Kalender

 


2019


Askov_parken

Askov Højskole

Lørdag 5. oktober kl. 09.00 – 16.00 på Askov Højskole
SPROGKONFERENCE

Sådan taler vi i grænselandet

Bliv klogere på sprogene i Danmarks og Tysklands forhaver, Sønderjylland og Sydslesvig. Efterårets helt store begivenhed, når det gælder sprog og dialekter, finder sted på Askov Højskole den 5. oktober. Tilmelding på www.modersmaalselskabet.dk.

 

Konferencen »Sprog og dialekter i grænselandet« undersøger, hvordan sprogene i Sønderjylland og Sydslesvig er viklet ind i hinanden. Professionelle sprogbrugere, undervisere og foreningsrepræsentanter guider os til regionens charmerende sproglige særpræg; som bl.a. sønderjysk og nedertysk.

Foruden mundtlige indlæg byder programmet bl.a. på lytteprøver samt sang og musik fra modtageren af Modersmål-Prisen 2019, Rikke Mølbæk Thomsen.

Konferencen finder sted lørdag den 5. oktober 2019 kl. 9.00–16.00 på Askov Højskole, Maltvej 1, 6600 Vejen. Obligatorisk tilmelding senest 15. september.

Indlæggene er på dansk eller tysk og bliver enten tolket eller ledsaget af oversættelsespapirer. Morgenmad, frokost og kaffe skal bestilles og betales ved tilmelding. Det er desværre ikke muligt at overnatte på Askov Højskole.

Alle sprogglade – uanset forkundskaber – er velkomne til denne sprogfest med foredrag, musik og samvær.

Program

09.00 – 09.05 Konferenceleder, næstformand for Modersmål-Selskabet, cand. mag. Ulla Weinreich: Velkommen til konferencen

09.05 – 09.10 Forstander Rikke Holm: Velkommen til Askov Højskole

09.10 – 09.20 Formand for Modersmål-Selskabet, dr. theol. Georg Adamsen: Modersmål-Selskabet, præsentation

09.25 – 09.45 Bestyrelsesmedlem i Verein Deutsche Sprache, Dr. Reiner Pogarell: In Dänemark ist alles gut– die Vorurteile der Deutschen gegenüber den Dänen (med dansk oversættelse)

09.55 – 10.35 Prof., Dr. Elin Fredsted, Europa-Universität Flensburg: Sønderjysk

10.40 – 11.00 Generalsekretær Jens A. Christiansen: Det danske mindretal og dansk i Sydslesvig

11.00 – 11.20 Pause (kaffe m/ frugt)

11.20 – 11.40 Journalist, Autor, Pädagoge Heiko Gauert: Auf Plattdeutsch heißt das Moin – eine kurze Geschichte der plattdeutschen Sprache (med dansk oversættelse)

11.45 – 12.05 Dipl.-Bibl. Marianne Ehlers: Plattdeutsch in Schleswig-Holstein (med dansk oversættelse) 12.05 – 13.05 Middagspause (buffet m/ grønt og lune retter)

13.05 – 13.25 Lektor, Dr. Anne-Marie Fischer-Rasmussen, Læreruddannelsen Aalborg, UCN, VDS- Regionalleder: Tyskundervisningen i Danmark (på dansk og tysk)

13.30 – 13.55 Cand. mag. Jørgen Schack: Dansk Sprognævn

14.00 – 14.30 Sanger, cand. mus. Rikke Thomsen: Tre sange på synnejysk

14.30 – 15.00 Pause (kaffe m/ kage)

15.00 – 15.20 Cand. mag. Anna Marbjerg: Min modersmål er tysk. Tosprogede teenageres sprogvalg i grænselandet

15.25 – 15.45 Lektor, ph.d. Malene Monka, Københavns Universitet: Sprogskifte gennem tre generationer, fra synnejysk til rigsdansk

15.45 Konferenceleder, næstformand for Modersmål-Selskabet, cand. mag. Ulla Weinreich: Farvel og tak for i dag

Ret til ændringer i programmet forbeholdes.

Fakta

  • Tilmelding på www.modersmaalselskabet.dk (direkte link: http://bit.ly/konference-5-oktober). Spørgsmål vedr. tilmelding stilles til Georg Adamsen, sek@modersmaalselskabet.dk, 21 86 08 64. Bemærk, at tilmelding til konferencen er obligatorisk.
  • Spørgsmål vedr. konferencen: Kontakt konferenceleder, cand.mag. Ulla Weinreich, usw@moders-maalselskabet.dk.
  • Konferencen er arrangeret af Modersmål-Selskabet i samarbejde med Askov Højskole og med støtte fra Verein Deutsche Sprache samt en række fonde.’
  • Konferencens formål er almennyttigt og ikke-kommercielt. Ønsker man at markedsføre eller sælge varer eller ydelser i løbet af konferencen, bedes man kontakte konferencelederen (se ovf.) mhp. forhåndsaftale.

  

 

 

 


Ole Sohn

Mandag 7. oktober kl. 09.30

Foredrag med fhv. Erhvervs- og vækstminister, fhv. formand for EU’s Konkurrenceevneråd, forfatter og foredragsholder Ole Sohn: Jeg kommer snart hjem.

En bondefamilie fra Nordjylland emigrerede i 1910 til Sibirien for at skabe sig et nyt liv. Faderen fik arbejde for et danskejet slagteri i Kurgan. Men efter kort tid ramte den ene ulykke efter den anden familien.

I dyb armod måtte familien opgive livet i Rusland og vende hjem igen. Desværre havde de ikke råd til at få deres 15-årige søn Poul med, så han blev efterladt som tjenestedreng på et russisk gods. Herfra mistede familien kontakten med ham. Otte år senere dukkede han op igen, nu som officer i Den Røde Hær. I de mellemliggende år havde han været hvirvlet ind i den russiske revolution og borgerkrig, mødt Lenin, Trotskij og Khrusjtjov, set døden i øjnene flere gange, og han var blevet gift med en russisk kvinde. Familiens dramatiske og helt usædvanlige liv og skæbne fra 1890 til 1952 blotlægges, ligesom foredraget også giver et indblik i dansk udvandring til Tsar-tidens Rusland.

Foredragssal – Entré: 75 kr – Køb billet


Thure Lindhardt

Mandag 7. oktober kl. 15.00

Foredrag med skuespiller Thure Lindhardt: Kunsten og dannelsen

Hvad er et samfund uden kultur, og hvorfor er kulturen så vigtigt – hvis den er det?

Thure Lindhardt sætter i dette foredrag fokus på samfundets behov for kulturel og kunstnerisk påvirkning.

Hvorfor er det kulturen og deri kunsten, der får os til at dreje hovedet og reflektere og samtidig kunsten, der ofte har så svære kår?

Thure tror på, at: “Kulturen kan tale sammenhæng ind i en fragmenteret tilværelse og få os til at opleve samhørighed. I samhørigheden ligger empatien, der er forudsætningen for dannelse“.
Foredraget lægger op til en spændende og kærlig snak om det, der betyder noget for os!

Foredragssalen – Entré: 100 kr – Køb billet


Birgithe Kosovich

Tirsdag 8. oktober kl. 09.30

Foredrag med forfatter Birgithe Kosovich: ‘Den inderste fare’.

’Den inderste fare’ er et politisk-personligt romanportræt af den mand, som i manges øjne er danmarkshistoriens største landsforræder: Erik Scavenius.

Hvordan kan vi forstå Scavenius i dag, hvor vi igen er konfronteret med spørgsmålet: Hvor meget af din frihed vil du opgive for freden? Og hvor meget af din fred vil du ofre for friheden? Hvor går grænsen mellem integritet og underkastelse? Scavenius svarer. Som politiker i krig. Som ægtemand i utroskab og dyb forelskelse. Og som det menneske, vi alle er, der kæmper med at få tilværelsens store regnskab til at gå op.

Det handler om værdier. Og hvordan vi kan håndtere de sværeste af alle spørgsmål i vores kærlighedsliv såvel som i det åbne samfund uden at forråde os selv og vores fællesskab. Hvad er vores idealer? Og hvilke idealer kræves hvornår?

Birgithe Kosovic (f. 1972) fik sit gennembrud med romanen ’Det dobbelte land’, som vandt Weekendavisens Litteraturpris 2010, DR’s Romanpris 2011 og Danske Banks Litteraturpris 2011. Hun modtog i 2012 Statens Kunstfonds tre-årige arbejdslegat. ’

Den inderste fare’ har vundet Politikens Litteraturpris 2018. 

Foredragssal – Entré: 75 kr – Køb billet


Adam Holm

Tirsdag 8. oktober kl. 15.00

Foredrag med journalist og forfatter Adam Holm: Krigen i Syrien.
Hvordan ser den ud gennem diktatoren Bashar al-Assads øjne?
Hvad kæmper regimet for?

Adam Holm har bl.a. været debatredaktør, lederskribent og anmelder på Politiken (2000-2006), studievært på Dweadline på DR2 (2006-2016), tilknytning til Weekendavisen som boganmelder og udlandsskribent (2010), freelance med tilknytning til P1, Weekendavisen, Berlingske, Altinget samt bogskriverier, 2016-

Foredragssal – Entré: 100 kr – Køb billet  


Amalie Malling

Tirsdag 8. oktober kl. 20.00

Koncert med Amalie Malling.
Amalie Malling er uddannet hos pianisterne Herman D. Koppel og Georg Vásárhelyi. Hun fik sin konservatorieuddannelse hos Hans Leygraf ved Hochschule für Musik und Theater i Hannover, hvor hun afsluttede med koncerteksamen i 1972. Efterfølgende har Amalie Malling haft adskillige studieophold hos Alfred Brendel. Siden 1972, hvor Amalie Malling vandt 1. pris i Den nordiske Musikkonkurrence, har hun haft en omfattende koncertvirksomhed som solist og kammermusiker såvel herhjemme som i det øvrige Europa, USA, Canada, Japan og Kina.

Hun har spillet med samtlige danske symfoniorkestre og også optrådt med udenlandske orkestre. Blandt de dirigenter, hun har spillet med, kan nævnes Kiril Kondrashin, Marek Janowski, Miltiadis Caridis, John Frandsen og Michael Schønwandt.

Amalie Malling har fået tildelt adskillige musikpriser, deriblandt Musikanmelderringens Kunstnerpris, Jacob Gades Legat, Gladsaxe Musikpris og Tagea Brandts Rejselegat.

Amalie Malling har indspillet en lang række CD’er, deriblandt 4 solo-CD’er med henholdsvis Mozart, Schumann og ny dansk klavermusik, derudover klaverkoncerterne af Schumann, Schönberg, Kuhlau og Grieg med DR SymfoniOrkestret, samt Otto Mallings klaverkoncert med DR UnderholdningsOrkestret. Desuden flere CD’er med cellisten Morten Zeuthen, (bl.a. samtlige sonater for cello og klaver af Beethoven), Kontra-kvartetten og Selandia-ensemblet.

Amalie Malling har altid haft en særlig interesse for den nykomponerede musik, og en lang række komponister har igennem årene dedikeret værker til hende.

Siden 1981 er Amalie Malling docent på Det Kgl. Danske Musikkonservatorium, hvor hun igennem årene har uddannet nogle af den unge generations store klaverpersonligheder, såsom Marie Rørbech, Martin Qvist Hansen og Tanja Zapolski.

Program for koncerten på Askov Højskole følger….

Festsalen – Entré: 75 kr – Køb billet


Onsdag 9. oktober kl. 19.30

Syng i Den Blå med Kristian la Cour – fællessang og kaffebord

Festsalen – Entré: 60 kr – Køb billet

 

 


Janni Pedersen og Kim Faber – foto: Les Kaner

Torsdag 10. oktober kl. 09.30

Foredrag med Janni Pedersen og Kim Faber: Krimien ‘Vinterland’

Journalistparret Janni Pedersen fra TV 2 og Kim Faber fra Politiken debuterede i marts 2019 med krimien ’Vinterland’ – en stærk, medrivende og anmelderrost roman om ondskab, ensomhed og magtesløshed i et Danmark, der er ved at fryse til.

Bogens mandlige hovedperson, politikommissær Martin Junckersen, er en af landets bedste drabsefterforskere, godt gift og far til to. Men Juncker, som han bliver kaldt, har trådt ved siden af, er blevet forflyttet og befinder sig nu i den lille sløve provinsby på Sydøstsjælland, hvor han er vokset op. Han skal lede en ny lokalstation og kan samtidig tage sig af sin gamle, demente far. Det burde være udramatisk, men så lander en spektakulær drabssag på hans bord. En mand bliver fundet myrdet, og konen er forsvundet. Ingen har set noget, der er ingen spor at gå efter, intet åbenlyst motiv.

Junckers tidligere makker, Signe Kristiansen, er stadig i sit vante job i Københavns Politis afdeling for personfarlig kriminalitet. Hun ser frem til en rolig jul sammen med sin familie, da en kraftig bombe lillejuleaftensdag springer på et julemarked i Indre By. Signe står i spidsen for jagten på gerningsmændene, men sporene ender hurtigt blindt – indtil hun får et tip, der trækker sagen et sted hen, hun ikke i sin vildeste fantasi havde forestillet sig.

Foredragssal – Entré: 75 kr – Køb billet


Anni Lave Nielsen

Foredrag 10. oktober kl. 15.00

Foredrag ved cand. mag Visuel Kultur, museumsleder ved Henry Heerup Museum, Anni Lave Nielsen : En lille nisse rejste – en billedfortælling om den folkelige kunstner Henry Heerup.

Museumsleder og Heerup-kender, Anni lave Nielsen, inviterer med ind i det Heerupske billedunivers, forbi atelierhaven i Rødovre fuld af finurlige stenskulpturer og skraldekunst og videre ud i det 20. århundredes kunstneriske udvikling. Heerup søgte sammen med en række samtidige et umiddelbart og ikke akademisk kunstnerisk udtryk. ”Alt kunst bør være folkelig”, som han udtrykte det. Kan kunst være både avantgarde og have bred interesse samtidigt? Og hvad skal vi bruge den til – kunsten.

Foredragssal – Entré: 75 kr – Køb billet  


Lillian Hjorth-Westh, fortæller

Torsdag 10. oktober kl. 19.30

Foredrag med fhv. højskoleforstander, fortæller Lillian Hjorth-Westh: Mit livs skrøne – en fortælling om Jørn Riel.

Foredragssal – Entré: 75 kr – Køb billet  

 

 


Susse Wold, foto: Elona Sjögren

Fredag 11. oktober kl. 10.00

Foredrag med Susse Wold. Foredraget tager udgangspunkt i hendes seneste bog Bevægelse.

Susse Wold lægger med sine egne ord op til foredraget sådan: “Da jeg skrev ‘Fremkaldt’ for 10 år siden havde jeg stor fornøjelse af, at komme rundt i landet og fortælle om min bog. Det har været godt at blive fremkaldt, men et fast billede er ikke levende. I et univers, som hele tiden bevæger sig, er der ikke noget, som er statisk. Derfor er bevægelse og forandring så vigtig, for man bliver altid belønnet med ny viden og udvikling.”

“Nu har jeg skrevet en ny bog, som jeg har kaldt Bevægelse. Den vil jeg glæde mig til at fortælle om. I titlen ligger både den indre mening af ordet, hvor jeg bliver følelsesmæssigt berørt af de ting jeg møder, og den fysiske mening hvor jeg bevæger mig ud i verden og oplever ting , som lærer mig noget om min egen mulighed for konstant forandring.”

“Bogen er en fortælling om, hvad jeg har lært af de mennesker jeg har mødt, og de ting jeg har oplevet. På teatret som i livet gælder det om at svare, når ens stikord falder. Livet har givet mig mange fristende stikord, og jeg har svaret på mange af dem. Det fortæller jeg om.

I mit foredrag vil jeg fortælle om alle de farverige oplevelser jeg har haft i mit livstog. Jeg slutter min bog med at lave et interview med mig selv som jeg kalder ”Hokus pokus – mig selv i focus.”

Her stiller jeg mig selv alle de spørgsmål som jeg ved mange gerne har villet spørge mig om, men har syntes var for indiskret. Men da man ikke kan være indiskret overfor sig selv, har jeg lavet et interview , hvor jeg stiller mig selv indiskrete spørgsmål og selv og svarer på dem. Spørgsmål om alder, skønhed, kærlighed, ryger og død. Det kapitel vil jeg læse når jeg holder foredrag.

Efter foredraget kan man stille mig alle de indiskrete spørgsmål man har lyst til.

Foredragssal – Entré: 125 kr – Køb billet


Ove Korsgaard

Fredag 25. oktober kl. 19.30

Foredrag med Ove Korsgaard: Med ”Grundtvig rundt – en guide”, opregner Ove Korsgaard en række emner, hvor Grundtvig stadig i dag har betydning for vort land, meninger og holdninger. Salmedigterens relevans for nutiden tages under behandling ud fra emnerne: Nationen, Almuen, Det moderne, Medborgerskab, Skolen, Kirken, De fremmede, Kvinden, Følelser, Kamp, Oplysning og Menneskesyn.

Og det vil nok komme bag på mange, hvor nutidig og avanceret Grundtvig er i sine synspunkter.

Ove Korsgaard er ekstern lektor ved DPU.

Foredraget indgår i Efterårsmødet

Foredragssal – Entré: 75 kr – Køb billet


dscn7336

Lørdag 26. oktober kl. 15.00 

“Kim Larsen – Mine unge år” Med udgangspunkt i sin nye bog, ”Kim Larsen. Mine unge år”, fortæller Jens Andersen – kendt for sine prisbelønnede biografier om Thit Jensen, Tove Ditlevsen, H.C. Andersen, Astrid Lindgren og Kronprins Frederik – om den folkekære musikers farverige liv, der endte så brat i efteråret 2018, inden Kim Larsen og Jens Andersen havde færdiggjort den store erindringsbog, de var i gang med.

Vi skal høre om en faderløs opvækst på stenbroen og om lange lykkelige ferier på Fyn hos den bibelstærke morfar, der satte sit præg på en velopdragen dreng, der drømte om at blive enten cykelrytter eller luftakrobat, og fra begyndelsen havde et vågent men genert øje til det
modsatte køn. I ungdommen forestillede Kim sig selv som enten skuespiller eller romanforfatter, men endte som skolelærer og musiker, og gennem alle årene havde et vågent men genert øje til det modsatte køn.
Undervejs i foredraget trækkes der lange linjer gennem Larsens liv og hans mange sange – fra barndommens gade i Københavns nordvest-kvarter, Askov Højskole, det mislykkede skolelærerjob og slumstormerårene omkring 1968 på Christianshavn, hvor Gasolin blev til,
men den unge vildmand også var fast besluttet på at gå sine egne veje.

Et muntert og musikalsk foredrag om mennesker, litteratur, sang og kærlighed, hvor der – med Kim Larsens ord og i Kim Larsens ånd – er ”både til gården og til gaden”.

Vi skal høre om en faderløs opvækst på stenbroen og om lange lykkelige ferier på Fyn hos den bibelstærke morfar, der satte sit præg på en velopdragen dreng, der drømte om at blive enten cykelrytter eller luftakrobat, og fra begyndelsen havde et vågent men genert øje til det
modsatte køn. I ungdommen forestillede Kim sig selv som enten skuespiller eller romanforfatter, men endte som skolelærer og musiker, og gennem alle årene havde et vågent men genert øje til det modsatte køn.
Undervejs i foredraget trækkes der lange linjer gennem Larsens liv og hans mange sange – fra barndommens gade i Københavns nordvest-kvarter, Askov Højskole, det mislykkede skolelærerjob og slumstormerårene omkring 1968 på Christianshavn, hvor Gasolin blev til,
men den unge vildmand også var fast besluttet på at gå sine egne veje.

Et muntert og musikalsk foredrag om mennesker, litteratur, sang og kærlighed, hvor der – med Kim Larsens ord og i Kim Larsens ånd – er ”både til gården og til gaden”.

Mød Jens Andersen der sammen med Kristian la Cour vil tage os med ind i Kim Larsens helt særlige univers.

Foredraget indgår i Efterårsmødet.

Festsal – Entré: 75 kr – Køb billet


Tove Engelhardt Mathiassen

Søndag 27. oktober kl. 11.15

Foredrag ved museumsinspektør i Den Gamle By, socialantropolog og forfatter Tove Engelhardt Mathiassen: Tre stærke højskolekvinder.

Hanne Rydahl Knudsen, Inger Marie la Cour og ikke mindst Inge Bjørn har på hver deres måde været med til at påvirke en livsbane igennem 40 år. Tove Engelhardt Mathiassen fortæller, hvordan deres påvirkning har foldet sig ud, og hun trækker dermed tråde både til fortiden og til nutiden, hvor hun præsenterer erindringslejligheden i Den Gamle By, og et nyt projekt om den skandinaviske vævnings popularitet i USA og højskolebevægelsens rolle her. Det hele handler om identitet!

Foredraget indgår i Efterårsmødet

Foredragssal – Entré: 75 kr – Køb billet 


Peter Borberg

Peter Borberg, journalist og forfatter

Mandag 28. oktober kl. 09.30

Foredrag med journalist, forfatter og foredragsholder Peter Borberg: ”Jeg vil prøve det hele – en biografi om Jørgen Ryg”.

Foredragssal – Entré: 75 kr – Køb billet  

 

 


Mikkel Wold

Mandag 28. oktober kl. 15.00

Foredrag med præst ved Marmorkirken, Mikkel Wold: Længslen efter lykken og det meningsfulde liv.

Et af de helt store temaer i vor egen tid er spørgsmålet om, hvordan man lever et lykkeligt liv. Mennesket har alle dage interesseret sig for, hvad det vil sige at leve lykkeligt, og ofte hænger spørgsmålet sammen med en grundlæggende oplevelse af livet som meningsfuldt. Men hvad vil det sige, at livet har mening? Foredraget belyser temaerne lykke og mening ud fra mødestedet mellem teologi og psykologi.

Foredragssal -Entré: 75 kr – Køb billet  


Leif Sylvester

Mandag 28. oktober kl. 19.30

Mit liv som Leif. Musikalsk foredrag med Leif Sylvester og Jarno Varsted.

Festsal – Entré: 100 kr –  Køb billet  

 

 


Aage_Augustinus

Aage Augstinus

Tirsdag 29. oktober kl. 09.30

Foredrag med cand. mag. historie & religion, tidligere forstander på Ask Højskole og Rude Strand Seniorhøjskole, Aage Augustinus: Glæden ved at være til

Et livsfilosofisk foredrag, der vil forsøge at indkredse glæden. Det er i virkeligheden ikke så let med glæden: Nutidens tankegang gør, at talen om de gode ting er svær, mens talen om elendighed tilsyneladende falder os let. Glæden er blevet overladt til børn, spejdere, tumper og naturfolk, nærmest som om man skal være dum for at være glad og naiv for at tale om den. Eller som Mark Twain lader en person sige: ”Er du glad i dag, er dit eget problem, der er nok at være ked af.”

Foredragssalen – Entré: 75 kr – Køb billet  


Bent Melchior

Tirsdag 29. oktober kl. 15.00

Fhv. overrabiner Bent Melchior: Jødisk humor

Udvalg af Jødiske anekdoter fra mange lande. Jødisk skæbne har ofte været vanskelig, og man har overlevet til dels takket være humoren.

Bent Melchior er en af de mest eftertragtede talere i Danmark. Over de sidste 60 år har han talt til mangfoldige forsamlinger over hele landet og til utallige samlinger i udlandet. Han er først og fremmest kendt fra sin tid som Overrabbiner for den jødiske menighed og kan derfor tale om alt vedrørende Jøder og Israel. Desuden har han gjort sig kendt i det danske samfund som debattør med stærke meninger og som forkæmper for flygtninge og de svagere i samfundet.

Foredragssal – Entré: 75 kr – Køb billet  


Rasmus Lyberth

Rasmus Lyberth

Onsdag 30. oktober kl. 20.00

Den store stemme fra Grønland – Koncert med Rasmus Lyberth, sang og guitar og Kristoffer Jul Reenberg, klaver. Han kan fylde spillesteder til bristepunktet og begejstre både publikum og anmeldere.
Det er altid en betagende og helt enestående oplevelse at høre Rasmus Lyberth syngesine grønlandske sange. Rasmus besidder en ganske speciel evne til at formidle de dramatiske, storslåede og
kontrastfyldte fortællinger, der både findes i Grønlands natur og menneskeskæbner. Med sin selvkomponerede musik og sin fængslende stemme synger Rasmus om Grønlands natur, befolkningens vilkår og hjemlandets udvikling, så det trodser alle sprogbarrierer og går lige i hjertet hos publikum. ”En oplevelse i særklasse, en forførerisk aften i selskab med Rasmus Lyberth og band var en fantastisk varm og eventyrlig oplevelse,” som en anmelder i Midthimmerlands
Folkeblad beskrev en koncert med Rasmus Lyberth.

Den grønlandske sanger, sangskriver og skuespiller har siden 1970’erne været et af landets mest populære ansigter. Med sin musik og kunst har han sat fokus på landet mod nord hos et internationalt publikum, og hans kunstneriske engagement har sikret Grønland en af de mest populære, kunstneriske repræsentanter nogensinde. Det kom
senest til udtryk, da BBC i juli 2011, havde inviteret Rasmus Lyberth til at medvirke i deres årlige, prestigefyldte promenadekoncerter i The Royal Albert Hall. Promenadekoncerterne er en af de største klassiske musikbegivenheder i verden og samtidig en begivenhed, som BBC transmitterer direkte. Udsendelsen blev sendt på DR 2 året efter.

Festsalen – Entré: 130 kr – Køb billet  


Lillian Hjorth-Westh

Torsdag 31. oktober kl. 09.30

Foredrag med fhv. højskoleforstander ved Bornholms Højskole, fortæller Lillian Hjorth-Westh: Mit livs skrøne – en fortælling om Jørn Riel.

Foredragssal – Entré: 75 kr – Køb billet  

 


Torsdag 31. oktober kl. 15.00

Foredrag ved journalist, fhv. studievært på TVA og forfatter, Peter Olesen: “Livsglæde om omgangsformer”

Foredragssal – Entré: 75 kr – Køb billet  

 


Torsdag 31. oktober kl. 19.30

Foredrag ved journalist og forfatter Karen Thisted: “Det skal mærkes at vi lever” – samtalebogen med Danmarks nationaldigter Benny Andersen og Danmarks mest elskede præst, Johannes Møllehave.

Foredragssal – Entré: 100 kr – Køb billet  

 

 

 

 


Lillian Hjorth-Westh

Fredag 1. november kl. 09.30

Foredrag med fhv. højskoleforstander ved Bornholms Højskole, fortæller Lillian Hjorth-Westh: Rundt om den humoristiske verden

Foredragssal – Entré: 75 kr – Køb billet  

 


Mads Tolling Kvartet

Fredag 1. november kl. 15.00

”A tribute to Svend Asmussen”, jazzkoncert i verdensklasse med Mads Tolling Kvartet – Mads Tolling, violin, Jacob Fischer, guitar, Mathias Petri, bas og Andreas Svendsen, trommer

Foredragssal – Entré: 100 kr – Køb billet  

 

 

 


Povl Chr. Balslev

Mandag 18. november kl. 09.30

Foredrag med organist, komponist og forfatter Povl Chr. Balslev: “Den umusikalske digter?”.
Med udgangspunkt i sit kapitel i en nylig udkommet bog om salmedigteren Johannes Johansen – mest kendt for sin salme “Du som har tændt millioner af stjerner”, vil Povl Chr. Balslev fortælle om den stærke og vigtige sammenhæng mellem melodi og tekst i en sang – dels i Johansens salmer, men også i andre samarbejder mellem poeter og komponister.

Foredragsal – Entré: 75 kr – Køb billet  


Lillian Hjorth-Westh

Mandag 18. november kl. 15.00

Foredrag med fhv. højskoleforstander, fortæller Lillian Hjorth-Westh: Rund om Otto Brandenburg.

Foredragssal – Entré: 75 kr – Køb billet  

 


Blue Lotus

Mandag 18. november kl. 20.00

Koncert med Blue Lotus. Tine Rehling, harpe, Mikkel Nordsø, guitar, Ole Theill, tablas. En stjernetrio fra tre verdener.

Festsal – Entre: 100 kr – Køb billet 

 

 

 

 

 


Katrine Nordland

Tirsdag 19. november kl. 09.30

Foredrag med cand. mag. i musik og musikbibliotekar ved Odense Bibliotekerne, Katrine Nordland: Recordare: Giuseppe Verdi og hans Requiem.

Foredragssal – Entré: 75 kr – Køb billet

 

 


Jesper Sivebæk

Tirsdag 19. november kl. 15.00

Koncert og fortælling med docent i guitar på Det Kgl. Danske Musikkonservatorium, Jesper Sivebæk.
På programmet er bl.a. uddrag af Kim Larsen-suiten, arrangeret for guitar af Jesper Sivebæk.

Foredragssal – Entré: 75 kr – Køb billet  

 


Mette Kathrine Jensen Stærk

Tuulikki Bartosik

Tirsdag 19. november kl. 20.00

Koncert med to harmonikaspillere, Mette Kathrine Jensen Stærk og Tuulikki Bartosik (Estland)

Festsal – Entré: 75 kr – Køb billet  

 

 


Peter_D

Peter Dürrfeld

Onsdag 20. november kl. 09.30

Foredrag med Kristeligt Dagblads musikanmelder, forfatter Peter Dürrfeld: Beethoven fylder 250 år.

En af de største komponister nogensinde, Ludwig van Beethoven, fylder 250 år i 2020 og vil i den anledning blive fejret over hele verden. Men hvordan gik det egentlig til, at en ung musikbegavelse med en hård social baggrund kunne rejse fra sin fødeby Bonn og drage til Wien for at skabe sig en enestående karriere med bl.a. ni gigantiske symfonier og et væld af andre store værker – til trods for, at han allerede i en ung alder i stigende grad blev døv.

Det fortæller Peter Dürrfeld om i dette foredrag, hvor han enten vil tralle eller på cd spille smagsprøver fra Beethovens musik.

Foredragssal – Entré: 75 kr – Køb billet  


MathiasHammer

Mathias Hammer

Onsdag 20. november kl. 15.00

Foredrag med programvært og musikformidler, DR P2, Mathias Hammer: Sjostakovitj og det musikalske klima i Sovjetunionen.

Foredragssal – Entré: 75 kr – Køb billet

 


Onsdag 20. november kl. 19.30

Syng i Den Blå med Kristian la Cour. Fællessang og kaffebord

Entré: 60 kr – Køb billet

 

 


Søren_Schauser

Søren Schauser

Torsdag 21. november kl. 09.30

Foredrag med lektor i musikhistorie ved Det Kgl. Danske Musikkonservatorium, skribent i Berlingske Media, kulturformidler Søren Schauser: Moderne tider – europæisk musikhistorie fra 1889 til anden verdenskrig.

Foredragssal – Entré: 75 kr – Køb billet

 


Michael Sunding og Mads Vinding

Torsdag 21. november kl. 15.00

Koncert med Michael Sunding (piano) og Mads Vinding (kontrabas). De har skabt en duo, som af anmeldere er blevet kaldt et seriøst dansk svar på Jan Johanssons “Jazz på svenska”.

De har fortolket og arrangeret Carl Nielsens melodier på albummet “The Melodies of Carl Nielsen” og fulgt succesen op med et julealbum “The Melodies of Nordic Christmas”, hvor de ganske nænsomt og swingende præsenterer julens melodier i ny indpakning.

Foredragssal – Entré: 100 kr – Køb billet


Nikolaj Koppel

Torsdag 21. november kl. 19.00

Foredrag med pianist, fhv. studievært på DR, Nikolaj Koppel: Musik gennem 35.000 år – Duke Ellington sagde, at der kun findes kun 2 slags musik. Men hvad mente han egentlig? Og hvad gør musik ved vores adfærd, vores sociale interaktioner og kultur.

Foredragssal – Entré: 100 kr – Køb billet  


Henrik Engelbrecht

Henrik Engelbrecht

Fredag 22. november kl. 09.30

Foredrag med musikformidler, forfatter og kunstnerisk konsulent,
Henrik Engelbrecht: Med H.C. Andersen i operaen.

Foredragssal – Entré: 75 kr – Køb billet

 


Torsdag 5. december kl. 19.30

Syng i Den Blå med Kristian la Cour – fællessang og kaffebord

Festsalen – Entré: 60 kr – Køb billet

 

 


2020


Mandag 13. januar kl. 20.00

Koncert med Musica Ficta. Dirigent: Bo Holten

Den Danske sang – født og genfødt

Musica Ficta

Hvad er den danske sang? Dette spørgsmål har vi i Musica Ficta stillet os selv i nu over 20 år, og efterhånden har vi fået et meget nært og fortroligt forhold til denne særlige genre, som om noget er karakteristisk for dansk musikkultur.

Ved denne koncert sætter vi to værker i centrum, som vi mener er de allervigtigste for udformningen af den danske sangs grundmanifest. Weyse og Ingemanns Morgen- og aftensange indeholder tekster og melodier, som de flest danskere kender og kan synge med på. Trods deres udpræget romantiske præg, er melodierne aldeles sangbare og blev da også skrevet, så selv børn kunne synge dem – tilmed i flerstemmig sats.

Melodierne skulle være enkle og sangbare; akkompagnementet ligeså: enkelt og uprætentiøst; og teksterne skulle forholde sig direkte til den jævne mands levede liv. Resultatet af Nielsen og Laubs samarbejde blev offentliggjort under titlen En Snes Danske viser, og udkom i to bind i henholdsvis 1915 og 1917. Samlingerne indeholder de måske allermest kendte sange fra traditionen, men også helt ukendte sange af ligeså høj kvalitet.

Musica Ficta er et professionelt vokalensemble, dannet i 1996 af komponisten og dirigenten Bo Holten. Her har han realiseret sin vision om et fleksibelt og projektorienteret ensemble, hvor den virtuose ensemblesang i alle dens afskygninger står i centrum.

Musica Ficta betragter arbejdet med den danske sangskat som en central del af sit virke. Cd’erne med danske sange har gjort Musica Ficta til Danmarks mest sælgende klassiske ensemble, og ensemblet turnerer hvert år landet rundt for at udbrede og fastholde kendskabet til både de kendte og de mindre kendte egne af den danske sangskat.

Festsal – Entré: 150 kr – Køb billet


Onsdag 15. januar kl. 19.30

Syng i Den Blå med Kristian la Cour – fællessang og kaffebord

Festsalen – Entré: 60 kr – Køb billet  

 

 


Torsdag 6. februar kl. 19.30

Syng i Den Blå med Kristian la Cour – fællessang og kaffebord

Festsalen – Entré: 60 kr – Køb billet

 

 


Torsdag 5. marts kl. 19.30

Syng i Den Blå med Kristian la Cour – fællessang og kaffebord

Festsalen – Entré: 60 kr – Køb billet 

 

 


Dy Plambeck, foto: Les Kaner

Mandag 30. marts kl. 15.00

Foredrag med forfatter Dy Plambeck: Til min søster

Til min søster er en roman om søstrene Aya og Andrea. Aya føder en datter, Nola, efter at faren har forladt hende. Andrea forlader sin voldelige kæreste. I sit arbejde som historiker kommer Aya på sporet af J.P. Jacobsens ungdomskæreste Anna Michelsen. En stemme fra fortiden trænger sig på og griber ind i søstrenes liv.

Foredragssalen – Entré: 75 kr


Helle Juhl

Tirsdag 31. marts kl. 09.30

Foredrag med forfatter Helle Juhl: Mathildes krig – en anderledes krigsskæbne

Det var ikke kun sønderjyderne, som led under Første Verdenskrig. Vestjyden og missionærfruen Mathilde Maas gennemlevede et højspændt krigsdrama i Sydhavet, der nær havde kostet hende livet. ”Mathildes krig” udruller en anderledes krigs- og kvindekvindeskæbne fra Den store Krig. Foredraget bygger på bogen Mathildes krig. En autentisk sydhavshistorie fra Første Verdenskrig, som følger den unge kvinde fra udvandringen til Amerika i 1906, over krigsinternering på Marshalløerne og til hendes redning tilbage til Amerika i 1921. Undervejs mister hun ikke blot friheden, men også ægteskab og kald.

Foredragssal – Entré: 75 kr

 


Onsdag 1. april kl. 19.30

Syng i Den Blå med Kristian la Cour – fællessang og kaffebord

Festsalen – Entré: 60 kr – Køb billet

 

 


Tom Buk-Swienty, fotograf: Morten Holtum

Torsdag 2. april kl. 15.00

Foredrag med journalist og forfatter Tom Buk-Swienty: “Løvinden” – Karen Blixen i Afrika.

”Løvinden” var det de kaldte hende i Afrika, og i Tom Buk-Swientys roman af samme navn følger vi Blixen i hendes livs medgang og modgang. År 1914 ankommer Blixen med håb om et andet og friere liv, og i 1931 har hun mistet alt og forlader Kenya.

I løbet af de 17 år blev hun gift med den svenske baron Bror Blixen-Finecke – og skilt fra han igen. Hun fik syfilis. Hun blev lidenskabeligt forelsket i den engelske Denys Fich Hatton. Hun var direktør for Karen Coffee Company i ti år.

Karen Blixen havde et liv fyldt med kærlighed, trængsler, safariture og fatale økonomiske konsekvenser. Tom Buk-Swientys “Løvinden” bringer nyt til Blixens livshistorie med hidtil hemmelige breve, der viser nye sider af denne verdensberømte historiefortæller.

Foredragssal – Entré: 100 kr