Journalistik

Drømmer du om at komme til at arbejde med journalistik og medier, og vil du forbedre dine chancer for at komme ind på journalistuddannelsen, er linjefaget Journalistik – i daglig tale journalistlinjen – på Askov Højskole et perfekt sted at starte. Samtidig får du et sjovt og udviklende højskoleophold med i bagagen.

Gennem årene har Askov Højskole fodret de journalistiske uddannelser og arbejdspladser med kompetente studerende og eftertragtede journalister. Alene i 2018 kom over 85 procent af dem, der havde valgt at forberede sig på Askov Højskole, ind på en af de to journalistuddannelser. Og over 15 procent af dem, der startede i Aarhus og over 10 procent i Odense havde været på Askov Højskole inden.

Herunder kan du se en helt ny film om journalistlinjen på Askov Højskole:

Når Askov Højskole er så god til at sende unge videre til en journalistuddannelse og en efterfølgende karriere som journalist, kan det være fordi, at journalistuddannelsen på Askov Højskole har to klare mål:

  • For det første får du indsigt i journalistikkens arbejdsmetoder, værktøjer og processer og bliver bevidst om journalistikkens vilkår, krav og muligheder.
  • For det andet bliver du fortrolig med de krav og forventninger, journalistuddannelserne har til dig til optagelsesprøverne, så du kommer til at stå stærkere.

Herunder kan du se, hvad nogle unge, der nu studerer journalistik i Aarhus og Odense, siger, at Askov Højskole betød:

Vi gør det rigtigt

Journalistlinjen er meget praktisk, hvor du arbejder konkret med at skrive artikler, lave radio, producere tv, tage billeder etc. Og du gør det ofte sammen med mediehuse og organisationer, så flere af produktionerne bliver trykt og offentliggjort.

Tidligere har journalistelever fra Askov Højskole produceret til blandt andre:

·     Dagbladet JydskeVestkysten – særtillæg om højskoleliv og grænseliv

·      Ugeavisen Kolding – artikelserier om mennesker, sport og passion

·      Magasinet Virkelyst – artikler fra Askov og omegn

·      TV Kolding – udsendelser om soldaterliv og ferieliv

·      Forsvaret – historier til hjemmeside og Facebook for Varde Kaserne

·      Vollsmose Avisen – magasinhistorier om mangfoldighed og mennesker

·      Ungdomsmagasinet TJECK – historier om blandt andet e-sport, jul og studieliv

·      Trekantområdet – kampagne i forbindelse med Industriens Uge

·      Mungo Park Teater Kolding – PR-materiale

 

 

Du tænker dig om – og lærer journalistik

Undervisningen på Journalistlinjen udvikler den kritiske sans, nysgerrigheden og evnen til at undre dig. Du kommer gennem den journalistiske proces – fra ideudvikling, interview, observation, skriveproces.

Fra indsamling over analyse til formidling. Du arbejder med alle mulige emner – det nære, det personlige, det overraskende, det komplicerede – og når du gør det, udvikles din sunde skepsis, din kritiske sans og evne til at afgøre, hvordan historien skal skrues sammen – og hvorfor.

Journalistlinjen trækker på dine personlige erfaringer og lyst til at lære faget, og du kommer til at tale meget om medier og journalistik, journalistisk etik, fagets fortid og fremtid, placering i et demokrati.

 

Du møder medier og journalister i virkeligheden

På Journalistlinjen kommer chefredaktører, journalister og praktikanter og fortæller om deres arbejde og sætter gang i projekter. Du opsøger dem også på deres arbejdspladser – for eksempel JydskeVestkysten, Politiken, Ekstra Bladet, Information, Berlingske Tidende, JyllandsPosten, Kristeligt Dagblad, DR, TV2, Radio 24Syv Zetland, Ritzaus Bureau og mange flere, for der kommer hele tiden nye til.

Og på Christiansborg møder du journalister, spiondoktorer og politikere for at blive klogere på medier og journalistik i magtens centrum.

Journalistlinjen arbejder som en redaktion, typisk i par eller i grupper – men du skriver også selv. Du arbejder med små øvelser og større opgaver, nogle gange med en klar ramme – andre gange uden. Du møder deadlines, kilder og historier, og du tager ud i verden for at møde virkeligheden som journalist.

Og så kommer du omkring alle de kendte platforme, hvor journalistik med mening udfolder sig: I trykte medier. I radioen. På fjernsynsskærmen. I fotografier. På webben. I magasiner. På de sociale medier.

Måske få du bekræftet dig selv i, at du vil være journalist. Måske, at du ikke vil være det. Under alle omstændigheder får de et bredt kendskab til medieverdenen og et kritisk perspektiv, som du kan tage med dig i dit liv og i den videre uddannelse.

 

Det korte eller det lange?

Journalistuddannelserne i Danmark er attraktive, både DMJX i Aarhus, på SDU i Odense og på RUC i Roskilde. Så faget tiltrækker mange, som gerne vil arbejde med journalistik og medier, og flere af dem har faktisk forberedt sig – både til faget og til optagelsesprøverne – ved at tage på Askov Højskole.

Askov Højskole har i marts måned et prøveforberedende kursusforløb, som du kan læse mere om her, men et højskoleophold er så meget mere end det, du får på det prøveforberedende forløb.

På Journalistlinjen får du et bredere og dybere fagligt fundament til journalistik og medier, i Danmark og verden omkring os. Det giver dig tid til at eksperimentere og reflektere, og det giver dig mulighed for at udvikle venskaber og netværk, der varer hele livet.

På det prøveforberedende forløb får du slebet kanterne til og bliver helt skarp til prøverne.

 

Du kan få den bedste forberedelse til optagelsesprøverne på DMJX og SDU

Optagelsesprøverne til journalistuddannelserne skal vise, om ansøgerne har ’potentialet’ til at blive gode journaliststuderende – og senere journalister.

Til prøven bliver du testet i flere ting: din viden om samfundsforhold, din evne til at overskue, gennemskue og analysere komplekst stof, dit sprog, din evne til at udtrykke dig klart, enkelt og forståeligt og din evne til at udvikle ideer og tanker til noget, der kan blive til journalistik.

Optagelsesprøven sætter spot på det hele, og det gør journalistik og Det Prøveforberedende Forløb på Askov Højskole også.

Det prøveforberedende forløb på Askov Højskole er et 4-ugers forløb, som vil styrke dine chancer for at blive optaget på Journalistik på Syddansk Universitet (SDU) i Odense og Journalistik på Danmarks Medie- og Journalisthøjskole (DMJX) i Århus – de to journalistuddannelser, hvor det er lige meget, hvad dit snit fra gymnasiet er, for det er resultatet af optagelsesprøven, der tæller.

Du får pudset den sproglige form af, både med korrekt sprog, grammatik og det originale, kreative sprog. Du får hjælp til at samle viden op og bruge den, og du arbejder med at give dine holdninger og vurderinger substans og argumentation, så det viser dit journalistiske potentiale.

Du får trænet optagelsesprøverne, tidspres, deadline og omfangskrav, og du bliver øvet i de samtaler, stadig flere uddannelsessteder bruger, når de sorterer i ansøgerne.

 

Din hverdag er fyldt med viden og lyst

Forløbet er åbent for alle, der har lyst til at prøve højskolen, og mange af eleverne bruger det målrettet til at skærpe formen forud for optagelsesprøverne.

Nogle elever har fulgt andre journalistforløb – på Askov Højskole eller andre steder – og bruger nu de fire uger som et brush-up før optagelsesprøven. Nogle har uden held været til optagelsesprøve tidligere, andre har skrevet på deres egen blog eller arbejdet som frivillige skribenter i foreninger, organisationer eller på forskellige medier.

Fælles er deres lyst til at lære mere – og blive klar til en uddannelse og måske et liv inden for medier og journalistik.

Kurset tager afsæt i dine ambitioner om at lære noget og blive bedre. Du bor og spiser på skolen sammen med de andre højskoleelever, og selv om du måske gerne vil leve og ånde journalistik nat og dag, så får du også tid til at nyde den særlige højskolestemning på Askov.

 

Kunne du tænke dig en rundvisning?

Hvis du er i tvivl om, hvorvidt Det Prøveforberedende Forløb er noget for dig, så kan du få en samtale med linjefagsleder på journalistik, Ole H.B. Andreesen, som du kan skrive til på oa@askov-hojskole.dk eller ringe til på 51 56 55 54. Du kan også booke en rundvisning .

 

Læs mere om livet på højskole

Book en rundvisning

 


_MG_2721 copy


Journalist og linjefagsleder Ole H.B. Andreesen

Ole H. B. Andreesen har undervist på Askov Højskole siden 2012 og var tidligere journalist og redaktionssekretær på JydskeVestkysten, freelance journalist med egen virksomhed, lektor på Danmarks Medie- og Journalisthøjskole og har undervist i journalistik på universiteter i Grønland, Spanien, Holland og Estland. Så er han desuden medforfatter til flere lærebøger om medier, kommunikation og journalistik.

 

 

 

 


 

Efterår 2019 – 17 eller 12 uger

Efterårets lange kursus varer 17 uger og strækker sig fra 24. august til 20. december 2019. Prisen er 1.782 kr. pr. uge inkl. studierejse.

Du kan også vente med at starte til den 28. september og tage et 12 ugers forløb. Her er prisen 1.875 kr. pr. uge inkl. studierejse, da studierejsen skal dækkes på færre uger.

 
Starter eller slutter du uden for angivne tidspunkter, vil den ugentlige timebetaling kunne variere en smule, da udgiften til studierejse fordeles på de enkelte uger.

Forår 2020 – 24 (16/12) uger

Forårets lange kursus varer 24 uger og strækker sig fra 5. januar til 20. juni 2020. Det er også muligt at starte midtvejs den 1. marts og gennemføre et 16 ugers forløb eller stoppe den 28. marts og gennemføre et 12 ugers forløb.

Tilmelding

Efter tilmelding opkræves et tilmeldingsgebyr på kr. 500,00 og depositum på 1.500,00 kr. i alt  2.000,00 kr.

Vil du gerne vide mere om livet på Askov Højskole? Så følg os på facebook eller instagram:

Kursusinfo

Efterår

17 (12) uger
Startdato:24. august 2019
Slutdato:20. december       (12 uger: 28.9.)
  
Pris:1.782,- pr. uge
(12 uger: 1.875,-)
Inkl. højskolerejse

Forår24 (16/12) uger
Startdato:5. januar 2020      (16 uger: 1.3.)
Slutdato:20. juni 2020        (12 uger: 28.3.)
  
Pris:1.700,- pr. uge
(16 uger: 1.800,-)   (12 uger: 1.500,-)
 24 og 16 uger    inkl. højskolerejse

Mere info