Litteratur

På Litteratur får du tid, ro og rum til at læse og skrive

Hjem / Litteratur

Elsker du at læse? Har du lyst til at skrive?
Fordyb dig i litteraturen på Askov Højskole.

Gennem samtale, læsning af værker, skriveøvelser og konstruktiv kritik får du mulighed for at udforske din egen skrift og udvide din forståelse og fornemmelse for sprog. Ved at fordybe dig, vil du blive en bedre læser, og det er også sådan man bliver bedre til at skrive, fordi man som skrivende altid er den første til at læse sin egen tekst.

Litteraturen er et mødested, hvor vi kan forstå os selv og hinanden på tværs af alt det, vi har med. Vi læser fortidens og nutidens forfattere, kendte som mindre kendte. Vi inviterer aktuelle forfattere til at inddrage os i deres litterære univers. Vi debatterer, besøger kulturinstitutioner og tager på inspirerende ture.

På Askov Højskole får du tid, ro og rum til at udforske litteraturen og skrivningen. Vi fordyber os i bøger – og blandt bøgerne i vores bibliotek, som rummer en af landets største private bogsamlinger.

Det, du lærer her, kan du tage med dig videre på universitetet, på en forfatterskole eller du kan lade det være fyld i din rygsæk med inspirerende og uforglemmelige oplevelser. Det er helt op til dig.

Der er ingen krav til dine sproglige evner. Du skal blot have interesse for litteratur.

Find det ophold der passer dig bedst

Vi har flere optag i foråret og efteråret – og dermed flere forskellige længder højskoleophold at vælge i mellem.

Find dit højskoleophold →

Kunne du tænke dig en rundvisning?

Få en rundvisning, se skolen, snak med lærerne og mød de nuværende elever.

Book en rundvisning →

Højskole med litteratur på skemaet

Der er ca. 12 timers linjefagsundervisning om ugen, og det er som regel lige dele fordybelse og praktik, det vil sige læsning og tid til at skrive.

Vi dyrker læsningen som nydelse og disciplin

Du bliver præsenteret for et væld af tekster inden for mange genrer: lyrik, prosa, drama, og genrelitteraturer som fx fantasy, scifi, horror eller krimi. Hvad end du kommer med af interesse og erfaring, vil vi møde dig hvor du er – men også gerne udfordre dig!

Det er en kunst i sig selv at læse – og at læse dybt. Du vil opleve, at du bliver ved med at opdage nye betydninger i digtet, romanen, novellen, dramaet osv.. Her skal vi ikke blive færdige med noget værk, ikke redegøre for en bestemt teori, men simpelthen dyrke selve læsningen som nydelse og disciplin.

Vi skriver for vores egen skyld

Dertil kommer skrivningen, som vi også tager seriøst. Vi skriver i første omgang for vores egen skyld, for at formulere for os selv, hvad vi tumler med at forstå. Når vi skriver i undervisningen, er det både som skriveøvelser, en slags forsøg udi en bestemt stil, tankegang eller et motiv. Men helst foregår skrivningen på eget initiativ, hvor du inspireres til at skrive noget, du selv har en trang til få ud, og som vi alle, lærere og elever, læser og giver respektfuld, konstruktiv kritik. Vi er ikke interesserede i at bedømme teksternes litterære værdi, men at bruge dem som udgangspunkt for udviklingen og afsøgningen af din skrivning.

Dine, og de andre elevers tekster, danner grundlag for arbejdet med et individuelt hæfte i et smart lille format, som vi selv formgiver og trykker. Derudover laver vi sammen en antologi, som efter en kollektiv redigerings- og formgivningsproces trykkes i København og selvfølgelig fejres med en reception.

Mød dine undervisere

Jens Kæmpe

Jens, født 1993, er uddannet fra forfatterskolen i 2017 og har siden udgivet tre digtsamlinger: Kunstens regler, Pinseliljer og Det store selskab. Jens har undervist på Askov Højskoles Litteraturlinje siden 2020. Jens er vokset op på en højskole på Samsø, og er i dag bosat på Fanø. Jens sætter pris på det stille og kulturrige øliv, som i sig selv er en kilde til inspiration og sindsro.
jk@askov-hojskole.dk +45 29 92 91 87

Søren Østerlund Christensen

Søren, født 1990, har en kandidat i litteraturvidenskab og har i mange år undervist i litteratur og skrivning. Søren har tidligere været redaktør på det skandinaviske tidsskrift Vagant, der både omfatter litteratur, musik, film og samfundskritik. Sørens hjertebarn er poesien. I Sørens øjne er den litterære samtale lige så vigtig som litteraturen selv; den ene fandtes ikke uden den anden. Søren bor på Fanø med sin hustru og deres to børn.
sc@askov-hojskole.dk

Tilmelding


“Der har været tid og rum til bare at være. Tid til at lære og turde dvæle ved det enkle.”

Nanna Jørgensen

Elev i foråret 2021 på Journalistik

“Jeg kommer nok mest til at huske de små stunder og øjeblikke. Og så undervisningens frirum til at udforske, eksperimentere og fordybe sig”.

Jacob Michelsen

Elev i efteråret 2022 på Litteratur

“Det har været så dejligt at møde andre, der også er interesseret i litteratur og vil skrive.”

Emilie Thejl Sørensen

Elev i foråret 2023 på Litteratur

“Alle lærere har været vidt forskellige, men de har alle sammen fået os elever til at føle os trygge, hørt og set”.

Mathilde Gravenslund Bern

Elev i foråret 2022 på Filmproduktion

Q&A

Bor man sammen med en roomie på højskolen?

Du vælger selv, om du vil bo alene eller sammen med en roomie. De fleste elever bor sammen to og to på højskolen, og for mange af vores elever er det en del af oplevelsen ved at gå på højskole, at de prøver at bo sammen med en roomie.

Hvad koster det at gå på højskole?

Det koster en fast pris per uge at gå på højskole. Hvis du vil vide, hvad dit højskoleophold kommer til at koste, kan du derfor gange ugeprisen med det antal uger, du vælger. Om det er 12, 14, 16, 18 eller 24 uger. Se prisen per uge.

Hvilke fag har jeg ud over linjefag?

Ud over dit linjefag kan du på Askov Højskole vælge imellem flere valgfag. Nogle ledes af højskolens lærere, andre af eksterne timelærere. Derudover er der fællesfag som er obligatoriske for alle elever.

Hvad siger tidligere elever om Askov Højskole?

Her glæder jeg mig til timerne

Jeg havde brug for at blive afklaret om, hvad jeg vil. Min mor foreslog, at jeg kunne tage på højskole, og da jeg så besøgte Askov og mærkede stemningen, vidste jeg bare, at det skulle være her.

Det har været så dejligt at møde andre, der også er interesseret i litteratur og vil skrive. Vores lærere Søren og Jens har fået mig til at læse meget mere end før. Jeg keder mig aldrig mere, for hvis jeg har lidt tid, læser eller skriver jeg. De har åbnet en verden, jeg intet anede om, og nogle gange glemmer jeg virkelig, at det rent faktisk er undervisning, fordi det er så fedt. Her glæder jeg mig til mandag.

På mit ophold her på højskolen er jeg blevet bekræftet i, at jeg vil og kan skrive, og jeg har fundet ud af, at der er andre måder end at komme gennem nåleøjet til Forfatterskolen, så efter højskolen begynder jeg på Skrivekunstskolen i Aarhus. Det er også gennem højskolen, at jeg overhovedet har fundet ud af, at den findes.

Derudover har jeg fået nogle virkelig gode venner. Alle er åbne, når de kommer her. På gymnasiet skulle man kæmpe for at blive en del af fællesskabet, men det skal man overhovedet ikke her. Vi har det så fedt og er bare bedstevenner alle sammen. Jeg elsker at hænge ud i fællesrummet og bare nyde stemningen af, at der måske er én, der spiller guitar, én, der ligger i sofaen og sover og én, der er ved at lave havregrød. Det der hverdagsliv er bare megadejligt. Eller en aften, når vi sidder om bålet, og Jens henter guitar og sangbøger. Så har jeg tænkt, at det her vil jeg aldrig glemme.

Jeg er blevet overrasket over, hvor nemt det er at have det godt – her er plads til alle. På forhånd var jeg bekymret for, om der ville være nogen ligesom mig, og jeg skammer mig helt over det, for selvfølgelig er der det. Det fede er, at jeg også har fundet ud af, hvor fantastisk det er at møde en masse andre, som er helt forskellige fra mig, og som jeg aldrig ville have mødt, hvis ikke jeg var kommet her.

Emilie Thejl Sørensen, F23, Litteratur

Fællesskabet er der hele tiden

Da jeg kom, var jeg spændt på at møde de andre, men alle var bare søde og imødekommende. Man kunne bare være sig selv og give den gas.

Der sker noget hele tiden. Man kan godt være på værelset for sig selv og slappe af, men du kan også hele tiden være en del af fællesskabet, for der sker noget hele tiden. Og jo mere, du involverer dig, jo mere får du ud af opholdet.

Jeg valgte Askov, fordi der var en litteraturlinje, og det var som om, undervisningen var designet til mig. Det har været så fedt, og jeg føler virkelig, jeg er vokset på bare tre måneder. Undervisningen bliver tilpasset til os, og jeg har bare rykket mig så meget. Det har givet mig mod på at søge ind på Forfatterskolen.

Jeg har fået nye venskaber og har aftalt at flytte sammen med en rigtig god ven fra højskolen.

Noah Steffensen, F21, Litteratur

Her er plads til at vi er forskellige

Her er et helt fantastisk fællesskab, hvor der er plads til at være forskellige. Jeg synes, jeg har oplevet sådan en stor tolerance og åbenhed fra alle. Her er det ok at nørde med et fag, og det er så fedt, at det er vidt forskellige mennesker, der kommer her. Det tror jeg faktisk er ret specielt for Askov.

Jeg synes, det har en værdi, at vi er en bred vifte af typer, og selv på vores linje er vi vidt forskellige. Det har været virkelig godt at være i. Da jeg var på efterskole, var vi meget mere samme type, og selvfølgelig er vi blevet mere modne og ældre, men for mig har det i hvert fald haft stor betydning med den diversitet, der er her.

Inden jeg kom her, var jeg meget politisk aktiv og bevidst om mine holdninger og værdier, og her har jeg så oplevet, at jeg sagtens kan være sammen med folk, som mener noget helt andet, uden at vi behøver have de store diskussioner. Jeg har også opdaget, at man jo mange gange faktisk godt kan mødes på midten.

Selvfølgelig kan det godt være hårdt både at bo sammen med nye mennesker og samtidig lære så meget nyt, men det er alligevel fedt, og jeg tror da også, at mit sociale behov er steget, mens jeg har været her.

Det har også været fint at blive bekræftet i, at der ikke kun er én vej at gå, når det gælder uddannelse og karriere. Jeg har haft linjefaget Journalistik, og her er jeg blevet klædt på både fagligt og socialt.

Sarah Vestergaard Nielsen, F22, Journalistik