Kalender


2019

 


Robert_Zola

Robert Zola Christensen

Kristian Himmelstrup

Onsdag 14. august kl. 20.00

Forfatteraften med Robert Zola Christensen og Kristian Himmelstrup

Robert Zola Christensen udgav i år den anmelderroste roman Det er Knud, som er død, som handler om den midaldrende Allan og hans problemer med at holde sammen på det hele. Han er kommet til at stjæle sin mors penge, og det afstedkommer en del problemet, blandt andet med en ungdomskæreste, hendes onkel og hans elever og kolleger på Rødding Højskole. Og i baggrunden lurer hele tiden den rigtige mand, grønlandsfareren Knud Rasmussen.

Kristian Himmelstrup arbejder for tiden på en roman om Louis Pio, der introducerede socialismen i Danmark, men siden blev bestukket til at forlade landet. Han forsøgte uden det store held at grundlægge en socialistisk koloni i Kansas.

Begge forfattere har i øvrigt udgivet universitetsromaner, Robert Zola Christensens Balloner forbudt foregår på Lunds Universitet, hvor han sjovt nok selv underviser – ligesom Kristian Himmelstrups roman Angelinas røv foregår på et universitet i Texas, hvor han selv underviste. Begge romaner er grænsesøgende og blander virkelighed og fiktion, så ud over at læse op vil de to forfattere formodentlig diskutere, hvor tæt på virkeligheden man kan gå, og hvilke hensyn man skal tage, når man bevæger sig ind på autofiktionens område.

De vil nok også fortælle om, hvordan det er at arbejde som forfatter i Danmark i dag, om økonomi, inspiration og tidens dårskab generelt.

Robert Zola har skrevet børnebøger, fagbøger, romaner, krimier og flere romaner. Han har være på klimaekspeditioner i Grønland, Alaska og Chile, og selv om det ikke har så meget med hans forfatterskab at gøre, har han altså været på disse ekspeditioner. Han har for resten også været højskolelærer på Rødding Højskole, der ligger lige i nærheden, og som også er et dejligt sted. Det er sket to gange, han har læst op i bar overkrop, men der er ingen garantier. https://www.facebook.com/Robetzolachristensen

Kristian Himmelstrup har skrevet romaner, fagbøger og redigeret flere tidsskrifter om litteratur. Han har tidligere undervist i kulturformidling og skrivekunst på blandt andet Askov Højskole og forskellige universiteter i Danmark og USA. Han er desuden verdensmester i forfatterfodbold. Seneste udgivelser er novellesamlingen Små skred og en biografi om J. P. Jacobsen. Læs mere på www.himmelstrup.info.

Foredragssal – Entré: 75 kr

 


Lørdag 31. august kl. 20.00

Koncert med DR PIGEKORET.

DR Pigekoret består af knap 50 piger i alderen 15-21 år, alle med stort musikalsk talent, flere hundrede års sangtradition samt en ung, talentfuld og brændende dirigent, Phillip Faber, med store ambitioner. Det er de væsentligste ingredienser i DR PigeKoret – et af verdens bedste pigekor og et af Danmarks stærkeste musikalske brands! Fra Grønland til Sydafrika fra Mols til Skagen – uanset hvor de optræder, formår koret at kombinere en enestående professionalisme og musikalitet med en umiddelbar sangglæde, der inviterer såvel danskere som andre nationaliteter ind i vores levende sangskat.

DR Pigekoret

Koret har i løbet af de sidste 15 år høstet stor anerkendelse både i Danmark og i det store udland og har vundet en lang række fornemme priser. I Danmark kan man året rundt opleve DR PigeKoret ved koncerter i hele landet. Men koret er også en del af danskernes hverdag, når de toner frem på tv-skærmen på DR K med Dagens Sang, eller når vi lytter til dem på P2 umiddelbart inden middagsradioavisen. Det unge eliteensemble besidder en enestående evne til ubesværet at bevæge sig mellem Grundtvigs salmer, moderne kompositioner, popsange og fællessang samtidig med at bevare den musikalske gnist og en smittende entusiasme. DR PigeKorets engagement i musikken og deres enestående klang gør, at de også er efterspurgte som musikalsk samarbejdspartner for både danske og udenlandske artister. DR PigeKorets evne til at bruge musikken som brobygger, gør koret til en uvurderlig ambassadør for Danmark. Både når de tager på turné i udlandet, eller når de synger for verdens ledere ved officielle begivenheder i Danmark.

Philip Faber

PHILIP FABER, chefdirigent

Phillip Faber (f. 1984) er uddannet komponist og dirigent fra Det Kgl. Danske Musikkonservatorium og Kungliga Musikhögskolan i Stockholm. De seneste værker tæller et Brorson-requiem til Ribe Domkirke, en børneopera og en symfoni til Philippine Philharmonic Orchestra.

Phillip har tidligere dirigeret bl.a. Det Danske Drengekor, Landskoret og Värmlands Nations Kör og modtog i december 2014 Arne Hammelboes Mindelegat af Dansk Kapelmesterforening.

Han har desuden været dommer i DR1’s klassiske talentshow Vidunderbørn og vært i DRK’s nye satsning Danmark synger julen ind, samt studievært i Den Klassiske Musikquiz på DR TV.

DR PIGEKORET har tidligere gæstet Askov Højskole med meget stor succes. Det var i forbindelse med Askov Højskoles 150 års jubilæum i 2015.

Nu glæder vi os til et genhør.

Program for koncerten følger…

Festsalen – Entré: 150 kr – Køb billet


christian-gerber-2

Christian Gerber spiller bandoneon

Fernando-Bruguera

Fernando Bruguera – argentinsk tangopianist

Tirsdag 3. september kl. 15.00

Tango-koncert med Christian Gerber, bandoneon og Fernando Bruguera, klaver

Christian Gerber er en af de mest efterspurgte og mest alsidige bandoneon-spillere i dag. I 2001 grundlage Christian Gerber ”Quintetto Angel”, der regelmæssigt har turneret i hele Europa.

Christian Gerber har været gæstesolist med bl.a. WDR Rundfunksinfonieorchester KölnHamburger Symphonikern, Staatsoper Hannover, Hamburger Philharmonikern og Berliner Konzerthausorchester.

Foruden medvirken i talrige genre- og grænseoverskridende projekter med moderne musik, medvirker han også i film- og teatermusik, f.eks. på Deutsche Theater BerlinSchaubühne Berlin og Hamburg Schauspielhaus.

Siden 2003 har Christian Gerber spillet i gruppen ”Tangocrash” som i 2008 modtog „Preis der Deutschen Schallplattenkritik 2008“.

Christian Gerber er desuden medlem af violinvirtuos Isabelle van Keulens Ensemble. De spiller musik af den argentinske tango mester Astor Piazolla.

Fernando Bruguera er argentisk tango pianist, komponist og arrangør og er international kendt som tango musiker. Han begyndte som ganske ung at spille klaver og blev hurtig opdaget som en musiker med særlig passion for tangoen. Han har optrådt talrige gange på den lokale tangoscene i Buenos Aires. Det gør ham til en af de mest anerkendte tangomusikere og en af specialisterne i de mange forskellige stilarter i tango.

Fernando Bruguera er født i provinsen La Pampa i Argentina og er i dag bosat i Hamburg.

Christian Gerber og Fernando Bruguera har to gange tidligere givet koncert på Askov – begge gange med meget stor succes.

Festsal – Entré: 75 kr – Køb billet


Askov_parken

Askov Højskole

Lørdag 5. oktober kl. 09.00 – 16.00 på Askov Højskole
SPROGKONFERENCE

Sprog og dialekter i grænselandet

Modersmål-Selskabet inviterer hermed til konferencen Sprog og dialekter i grænselandet, som vi arrangerer i samarbejde med Askov Højskole med støtte fra Verein Deutsche Sprache og en række fonde.

Konferencen byder på en række foredrag om grænselandets sprog og dialekter samt et musikalsk indslag vedsønderjyden Rikke Thomsen, der modtager Modersmål-Prisen den 15. september 2019. Det er målet at præ-sentere sprogene og dialekterne for hinanden både ved at give prøver på dem og ved at tale om dem.

Ved grænsedragningen i 1920 opstod det tyske mindretal nord for grænsen og det danske mindretal syd for den.
Derudover tales der på begge sider af grænsen danske dialekter og nedertysk og på den tyske desuden frisisk.
Indlæggene præsenteres på dansk eller tysk og tolkes eller præsenteres med oversættelser.
Sæt kryds i kalenderen, og tilmeld dig på https://bit.ly/konference-5-oktober
Der er mulighed for at købe frokost og kaffe, der skal bestilles og betales via linket nedenfor, men ikke for at
overnatte på Askov Højskole.

Al henvendelse vedrørende konferencen – bortset fra tilmeldinger – skal ske til konferencelederen.
Konferenceleder: Cand.mag. Ulla Weinreich: usw@modersmaalselskabet.dk
Modersmål-Selskabet er ligesom alle deltagende organisationer en almennyttig og ikke-kommerciel forening.

Bekræftede talere (evt. ændringer vil fremgå af tilmeldingssiden)
Konferenceleder, næstformand i Modersmål-Selskabet, cand.mag. Ulla Weinreich: Velkommen til konferencen
Forstander Rikke Holm: Velkommen til Askov Højskole
Formand for Modersmål-Selskabet, dr.theol. Georg Adamsen: Modermål-Selskabet, præsentation
Bestyrelsesmedlem, dr. Reiner Pogarell, Verein Deutsche Sprache (på tysk)
Generalsekretær Jens A. Christiansen, Sydslesvigsk Forening: Det danske mindretal og dansk i Sydslesvig
Marianne Ehlers og Heiko Gauert, Niederdeutschsekretariat und Bundesraat för Nedderdüütsch: Nedertysk i fortid og nutid (på nedertysk og højtysk)
Sanger, cand.mus. Rikke Thomsen: Tre sange på synnejysk
Prof., dr. Elin Fredsted, Europa-Universität Flensburg: Synnejysk (indledning på synnejysk, ellers rigsdansk)
Lektor, dr. Anne-Marie Fischer-Rasmussen, Læreruddannelsen Aalborg, UCN, VDS-regionalleder: Tyskundervisningen i Danmark (diskussion på dansk og tysk)
Seniorforsker, cand.mag. Jørgen Schack: Dansk Sprognævn
Cand.mag. Anna Marbjerg: Min modersmål er tysk. Tosprogede teenageres sprogvalg i grænselandet
Lektor, ph.d. Malene Monka, Københavns Universitet: Sprogskifte gennem tre generationer, fra synnejysk til rigsdansk

Obligatorisk tilmeldinghttps://bit.ly/konference-5-oktober
Lørdag den 5. oktober 2019 kl. 9–16 · Askov Højskole, Maltvej 1, 6600 Vejen 

 

 

 


Ole Sohn

Mandag 7. oktober kl. 09.30

Foredrag med fhv. Erhvervs- og vækstminister, fhv. formand for EU’s Konkurrenceevneråd, forfatter og foredragsholder Ole Sohn: Jeg kommer snart hjem.

En bondefamilie fra Nordjylland emigrerede i 1910 til Sibirien for at skabe sig et nyt liv. Faderen fik arbejde for et danskejet slagteri i Kurgan. Men efter kort tid ramte den ene ulykke efter den anden familien.

I dyb armod måtte familien opgive livet i Rusland og vende hjem igen. Desværre havde de ikke råd til at få deres 15-årige søn Poul med, så han blev efterladt som tjenestedreng på et russisk gods. Herfra mistede familien kontakten med ham. Otte år senere dukkede han op igen, nu som officer i Den Røde Hær. I de mellemliggende år havde han været hvirvlet ind i den russiske revolution og borgerkrig, mødt Lenin, Trotskij og Khrusjtjov, set døden i øjnene flere gange, og han var blevet gift med en russisk kvinde. Familiens dramatiske og helt usædvanlige liv og skæbne fra 1890 til 1952 blotlægges, ligesom foredraget også giver et indblik i dansk udvandring til Tsar-tidens Rusland.

Foredragssal – Entré: 75 kr – Køb billet


Thure Lindhardt

Mandag 7. oktober kl. 15.00

Foredrag med skuespiller Thure Lindhardt: Kunsten og dannelsen

Hvad er et samfund uden kultur, og hvorfor er kulturen så vigtigt – hvis den er det?

Thure Lindhardt sætter i dette foredrag fokus på samfundets behov for kulturel og kunstnerisk påvirkning.

Hvorfor er det kulturen og deri kunsten, der får os til at dreje hovedet og reflektere og samtidig kunsten, der ofte har så svære kår?

Thure tror på, at: “Kulturen kan tale sammenhæng ind i en fragmenteret tilværelse og få os til at opleve samhørighed. I samhørigheden ligger empatien, der er forudsætningen for dannelse“.
Foredraget lægger op til en spændende og kærlig snak om det, der betyder noget for os!

Foredragssalen – Entré: 100 kr – Køb billet


Birgithe Kosovich

Tirsdag 8. oktober kl. 09.30

Foredrag med forfatter Birgithe Kosovich: ‘Den inderste fare’.

’Den inderste fare’ er et politisk-personligt romanportræt af den mand, som i manges øjne er danmarkshistoriens største landsforræder: Erik Scavenius.

Hvordan kan vi forstå Scavenius i dag, hvor vi igen er konfronteret med spørgsmålet: Hvor meget af din frihed vil du opgive for freden? Og hvor meget af din fred vil du ofre for friheden? Hvor går grænsen mellem integritet og underkastelse? Scavenius svarer. Som politiker i krig. Som ægtemand i utroskab og dyb forelskelse. Og som det menneske, vi alle er, der kæmper med at få tilværelsens store regnskab til at gå op.

Det handler om værdier. Og hvordan vi kan håndtere de sværeste af alle spørgsmål i vores kærlighedsliv såvel som i det åbne samfund uden at forråde os selv og vores fællesskab. Hvad er vores idealer? Og hvilke idealer kræves hvornår?

Birgithe Kosovic (f. 1972) fik sit gennembrud med romanen ’Det dobbelte land’, som vandt Weekendavisens Litteraturpris 2010, DR’s Romanpris 2011 og Danske Banks Litteraturpris 2011. Hun modtog i 2012 Statens Kunstfonds tre-årige arbejdslegat. ’

Den inderste fare’ har vundet Politikens Litteraturpris 2018. 

Foredragssal – Entré: 75 kr – Køb billet


Adam Holm

Tirsdag 8. oktober kl. 15.00

Foredrag med journalist og forfatter Adam Holm: Krigen i Syrien.
Hvordan ser den ud gennem diktatoren Bashar al-Assads øjne?
Hvad kæmper regimet for?

Adam Holm har bl.a. været debatredaktør, lederskribent og anmelder på Politiken (2000-2006), studievært på Dweadline på DR2 (2006-2016), tilknytning til Weekendavisen som boganmelder og udlandsskribent (2010), freelance med tilknytning til P1, Weekendavisen, Berlingske, Altinget samt bogskriverier, 2016-

Foredragssal – Entré: 100 kr – Køb billet  


Amalie Malling

Tirsdag 8. oktober kl. 20.00

Koncert med Amalie Malling.
Amalie Malling er uddannet hos pianisterne Herman D. Koppel og Georg Vásárhelyi. Hun fik sin konservatorieuddannelse hos Hans Leygraf ved Hochschule für Musik und Theater i Hannover, hvor hun afsluttede med koncerteksamen i 1972. Efterfølgende har Amalie Malling haft adskillige studieophold hos Alfred Brendel. Siden 1972, hvor Amalie Malling vandt 1. pris i Den nordiske Musikkonkurrence, har hun haft en omfattende koncertvirksomhed som solist og kammermusiker såvel herhjemme som i det øvrige Europa, USA, Canada, Japan og Kina.

Hun har spillet med samtlige danske symfoniorkestre og også optrådt med udenlandske orkestre. Blandt de dirigenter, hun har spillet med, kan nævnes Kiril Kondrashin, Marek Janowski, Miltiadis Caridis, John Frandsen og Michael Schønwandt.

Amalie Malling har fået tildelt adskillige musikpriser, deriblandt Musikanmelderringens Kunstnerpris, Jacob Gades Legat, Gladsaxe Musikpris og Tagea Brandts Rejselegat.

Amalie Malling har indspillet en lang række CD’er, deriblandt 4 solo-CD’er med henholdsvis Mozart, Schumann og ny dansk klavermusik, derudover klaverkoncerterne af Schumann, Schönberg, Kuhlau og Grieg med DR SymfoniOrkestret, samt Otto Mallings klaverkoncert med DR UnderholdningsOrkestret. Desuden flere CD’er med cellisten Morten Zeuthen, (bl.a. samtlige sonater for cello og klaver af Beethoven), Kontra-kvartetten og Selandia-ensemblet.

Amalie Malling har altid haft en særlig interesse for den nykomponerede musik, og en lang række komponister har igennem årene dedikeret værker til hende.

Siden 1981 er Amalie Malling docent på Det Kgl. Danske Musikkonservatorium, hvor hun igennem årene har uddannet nogle af den unge generations store klaverpersonligheder, såsom Marie Rørbech, Martin Qvist Hansen og Tanja Zapolski.

Program for koncerten på Askov Højskole følger….

Festsalen – Entré: 75 kr – Køb billet

 


Janni Pedersen og Kim Faber – foto: Les Kaner

Torsdag 10. oktober kl. 09.30

Foredrag med Janni Pedersen og Kim Faber: Krimien ‘Vinterland’

Journalistparret Janni Pedersen fra TV 2 og Kim Faber fra Politiken debuterede i marts 2019 med krimien ’Vinterland’ – en stærk, medrivende og anmelderrost roman om ondskab, ensomhed og magtesløshed i et Danmark, der er ved at fryse til.

Bogens mandlige hovedperson, politikommissær Martin Junckersen, er en af landets bedste drabsefterforskere, godt gift og far til to. Men Juncker, som han bliver kaldt, har trådt ved siden af, er blevet forflyttet og befinder sig nu i den lille sløve provinsby på Sydøstsjælland, hvor han er vokset op. Han skal lede en ny lokalstation og kan samtidig tage sig af sin gamle, demente far. Det burde være udramatisk, men så lander en spektakulær drabssag på hans bord. En mand bliver fundet myrdet, og konen er forsvundet. Ingen har set noget, der er ingen spor at gå efter, intet åbenlyst motiv.

Junckers tidligere makker, Signe Kristiansen, er stadig i sit vante job i Københavns Politis afdeling for personfarlig kriminalitet. Hun ser frem til en rolig jul sammen med sin familie, da en kraftig bombe lillejuleaftensdag springer på et julemarked i Indre By. Signe står i spidsen for jagten på gerningsmændene, men sporene ender hurtigt blindt – indtil hun får et tip, der trækker sagen et sted hen, hun ikke i sin vildeste fantasi havde forestillet sig.

Foredragssal – Entré: 75 kr – Køb billet


Anni Lave Nielsen

Foredrag 10. oktober kl. 15.00

Foredrag ved cand. mag Visuel Kultur, museumsleder ved Henry Heerup Museum, Anni Lave Nielsen : En lille nisse rejste – en billedfortælling om den folkelige kunstner Henry Heerup.

Museumsleder og Heerup-kender, Anni lave Nielsen, inviterer med ind i det Heerupske billedunivers, forbi atelierhaven i Rødovre fuld af finurlige stenskulpturer og skraldekunst og videre ud i det 20. århundredes kunstneriske udvikling. Heerup søgte sammen med en række samtidige et umiddelbart og ikke akademisk kunstnerisk udtryk. ”Alt kunst bør være folkelig”, som han udtrykte det. Kan kunst være både avantgarde og have bred interesse samtidigt? Og hvad skal vi bruge den til – kunsten.

Foredragssal – Entré: 75 kr – Køb billet  


Lillian Hjorth-Westh, fortæller

Torsdag 10. oktober kl. 19.30

Foredrag med fhv. højskoleforstander, fortæller Lillian Hjorth-Westh: Mit livs skrøne – en fortælling om Jørn Riel.

Foredragssal – Entré: 75 kr – Køb billet  

 

 


Susse Wold, foto: Elona Sjögren

Fredag 11. oktober kl. 10.00

Foredrag med Susse Wold. Foredraget tager udgangspunkt i hendes seneste bog Bevægelse.

Susse Wold lægger med sine egne ord op til foredraget sådan: “Da jeg skrev ‘Fremkaldt’ for 10 år siden havde jeg stor fornøjelse af, at komme rundt i landet og fortælle om min bog. Det har været godt at blive fremkaldt, men et fast billede er ikke levende. I et univers, som hele tiden bevæger sig, er der ikke noget, som er statisk. Derfor er bevægelse og forandring så vigtig, for man bliver altid belønnet med ny viden og udvikling.”

“Nu har jeg skrevet en ny bog, som jeg har kaldt Bevægelse. Den vil jeg glæde mig til at fortælle om. I titlen ligger både den indre mening af ordet, hvor jeg bliver følelsesmæssigt berørt af de ting jeg møder, og den fysiske mening hvor jeg bevæger mig ud i verden og oplever ting , som lærer mig noget om min egen mulighed for konstant forandring.”

“Bogen er en fortælling om, hvad jeg har lært af de mennesker jeg har mødt, og de ting jeg har oplevet. På teatret som i livet gælder det om at svare, når ens stikord falder. Livet har givet mig mange fristende stikord, og jeg har svaret på mange af dem. Det fortæller jeg om.

I mit foredrag vil jeg fortælle om alle de farverige oplevelser jeg har haft i mit livstog. Jeg slutter min bog med at lave et interview med mig selv som jeg kalder ”Hokus pokus – mig selv i focus.”

Her stiller jeg mig selv alle de spørgsmål som jeg ved mange gerne har villet spørge mig om, men har syntes var for indiskret. Men da man ikke kan være indiskret overfor sig selv, har jeg lavet et interview , hvor jeg stiller mig selv indiskrete spørgsmål og selv og svarer på dem. Spørgsmål om alder, skønhed, kærlighed, ryger og død. Det kapitel vil jeg læse når jeg holder foredrag.

Efter foredraget kan man stille mig alle de indiskrete spørgsmål man har lyst til.

Foredragssal – Entré: 125 kr – Køb billet


Ove Korsgaard

Fredag 25. oktober kl. 19.30

Foredrag med Ove Korsgaard: Med ”Grundtvig rundt – en guide”, opregner Ove Korsgaard en række emner, hvor Grundtvig stadig i dag har betydning for vort land, meninger og holdninger. Salmedigterens relevans for nutiden tages under behandling ud fra emnerne: Nationen, Almuen, Det moderne, Medborgerskab, Skolen, Kirken, De fremmede, Kvinden, Følelser, Kamp, Oplysning og Menneskesyn.

Og det vil nok komme bag på mange, hvor nutidig og avanceret Grundtvig er i sine synspunkter.

Ove Korsgaard er ekstern lektor ved DPU.

Foredraget indgår i Efterårsmødet

Foredragssal – Entré: 75 kr – Køb billet


dscn7336

Lørdag 26. oktober kl. 15.00 

“Kim Larsen – Mine unge år” Med udgangspunkt i sin nye bog, ”Kim Larsen. Mine unge år”, fortæller Jens Andersen – kendt for sine prisbelønnede biografier om Thit Jensen, Tove Ditlevsen, H.C. Andersen, Astrid Lindgren og Kronprins Frederik – om den folkekære musikers farverige liv, der endte så brat i efteråret 2018, inden Kim Larsen og Jens Andersen havde færdiggjort den store erindringsbog, de var i gang med.

Vi skal høre om en faderløs opvækst på stenbroen og om lange lykkelige ferier på Fyn hos den bibelstærke morfar, der satte sit præg på en velopdragen dreng, der drømte om at blive enten cykelrytter eller luftakrobat, og fra begyndelsen havde et vågent men genert øje til det
modsatte køn. I ungdommen forestillede Kim sig selv som enten skuespiller eller romanforfatter, men endte som skolelærer og musiker, og gennem alle årene havde et vågent men genert øje til det modsatte køn.
Undervejs i foredraget trækkes der lange linjer gennem Larsens liv og hans mange sange – fra barndommens gade i Københavns nordvest-kvarter, Askov Højskole, det mislykkede skolelærerjob og slumstormerårene omkring 1968 på Christianshavn, hvor Gasolin blev til,
men den unge vildmand også var fast besluttet på at gå sine egne veje.

Et muntert og musikalsk foredrag om mennesker, litteratur, sang og kærlighed, hvor der – med Kim Larsens ord og i Kim Larsens ånd – er ”både til gården og til gaden”.

Vi skal høre om en faderløs opvækst på stenbroen og om lange lykkelige ferier på Fyn hos den bibelstærke morfar, der satte sit præg på en velopdragen dreng, der drømte om at blive enten cykelrytter eller luftakrobat, og fra begyndelsen havde et vågent men genert øje til det
modsatte køn. I ungdommen forestillede Kim sig selv som enten skuespiller eller romanforfatter, men endte som skolelærer og musiker, og gennem alle årene havde et vågent men genert øje til det modsatte køn.
Undervejs i foredraget trækkes der lange linjer gennem Larsens liv og hans mange sange – fra barndommens gade i Københavns nordvest-kvarter, Askov Højskole, det mislykkede skolelærerjob og slumstormerårene omkring 1968 på Christianshavn, hvor Gasolin blev til,
men den unge vildmand også var fast besluttet på at gå sine egne veje.

Et muntert og musikalsk foredrag om mennesker, litteratur, sang og kærlighed, hvor der – med Kim Larsens ord og i Kim Larsens ånd – er ”både til gården og til gaden”.

Mød Jens Andersen der sammen med Kristian la Cour vil tage os med ind i Kim Larsens helt særlige univers.

Foredraget indgår i Efterårsmødet.

Foredragssal – Entré: 75 kr – Køb billet


Tove Engelhardt Mathiassen

Søndag 27. oktober kl. 11.15

Foredrag ved museumsinspektør i Den Gamle By, socialantropolog og forfatter Tove Engelhardt Mathiassen: Tre stærke højskolekvinder.

Hanne Rydahl Knudsen, Inger Marie la Cour og ikke mindst Inge Bjørn har på hver deres måde været med til at påvirke en livsbane igennem 40 år. Tove Engelhardt Mathiassen fortæller, hvordan deres påvirkning har foldet sig ud, og hun trækker dermed tråde både til fortiden og til nutiden, hvor hun præsenterer erindringslejligheden i Den Gamle By, og et nyt projekt om den skandinaviske vævnings popularitet i USA og højskolebevægelsens rolle her. Det hele handler om identitet!

Foredraget indgår i Efterårsmødet

Foredragssal – Entré: 75 kr – Køb billet 


Peter Borberg

Peter Borberg, journalist og forfatter

Mandag 28. oktober kl. 09.30

Foredrag med journalist, forfatter og foredragsholder Peter Borberg: ”Jeg vil prøve det hele – en biografi om Jørgen Ryg”.

Foredragssal – Entré: 75 kr – Køb billet  

 

 


Povl Chr. Balslev

Mandag 18. november kl. 09.30

Foredrag med organist, komponist og forfatter Povl Chr. Balslev: “Den umusikalske digter?”.
Med udgangspunkt i sit kapitel i en nylig udkommet bog om salmedigteren Johannes Johansen – mest kendt for sin salme “Du som har tændt millioner af stjerner”, vil Povl Chr. Balslev fortælle om den stærke og vigtige sammenhæng mellem melodi og tekst i en sang – dels i Johansens salmer, men også i andre samarbejder mellem poeter og komponister.

Foredragsal – Entré: 75 kr – Køb billet  


Lillian Hjorth-Westh

Mandag 18. november kl. 15.00

Foredrag med fhv. højskoleforstander, fortæller Lillian Hjorth-Westh: Rund om Otto Brandenburg.

Foredragssal – Entré: 75 kr – Køb billet  

 


Blue Lotus

Mandag 18. november kl. 20.00

Koncert med Blue Lotus. Tine Rehling, harpe, Mikkel Nordsø, guitar, Ole Theill, tablas. En stjernetrio fra tre verdener.

Festsal – Entre: 100 kr – Køb billet 

 

 

 

 

 


Katrine Nordland

Tirsdag 19. november kl. 09.30

Foredrag med cand. mag. i musik og musikbibliotekar ved Odense Bibliotekerne, Katrine Nordland: Recordare: Giuseppe Verdi og hans Requiem.

Foredragssal – Entré: 75 kr – Køb billet

 

 


Jesper Sivebæk

Tirsdag 19. november kl. 15.00

Koncert og fortælling med docent i guitar på Det Kgl. Danske Musikkonservatorium, Jesper Sivebæk.
På programmet er bl.a. uddrag af Kim Larsen-suiten, arrangeret for guitar af Jesper Sivebæk.

Foredragssal – Entré: 75 kr – Køb billet  

 


Mette Kathrine Jensen Stærk

Tuulikki Bartosik

Tirsdag 19. november kl. 20.00

Koncert med to harmonikaspillere, Mette Kathrine Jensen Stærk og Tuulikki Bartosik (Estland)

Festsal – Entré: 75 kr – Køb billet  

 

 


Peter_D

Peter Dürrfeld

Onsdag 20. november kl. 09.30

Foredrag med Kristeligt Dagblads musikanmelder, forfatter Peter Dürrfeld: Beethoven fylder 250 år.

En af de største komponister nogensinde, Ludwig van Beethoven, fylder 250 år i 2020 og vil i den anledning blive fejret over hele verden. Men hvordan gik det egentlig til, at en ung musikbegavelse med en hård social baggrund kunne rejse fra sin fødeby Bonn og drage til Wien for at skabe sig en enestående karriere med bl.a. ni gigantiske symfonier og et væld af andre store værker – til trods for, at han allerede i en ung alder i stigende grad blev døv.

Det fortæller Peter Dürrfeld om i dette foredrag, hvor han enten vil tralle eller på cd spille smagsprøver fra Beethovens musik.

Foredragssal – Entré: 75 kr – Køb billet  


MathiasHammer

Mathias Hammer

Onsdag 20. november kl. 15.00

Foredrag med programvært og musikformidler, DR P2, Mathias Hammer: Sjostakovitj og det musikalske klima i Sovjetunionen.

Foredragssal – Entré: 75 kr – Køb billet

 


Onsdag 20. november kl. 20.00

Syng i Den Blå med Kristian la Cour. Fællessang og kaffebord

Entré: 60 kr – Køb billet

 

 


Søren_Schauser

Søren Schauser

Torsdag 21. november kl. 09.30

Foredrag med lektor i musikhistorie ved Det Kgl. Danske Musikkonservatorium, skribent i Berlingske Media, kulturformidler Søren Schauser: Moderne tider – europæisk musikhistorie fra 1889 til anden verdenskrig.

Foredragssal – Entré: 75 kr – Køb billet

 


Michael Sunding og Mads Vinding

Torsdag 21. november kl. 15.00

Koncert med Michael Sunding (piano) og Mads Vinding (kontrabas). De har skabt en duo, som af anmeldere er blevet kaldt et seriøst dansk svar på Jan Johanssons “Jazz på svenska”.

De har fortolket og arrangeret Carl Nielsens melodier på albummet “The Melodies of Carl Nielsen” og fulgt succesen op med et julealbum “The Melodies of Nordic Christmas”, hvor de ganske nænsomt og swingende præsenterer julens melodier i ny indpakning.

Foredragssal – Entré: 100 kr – Køb billet


Nikolaj Koppel

Torsdag 21. november kl. 19.00

Foredrag med pianist, fhv. studievært på DR, Nikolaj Koppel: Musik gennem 35.000 år – Duke Ellington sagde, at der kun findes kun 2 slags musik. Men hvad mente han egentlig? Og hvad gør musik ved vores adfærd, vores sociale interaktioner og kultur.

Foredragssal – Entré: 100 kr – Køb billet  


Henrik Engelbrecht

Henrik Engelbrecht

Fredag 22. november kl. 09.30

Foredrag med musikformidler, forfatter og kunstnerisk konsulent,
Henrik Engelbrecht: Med H.C. Andersen i operaen.

Foredragssal – Entré: 75 kr – Køb billet