Højskoleliv

Sådan bliver dit liv på Askov Højskole

 

At være på højskole er en mulighed for at trække vejret, finde sig selv, leve livet og få en afklaring på, hvad man skal, og hvor man vil hen. Et ophold på Askov Højskole er derfor ikke kun en faglig legeplads, det er et frirum med tid og plads til fællesskab, nye venskaber, oplevelser, fester, rejser og meget mere.

Her er dit sociale liv

Uden for undervisningstiden er der god tid til at pleje dig selv og dine personlige interesser – f.eks. med sport, musik, spil og afslapning. Og du får naturligvis masser af tid og muligheder for at have det sjovt og hygge dig med dine nye kammerater på Askov Højskole. 

Hvordan er weekenderne?
I weekenderne fester eleverne i den elevstyrede bar, Fengers, og derudover er der mulighed for at deltage i en række aktiviteter og udflugter  af den underviser, der har weekendvagt. Du bestemmer selv, om du vil blive på skolen eller rejse hjem i weekenden, men der er altid mange kammerater tilbage på skolen, som man kan hygge sig med, hvis man bliver i weekenden. 

Fredag og lørdag aften har du mulighed for at gå i den elevstyrede bar. Den er indrettet i den første højskolebygning på Askov. Her hygger eleverne sig sammen omkring musik, dans, spil, sjov og leg. Baren styres af  Fengers-udvalget, som består af festansvarlige elever.

Derudover arrangeres en række fester og sociale arrangementer på Askov Højskole, bl.a. en fest med tidligere elever, velkomst- og afslutningsfester.

Her bor du

Som elev på Askov Højskole bor du sammen med de andre elever i selvstændige elevfløje på højskolen. Du vælger selv, om du vil på dobbeltværelse eller enkeltværelse. Hvis du er ligeglad, bliver du tildelt en af delene. Man kan blandt andet komme til at bo i den nybyggede elevfløj Ny Rolighed, hvor man deler bad og toilet med værelset overfor.

På højskolen er der vaskekælder med to vaskemaskiner og en tørretumbler, tørrestativer, og vaskekort kan købes og genopfyldes på kontoret.

Herunder billeder af boligfaciliteterne:

 

Ud i naturen med Askov Højskole

Askov Højskole ligger i et naturskønt område med mulighed for en lang række friluftsaktiviteter. F.eks. løb, cykling, vandring, ridning, lystfiskeri, kano, roning og friluftsbadning. Hærvejen skærer igennem Askov. Går du ad den, kommer du 3 kilometer mod syd til det historiske Skibelund Krat. Her er der flot udsigt ud over Kongeåsdalen, og du kan i området løbe, cykle, ride og vandre på naturskønne stier, sejle i kano, fiske og overnatte i shelters. Længere mod syd ligger Jels, der med sit friluftsbad og stierne omkring søerne og i skovene er et yndet udflugtsmål for elever på Askov Højskole. Det samme gælder Randbøl Hede og Jelling mod nord, Kolding, Skamlingsbanken og vigene mod øst og Vesterhavet, Vadehavet, Ribe og Esbjerg mod vest.

FAQ

Hvilke fag har jeg udover linjefag?

Ud over dit linjefag kan du på Askov Højskole vælge imellem flere valgfag. Nogle ledes af højskolens lærere, andre af eksterne timelærere. Derudover er der fællesfag, som er obligatoriske for alle elever.

Hvordan ser mit skema ud?

Hver dag på Askov Højskole starter med fælles morgenmad efterfulgt af morgensamling med fællessang, oplæg fra en underviser, elev eller gæst og praktisk info. Herefter går dagen med undervisning i dit linjefag eller i valgfag og fællesfag. Derudover er der fællesmøder, rengøring og ikke mindst en række faglige og sociale aktiviteter arrangeret af underviserne, højskolen eller eleverne selv. De kan foregå inde på højskolen eller andre steder på udflugter og ekskursioner.

Se et eksempel på skema her.

Klik for at se skema større

Hvad er en morgensamling?

Hver morgen kl. 8.45 – 9.15 samles alle elever, kursister og lærere i højskolens foredragssal. Her synger vi sange fra højskolesangbogen, og en lærer, gæst eller elev står for et oplæg, der kan indeholde alt fra oplæsning, fortælling, billedfremvisning, film og musik til bevægelse, dans eller andre fælles aktiviteter. Til morgensamlingen får du også dagens praktiske beskeder.

Hvad kan jeg lave, når jeg har fri?

Uden for undervisningstiden er der god tid til at være sammen med dine højskolevenner. Højskoleaften er en del af skemaet, men derudover kan du vælge at deltage i en aftenaktivitet, der arrangeres i samarbejde med vagtlæreren eller eleverne. Det kan være alt fra brætspil og game-caféer til biograf-aften, boldspil, udflugter og ture.

Hvad sker der i weekenden?

Du bestemmer selv, om du vil blive på skolen eller rejse hjem i weekenden. Senest onsdag giver du besked til køkkenet om, hvilke af weekendens måltider, du forventer at deltage i og om du har gæster. Bliver du på skolen, kan du fredag og lørdag aften gå i den elevstyrede bar på Askov Højskole, hvor du kan feste og hygge dig med de andre elever.

Derudover har du mulighed for at deltage i en række aktiviteter og udflugter arrangeret af den underviser, der har weekendvagt. Af og til er der også en særlig fest eller begivenhed på højskolen – bl.a. en weekend, hvor du kan invitere venner og kammerater på besøg og en fest med tidligere elever fra Askov Højskole.

Hvordan rejser vi?

På Askov Højskole kommer du på en fælles højskoletur til udlandet. Tidligere har vi rejst til bl.a. Tallinn, Riga, Wien, Budapest, Manchester eller Bratislava. Uanset hvad, kan du være sikker på, at både du og hele holdet får en masse sjove, spændende og lærerige oplevelser med hjem. I linket her kan du se en film om rejselivet på Askov Højskole her

Hvor ligger Askov Højskole?

Askov Højskole ligger midt i den smukke landsby Askov kun få kilometer fra Vejen. Askov er placeret i et naturskønt og historisk område af Jylland – 5 km nord for Kongeåen, 25 km fra Kolding mod øst og 45 km fra Esbjerg og Vesterhavet mod vest. Askov har knap 2000 indbyggere. Foruden højskolen er der i Askov bl.a. DagligBrugs, slagter, tankstation, museum, amatørteater-scene og selvfølgelig den lokale bodega Askovitten.

Hvordan kommer jeg til Askov?

I dagtimerne går der busser fra Kolding og Vejen, der stopper lige ud for Askov Højskole. Den nærmeste togstation ligger i Vejen ca. 3 km. væk. Til centrum af Vejen tager det ca. 10 minutter på cykel og 35-40 minutter til fods. Er man i bil, ligger afkørslen til motorvejen fra Kolding til Esbjerg kun 3 km væk.

Hvordan bor jeg?

Som elev på Askov Højskole bor du sammen med de andre elever i selvstændige elevfløje på højskolen. Du vælger selv, om du vil på dobbeltværelse eller enkeltværelse – ellers bliver du automatisk tildelt en af delene, og du deler bad og toilet med et eller flere værelser.

Hvordan vasker jeg mit tøj?

På Askov Højskole er der vaskekælder med to vaskemaskiner, en tørretumbler og tørrestativer. Du kan købe et vaskekort, der kan genopfyldes på kontoret.

Hvordan spiser jeg?

På Askov Højskole spiser vi god mad. Der er tre hovedmåltider om dagen samt tre mellemmåltider. Alle måltider serveres i skolens spisesal. Kosten er sund og varieret, der er retter med og uden kød, og der er salatba til både frokost og aftensmad. Du kan tilmelde dig som vegetar. Køkkenet kan tage særlige hensyn, hvis du har allergi eller lignende og har meddelt det på forhånd.

Kan jeg træne og dyrke sport i Askov?

På Askov Højskole kan du træne i vores gymnastiksal og træningsrum med træningsfaciliteter og redskaber. Derudover kan eleverne eller vagtlæreren arrangere fælles morgenløb, yoga, gymnastik og andre aktiviteter.

To kilometer fra Askov Højskole ligger Vejen Idrætscenter – Sportscenter Danmark. Som elev på Askov Højskole kan du få rabat til en meget fordelagtig pris på medlemskab i Vejen Idrætscenter. Centret har bl.a. svømmehal med varmtvandsbassiner, sauna og spa-områder. Der er et motionscenter i to etager med alle former for træningsmaskiner, redskaber, spinningcykler, romaskiner, løbebånd og træningsvejledning. Og så er der haller til bl.a. squash, badminton, gymnastik, basket og håndbold og udendørs beachvolleybane, tennis- og fodboldbaner samt skateranlæg og atletikstadion.

 

Kan jeg søge om støtte til mit ophold?

Askov Højskole har to elevstøttefonde, hvor du kan søge om økonomisk støtte, hvis du har særlige forhold, der gør sig gældende. Den ene er Askov Skolekreds’ elevstøttefond og den anden Askov Lærlinges Elevstøttefond. Begge fonde administreres af Askov Skolekreds. Vil du vide mere, kan du kontakte formand for Askov Skolekreds, Klaus Kildemand, på tlf. +45 29 72 74 75. https://www.askovskolekreds.dk/