Litteratur og skrivekunst

“There is no greater agony than bearing an untold story inside you.”
― Maya Angelou

Interesser du dig for litteratur, kunst og filosofi, og ønsker du selv at skrive egne tekster, så er ”Litteratur & skrivekunst” noget for dig.

I januar 2019 starter Askov Højskole linjefaget ”Litteratur og skrivekunst”. Her får du viden og værktøjer, så du bliver klar til at søge ind på en humanistisk uddannelse eller forfatterskole. Samtidig lever du højskolelivet på en af Danmarks historisk mest betydningsfulde og spændende højskoler. På udflugter, rejser og workshops får du mulighed for at møde nogle af tidens største stemmer, vi besøger blandt andet Lille bogdag i København og Boggods i Århus, og hvert forår og efterår laver vi en studietur til en vigtig litterær by.

Hvorfor Askov?

Litteraturen har en lang tradition på Askov højskole. Allerede i 1951 var forfatter og redaktør på det legendariske tidsskrift Heretica, Ole Wivel, underviser på Askov Højskole sammen med litteraten Tage Skou Hansen. Gennem tiderne har Askov Højskole sat rammerne for tidens helt store litterære stemmer, og det er derfor helt naturligt, at Askov højskole nu igen udbyder en linje i litteratur og skrivekunst.

Hvad laver du?

Litteratur & skrivekunst er et klassisk højskole fag, som gennem en indføring i litteraturhistorie og filosofi giver dig et overblik og et fundament for videre studier. Samtidig lærer du håndværket bag den kunstneriske tekst og får rig mulighed for at arbejde kritisk med dine egne tekster.

Undervisningen er opdelt mellem henholdsvis undervisningstimer, der skal opbygge din litterære grundviden, og praktiske timer hvor du både i grupper, på hele holdet og individuelt arbejder med egne tekster, udtryk, genre og visioner. Det vil være et mål for holdets skribenter at få udgivet egne tekster i danske tidsskrifter eller højskolens egen årlige antologi. Det er dog ikke et krav, at du som elev skriver og udgiver. Vi ser lige så gerne, at elever med lysten til litteraturens univers deltager. Litteratur er nemlig ikke kun til for skribenter, men også et bevidsthedsudvidende medie, som du kan bruge som grundlag for din egen personlige udvikling.

I timerne vil du få øje på litteraturens tværæstetiske såvel som tværfaglige aspekter. Du vil derfor opleve, at form og udtryk kan være lige så vigtige som indhold. Derfor vil vi også arbejde med teksternes kontekst. Her tager vi især udgangspunkt i elevernes egne styrker og interesser. Fotokunst, plantetryk, tegning eller noget helt fjerde kan derfor blive relevant for arbejdet med dine tekster.

“One day I will find the right words, and they will be simple.”
― Jack Kerouac

Hvad får du med?

Vi opfordrer alle litteraturinteresserede til at deltage. Men faget er især interessant for elever, som overvejer en fremtid indenfor den litterære verden. Efter et ophold på Askov Højskole er det derfor oplagt at søge ind på et af landets universiteter og læse Litteraturhistorie, Litteraturvidenskab, et sprogfag, Skrivekunst, Manuskriptudvikling eller Filosofi. Forfatterskolen er også et oplagt bud, og i samarbejde med journalistlinjen på Askov Højskole, kan du tage et forbedrende kursus med sigte på forfatterskolens årlige optagelsesrunde.

På faget vil du møde tidens store litterære stemmer. Under forløbet inviterer vi flere forfattere og forlæggere ind som gæsteundervisere. Dertil vil du også komme på mindre ekskursioner til vigtige museer, litterære begivenheder og uddannelsesbesøg. Og så vil der være en stor studietur i samarbejde med højskolens andre elever. Her vil elever fra ”Litteratur og skrivekunst” dog særligt have fokus på litteraturen.

If there’s a book that you want to read, but it hasn’t been written yet, then you must write it.”
― Toni Morrison

Hvem står bag?

Jonas M. Hoeck
Underviser på Litteratur og skrivekunst

Jonas M. Hoeck er Cand. Mag. i Litteraturvidenskab og antropologi, forfatter, oversætter og skribent. Han har tidligere undervist i litteratur på Syddansk universitet. I 2018 udkom antologien Modernisme på tværs, som Jonas er medforfatter på. Jonas har også arbejdet som redaktør med litterære tidsskrifter og har skrevet for blandt andet rØST og Nordica. Dertil har Jonas en stor international erfaring fra både Oslo universitet, Dansk kulturinstitut i Riga og feltstudier i Indien.

Har du spørgsmål om linjefaget, kan du kontakte Jonas på tlf. 4274 7974 eller på jh@askov-hojskole.dk

Har du andre spørgsmål om højskolen generelt, kan du kontakte Askov Højskole på tlf. 76 96 18 00 / info@askov-hojskole.dk

Gæsteundervisere

Amalie Smith

Jeg arbejder med tekst og billeder i form af udstillinger, video og lyd og har udgivet syv bøger, heriblandt I civil (2012) Marble (2014) og Et hjerte i alt (2017). Jeg er optaget af, hvordan idé og materie hænger sammen, og den interesse har ført mig til emner som græsk svampedykkerdans, kødædende planter på Læsø, vævet tekstil som det digitales grundstof, og farven i antik skulpturkunst.

Læs mere om Amalie Smith her 

Allan Lillelund Andersen

Ildsjæl fra Vestjylland. Læst litteratur på universitetet og arbejdet indgående med eget forfatterskab gennem mange år. Jeg har desuden flere års erfaring med at føre unge gennem et skriveforløb, blandt andet fra Forfatterskolen på Billed- og Medieskolen i Århus, sommercamps med Historier i Spil og på Viborg Kulturskole. Altid har jeg mødt de unge forfatterspirer i øjenhøjde, og arbejdet indgående med deres tekster. Givet konstruktiv kritik. Inspireret med skriveøvelser og hurtigskrivning. Holdt oplæg om nyttige tricks til at skrive godt.

Læs mere om Allan Lillelund Andersen her 

Mads René Jensen

Vesterhavsdigter med stort fokus på teknologi og medier i en myteforladt tid. Han har blandt andet i stil med de sene 60érs systemdigtere, skrevet om computeres sprog-systemer, digtet på Tinder og deltaget i tidsskriftet Slagtryks online og live fællesskrift. Flere af hans digte indeholder en meget kritisk appel.

Læs mere om Mads René Jensen her 

Du er med til at bestemme de sidste gæsteundervisere

Litteraturens verden er stor, og derfor er alle input velkomne. Hvis du har fundet en ny undergrundsforfatter, som vi bare må have på besøg, eller du har et ønske om at vi deltager ved en bestemt litteraturfestival, så skriv det gerne på forhånd til underviseren.

Forår 2019 – 24 uger

Forårets lange kursus varer 24 uger og strækker sig fra 6. januar til 22. juni 2019. Prisen for at deltage i hele kurset er 1.700 kroner per uge (inkl. studierejse), det vil sige i alt 40.800 kr.

Tilmelding

Efter tilmelding opkræves et tilmeldingsgebyr på kr. 500,00 og depositum på 1.500,00 kr. i alt 2.000,00 kr.

“Jeg oplevede skolen som et overvældende intellektuelt tagselvbord, hvor man kunne beskæftige sig med historie, religion, filosofi og litteratur, kunst og drama. Det var som om hver dag var en gave. (…) Jeg oplevede det som at komme hjem. Langt om længe havde jeg fundet det sted, hvor jeg trivedes, hvor hver dag var spændende, og hvor jeg følte, jeg have noget at modtage og noget at give sammen med sjove, begavede og engagerede mennesker. Askov blev simpelthen en åbenbaring for mig, og jeg oplevede nok atmosfæren lidt som Døde Poeters Klub på grund af alle de gode lærerkræfter, kammeraterne og den engagerende entusiasme, der omgav os.”

― Morten Grunwald: “Kort tid. Blå mærker og gyldne øjeblikke”, Gyldendal 2005

Kursusinfo

Varighed:24 uger
Startdato:6. januar 2019
Slutdato:22. juni 2019
Pris: 1.700,- pr. uge
Inkl. studierejse

Mere info