Kalender

 


2019  


Povl Chr. Balslev

Mandag 18. november kl. 09.30

Foredrag med organist, komponist og forfatter Povl Chr. Balslev: “Den umusikalske digter?”.
Med udgangspunkt i sit kapitel i en nylig udkommet bog om salmedigteren Johannes Johansen – mest kendt for sin salme “Du som har tændt millioner af stjerner”, vil Povl Chr. Balslev fortælle om den stærke og vigtige sammenhæng mellem melodi og tekst i en sang – dels i Johansens salmer, men også i andre samarbejder mellem poeter og komponister.

Foredragsal – Entré: 75 kr – Køb billet  


Lillian Hjorth-Westh

Mandag 18. november kl. 15.00

Foredrag med fhv. højskoleforstander, fortæller Lillian Hjorth-Westh: Rundt om Otto Brandenburg.

Foredragssal – Entré: 75 kr – Køb billet  

 


Blue Lotus

Mandag 18. november kl. 20.00

Koncert med Blue Lotus. Tine Rehling, harpe, Mikkel Nordsø, guitar, Ole Theill, tablas. En stjernetrio fra tre verdener.

”Alle er de kreative og virtuose musikere, og klangbilledet er stort og billedskabende, når Ole Theills indiske tablas, Tine Rehlings harpe og Mikkel Nordsøs akustiske guitar mødes. Nogen vil finde spirituelle momenter i deres musik. Men i modsætning til visse, beroligende New Age-produktioner, er det her ikke vellyd for vellydens egen skyld. Her er både kant, kraft og temperament. Musikerne behersker deres instrumenter og udtryksformer, kender musikkens kraft og tager ansvar for den musik de spiller. Visuelt er det en nydelse at se trioen arbejde. Det fyger med hurtige blikke og små smil i den interne, musikalske samtale, ellers er energien rettet ud på publikum. En smittende musikglæde flyder ud over scenekanten. Som publikum er det bare at lade sig flyde med.” (“Musikeren”, dansk musik fagblad, 2009.)

Festsal – Entre: 100 kr – Køb billet 


Katrine Nordland

Tirsdag 19. november kl. 09.30

Foredrag med cand. mag. i musik og musikbibliotekar ved Odense Bibliotekerne, Katrine Nordland: Recordare: Giuseppe Verdi og hans Requiem.

Foredragssal – Entré: 75 kr – Køb billet

 


Jesper Sivebæk

Tirsdag 19. november kl. 15.00

Koncert og fortælling med docent i guitar på Det Kgl. Danske Musikkonservatorium, Jesper Sivebæk. Han har en omfattende koncertvirksomhed i ind og udland som solist og kammermusiker -spiller fast med Scandinavian Guitar Duo og Ullner/Sivebæk Cello og Guitar.

Han har været solist med bl.a Malmö symfoniorkester, Kielce Symfoniorkester (Polen), Århus Simfonietta, Randers Kammerorkester. Større solistiske opgaver med DR Symfoniorkester og Sjællands Symfoniorkester og Det Kongelige Kapel. Som solist har han optrådt med dirigenter som Jean Thorel, Søren K Hansen, David Riddell, Paavo Järvi.

Han har derudover været gæsteprofessor på Royal Academy of Music i London, Musikhögskolan i Malmö, Academy of Music i Tallinn og ved Oberlin Conservatory of Music i USA.

Jesper Sivebæk har vundet priser i Italien, Frankrig og Spanien og vundet DRs Kammermusikkonkurrence med Scandinavian Guitar Duo foruden han har har modtaget Sonningfonden særlige “Segovia pris”.

På programmet er bl.a. uddrag af Kim Larsen-suiten, arrangeret for guitar af Jesper Sivebæk.

Foredragssal – Entré: 75 kr – Køb billet  

 


Mette Kathrine Jensen Stærk

Tuulikki Bartosik

Tirsdag 19. november kl. 20.00

Koncert med to harmonikaspillere, Mette Kathrine Jensen Stærk og Tuulikki Bartosik (Estland)

Festsal – Entré: 75 kr – Køb billet  

 

 


Peter_D

Peter Dürrfeld

Onsdag 20. november kl. 09.30

Foredrag med Kristeligt Dagblads musikanmelder, forfatter Peter Dürrfeld: Beethoven fylder 250 år.

En af de største komponister nogensinde, Ludwig van Beethoven, fylder 250 år i 2020 og vil i den anledning blive fejret over hele verden. Men hvordan gik det egentlig til, at en ung musikbegavelse med en hård social baggrund kunne rejse fra sin fødeby Bonn og drage til Wien for at skabe sig en enestående karriere med bl.a. ni gigantiske symfonier og et væld af andre store værker – til trods for, at han allerede i en ung alder i stigende grad blev døv.

Det fortæller Peter Dürrfeld om i dette foredrag, hvor han enten vil tralle eller på cd spille smagsprøver fra Beethovens musik.

Foredragssal – Entré: 75 kr – Køb billet  


MathiasHammer

Mathias Hammer

Onsdag 20. november kl. 15.00

Foredrag med programvært og musikformidler, DR P2, Mathias Hammer: Sjostakovitj og det musikalske klima i Sovjetunionen.

Foredragssal – Entré: 75 kr – Køb billet

 


Onsdag 20. november kl. 19.30

Syng i Den Blå med Kristian la Cour. Fællessang og kaffebord

Festsal – Entré: 60 kr – Køb billet

 

 


Søren_Schauser

Søren Schauser

Torsdag 21. november kl. 09.30

Foredrag med lektor i musikhistorie ved Det Kgl. Danske Musikkonservatorium, skribent i Berlingske Media, kulturformidler Søren Schauser: Moderne tider – europæisk musikhistorie fra 1889 til anden verdenskrig.

Foredragssal – Entré: 75 kr – Køb billet

 


Michael Sunding og Mads Vinding

Torsdag 21. november kl. 15.00

Koncert med Michael Sunding (piano) og Mads Vinding (kontrabas). De har skabt en duo, som af anmeldere er blevet kaldt et seriøst dansk svar på Jan Johanssons “Jazz på svenska”.

De har fortolket og arrangeret Carl Nielsens melodier på albummet “The Melodies of Carl Nielsen” og fulgt succesen op med et julealbum “The Melodies of Nordic Christmas”, hvor de ganske nænsomt og swingende præsenterer julens melodier i ny indpakning.

Foredragssal – Entré: 100 kr – Køb billet


Nikolaj Koppel

Torsdag 21. november kl. 19.00

Foredrag med pianist, fhv. studievært på DR, Nikolaj Koppel: Musik gennem 35.000 år – Duke Ellington sagde, at der kun findes kun 2 slags musik. Men hvad mente han egentlig? Og hvad gør musik ved vores adfærd, vores sociale interaktioner og kultur.

Foredragssal – Entré: 100 kr – Køb billet  


Henrik Engelbrecht

Henrik Engelbrecht

Fredag 22. november kl. 09.30

Foredrag med musikformidler, forfatter og kunstnerisk konsulent,
Henrik Engelbrecht: Med H.C. Andersen i operaen.

Foredragssal – Entré: 75 kr – Køb billet

 


Onsdag 27. november kl. 19.30

William Heinesens forfatterskab og hans magiske livssyn

Fhv. skoleleder for Voksenskolen i Albertslund Hans-Pauli Christiansen fortæller om William Heinesens forfatterskab med udgangspunkt i livet på Færøerne og de særlige vilkår der. Dette er med til at belyse menneskets eksistens i en magisk verden. Forfatteren giver også indblik i Færøernes vej fra bondesamfund til moderne fiskerination.

Arrangør: Grundtvigsk Forum arrangement i samarbejde med Askov Højskole og Folkeuniversitetet, Vejen

Hvide Hus – St. Hvide
Entré kr. 50 inkl. kaffe/te

Køb billet  


Onsdag 4. december kl. 19.30

Syng i Den Blå med Kristian la Cour – fællessang og kaffebord

Festsalen – Entré: 60 kr – Køb billet

 

 


2020


Tobias Walenciak, foto Stephan Roehl

Tobias Walenciak, foto Stephan Roehl

Søndag 12. januar kl. 15.00

I forbindelse med KOR72-Stævnekoret har korweekend på Askov med 100 korsangere fra det ganske land, slutter weekenden traditionen tro med Åben Prøve /Koncert.

Programmet vil i anledning af genforeningen blive tysk og dansk, med hovedvægten på det tyske, med komponisterne Mendelssohn og Schütz, som begge har lavet smukke satser med samme tekstforlag; de vil stå rigtig flot sammen. Gade skrev Fünf Gesänge opus 13 i 1846, da han var i Leipzig og havde sit store idol, Mendelssohn, som mentor. Gade tilegnede dette korværk til Mendelssohns hustru.

KOR72-Stævnekoret dirigeres af Tobias Walenciak.

Han har base i Berlin, hvor han er dirigent for det blandede kor Bancanta. Desuden er han en af flere kormestre i Berlin Philharmonikernes kor-satsning Vocal heroes, hvor børn og unge flere steder i Berlin kan prøve kræfter med korsangen. Og endelig underviser han i direktion på Hanns Eisler Musikkonservatoriet.

Festsal – fri entré


Mandag 13. januar kl. 20.00

Koncert med Musica Ficta. Dirigent: Bo Holten

Den Danske sang – født og genfødt

Musica Ficta

Hvad er den danske sang? Dette spørgsmål har vi i Musica Ficta stillet os selv i nu over 20 år, og efterhånden har vi fået et meget nært og fortroligt forhold til denne særlige genre, som om noget er karakteristisk for dansk musikkultur.

Ved denne koncert sætter vi to værker i centrum, som vi mener er de allervigtigste for udformningen af den danske sangs grundmanifest. Weyse og Ingemanns Morgen- og aftensange indeholder tekster og melodier, som de flest danskere kender og kan synge med på. Trods deres udpræget romantiske præg, er melodierne aldeles sangbare og blev da også skrevet, så selv børn kunne synge dem – tilmed i flerstemmig sats.

Melodierne skulle være enkle og sangbare; akkompagnementet ligeså: enkelt og uprætentiøst; og teksterne skulle forholde sig direkte til den jævne mands levede liv. Resultatet af Nielsen og Laubs samarbejde blev offentliggjort under titlen En Snes Danske viser, og udkom i to bind i henholdsvis 1915 og 1917. Samlingerne indeholder de måske allermest kendte sange fra traditionen, men også helt ukendte sange af ligeså høj kvalitet.

Musica Ficta er et professionelt vokalensemble, dannet i 1996 af komponisten og dirigenten Bo Holten. Her har han realiseret sin vision om et fleksibelt og projektorienteret ensemble, hvor den virtuose ensemblesang i alle dens afskygninger står i centrum.

Musica Ficta betragter arbejdet med den danske sangskat som en central del af sit virke. Cd’erne med danske sange har gjort Musica Ficta til Danmarks mest sælgende klassiske ensemble, og ensemblet turnerer hvert år landet rundt for at udbrede og fastholde kendskabet til både de kendte og de mindre kendte egne af den danske sangskat.

Foredragssal – Entré: 150 kr – Køb billet


Onsdag 15. januar kl. 19.30

Syng i Den Blå med Kristian la Cour – fællessang og kaffebord

Foredragssal – Entré: 60 kr – Køb billet  

 

 

 


Søndag 9. februar kl. 14.00

Historisk vandring i anledning af Genforenings-året

I anledning af genforeningsåret 2020 kan du komme med på en historisk vandring i de historiske og smukke omgivelser fra Askov Højskole via Vejen og Kongeåen til Skodborghus. Det hele er tilrettelagt, så alle kan være med og få noget ud af det – også børnene.

Vi starter på Askov Højskole kl. 14. Her vil der være velkomst ved forstander Rikke Holm, fællessang ved Kristian la Cour på flygelet og evt. taler. Kl. 14.30 går vi så afsted på en ca. seks kilometer lang rute til Skodborghus via Vejen og Kongeåen med indlagte stop undervejs, hvor vil blive tid og plads til oplæg, spørgsmål og sang.

For dem, der ikke vil eller kan gå de seks kilometer, er der på Askov Højskole fællessang med Kristian la Cour, hvorefter bussen afgår fra højskolen kl. 15.45 med kurs mod Skodborghus.

Når alle er ved Skodborghus, vil der fra kl. 16.30 være et fælles arrangement med fællessang (“Dengang jeg drog afsted”, “Hil dig, Vor fane korsbanner vidt”), optrædener og plantning af bannere i diget. Der vil også blive serveret kaffe/te/varm kakao til smurte boller, inden bussen kl. 16.45 kører retur til Askov Højskole.

Den historiske vandring er gratis

 


Torsdag 13. februar kl. 19.30

Syng i Den Blå med Kristian la Cour – fællessang og kaffebord

Festsalen – Entré: 60 kr – Køb billet

 

 


Torsdag 5. marts kl. 19.30

Syng i Den Blå med Kristian la Cour – fællessang og kaffebord

Festsalen – Entré: 60 kr – Køb billet 

 

 


Dy Plambeck, foto: Les Kaner

Mandag 30. marts kl. 15.00

Foredrag med forfatter Dy Plambeck: Til min søster

Til min søster er en roman om søstrene Aya og Andrea. Aya føder en datter, Nola, efter at faren har forladt hende. Andrea forlader sin voldelige kæreste. I sit arbejde som historiker kommer Aya på sporet af J.P. Jacobsens ungdomskæreste Anna Michelsen. En stemme fra fortiden trænger sig på og griber ind i søstrenes liv.

Foredragssalen – Entré: 75 kr


Helle Juhl

Tirsdag 31. marts kl. 09.30

Foredrag med forfatter Helle Juhl: Mathildes krig – en anderledes krigsskæbne

Det var ikke kun sønderjyderne, som led under Første Verdenskrig. Vestjyden og missionærfruen Mathilde Maas gennemlevede et højspændt krigsdrama i Sydhavet, der nær havde kostet hende livet. ”Mathildes krig” udruller en anderledes krigs- og kvindekvindeskæbne fra Den store Krig. Foredraget bygger på bogen Mathildes krig. En autentisk sydhavshistorie fra Første Verdenskrig, som følger den unge kvinde fra udvandringen til Amerika i 1906, over krigsinternering på Marshalløerne og til hendes redning tilbage til Amerika i 1921. Undervejs mister hun ikke blot friheden, men også ægteskab og kald.

Foredragssal – Entré: 75 kr

 


Onsdag 1. april kl. 19.30

Syng i Den Blå med Kristian la Cour – fællessang og kaffebord

Festsalen – Entré: 60 kr – Køb billet

 

 


Tom Buk-Swienty, fotograf: Morten Holtum

Torsdag 2. april kl. 15.00

Foredrag med journalist og forfatter Tom Buk-Swienty: “Løvinden” – Karen Blixen i Afrika.

”Løvinden” var det de kaldte hende i Afrika, og i Tom Buk-Swientys roman af samme navn følger vi Blixen i hendes livs medgang og modgang. År 1914 ankommer Blixen med håb om et andet og friere liv, og i 1931 har hun mistet alt og forlader Kenya.

I løbet af de 17 år blev hun gift med den svenske baron Bror Blixen-Finecke – og skilt fra han igen. Hun fik syfilis. Hun blev lidenskabeligt forelsket i den engelske Denys Fich Hatton. Hun var direktør for Karen Coffee Company i ti år.

Karen Blixen havde et liv fyldt med kærlighed, trængsler, safariture og fatale økonomiske konsekvenser. Tom Buk-Swientys “Løvinden” bringer nyt til Blixens livshistorie med hidtil hemmelige breve, der viser nye sider af denne verdensberømte historiefortæller.

Foredragssal – Entré: 100 kr


Johannes Nørregaard Frandsen

Onsdag 22. april kl. 19.30

Foredrag: ”Litterære stemmer i grænselandet” ved Johannes Nørregaard Frandsen, professor, H.C. Andersen Centret, Syddansk Universitet. Foredraget giver eksempler på forfattere og værker, som skildrer sider af grænselandets og den dansktyske dobbelthed i identitet og virkelighed fra Guldalderen til vor tid. Vi skal bl.a. se på forfatterskaber som H.C. Andersen, Steen Steensen Blicher, Theodor Storm, Jens Baggesen, Herman Bang, Karen Blixen, Willy August Linnemann, Sigfried Lenz og Gynther Hansen. – Foredragssal – Fri entré