Kalender


2019


Jesper Thilo

Tirsdag 4. juni kl. 16.00

Foredrag med Jesper Thilo: “Man ska’ ku’ se komikken” –  Her fortæller Jesper Thilo en række anekdoter og selvoplevede historier fra jazzens verden til vennen Erik Moseholm. Moseholm har gennemskrevet og redigeret de mange historier fra Thilos oplevelsesrige liv og herefter udgivet dem i bogform til glæde for mange jazzentusiaster. De fleste af Jesper Thilos historier er yderst morsomme, men bunder også i visse jazzmusikeres tragiske liv fuld af ensomhed, for meget sprut og fjolletobak, men alle historierne har en morsom pointe og bliver fortalt med så stor kærlighed til de enkelte musikere.

Jesper Thilo har været musiker i mere end 40 år, og er en af de helt store jazz-musikere i vor tid. Han har spillet sammen med adskillige internationale topnavne. Han har gennem livet oplevet, hørt og ikke mindst husket morsomme historier og episoder. Megen humor og lidt alvor er samlet til fornøjelse for eftertiden, og Jesper Thilos exceptionelle fortælleevne åbner vide muligheder for folk som sætter pris på at vide noget om baggrunden for et spillemandsliv.

Foredragssalen – Entré: 75 kr – Køb billet


Jesper Thilo

Tirsdag 4. juni kl. 20.00

Koncert med Jesper Thilo Kvartet.
Jesper Thilo, saxofon – Søren Christiansen, klaver – Daniel Frank, bas – Frands Rifbjerg, trommer

Festsalen – Entré: 100 kr – Køb billet

 


Lykke Friis

Onsdag 5. juni kl. 14.00 – 17.00
14.00 Indmarch og underholdning ved Skodborg Brandværnsorkester
14.30 Gymnastikopvisning ved Skibelund Gymnastik- og Idrætsefterskole
15.00 Fællessang – Grundlovstale ved Lykke Friis. 

Lykke Friis er specialist i europæisk politik med særligt fokus på Tyskland. Hun er Berlingske Tidendes korrespondent i Tyskland og bosiddende i Berlin, formand for Det Udenrigspolitiske Selskab og tidligere klima-, energi- og ligestillingsminister samt tidligere prorektor på Københavns Universitet.  Hun har udgivet adskillige bøger om EU og Tyskland og sidder i dag i bestyrelsen for en af Europas førende tænketanke. Lykke Friis er en flittigt brugt ekspert af tv og radio. Hun er bogaktuel med en ny bog ”En kuffert i Berlin”, der handler om det sidste dramatiske år i tysk politik og det forstående ”Mutti-mysterium” – hvem skal afløse Merkel?

Fællessang
Kl. 15.45 Underholdning ved 6-Pack Jazzband
Kl. 17.00 Tak for i dag

Arrangør: Skibelundforeningen og Askov Højskole i samarbejde med Hotel Skibelund Krat, Askov Bylaug og Skibelund Gymnastik- og Idrætsefterskole


Mandag 17. juni kl. 15.00

KIM LARSEN FOREDRAG MED FÆLLESSANG.

Med udgangspunkt i sin nye bog, ”Kim Larsen. Mine unge år”, fortæller Jens Andersen – kendt for sine prisbelønnede biografier om Thit Jensen, Tove Ditlevsen, H.C. Andersen, Astrid Lindgren og Kronprins Frederik – om den folkekære musikers farverige liv, der endte så brat i efteråret 2018, inden Kim Larsen og Jens Andersen havde færdiggjort den store
erindringsbog, de var i gang med.

Vi skal høre om en faderløs opvækst på stenbroen og om lange lykkelige ferier på Fyn hos den bibelstærke morfar, der satte sit præg på en velopdragen dreng, der drømte om at blive enten cykelrytter eller luftakrobat, og fra begyndelsen havde et vågent men genert øje til det
modsatte køn. I ungdommen forestillede Kim sig selv som enten skuespiller eller romanforfatter, men endte som skolelærer og musiker, og gennem alle årene havde et vågent men genert øje til det modsatte køn.
Undervejs i foredraget trækkes der lange linjer gennem Larsens liv og hans mange sange – fra barndommens gade i Københavns nordvest-kvarter, Askov Højskole, det mislykkede skolelærerjob og slumstormerårene omkring 1968 på Christianshavn, hvor Gasolin blev til,
men den unge vildmand også var fast besluttet på at gå sine egne veje.

Et muntert og musikalsk foredrag om mennesker, litteratur, sang og kærlighed, hvor der – med Kim Larsens ord og i Kim Larsens ånd – er ”både til gården og til gaden”.

Jens Andersen er vinder af Læsernes Bogpris 2019 for “Kim Larsen – Mine unge år”.

Mød Jens Andersen der sammen med Kristian la Cour vil tage os med ind i Kim Larsens helt særlige univers.

Foredragssal – Entré: 75 kr – Køb billet


Iben Mondrup

Tirsdag 18. juni kl. 15.00

Forfatter Iben Mondrup: Når tavsheden sænker sig

Hvor går grænsen for, hvad vi kan tale om, inden for familien og i samfundet generelt? I Iben Mondrups seneste roman Vi er brødre tager forfatteren os med til efterkrigstidens Frederikshavn. Her boede hendes farfar, der var leder af modstandsbevægelsen under krigen. Som så mange andre kom han ud på den anden side mærket på krop og sjæl, noget man ikke talte om. Iben Mondrup fortæller om en del af den nyere danmarkshistorie og om, hvordan tavshedskulturen på forskellig vis påvirkede hele familier.

Foredragssalen – Entré: 75 kr – Køb billet


Tirsdag 18. juni kl. 19.30

Koncert med Old Boys Big Band.

Glade øjne, varme kinder og fødder der vipper. Et band i nærkontakt med sit publikum. Det er en
rigtig OBBB-showkoncert. Hyggeligt, varmt og uhøjtideligt. OBBB lægger vægt på underholdning
uden at gå på kompromis med det musikalske.

Sammen med dirigent og orkesterleder Hans Holm har OBBB siden 1994 udviklet sig fra en flok
glade amatører og halvprofessionelle musikere til et underholdende bigband, der fyrer op under
publikum, så det kan mærkes, med gode gamle jazz standards såvel som blues, rock og pop-hits af
nyere dato. Bandets erklærede målsætning er: ”Gode oplevelser”, og den målsætning nås kun ved at
give publikum ”Gode oplevelser”. Hver gang!

For netop at fokusere på variation og underholdning har OBBB udviklet en omfattende
vokalgruppe på ikke mindre end 6-8 sangere, der i forskellige kombinationer kan vække glade
minder om alt fra Franky Boy over Tony Bennett til Manhattan Transfer og Mills Brothers for slet
ikke at tale om Andrews Sisters, Elvis, Tom Jones, Blues Brothers, Ray Charles, Otto Brandenburg
, Four Jacks, Gitte Hænning og mange flere.
OBBB er til det hele, bare det swinger og gynger.

Med udgangspunkt i det naturskønne område syd for Silkeborg underholder OBBB over det ganske
danske land til festivals, i jazzklubber, til byfester, større kulturarrangementer og i andre
sammenhænge, hvor det ikke virker alt for overvældende med 30 glade musikere på én gang!

Festsalen – Entré: 100 kr – Køb billet


Peter Borberg

Peter Borberg

Torsdag 20. juni kl. 15.00

Peter Borberg: Storm P – et foredrag om humoristen der kæmpede, for at blive taget alvorligt

Robert Storm Petersen (1882-1949) – bedst kendt som Storm P. – regnes af mange for den største
danske humorist nogensinde. Men bag de sjove tegninger og historier gemte sig et kompliceret og følsomt menneske, der bar på sine hemmeligheder, og som gennem hele livet drømte om at blive forløst i såvel kunsten som kærligheden. Foredraget følger Storm P. fra vugge til grav, og det hele krydres med masser af eksempler fra hans enorme produktion.

Foredragssal – Entré: 75 kr – Køb billet


Lørdag 31. august kl. 20.00

Koncert med DR PIGEKORET.

DR Pigekoret består af knap 50 piger i alderen 15-21 år, alle med stort musikalsk talent, flere hundrede års sangtradition samt en ung, talentfuld og brændende dirigent, Phillip Faber, med store ambitioner. Det er de væsentligste ingredienser i DR PigeKoret – et af verdens bedste pigekor og et af Danmarks stærkeste musikalske brands! Fra Grønland til Sydafrika fra Mols til Skagen – uanset hvor de optræder, formår koret at kombinere en enestående professionalisme og musikalitet med en umiddelbar sangglæde, der inviterer såvel danskere som andre nationaliteter ind i vores levende sangskat.

DR Pigekoret

Koret har i løbet af de sidste 15 år høstet stor anerkendelse både i Danmark og i det store udland og har vundet en lang række fornemme priser. I Danmark kan man året rundt opleve DR PigeKoret ved koncerter i hele landet. Men koret er også en del af danskernes hverdag, når de toner frem på tv-skærmen på DR K med Dagens Sang, eller når vi lytter til dem på P2 umiddelbart inden middagsradioavisen. Det unge eliteensemble besidder en enestående evne til ubesværet at bevæge sig mellem Grundtvigs salmer, moderne kompositioner, popsange og fællessang samtidig med at bevare den musikalske gnist og en smittende entusiasme. DR PigeKorets engagement i musikken og deres enestående klang gør, at de også er efterspurgte som musikalsk samarbejdspartner for både danske og udenlandske artister. DR PigeKorets evne til at bruge musikken som brobygger, gør koret til en uvurderlig ambassadør for Danmark. Både når de tager på turné i udlandet, eller når de synger for verdens ledere ved officielle begivenheder i Danmark.

Philip Faber

PHILIP FABER, chefdirigent

Phillip Faber (f. 1984) er uddannet komponist og dirigent fra Det Kgl. Danske Musikkonservatorium og Kungliga Musikhögskolan i Stockholm. De seneste værker tæller et Brorson-requiem til Ribe Domkirke, en børneopera og en symfoni til Philippine Philharmonic Orchestra.

Phillip har tidligere dirigeret bl.a. Det Danske Drengekor, Landskoret og Värmlands Nations Kör og modtog i december 2014 Arne Hammelboes Mindelegat af Dansk Kapelmesterforening.

Han har desuden været dommer i DR1’s klassiske talentshow Vidunderbørn og vært i DRK’s nye satsning Danmark synger julen ind, samt studievært i Den Klassiske Musikquiz på DR TV.

DR PIGEKORET har tidligere gæstet Askov Højskole med meget stor succes. Det var i forbindelse med Askov Højskoles 150 års jubilæum i 2015.

Nu glæder vi os til et genhør.

Program for koncerten følger…

Festsalen – Entré: 150 kr – Køb billet


christian-gerber-2

Christian Gerber spiller bandoneon

Fernando-Bruguera

Fernando Bruguera – argentinsk tangopianist

Tirsdag 3. september kl. 15.00

Tango-koncert med Christian Gerber, bandoneon og Fernando Bruguera, klaver

Christian Gerber er en af de mest efterspurgte og mest alsidige bandoneon-spillere i dag. I 2001 grundlage Christian Gerber ”Quintetto Angel”, der regelmæssigt har turneret i hele Europa.

Christian Gerber har været gæstesolist med bl.a. WDR Rundfunksinfonieorchester KölnHamburger Symphonikern, Staatsoper Hannover, Hamburger Philharmonikern og Berliner Konzerthausorchester.

Foruden medvirken i talrige genre- og grænseoverskridende projekter med moderne musik, medvirker han også i film- og teatermusik, f.eks. på Deutsche Theater BerlinSchaubühne Berlin og Hamburg Schauspielhaus.

Siden 2003 har Christian Gerber spillet i gruppen ”Tangocrash” som i 2008 modtog „Preis der Deutschen Schallplattenkritik 2008“.

Christian Gerber er desuden medlem af violinvirtuos Isabelle van Keulens Ensemble. De spiller musik af den argentinske tango mester Astor Piazolla.

Fernando Bruguera er argentisk tango pianist, komponist og arrangør og er international kendt som tango musiker. Han begyndte som ganske ung at spille klaver og blev hurtig opdaget som en musiker med særlig passion for tangoen. Han har optrådt talrige gange på den lokale tangoscene i Buenos Aires. Det gør ham til en af de mest anerkendte tangomusikere og en af specialisterne i de mange forskellige stilarter i tango.

Fernando Bruguera er født i provinsen La Pampa i Argentina og er i dag bosat i Hamburg.

Christian Gerber og Fernando Bruguera har to gange tidligere givet koncert på Askov – begge gange med meget stor succes.

Festsal – Entré: 75 kr – Køb billet


Ole Sohn

Mandag 7. oktober kl. 09.30

Foredrag med fhv. Erhvervs- og vækstminister, fhv. formand for EU’s Konkurrenceevneråd, forfatter og foredragsholder Ole Sohn: Jeg kommer snart hjem.

En bondefamilie fra Nordjylland emigrerede i 1910 til Sibirien for at skabe sig et nyt liv. Faderen fik arbejde for et danskejet slagteri i Kurgan. Men efter kort tid ramte den ene ulykke efter den anden familien.

I dyb armod måtte familien opgive livet i Rusland og vende hjem igen. Desværre havde de ikke råd til at få deres 15-årige søn Poul med, så han blev efterladt som tjenestedreng på et russisk gods. Herfra mistede familien kontakten med ham. Otte år senere dukkede han op igen, nu som officer i Den Røde Hær. I de mellemliggende år havde han været hvirvlet ind i den russiske revolution og borgerkrig, mødt Lenin, Trotskij og Khrusjtjov, set døden i øjnene flere gange, og han var blevet gift med en russisk kvinde. Familiens dramatiske og helt usædvanlige liv og skæbne fra 1890 til 1952 blotlægges, ligesom foredraget også giver et indblik i dansk udvandring til Tsar-tidens Rusland.

Foredragssal – Entré: 75 kr – Køb billet


Thure Lindhardt

Mandag 7. oktober kl. 15.00

Foredrag med skuespiller Thure Lindhardt: Kunsten og dannelsen

Hvad er et samfund uden kultur, og hvorfor er kulturen så vigtigt – hvis den er det?

Thure Lindhardt sætter i dette foredrag fokus på samfundets behov for kulturel og kunstnerisk påvirkning.

Hvorfor er det kulturen og deri kunsten, der får os til at dreje hovedet og reflektere og samtidig kunsten, der ofte har så svære kår?

Thure tror på, at: “Kulturen kan tale sammenhæng ind i en fragmenteret tilværelse og få os til at opleve samhørighed. I samhørigheden ligger empatien, der er forudsætningen for dannelse“.
Foredraget lægger op til en spændende og kærlig snak om det, der betyder noget for os!

Foredragssalen – Entré: 100 kr – Køb billet


Birgithe Kosovich

Tirsdag 8. oktober kl. 09.30

Foredrag med forfatter Birgithe Kosovich: ‘Den inderste fare’.

’Den inderste fare’ er et politisk-personligt romanportræt af den mand, som i manges øjne er danmarkshistoriens største landsforræder: Erik Scavenius.

Hvordan kan vi forstå Scavenius i dag, hvor vi igen er konfronteret med spørgsmålet: Hvor meget af din frihed vil du opgive for freden? Og hvor meget af din fred vil du ofre for friheden? Hvor går grænsen mellem integritet og underkastelse? Scavenius svarer. Som politiker i krig. Som ægtemand i utroskab og dyb forelskelse. Og som det menneske, vi alle er, der kæmper med at få tilværelsens store regnskab til at gå op.

Det handler om værdier. Og hvordan vi kan håndtere de sværeste af alle spørgsmål i vores kærlighedsliv såvel som i det åbne samfund uden at forråde os selv og vores fællesskab. Hvad er vores idealer? Og hvilke idealer kræves hvornår?

Birgithe Kosovic (f. 1972) fik sit gennembrud med romanen ’Det dobbelte land’, som vandt Weekendavisens Litteraturpris 2010, DR’s Romanpris 2011 og Danske Banks Litteraturpris 2011. Hun modtog i 2012 Statens Kunstfonds tre-årige arbejdslegat. ’

Den inderste fare’ har vundet Politikens Litteraturpris 2018. 

Foredragssal – Entré: 75 kr – Køb billet


Adam Holm

Tirsdag 8. oktober kl. 15.00

Foredrag med journalist og forfatter Adam Holm: Krigen i Syrien.
Hvordan ser den ud gennem diktatoren Bashar al-Assads øjne?
Hvad kæmper regimet for?

Adam Holm har bl.a. været debatredaktør, lederskribent og anmelder på Politiken (2000-2006), studievært på Dweadline på DR2 (2006-2016), tilknytning til Weekendavisen som boganmelder og udlandsskribent (2010), freelance med tilknytning til P1, Weekendavisen, Berlingske, Altinget samt bogskriverier, 2016-

Foredragssal – Entré: 100 kr – Køb billet  


Amalie Malling

Tirsdag 8. oktober kl. 20.00

Koncert med Amalie Malling.
Amalie Malling er uddannet hos pianisterne Herman D. Koppel og Georg Vásárhelyi. Hun fik sin konservatorieuddannelse hos Hans Leygraf ved Hochschule für Musik und Theater i Hannover, hvor hun afsluttede med koncerteksamen i 1972. Efterfølgende har Amalie Malling haft adskillige studieophold hos Alfred Brendel. Siden 1972, hvor Amalie Malling vandt 1. pris i Den nordiske Musikkonkurrence, har hun haft en omfattende koncertvirksomhed som solist og kammermusiker såvel herhjemme som i det øvrige Europa, USA, Canada, Japan og Kina.

Hun har spillet med samtlige danske symfoniorkestre og også optrådt med udenlandske orkestre. Blandt de dirigenter, hun har spillet med, kan nævnes Kiril Kondrashin, Marek Janowski, Miltiadis Caridis, John Frandsen og Michael Schønwandt.

Amalie Malling har fået tildelt adskillige musikpriser, deriblandt Musikanmelderringens Kunstnerpris, Jacob Gades Legat, Gladsaxe Musikpris og Tagea Brandts Rejselegat.

Amalie Malling har indspillet en lang række CD’er, deriblandt 4 solo-CD’er med henholdsvis Mozart, Schumann og ny dansk klavermusik, derudover klaverkoncerterne af Schumann, Schönberg, Kuhlau og Grieg med DR SymfoniOrkestret, samt Otto Mallings klaverkoncert med DR UnderholdningsOrkestret. Desuden flere CD’er med cellisten Morten Zeuthen, (bl.a. samtlige sonater for cello og klaver af Beethoven), Kontra-kvartetten og Selandia-ensemblet.

Amalie Malling har altid haft en særlig interesse for den nykomponerede musik, og en lang række komponister har igennem årene dedikeret værker til hende.

Siden 1981 er Amalie Malling docent på Det Kgl. Danske Musikkonservatorium, hvor hun igennem årene har uddannet nogle af den unge generations store klaverpersonligheder, såsom Marie Rørbech, Martin Qvist Hansen og Tanja Zapolski.

Program for koncerten på Askov Højskole følger….

Festsalen – Entré: 75 kr – Køb billet

 


Janni Pedersen og Kim Faber – foto: Les Kaner

Torsdag 10. oktober kl. 09.30

Foredrag med Janni Pedersen og Kim Faber: Krimien ‘Vinterland’

Journalistparret Janni Pedersen fra TV 2 og Kim Faber fra Politiken debuterede i marts 2019 med krimien ’Vinterland’ – en stærk, medrivende og anmelderrost roman om ondskab, ensomhed og magtesløshed i et Danmark, der er ved at fryse til.

Bogens mandlige hovedperson, politikommissær Martin Junckersen, er en af landets bedste drabsefterforskere, godt gift og far til to. Men Juncker, som han bliver kaldt, har trådt ved siden af, er blevet forflyttet og befinder sig nu i den lille sløve provinsby på Sydøstsjælland, hvor han er vokset op. Han skal lede en ny lokalstation og kan samtidig tage sig af sin gamle, demente far. Det burde være udramatisk, men så lander en spektakulær drabssag på hans bord. En mand bliver fundet myrdet, og konen er forsvundet. Ingen har set noget, der er ingen spor at gå efter, intet åbenlyst motiv.

Junckers tidligere makker, Signe Kristiansen, er stadig i sit vante job i Københavns Politis afdeling for personfarlig kriminalitet. Hun ser frem til en rolig jul sammen med sin familie, da en kraftig bombe lillejuleaftensdag springer på et julemarked i Indre By. Signe står i spidsen for jagten på gerningsmændene, men sporene ender hurtigt blindt – indtil hun får et tip, der trækker sagen et sted hen, hun ikke i sin vildeste fantasi havde forestillet sig.

Foredragssal – Entré: 75 kr – Køb billet


Anni Lave Nielsen

Foredrag 10. oktober kl. 15.00

Foredrag ved cand. mag Visuel Kultur, museumsleder ved Henry Heerup Museum, Anni Lave Nielsen : En lille nisse rejste – en billedfortælling om den folkelige kunstner Henry Heerup.

Museumsleder og Heerup-kender, Anni lave Nielsen, inviterer med ind i det Heerupske billedunivers, forbi atelierhaven i Rødovre fuld af finurlige stenskulpturer og skraldekunst og videre ud i det 20. århundredes kunstneriske udvikling. Heerup søgte sammen med en række samtidige et umiddelbart og ikke akademisk kunstnerisk udtryk. ”Alt kunst bør være folkelig”, som han udtrykte det. Kan kunst være både avantgarde og have bred interesse samtidigt? Og hvad skal vi bruge den til – kunsten.

Foredragssal – Entré: 75 kr – Køb billet  


Lillian Hjorth-Westh, fortæller

Torsdag 10. oktober kl. 19.30

Foredrag med fhv. højskoleforstander, fortæller Lillian Hjorth-Westh: Mit livs skrøne – en fortælling om Jørn Riel.

Foredragssal – Entré: 75 kr – Køb billet  

 

 


Susse Wold, foto: Elona Sjögren

Fredag 11. oktober kl. 10.00

Foredrag med Susse Wold. Foredraget tager udgangspunkt i hendes seneste bog Bevægelse.

Susse Wold lægger med sine egne ord op til foredraget sådan: “Da jeg skrev ‘Fremkaldt’ for 10 år siden havde jeg stor fornøjelse af, at komme rundt i landet og fortælle om min bog. Det har været godt at blive fremkaldt, men et fast billede er ikke levende. I et univers, som hele tiden bevæger sig, er der ikke noget, som er statisk. Derfor er bevægelse og forandring så vigtig, for man bliver altid belønnet med ny viden og udvikling.”

“Nu har jeg skrevet en ny bog, som jeg har kaldt Bevægelse. Den vil jeg glæde mig til at fortælle om. I titlen ligger både den indre mening af ordet, hvor jeg bliver følelsesmæssigt berørt af de ting jeg møder, og den fysiske mening hvor jeg bevæger mig ud i verden og oplever ting , som lærer mig noget om min egen mulighed for konstant forandring.”

“Bogen er en fortælling om, hvad jeg har lært af de mennesker jeg har mødt, og de ting jeg har oplevet. På teatret som i livet gælder det om at svare, når ens stikord falder. Livet har givet mig mange fristende stikord, og jeg har svaret på mange af dem. Det fortæller jeg om.

I mit foredrag vil jeg fortælle om alle de farverige oplevelser jeg har haft i mit livstog. Jeg slutter min bog med at lave et interview med mig selv som jeg kalder ”Hokus pokus – mig selv i focus.”

Her stiller jeg mig selv alle de spørgsmål som jeg ved mange gerne har villet spørge mig om, men har syntes var for indiskret. Men da man ikke kan være indiskret overfor sig selv, har jeg lavet et interview , hvor jeg stiller mig selv indiskrete spørgsmål og selv og svarer på dem. Spørgsmål om alder, skønhed, kærlighed, ryger og død. Det kapitel vil jeg læse når jeg holder foredrag.

Efter foredraget kan man stille mig alle de indiskrete spørgsmål man har lyst til.

Foredragssal – Entré: 125 kr – Køb billet


Ove Korsgaard

Fredag 25. oktober kl. 19.30

Foredrag med Ove Korsgaard: Med ”Grundtvig rundt – en guide”, opregner Ove Korsgaard en række emner, hvor Grundtvig stadig i dag har betydning for vort land, meninger og holdninger. Salmedigterens relevans for nutiden tages under behandling ud fra emnerne: Nationen, Almuen, Det moderne, Medborgerskab, Skolen, Kirken, De fremmede, Kvinden, Følelser, Kamp, Oplysning og Menneskesyn.

Og det vil nok komme bag på mange, hvor nutidig og avanceret Grundtvig er i sine synspunkter.

Ove Korsgaard er ekstern lektor ved DPU.

Foredraget indgår i Efterårsmødet

Foredragssal – Entré: 75 kr – Køb billet


dscn7336

Lørdag 26. oktober kl. 15.00 

“Kim Larsen – Mine unge år” Med udgangspunkt i sin nye bog, ”Kim Larsen. Mine unge år”, fortæller Jens Andersen – kendt for sine prisbelønnede biografier om Thit Jensen, Tove Ditlevsen, H.C. Andersen, Astrid Lindgren og Kronprins Frederik – om den folkekære musikers farverige liv, der endte så brat i efteråret 2018, inden Kim Larsen og Jens Andersen havde færdiggjort den store erindringsbog, de var i gang med.

Vi skal høre om en faderløs opvækst på stenbroen og om lange lykkelige ferier på Fyn hos den bibelstærke morfar, der satte sit præg på en velopdragen dreng, der drømte om at blive enten cykelrytter eller luftakrobat, og fra begyndelsen havde et vågent men genert øje til det
modsatte køn. I ungdommen forestillede Kim sig selv som enten skuespiller eller romanforfatter, men endte som skolelærer og musiker, og gennem alle årene havde et vågent men genert øje til det modsatte køn.
Undervejs i foredraget trækkes der lange linjer gennem Larsens liv og hans mange sange – fra barndommens gade i Københavns nordvest-kvarter, Askov Højskole, det mislykkede skolelærerjob og slumstormerårene omkring 1968 på Christianshavn, hvor Gasolin blev til,
men den unge vildmand også var fast besluttet på at gå sine egne veje.

Et muntert og musikalsk foredrag om mennesker, litteratur, sang og kærlighed, hvor der – med Kim Larsens ord og i Kim Larsens ånd – er ”både til gården og til gaden”.

Vi skal høre om en faderløs opvækst på stenbroen og om lange lykkelige ferier på Fyn hos den bibelstærke morfar, der satte sit præg på en velopdragen dreng, der drømte om at blive enten cykelrytter eller luftakrobat, og fra begyndelsen havde et vågent men genert øje til det
modsatte køn. I ungdommen forestillede Kim sig selv som enten skuespiller eller romanforfatter, men endte som skolelærer og musiker, og gennem alle årene havde et vågent men genert øje til det modsatte køn.
Undervejs i foredraget trækkes der lange linjer gennem Larsens liv og hans mange sange – fra barndommens gade i Københavns nordvest-kvarter, Askov Højskole, det mislykkede skolelærerjob og slumstormerårene omkring 1968 på Christianshavn, hvor Gasolin blev til,
men den unge vildmand også var fast besluttet på at gå sine egne veje.

Et muntert og musikalsk foredrag om mennesker, litteratur, sang og kærlighed, hvor der – med Kim Larsens ord og i Kim Larsens ånd – er ”både til gården og til gaden”.

Mød Jens Andersen der sammen med Kristian la Cour vil tage os med ind i Kim Larsens helt særlige univers.

Foredraget indgår i Efterårsmødet.

Foredragssal – Entré: 75 kr – Køb billet


Tove Engelhardt Mathiassen

Søndag 27. oktober kl. 11.15

Foredrag ved museumsinspektør i Den Gamle By, socialantropolog og forfatter Tove Engelhardt Mathiassen: Tre stærke højskolekvinder.

Hanne Rydahl Knudsen, Inger Marie la Cour og ikke mindst Inge Bjørn har på hver deres måde været med til at påvirke en livsbane igennem 40 år. Tove Engelhardt Mathiassen fortæller, hvordan deres påvirkning har foldet sig ud, og hun trækker dermed tråde både til fortiden og til nutiden, hvor hun præsenterer erindringslejligheden i Den Gamle By, og et nyt projekt om den skandinaviske vævnings popularitet i USA og højskolebevægelsens rolle her. Det hele handler om identitet!

Foredraget indgår i Efterårsmødet

Foredragssal – Entré: 75 kr – Køb billet 


Peter Borberg

Peter Borberg, journalist og forfatter

Mandag 28. oktober kl. 09.30

Foredrag med journalist, forfatter og foredragsholder Peter Borberg: ”Jeg vil prøve det hele – en biografi om Jørgen Ryg”.

Foredragssal – Entré: 75 kr – Køb billet  

 

 


Povl Chr. Balslev

Mandag 18. november kl. 09.30

Foredrag med organist, komponist og forfatter Povl Chr. Balslev: “Den umusikalske digter?”.
Med udgangspunkt i sit kapitel i en nylig udkommet bog om salmedigteren Johannes Johansen – mest kendt for sin salme “Du som har tændt millioner af stjerner”, vil Povl Chr. Balslev fortælle om den stærke og vigtige sammenhæng mellem melodi og tekst i en sang – dels i Johansens salmer, men også i andre samarbejder mellem poeter og komponister.

Foredragsal – Entré: 75 kr – Køb billet  


Lillian Hjorth-Westh

Mandag 18. november kl. 15.00

Foredrag med fhv. højskoleforstander, fortæller Lillian Hjorth-Westh: Rund om Otto Brandenburg.

Foredragssal – Entré: 75 kr – Køb billet  

 


Blue Lotus

Mandag 18. november kl. 20.00

Koncert med Blue Lotus. Tine Rehling, harpe, Mikkel Nordsø, guitar, Ole Theill, tablas. En stjernetrio fra tre verdener.

Festsal – Entre: 100 kr – Køb billet 

 

 

 

 

 


Katrine Nordland

Tirsdag 19. november kl. 09.30

Foredrag med cand. mag. i musik og musikbibliotekar ved Odense Bibliotekerne, Katrine Nordland: Recordare: Giuseppe Verdi og hans Requiem.

Foredragssal – Entré: 75 kr – Køb billet

 

 


Jesper Sivebæk

Tirsdag 19. november kl. 15.00

Koncert og fortælling med docent i guitar på Det Kgl. Danske Musikkonservatorium, Jesper Sivebæk.
På programmet er bl.a. uddrag af Kim Larsen-suiten, arrangeret for guitar af Jesper Sivebæk.

Foredragssal – Entré: 75 kr – Køb billet  

 


Mette Kathrine Jensen Stærk

Tuulikki Bartosik

Tirsdag 19. november kl. 20.00

Koncert med to harmonikaspillere, Mette Kathrine Jensen Stærk og Tuulikki Bartosik (Estland)

Festsal – Entré: 75 kr – Køb billet  

 

 


Peter_D

Peter Dürrfeld

Onsdag 20. november kl. 09.30

Foredrag med Kristeligt Dagblads musikanmelder, forfatter Peter Dürrfeld: Beethoven fylder 250 år.

En af de største komponister nogensinde, Ludwig van Beethoven, fylder 250 år i 2020 og vil i den anledning blive fejret over hele verden. Men hvordan gik det egentlig til, at en ung musikbegavelse med en hård social baggrund kunne rejse fra sin fødeby Bonn og drage til Wien for at skabe sig en enestående karriere med bl.a. ni gigantiske symfonier og et væld af andre store værker – til trods for, at han allerede i en ung alder i stigende grad blev døv.

Det fortæller Peter Dürrfeld om i dette foredrag, hvor han enten vil tralle eller på cd spille smagsprøver fra Beethovens musik.

Foredragssal – Entré: 75 kr – Køb billet  


MathiasHammer

Mathias Hammer

Onsdag 20. november kl. 15.00

Foredrag med programvært og musikformidler, DR P2, Mathias Hammer: Sjostakovitj og det musikalske klima i Sovjetunionen.

Foredragssal – Entré: 75 kr – Køb billet

 


Onsdag 20. november kl. 20.00

Syng i Den Blå med Kristian la Cour. Fællessang og kaffebord

Entré: 60 kr – Køb billet

 

 


Søren_Schauser

Søren Schauser

Torsdag 21. november kl. 09.30

Foredrag med lektor i musikhistorie ved Det Kgl. Danske Musikkonservatorium, skribent i Berlingske Media, kulturformidler Søren Schauser: Moderne tider – europæisk musikhistorie fra 1889 til anden verdenskrig.

Foredragssal – Entré: 75 kr – Køb billet

 


Michael Sunding og Mads Vinding

Torsdag 21. november kl. 15.00

Koncert med Michael Sunding (piano) og Mads Vinding (kontrabas). De har skabt en duo, som af anmeldere er blevet kaldt et seriøst dansk svar på Jan Johanssons “Jazz på svenska”.

De har fortolket og arrangeret Carl Nielsens melodier på albummet “The Melodies of Carl Nielsen” og fulgt succesen op med et julealbum “The Melodies of Nordic Christmas”, hvor de ganske nænsomt og swingende præsenterer julens melodier i ny indpakning.

Foredragssal – Entré: 100 kr – Køb billet


Nikolaj Koppel

Torsdag 21. november kl. 19.00

Foredrag med pianist, fhv. studievært på DR, Nikolaj Koppel: Musik gennem 35.000 år – Duke Ellington sagde, at der kun findes kun 2 slags musik. Men hvad mente han egentlig? Og hvad gør musik ved vores adfærd, vores sociale interaktioner og kultur.

Foredragssal – Entré: 100 kr – Køb billet  


Henrik Engelbrecht

Henrik Engelbrecht

Fredag 22. november kl. 09.30

Foredrag med musikformidler, forfatter og kunstnerisk konsulent,
Henrik Engelbrecht: Med H.C. Andersen i operaen.

Foredragssal – Entré: 75 kr – Køb billet