Højskoleliv

Sådan bliver dit liv på Askov Højskole

Askov Højskole er kendt for sit høje faglige niveau på linjefagene. På Askov Højskole kan du derfor være sikker på at få en god og brugbar uddannelse inden for det fag, der interesserer dig. Men linjefaget bliver langt fra det eneste, du kommer til at bruge din tid på, imens du er på Askov Højskole.

At gå på højskole er et åndehul, hvor du får mulighed for at trække vejret, leve livet, tænke dig om og lære dig selv og andre bedre at kende. Derfor vil din tid på Askov Højskole blive præget af fester, nye venskaber, fællessang, spisning, koncerter, udflugter, rejser osv. Det kan du læse mere om her.

Her er dit skema

Hver dag på Askov Højskole starter med fælles morgenmad efterfulgt af morgensamling med fællessang, oplæg fra en underviser, elev eller gæst og praktisk info. Herefter går dagen med undervisning i dit linjefag eller i valgfag og fællesfag. Derudover er der fællesmøder, rengøring og ikke mindst en række faglige og sociale aktiviteter arrangeret af underviserne, højskolen eller eleverne selv. De kan foregå inde på højskolen eller andre steder på udflugter og ekskursioner.

Hvilke fag har jeg udover linjefag?
På Askov får du mulighed for at vælge en række valgfag, som kan variere. Nogle læses af højskolens lærere, andre af eksterne timelærere. Se mere om valgfag. Hver uge er der forskellige fællesfag, som er obligatoriske for alle elever. Læs mere om fællesfag på Askov Højskole.

Hvad er en morgensamling?
Hver dag 8.45-9.15 mødes vi i Foredragssalen til en god start på dagen. Vi synger en sang eller to, udveksler relevante beskeder, og en lærer, gæst eller elev står for et indlæg. 

Se et eksempel på skema her.

Klik for at se skema større

Her er dit sociale liv

Uden for undervisningstiden er der god tid til at pleje dig selv og dine personlige interesser – f.eks. med sport, musik, spil og afslapning. Og du får naturligvis masser af tid og muligheder for at have det sjovt og hygge dig med dine nye kammerater på Askov Højskole. 

Hvordan er weekenderne?
I weekenderne fester eleverne i den elevstyrede bar Fengers, og derudover er der mulighed for at deltage i en række aktiviteter og udflugter arrangeret af den underviser, der har weekendvagt.

Du bestemmer selv, om du vil blive på skolen eller rejse hjem i weekenden. Hver tirsdag giver du besked til køkkenet om, hvilke af weekendens måltider, du forventer at deltage i.

Fredag og lørdag aften har du mulighed for at gå i den elevstyrede bar på Askov Højskole. Den er indrettet i den første højskolebygning på Askov. Her hygger eleverne sig hver weekend sammen omkring musik, dans, spil, sjov og leg. Baren styres af  Fengers-udvalget, som består af festansvarlige elever.

Derudover arrangeres en række fester og sociale arrangementer på Askov Højskole, bl.a. en fest med tidligere elever, velkomst- og afslutningsfester.

Her finder du Askov Højskole

Askov Højskole ligger i en smuk landsby i et naturskønt og historisk område af Jylland mellem Kolding mod øst og Esbjerg mod vest kun få kilometer fra stationsbyen Vejen. Askov har knap 2000 indbyggere, og foruden højskolen har den bl.a. en slagter, en Brugs, en tankstation, en bodega, et vindenergi-museum og en amatørteater-scene.

I dagtimerne går der busser fra Kolding og Vejen, der stopper lige ved døren til højskolen. Den nærmeste togstation ligger i Vejen ca. 3 km. væk (10 minutter på cykel og 35-40 minutter til fods). Er man i bil, ligger afkørslen til motorvejen mellem Kolding – Esbjerg kun 3 km. væk. Fra Vejen kan man komme til København og Esbjerg med Rødbillet.

Her bor du

Som elev på Askov Højskole bor du sammen med de andre elever i selvstændige elevfløje på højskolen. Du vælger selv, om du vil på dobbeltværelse eller enkeltværelse. Hvis du er ligeglad, bliver du tildelt en af delene. Man kan blandt andet komme til at bo i den nybyggede elevfløj Ny Rolighed, hvor man deler bad og toilet med værelset overfor.

På højskolen er der vaskekælder med to vaskemaskiner og en tørretumbler, tørrestativer, og vaskekort kan købes og genopfyldes på kontoret.

Herunder billeder af boligfaciliteterne:

 

Her spiser du

På Askov Højskole spiser du godt og meget. Der er tre hovedmåltider om dagen samt tre mellemmåltider. Alle serveres i skolens spisesal. Kosten er sund og varieret, og der er salatbar til både frokost og aftensmad.

Køkkenet tager naturligvis særlige hensyn, hvis det er nødvendigt, for eksempel hvis du har allergi, hvis du er vegetar eller bare ikke spiser svinekød.

Her træner du

På højskolen kan du træne i en gymnastiksal og i det store parkanlæg. Der er et træningsrum med træningsfaciliteter og redskaber. Og er der stemning for det, kan der blive arrangeret fælles morgenløb, yoga, gymnastik og andre aktiviteter med udgangspunkt i og fra højskolen.

Imens du er elev på Askov Højskole, kan du desuden få rabat til en meget fordelagtig pris på medlemskab i Vejen Idrætscenter. Centret ligger kun et par kilometer fra Askov Højskole og er et af Danmarks største og mest moderne sportscentre. Vejen Idrætscenter har bl.a. en svømmehal med varmtvandsbassiner, sauna og spa-områder, et stort motionscenter med de nyeste træningsmaskiner, redskaber, spinningcykler, romaskiner, løbebånd osv., flere haller, squash- og badmintonbaner og udendørs bl.a. en beachvolleybane, tennis- og fodboldbaner, en skaterbane og et atletikstadion.

Her dyrker du friluftslivet

Askov Højskole ligger i et naturskønt område med mulighed for en lang række friluftsaktiviteter. F.eks. løb, cykling, vandring, ridning, lystfiskeri, kano, roning og friluftsbadning. Hærvejen skærer igennem Askov. Går du ad den, kommer du 3 kilometer mod syd til det historiske Skibelund Krat. Her er der flot udsigt ud over Kongeåsdalen, og du kan i området løbe, cykle, ride og vandre på naturskønne stier, sejle i kano, fiske og overnatte i shelters. Længere mod syd ligger Jels, der med sit friluftsbad og stierne omkring søerne og i skovene er et yndet udflugtsmål for elever på Askov Højskole. Det samme gælder Randbøl Hede og Jelling mod nord, Kolding, Skamlingsbanken og vigene mod øst og Vesterhavet, Vadehavet, Ribe og Esbjerg mod vest.