

 

 

 


Carl-Erik Sørensen og Mogens Wedendahl

Onsdag 3. februar kl. 09.30

“SE TIDEN AN” – et satirisk show med eksempler på revyforfatter Carl Erik Sørensen bedste viser. Medvirkende: Carl Erik Sørensen og kapelmester og pianist Morten Wedendahl

Foredragssalen – Entré: 100 kr – Køb billet  

 

 

 


Rikke Rottensten

Onsdag 3. februar kl. 15.00

Foredrag med Rikke Rottensten: Cigarer, whisky og nøgne pi’er

Der var fest både foran og bag scenen på Stig Lommers ABC Teater. Lommer var i mere end 30 år Danmarks ubestridte revy- og morskabskonge.

Helt fra sine første år som revydirektør i Hornbæk kunne han samle de bedste og største navne i succesforestillinger. Men han var også den, der for alvor løftede unge talenter til at blive stjerner. Som da han satte Dirch Passer og Kjeld Petersen sammen i den legendariske duo Kellerdirk Bros. Stig Lommer havde tæft for forretning, for publikums smag, men også for at udfordre og pirre den borgerlige moral. Han drev sit teater med store armbevægelser. Ind imellem måske også lidt for store. For det var ikke alle, der kunne klare at feste, arbejde og være én stor familie på én og samme tid.

Rikke Rottensten er museumsinspektør på Alhambra – Museet for humor og satire samt forfatter til biografien “Kammerat med solen – en biografi om Stig Lommer”.

Foredragssalen – Entré: 75 kr – Køb billet  


Anne Marie Helger

Fredag 5. februar kl. 15.00

Helger Danske med Anne Marie Helger – Helger Danske er et foredrag og det  handler om dig og mig og alle os der er så heldige at bo her i: “Dette fedtglinsende lille smørhul af et drømmerige, hvor vi er så rige, at vi ikke kunne drømme om at dele med nogen af dem, der ikke er det”. Helger Danske rummer guf fra Helger hylderne. Godt med impro over egne rim, remser, recitativer og diverse moderlandstekster. Selvom man er dansk og lidt af en 74 årig Tragikomikøsisk alderdomsteenager, så gælder det stadig om: at holde sjælen rank, fanen høj, hovedet koldt, hjertet varmt og modet oppe i disse nazionale og corona obskure tider.
Mit eneste barn Johanne Helger er Direktøs i sin egen bæredygtige økokjole webshop som hedder Ecouture. Johanne har designet og syet mors flotte foredragskostume.

Foredragssalen – Entré: 100 kr – Køb billet  


Torsdag 18. februar kl. 19.30

Syng i Den Blå – Fællessang og kaffebord med Kristian la Cour

Festsalen – Entré: 60 kr – Køb billet  

 

 

 


Sinne Eeg

Josh Nelson

Mandag 22. februar kl. 19.30

Koncert med
Sinne Eeg & Josh Nelson

En af Europas bedste jazzsangere, Sinne Eeg, har inviteret den amerikanske pianist, Josh Nelson, til en koncertrække i Danmark. Både Eeg og Nelson er på et teknisk og musikalsk niveau, hvor stort set alt kan lade sig gøre. Man vil derfor opleve en musikalsk legeplads uden grænser, hvor alt kan ske. Man kan se frem til en jazzkoncert på internationalt topniveau! De to musikeres samarbejde tog sin begyndelse under et af Sinne Eegs mange ophold i USA. Siden da har de ofte optrådt sammen under Sinne Eegs hyppige tournéer i netop USA. Det er nu første gang, at de to musikere spiller sammen i Danmark, hvilket det danske publikum kan glæde sig til. Josh Nelson er måske ikke kendt af så mange herhjemme, men ikke desto mindre har han indspillet og tourneret og indspillet med en lang række store jazznavne, heriblandt NatalieCole, Anthony Wilson, George Mraz, Jeff Hamilton,Tom Scott,Richard Galliano, Benny Golson,Sheila Jordan, Greg Hutchinson, John Clayton, Seamus Blake, Matt Wilson, Sara Gazarek, DaveKoz, JoeChambers, Kurt Elling, John Pizzarelli, Lewis Nash og Peter Erskine.

Nelson har indspillet utallige albums både i eget navn og som sideman, ligesom han har indspillet musik til en stor mængde film og TV. Han har i USA modtaget mange priser, bl.a.Armstrong Award og John Philip Sousa Award.

Sinne Eeg har med årene cementeret sin position som en af Europas største jazzsangere. Med hyppige tourneer og udgivelser i bl.a. USA, Frankrig, Kina og Japan har hun en stor og støt stigende fanskare, også langt udenfor Danmarks grænser. Hun høster således flotte anmeldelser i bl.a. Downbeat og The Guardian. Sinne Eeg har i Danmark modtaget mange anerkendelser, bl.a. Ben Webster Prisen, DR Jazz Prisen, Jazz Special: ”Årets Udgivelse”, 4 xDanish Music Award, Holstebro Kommunes Musikpris samt Dronning Ingrids Hæderslegat.

Festsalen – Entré: 150 kr – Køb billet  

Torsdag 4. marts kl. 19.30

Syng i Den Blå – Fællessang og kaffebordf med Kristian la Cour

Festsalen – Entré: 60 kr – Køb billet 

 

 

 


Brian Patrich McGuire

Torsdag 18. marts kl. 19.30

Danske myter: Nationalbevisthed og nationalisme

Professor og forfatter Brian Patrich McGuire skriver: I Danmark er jeg ikke født, men her har jeg hjemme. Jeg valgte Danmark som mit hjem og min nation. Det var længe siden, i 1970erne, men jeg har ikke fortrudt det! Som historiker møder jeg gang på gang myter der er så hårdnakkede, at de ikke er til at udrydde. For eksempel at danerne blev kristne for at undgå at kejser Otto den Store invaderede landet. Det er løgn og latin, men myten fremmes bl. a. af Danmarks Radios store serie om Danmarks Historien. Jeg vil skelne mellem nationalbevidsthed, som er en kærkommen gave, og nationalisme, som er narcissistisk og farlig. Vi behøver kun kigge på mit fædreland og Donald Trumps America First.

Arrangør: Grundtvigsk Forum i Askov, Askov Højskole og Folkeuniversitetet, Vejen

Foredragssalen – Entre kr. 50,- (inkl. Kaffe/te)

 


Aage_Augustinus

Aage Augstinus

Søndag 11. april kl 09.15

Foredrag med Aage Augustinus: Et jævnt og muntert virksomt liv – Grundtvig og livsglæden. Livet er i egentligste forstand uoverskueligt. Alligevel må vi se at komme til rette med det, så det bliver til glæde for én selv og andre. – At det skal være til glæde står for Grundtvig fast.
Vi vil følge Grundtvigs liv frem til gennembruddet, hvor livets grundstemning for ham så ubetinget bliver glæden – glæden ved at være til. Livets grundstemning er glæden og den skal man arbejde på. Grundtvig kalder det ligefrem ”dødbideri”. Aage Austinus er tidligere forstander på Ask Højskole og Rude Strand Seniorhøjskole samt tidligere valgmenighedspræst i Gammel Ry og Odder.

Foredragssalen – Entré: 75 kr – Køb billet  


Liv Thomsen

Søndag 11. april kl. 15.00

Foredrag med Liv Thomsen fra “Historieselskabet”: ’Historien på tv – og andre platforme’. Hvordan formidler man svært tilgængeligt stof om kunst, kultur og historie på massemediets præmisser? Liv Thomsen har 24 års erfaring med at formidle danmarkshistorien på TV med bl.a. serierne
1800-tallet på vrangen, Digtere, divaer og dogmebrødre, Liv i renæssancen, På Sporet af Dronningerne og senest Danmarkshistorien på vrangen.

Foredragssalen – Entré: 75 kr – Køb billet  

 

 


Henrik Wivel, foto: Kirsten Sonne Harild

Søndag 11. april kl. 19.30

Foredrag med forfatter Henrik Wivel: “Det glasklare hjerte”

På baggrund af sin kritikerroste succes, biografien ”Det glasklare hjerte” fortæller Henrik Wivel om den kanoniserede maler L. A. Ring. Ring, der levede fra 1854 til 1933, er en af dansk malerkunsts mest fascinerende skikkelser. Karismatisk og karakterfuld som menneske og på en gang krystalklar, suggestiv og gådefuld som kunstner.

Foredragssalen – Entré: 75 kr – Køb billet  

 

 


Lillian Hjorth-Westh

Mandag 12. april kl. 09.15

Foredrag med Lillian Hjorth-Westh: Tove Ditlevsen

Hun debuterede i 1939 med digtsamlingen Pigesind og det blev til 48 udgivelser i alt, dog er nogle udgivet efter hendes død i 1976. 4 ægteskaber, 4 børn, misbrug og et kompliceret liv satte sit præg på Tove Ditlevsen og hendes digtning. Hun skrev om universelle emner i livet og kunne rime hjerte på smerte uden at det blev banalt. Tove Ditlevsens digtning er universel! Som forfatter var hun loyal og tro mod sit Vesterbro og talte de svages sag, men angsten for ikke at slå til, slog hende ud. Hun skriver ærligt, følsomt og alvorligt, men også med livsglæde, humor og dyb psykologisk indsigt.

Foredragssalen – Entré: 75 kr – Køb billet  

 


Dy Plambeck

Mandag 12. april kl. 15.00

Foredrag med forfatter Dy Plambeck: Til min søster

Til min søster er en roman om søstrene Aya og Andrea. Aya føder en datter, Nola, efter at faren har forladt hende. Andrea forlader sin voldelige kæreste. I sit arbejde som historiker kommer Aya på sporet af J.P. Jacobsens ungdomskæreste Anna Michelsen. En stemme fra fortiden trænger sig på og griber ind i søstrenes liv. – Dy Plambeck modtog i 2019 Politikens litteraturpris for romanen “Til min søster”.

Foredragsalen – Entré: 75 kr – Køb billet  


Niels Brunse

Mandag 12. april kl. 19.30

Foredrag med oversætter og forfatter Niels Brunse: Tro er ikke viden.
I “Eksistensens” serie Kristendommen ifølge … får vi her Niels Brunses bud på hvordan den dimension af tilværelsen udfolder sig. I det almindelige liv vil Niels Brunse gerne kunne gå i kirke uden at skulle aflevere hovedet i våbenhuset. Han er døbt og konfirmeret som det sig hør og bør for en årgang ’49, men da flower powerbevægelsen bølgede ind over landet i tresserne meldte den unge gymnasieelev sig ud af folkekirken. Vi får indblik i hvordan det kulturkristne, frie liv uden tyngden af al det religiøse ragelse stille og roligt bragte ham tilbage på kirkekontoret 28 år senere for at melde sig ind igen.

Foredragssalen – Entré: 75 kr – Køb billet  


Anni Lave Nielsen

Tirsdag 13. april kl. 09.15

Foredrag med cand. mag. Visuel Kultur, museumsleder ved Henry Heerup Museum, Anni Lave Nielsen: Kunst i vores byer – fra rytterstatuen til byfornyelsesprojektet. – Anni Lave Nielsen er kunstfaglig repræsentant i Rødovre Kunstråd og har tidligere arbejdet på KØS.

Foredragssalen – Entré: 75 kr – Køb billet  

 


Tirsdag 13. april kl. 15.00

Birgithe Kosović fortæller sin personlige historie: DET DU IKKE VIL VIDE

Hun vokser op i en almindelig familie på Vestegnen med dansk mor og jugoslavisk far. Men familien har en hemmelighed, som hun en dag afslører. Det får hendes far til ikke længere at ville se hende. Hun har altid fornemmet, at dette kunne ske. Nu sætter hun sig for at undersøge hans vrede og forstå: Hvordan kunne de blive som døde for hinanden?

I dokumentarromanen ’Det du ikke vil vide’ fortæller Birgithe Kosović om at vokse op i en dansk-jugoslavisk familie på Vestegnen i 1980’erne og opsporer de kendte og skjulte fortællinger fra sin danske og jugoslaviske familie, som kommer igennem deres samfunds rædsler på hver deres måde. Det hele bliver sat i perspektiv, da hun selv står som forfatter og en af det frie ords forfægtere, idet terroren rammer Danmark.

Er dette en historie om mislykket integration? Eller er det fortællingen om en helt almindelig familie, hvor hemmeligheden blev sagt højt? Og i sidste ende: Hvordan knytter man sig til nogen, der bliver ved med at være vred?

Birgithe Kosović (1972)  fik sit gennembrud med romanen ’Det dobbelte land’ baseret på historier fra sin jugoslaviske familie, som vandt Weekendavisens Litteraturpris 2010, DR’s Romanpris 2011 og Danske Banks Litteraturpris 2011. Hendes roman om Erik Scavenius, ’Den inderste fare’, vandt Politikens Litteraturpris 2018. Hun har bl.a. modtaget Statens Kunstfonds tre-årige arbejdslegat. ’Det du ikke vil vide’ er udkommet i august 2020.

Foredragssalen – Entré: 75 kr – Køb billet  


Julia Tabakova

Tirsdag 13. april kl. 19.30

Koncert med Julia Tabakova, klaver

På programmet er bl.a. Rachmaninovs Corelli-variationer. Nærmere info følger…

Julia er født og opvokset i Ukraine, uddannet som solopianist, akkompagnatør og operarepetitør i 2004 fra Det Nationale Tjajkovski Musikakademi i Kiev. Derfra er hun uddannet som solopianist, akkompagnatør og operarepetitør i 2004. I 2008 debuterede Julia fra solistklassen på Det Jyske Musikkonservatorium. Julia har været repetitør på Den Jyske Opera, sprogcoach på Det Kongelige Teater, og akkompagneret utallige operasangere (og instrumentalister) til koncerter, konkurrencer, optagelsesprøver og festivaler.

Foredragssalen – Entre: 75 kr – Køb billet  


Anne Lise Marstrand-Jørgensen

Torsdag 15. april kl. 15.00

Anne Lise Marstrand-Jørgensen: Foredrag med udgangspunkt i romanen Margrethe I

Et psykologisk drama om en af middelalderens mest betydningsfulde kvinder.

Allerede som tiårig bliver Margrete gift med Norges konge og sendt hjemmefra. Hun er Valdemar Atterdags yngste datter, født i 1353, og hendes opgave i Norge er enkel: Hun skal føde en arving til den norske trone og knytte rigerne tættere sammen.

Da Valdemar dør uden at efterlade sig en søn, er der ingen indlysende tronfølger. På trods af interne stridigheder og truslen om krig udefra lykkes det Margrete at få valgt sin femårige søn til konge af Danmark. Hun regerer på hans vegne og har allerede tidligt en tydelig drøm om fremtiden: Norden skal samles til ét rige – og hun skal stå i spidsen.

Historien om Margrete I rækker ud over hendes samtid. Det er en roman om, hvordan en ung kvinde trodser rammerne for et kvindeliv i middelalderen og sætter sig for at bruge magten til at skabe fred. Det er et gribende psykologisk portræt af en usædvanlig politisk begavelse, der bliver ved med at fascinere på tværs af århundreder; en fortælling om middelalderens Norden, om ensomhed og drift, kærlighed, tro og overtro.

Foredragssalen – Entré: 100 kr – Køb billet  


Torsdag 22. april kl. 19.30

Syng i Den Blå – Fællessang og kaffebord med Kristian la Cour

Festsalen – Entré: 60 kr – Køb billet 

 

 

 


Jane & Shane

Onsdag 16. juni kl. 20.00

Koncert med Jane og Shane

Intens & overbevisende spilleglæde & energi
En koncert med Jane & Shane er en ekstraordinær musikalsk oplevelse. Når de går på scenen, er deres energi og spilleglæde så overbevisende og intens, at det er umuligt ikke at lade sig rive med. Engelske Jane Clark (violin, vokal) og irske Shane Donnelly (vokal, guitar, bodhrán) er ikke bare gode musikere og spillemænd. De er begavede underholdere i særklasse.

De musikalske rødder er solidt forankret i den irsk/britiske folkemusik, men Jane & Shane bevæger sig
elegant rundt i mange forskellige stilarter, og leger med elementer fra både folkemusikken, det klassiske
og jazzen. De mestrer at fortælle den gode historie og deres egne kompositioner føles hurtigt som
gammelkendt stof og de traditionelle sange som deres egne.
Sammen er Jane & Shane ganske enkelt mere end en duo og det er let at forestille sig, at der er flere end to
personer på scenen. Og uanset om de spiller lyriske ballader eller livlige keltisk-inspirerede melodier med
strejf af swing, er deres sofistikerede og symbiotiske samspil et kendetegn, som er helt særligt for dem.
Altid med et glimt i øjet og et smil på læben. Og altid med publikum helt tæt på hjertet.

”Deres udstråling må gøre en koncert meningsfuld – selv for døve!” – NIELS HAUSGAARD

Festsalen – Entré: 100 kr – Køb billet