Journalistelever på Askov Højskole skal være med til at udvikle fremtidens journalistik

Askov Højskole er sammen med tre af landets andre førende højskoler indenfor journalistik gået sammen med Constructive Institute om at udvikle den demokratiske dialog gennem konstruktiv journalistik. Projektet støttes af Nordea-fonden og bakkes op af Højskoleforeningen og landets to største journalistuddannelser, DMJX i Aarhus og Center for journalistik på Syddansk Universitet i Odense.

”Højskolerne er historisk det sted, hvor nye tanker skabes gennem nysgerrighed, virkelyst og fællesskab. Derfor er det helt afgørende for fremtidens journalistik, at de engagerede unge er med til at sikre, at den offentlige samtale sker på konstruktive præmisser,” lyder det fra direktør for Constructive Institute, nyhedsredaktør Ulrik Haagerup.

Pilotprojektet løber frem til sommeren 2020 og betyder, at eleverne på højskolerne i Askov, Rødding, Vallekilde og Krogerup fra efteråret 2019 vil blive uddannet i konstruktiv journalistik, der bygger på fakta og nuancer. Projektet vil inddrage eleverne i at udvikle nye troværdige og inspirerende debat- og fortælleformer, som skal være med til at genetablere tilliden og forbindelsen mellem unge, medier og demokratiet og kan inspirere til fremtidige løsninger på fællesskabets udfordringer. Og så vil eleverne til sidst få mulighed for at komme med i en afsluttende konkurrence i samarbejde med TV2-regionerne og TV2 Nyhederne.

Forstander og leder af journalistlinjen på Askov Højskole glæder sig

På Askov Højskole glæder linjefagsleder for journalistik, Ole H.B. Andreesen, og forstander, Rikke Holm, sig over samarbejdet og at være kommet med i det.

”Askov Højskole deltager for at gøre nyhedsjournalistikken bedre, sikre og forankre demokratiet, genetablere den offentlige samtale og skabe grundlag for en håbefuld og løsningsorienteret fremtid for den frie journalistik,” lyder det fra Ole H.B. Andreesen, imens forstander Rikke Holm siger:

“Det giver god mening som højskole i at deltage i dette projekt, der har mere bredde end traditionel nyhedsjournalistik. Bredde, rummelighed og høj faglighed er kerneværdier for os på Askov højskole, og vores elever skal både have journalistiske redskaber og almen menneskelig indsigt og udsyn med herfra.”

Linjefagsleder for journalistik på Askov Højskole, Ole H.B. Andressen, nr. 2 fra højre sammen med forrest og venstre om Nordea-fondens Niels Olsen og Anna Krarup, Jesper Himmelstrup fra Krogerup Højskole, Gerd Maria May og Ulrik Haagerup fra Constructive Institute, Stig Mattiesen fra Rødding Højskole, Esben Christensen fra Vallekilde, og Højskoleforeningens formand Lisbeth Trinskjær – Foto: Tine Wickers

Første samarbejde mellem højskoler og journalistuddannelser

Det er første gang, journalistlinjerne på de traditionsrige højskoler går sammen med de etablerede journalistuddannelser i Danmark.

”Der er brug for, at de unge med de bedste hjerner og hjerter vælger journalistfaget til. Højskolerne er en meget væsentlig fødekæde til journalistuddannelser, så dette projekt handler også om at skabe fremtidens journalister”, lyder det fra Trine Nielsen, rektor for Danmarks største journalistuddannelse, DMJX og bakkes op af professor Peter Bro fra Center for Journalistik på SDU:

”Dette projekt har en afgørende funktion i at bygge bro mellem højskolerne, som tilbyder journalistforberedende forløb, de etablerede journalistuddannelser og branchen. Ambitionen er også, at projektet kan resultere i nye koncepter og undervisningstilgange, som på sigt kan indarbejdes i de etablerede journalistuddannelsers pensum.”

Projektet støttes med 1,4 millioner kr. fra Nordea-fonden

Projektet bliver støttet med 1,4 mio. kr. fra Nordea-fonden, og det er der en god grund til.

”Initiativer som dette bidrager til at udvikle vores demokratiske kultur og dannelse. Lysten til at deltage i den offentlige samtale er en bærende søjle for vores samfund,” siger Henrik Lehmann Andersen, direktør i Nordea-fonden, som de næste år vil slå et slag for demokratiet ved bl.a. at støtte flere unges engagement i samfundet.