Litteratur og skrivekunst

“There is no greater agony than bearing an untold story inside you.”
― Maya Angelou

Interesserer du dig for litteratur, kunst og filosofi, er linjefaget ”Litteratur & skrivekunst” noget for dig.

På ”Litteratur og skrivekunst” får du viden og værktøjer, der gør dig klar til at søge ind på en humanistisk uddannelse og prøve dig selv af som forfatter. Samtidig lever du højskolelivet på en af Danmarks historisk mest betydningsfulde højskoler. På udflugter, rejser og workshops får du mulighed for at møde nogle af tidens største forfattere, vi besøger blandt andet Lille bogdag i København og Boggods i Århus, og du kommer på en studietur til en vigtig litterær by.

Hvorfor Askov?

Litteraturen har en lang tradition på Askov højskole. Blandt andet forfatterne Jeppe Aakjær (1887-88) og Martin Andersen Nexø (1891-93) har været elever, og i 1951 var forfatter og redaktør på det legendariske tidsskrift Heretica, Ole Wivel, sammen med litterat Tage Skou Hansen underviser på Askov Højskole, og siden har Askov Højskole igennem årene sat rammerne for tidens store litterære stemmer.

Hvad laver du?

Litteratur & skrivekunst er et klassisk højskole fag, som gennem indføring i litteraturhistorie og filosofi giver et overblik og fundament for videre studier. Samtidig lærer du håndværket bag den kunstneriske tekst og får mulighed for at arbejde kritisk med egne tekster.

Undervisningen er opdelt mellem undervisningstimer, der skal opbygge din litterære grundviden, og praktiske timer hvor du både i grupper, på hele holdet og individuelt arbejder med egne tekster og projekter.

I timerne vil du få øje på litteraturens tværæstetiske såvel som tværfaglige aspekter. Du vil opleve, at form og udtryk kan være lige så vigtig som indhold. Derfor vil vi også arbejde med teksternes kontekst. Her tager vi udgangspunkt i elevernes egne styrker og interesser, så fotokunst, plantetryk, tegning osv. kan blive relevant for arbejdet med dine tekster.

Askov Højskole har en naturvidenskabelig baggrund og er kendt for at fokusere på mødet mellem åndelige og teknologiske fag. Du vil derfor også blive indført i en verden, hvor fysik, kemi og biologi smelter sammen med filosofi, religion og historie.

“One day I will find the right words, and they will be simple.”
― Jack Kerouac

Hvad får du med?

Efter et ophold på Askov Højskole er det oplagt at søge ind på et af landets universiteter for at læse Litteraturhistorie, Litteraturvidenskab, Skrivekunst, et sprogfag, Manuskriptudvikling eller Filosofi. Forfatterskolen er også en mulighed, og i samarbejde med journalistlinjen på Askov Højskole kan du tage et forberedende kursus, der kan forbedre dine chancer til forfatterskolens årlige optagelsesrunde.

På “Litteratur og Skrivekunst” vil du få mulighed for at opbygge et netværk inden for litterære kredse. Du kommer nemlig til at møde flere forfattere og forlæggere bl.a. som gæsteundervisere på højskolen. Dertil vil du komme på ekskursioner til vigtige museer, litterære begivenheder og uddannelsesbesøg.

Derudover har vi løbende gang i flere projekter og begivenheder. I 2019 vil du bl.a. komme til at hjælpe med indretningen af en ny bogcafé i højskolens gamle og historisk meget anerkendte bibliotek.

If there’s a book that you want to read, but it hasn’t been written yet, then you must write it.”
― Toni Morrison

Hvem står bag?

Jonas M. Hoeck

Jonas M. Hoeck er Cand. Mag. i Litteraturvidenskab og antropologi, forfatter, oversætter og skribent. Han har tidligere undervist i litteratur på Syddansk universitet. I 2018 udkom antologien Modernisme på tværs, som Jonas er medforfatter på. Jonas har også arbejdet som redaktør med litterære tidsskrifter og har skrevet for blandt andet rØST og Nordica. Dertil har Jonas en stor international erfaring fra både Oslo universitet, Dansk kulturinstitut i Riga og feltstudier i Indien.

Har du spørgsmål om linjefaget, eller ønsker du en rundvisning, kan du kontakte Jonas på tlf. 4274 7974 eller på jh@askov-hojskole.dk

Har du andre spørgsmål om højskolen generelt, kan du kontakte Askov Højskole på tlf. 76 96 18 00 / info@askov-hojskole.dk

Gæsteundervisere

Amalie Smith

Jeg arbejder med tekst og billeder i form af udstillinger, video og lyd og har udgivet syv bøger, heriblandt I civil (2012) Marble (2014) og Et hjerte i alt (2017). Jeg er optaget af, hvordan idé og materie hænger sammen, og den interesse har ført mig til emner som græsk svampedykkerdans, kødædende planter på Læsø, vævet tekstil som det digitales grundstof, og farven i antik skulpturkunst.

Læs mere om Amalie Smith her 

Allan Lillelund Andersen

Ildsjæl fra Vestjylland. Læst litteratur på universitetet og arbejdet indgående med eget forfatterskab gennem mange år. Jeg har desuden flere års erfaring med at føre unge gennem et skriveforløb, blandt andet fra Forfatterskolen på Billed- og Medieskolen i Århus, sommercamps med Historier i Spil og på Viborg Kulturskole. Altid har jeg mødt de unge forfatterspirer i øjenhøjde, og arbejdet indgående med deres tekster. Givet konstruktiv kritik. Inspireret med skriveøvelser og hurtigskrivning. Holdt oplæg om nyttige tricks til at skrive godt.

Læs mere om Allan Lillelund Andersen her 

Mads René Jensen

Vesterhavsdigter med stort fokus på teknologi og medier i en myteforladt tid. Han har blandt andet i stil med de sene 60érs systemdigtere, skrevet om computeres sprog-systemer, digtet på Tinder og deltaget i tidsskriftet Slagtryks online og live fællesskrift. Flere af hans digte indeholder en meget kritisk appel.

Læs mere om Mads René Jensen her 

Søren Østerlund Christensen

Klassisk student fra Ribe katedralskole, uddannet på FGK i Esbjerg, cand. mag. i litteraturvidenskab og nu bosiddende på Fanø. Søren Østerlund Christensen er en lokal litterat med et stort hjerte for det lokale og poesiens verden. Som grundlægger af Salon55 og redaktør på det transnationale litteratur- og kultur tidsskrift Vagant, har Søren siden 2012 været en integreret del af den danske tidsskriftsscene. Hans erfaringer med opsætning, udtryk, dagsorden og dybdegående- og essaystisk indhold giver ham en naturlig plads som gæsteunderviser. Ved Søren bliver du introduceret til kritik, essays og digte.

Efterår 2019 – 17 eller 12 uger

Efterårets lange kursus varer 17 uger og strækker sig fra 24. august til 20. december 2019. Prisen er 1.782 kr. pr. uge inkl. studierejse.

Du kan også vente med at starte til den 28. september og tage et 12 ugers forløb. Her er prisen 1.875 kr. pr. uge inkl. studierejse, da studierejsen skal dækkes på færre uger.

Starter eller slutter du uden for angivne tidspunkter, vil den ugentlige timebetaling kunne variere en smule, da udgiften til studierejse fordeles på de enkelte uger.

Forår 2020 – 24, 16 eller 12 uger

Forårets lange kursus varer 24 uger og strækker sig fra 5. januar til 20. juni 2020. Det er også muligt at starte midtvejs den 1. marts og gennemføre et 16 ugers forløb eller stoppe den 28. marts og gennemføre et 12 ugers forløb.

Tilmelding

Efter tilmelding opkræves et tilmeldingsgebyr på kr. 500,00 og depositum på 1.500,00 kr. i alt 2.000,00 kr.

“Jeg oplevede skolen som et overvældende intellektuelt tagselvbord, hvor man kunne beskæftige sig med historie, religion, filosofi og litteratur, kunst og drama. Det var som om hver dag var en gave. (…) Jeg oplevede det som at komme hjem. Langt om længe havde jeg fundet det sted, hvor jeg trivedes, hvor hver dag var spændende, og hvor jeg følte, jeg have noget at modtage og noget at give sammen med sjove, begavede og engagerede mennesker. Askov blev simpelthen en åbenbaring for mig, og jeg oplevede nok atmosfæren lidt som Døde Poeters Klub på grund af alle de gode lærerkræfter, kammeraterne og den engagerende entusiasme, der omgav os.”

― Morten Grunwald: “Kort tid. Blå mærker og gyldne øjeblikke”, Gyldendal 2005

Kursusinfo

Efterår

17 (12) uger
Startdato:24. august 2019
Slutdato:20. december       (12 uger: 28.9.)
  
Pris:1.782,- pr. uge
(12 uger: 1.875,-)
Inkl. højskolerejse

Forår24 (16/12) uger
Startdato:5. januar 2020      (16 uger: 1.3.)
Slutdato:20. juni 2020        (12 uger: 28.3.)
  
Pris:1.800,- pr. uge
(16 uger: 1.875,-)   (12 uger: 1.500,-)
 24 og 16 uger    inkl. højskolerejse

Mere info