Kunst-Litteratur-Historie

06.10.19 – 12.10.19

På kurset får du indblik i brydninger og tendenser inden for kunst, litteratur og historie. Det sker gennem en bred vifte af aktiviteter

Foredrag med fhv. Erhvervs- og vækstminister, fhv. formand for EU’s Konkurrenceevneråd, forfatter og foredragsholder Ole Sohn: Jeg kommer snart hjem. En bondefamilie fra Nordjylland emigrerede i 1910 til Sibirien for at skabe sig et nyt liv. Faderen fik arbejde for et danskejet slagteri i Kurgan. Men efter kort tid ramte den ene ulykke efter den anden familien.
I dyb armod måtte familien opgive livet i Rusland og vende hjem igen.

Foredrag med skuespiller Thure Lindhardt: Kunsten og dannelsen.
Hvad er et samfund uden kultur, og hvorfor er kulturen så vigtigt – hvis den er det? Thure Lindhardt sætter i dette foredrag fokus på samfundets behov for kulturel og kunstnerisk påvirkning.

Hvorfor er det kulturen og deri kunsten, der får os til at dreje hovedet og reflektere og samtidig kunsten, der ofte har så svære kår? Thure tror på, at: “Kulturen kan tale sammenhæng ind i en fragmenteret tilværelse og få os til at opleve samhørighed. I samhørigheden ligger empatien, der er forudsætningen for dannelse“. Foredraget lægger op til en spændende og kærlig snak om det, der betyder noget for os!

Foredrag med forfatter Birgithe Kosovich: ‘Den inderste fare’.’Den inderste fare’ er et politisk-personligt romanportræt af den mand, som i manges øjne er danmarkshistoriens største landsforræder: Erik Scavenius. Hvordan kan vi forstå Scavenius i dag, hvor vi igen er konfronteret med spørgsmålet: Hvor meget af din frihed vil du opgive for freden? Og hvor meget af din fred vil du ofre for friheden? Hvor går grænsen mellem integritet og underkastelse? Scavenius svarer. Som politiker i krig. Som ægtemand i utroskab og dyb forelskelse. Og som det menneske, vi alle er, der kæmper med at få tilværelsens store regnskab til at gå op.

Foredrag med journalist og forfatter Adam Holm: Krigen i Syrien.
Hvordan ser den ud gennem diktatoren Bashar al-Assads øjne? Hvad kæmper regimet for? Adam Holm har bl.a. været debatredaktør, lederskribent og anmelder på Politiken (2000-2006), studievært på Deadline på DR2 (2006-2016), tilknytning til Weekendavisen som boganmelder og udlandsskribent (2010), freelance med tilknytning til P1, Weekendavisen, Berlingske, Altinget samt bogskriverier, 2016-

Fra bibelord til Dostojevskij – mit liv med litteratur og oplæsning. Radiovært og lydbogsindlæser Karsten Pharao causerer og læser op.

Koncert med pianist Amalie Malling. Hun vandt i 1972 1. pris i Den nordiske Musikkonkurrence, hvorefter hun har haft en omfattende koncertvirksomhed som solist og kammermusiker såvel herhjemme som i det øvrige Europa, USA, Canada, Japan og Kina. Siden 1981 er Amalie Malling docent på Det Kgl. Danske Musikkonservatorium.

Foredrag med journalistparret Janni Pedersen fra TV 2 og Kim Faber fra Politiken der i marts 2019 debuterede med krimien ’Vinterland’ – en stærk, medrivende og anmelderrost roman om ondskab, ensomhed og magtesløshed i et Danmark, der er ved at fryse til.

Foredrag ved cand. mag Visuel Kultur, museumsleder ved Henry Heerup Museum, Anni Lave Nielsen: En lille nisse rejste – en billedfortælling om den folkelige kunstner Henry Heerup.

Foredrag med fortæller Lillian Hjorth-Westh: Mit livs skrøne – en fortælling om Jørn Riel.

Foredrag med Susse Wold. Foredraget tager udgangspunkt i hendes seneste bog Bevægelse. “Bogen er en fortælling om, hvad jeg har lært af de mennesker jeg har mødt, og de ting jeg har oplevet. På teatret som i livet gælder det om at svare, når ens stikord falder. Livet har givet mig mange fristende stikord, og jeg har svaret på mange af dem. Det fortæller jeg om.”

Sangaften med Kristian la Cour.

Heldagstur til Horsens Industrimuseum og Den Genfundne Bro.
Museet beskæftiger sig med produktion, levevilkår og finansiel udvikling siden 1850. Formidlingen sker i mere end 4.000 kvm. udstillinger, som spænder fra arbejderboliger over skole, idræt, mode, detailhandel, pengehistorie, håndværk, og industriens historie. Alle udstillinger fungerer som levendegjorte miljøer, ofte bemandet med museets mange frivillige.
Her nyder vi vores madpakker.
Derefter fortsætter turen til Den Genfundne Bro, der lå i hi inde i en dæmning i 85 år. I 2014 blev broen gravet fri og restaureret til fordums storhed, og i dag er broen et storslået syn og en endnu bedre oplevelse at gå hen over. Broen står i dag som et symbol på smuk, industriel ingeniørkunst, efter den blev restaureret efter alle kunstens regler i 2014. Den røde stålgitterbro var Nordens højeste af sin slags, da den blev bygget, og i dag har den fået rækværk og planker at gå på, så besøgende kan nyde udsigten hen over Gudenåen. Eftermiddagskaffen nydes på Sandvad Kro.

Halvdagsturen går til Vadehavscentret i Vester Vedsted, hvor 3 guider fortæller om det fantastiske sted, der i 2017 blev genåbnet efter den store udvidelse af Vadehavscentret, der er tegnet af arkitekt Dorte Mandrup.

Kursusledere:
Fhv. højskoleforstander og fortæller Lillian Hjorth-Westh
og højskolelærer, visesanger og komponist Kristian la Cour

Ja tak! – Tilmeld mig Kunst-Litteratur-Historie  

Se kursusbrochuren her – Kunst-Litteratur-Historie