Lokal DF’er mødtes med udenlandske højskoleelever om deres ret til at stemme i Danmark

Anni Grimm har kaldt det en skandale, at internationale elever på Askov Højskole kunne stemme til kommunalvalget i Vejen. Mandag mødtes hun med eleverne på Askov Højskole

Anni Grimm og de internationale elever på Askov Højskole havde mandag et møde på Askov Højskole, hvor de talte om udlændinges demokratiske rettigheder og ret til at stemme i Danmark.

Det var de internationale elever på højskolen, der havde inviteret det lokale DF-byrådsmedlem. Årsagen var, at Anni Grimm i en artikel i JydskeVestkysten havde kaldt det for en skandale, at EU-borgere kan stemme til et dansk kommunalvalg – noget, som eleverne havde gjort på opfordring af Askov Højskole.

”Det er en skandale, at udlændinge uden at kunne tale dansk eller kende til danske forhold har lov at stemme. Det giver jo anledning til stemmeforførelse, når Askov Højskole sender en bus med elever ned at stemme – elever, der ikke anede, at de havde stemmeret”, havde Anni Grimm sagt til JydskeVestkysten.

Udtalelsen provokerede de udenlandske elever, der studerer sprog og kultur på dansk på Askov Højskole, så meget, at de skrev til Anni Grimm og inviterede hende til et møde. Og den invitation tog hun imod.

”Jeg kan være meget skrap, men det er aldrig personligt. Derfor skulle der nok have været et ”måske” med i det, jeg sagde om jer. For I taler flot dansk. Men det er ikke alle, der er som jer, og jeg bryder mig altså ikke om, at ikke danske statsborgere kan stemme i Danmark”, lød det fra Anni Grimm, da hun sad med eleverne.

Et lærerigt møde
På det halvanden time lange møde, der blev ledet af elevernes lærer på ”Dansk Sprog og Kultur”, Mie Melvang, stillede eleverne en række spørgsmål til Anni Grimm. Det førte til en snak, hvor der bl.a. blev vendt emner som retten til dobbelt statsborgerskab, om man skal arbejde i Danmark, når man har taget en uddannelse i landet, hvad formålet med at uddanne sig i udlandet er og selvfølgelig om retten til at stemme som udlænding i Danmark, hvor eleverne også fik mulighed for at komme med argumenter og eksempler.

Det hele foregik i en god og venskabelig tone, men det var tydeligt, at der var ting, som eleverne og Anni Grimm ikke var og aldrig blev enige om.

”Hun overraskede mig ikke med noget af det, hun sagde, og det ligner meget det, som jeg hører fra Le Pen i Frankrig. Men det var godt, at nogle af de andre fik mulighed for også at sige noget”, lød det fra franske Thibault Jacquot-Paratte, der var den eneste, der var blevet citeret, da eleverne stemte til kommunalvalget.

En af de elever, der fik sagt en del denne gang, var russiske Nikita Panin. Da han ikke er EU-borger, måtte han ikke stemme til kommunalvalget, men det fik ham ikke til at holde sig tilbage over for politikeren.

”Jeg er ikke enig med hende. Men hun var slet ikke så skrap og farlig, som jeg troede efter de udtalelser, der stod i avisen. Så det var da godt, at vi fik talt sammen, og det var et godt og lærerigt møde”, sagde han.

Samme holdning gav Anni Grimm udtryk for, da hun rundede af og takkede for invitationen fra eleverne.

”Jeg er beæret over at have fået lov til at møde jer, og det har været meget givende for mig. Det vigtigste for en politiker er at komme ud og møde folk og høre, hvad de har at sige, og jeg vil tænke meget over det, I har sagt og tage det med mig”, sagde Anni Grimm, hvorefter hun ønskede eleverne held og lykke fremover.