Musik på Tværs

15.11.20 – 21.11.20

Musik på tværs

På kurset kommer du tæt på musik- og kulturlivet. Du oplever unikke værker inden for mange genrer – og sammen udforsker vi deres betydning i en kulturhistorisk sammenhæng.

Foredrag med Henrik Engelbrecht: H.C. Lumbye – en popstjerne i Guldalderen.

Tivolis balletchef Peter Bo Bendixen fortæller om sit liv med ballet.

Foredrag med Kristeligt Dagblads musikanmelder, forfatter Peter Dürrfeld: De tre wienerklassikere – Haydn, Mozart og Beethoven.

Foredrag med operasanger og radiovært på DR P2 ”Stines Søndag”, Stine Rosengren: Rosengrens Radio og Roller. Vejen fra ung pige fra landet med ingen kendskab til klassisk musik – til et liv fuld at musik. Hvor et tilfældigt møde ender med engagement på Den Fynske Opera, hvorfra karrieren tager fart. Et liv, hvor du tror du har regnet løbebanen ud, og alligevel ender med at ændre retning. At du tilfældigt bliver radiovært og journalist, og satser alt på at formidle klassisk musik på en ligefrem og uhøjtidelig måde. Hør hvordan det populære radioprogram “Stines Søndag” bliver til og genhør nogle highlight fra de 5 år, hvor programmet har kørt fast hver søndag.
Der indgår også musikalske indslag i foredraget. Pianist: Irene Hasager

Stine Rosengren blev uddannet klassisk sanger fra Det Kgl Danske Musikkonservatorium i København i 2003. Hun har sunget på store som små opera og musical-scener i ind og udland. Hun er uddannet fagjournalist i 2012, og har siden kombineret hendes passion og viden om klassisk musik med journalistikken. I mere end 10 år har hun været fast tilknyttet DR som radio og tv-vært. Her var hun med til at starte det populære aftenprogram Natsværmeren op på P2, ligesom hun var morgenvært i en lang årrække. De seneste år har hun haft sit eget radioprogram Stines Søndag på P2, hvor hun taler med aktuelle kulturgæster om glæden ved klassisk musik. Herudover danner hun makkerskab med musicalperformeren Silas Holst i programmet The sound of Musical.

Irene Hasager kommer fra et køkken med klaver i Voldby ved Hammel og er vokset op på Jyllandsringen ved Silkeborg, som hendes morfar S.K.Jensen anlagde i 1966. Ingen andre i familien var musikere og i de første leveår ville Irene være racerkører. Men selv om ingen var musikere i familien var der musik i hjemmet konstant og musikinstrumenter overalt.  Hun er uddannet på Det Jyske Musikkonservatorium, men endte alligevel i København, hvor hun arbejder som repetitør og akkompagnatør. Hun har gennem årene været involveret i utallige opgave som akkompagnatør ved landets forskellige teater og opera-scener. Som solist har hun spillet koncerter i Skandinavien, Frankrig, Italien, Tyskland, Rusland og Grønland. Irene Hasager blev muligvis ikke racerkører, men hun er en fantastisk klaver-racer!

Musikanmelder ved Politiken, Thomas Michelsen: Anmelderens arbejde samt nogle betragtninger om Danmarks kulturliv i fremtiden.

Fhv. højskoleforstander, fortæller Lillian Hjorth-Westh holder to foredrag.

Rundt om Benny Andersen
Denne folkekære digter og musiker har virkelig givet os meget. Tænk blot på “Se hvilken morgenstund” eller “ Barndommens land”. Sange der kendes af alle. Tekster med humor og alvor.
I foredraget fortælles om Benny Andersen liv, og mange af hans sange skal synges som fællessang

Sigfred Pedersen i ord og toner
Alle kender Katinka og Søren, – alle nyder at synge hans dejlige viser, men alle kender ikke hans historie.
Lillian vil i foredraget fortælle om Sigfred Pedersen fra han blev født i 1903 i Harndrup på Nordvest Fyn til hans død i Nordsjælland i 1967.
Det er en dejlig historie om et meget virksomt og omgængeligt menneske, der satte sit positive præg på alle.
I foredraget synges de gode og kendte sange som fællessang.

Fællessang med Kristian la Cour. Vi går på opdagelse i den ny Højskolesangbog. som udkommer i november 2020.

Ballet og klaveraften med kgl. balletdanser Tobias Praetorius og pianist Alexander McKenzie.

Alexander McKenzie og Tobias Praetorius har gennem de seneste år arbejdede sammen på at skabe nye værker for dans og musik gennem deres arbejde som pianist og Kongelig Balletdanser. I aften inviterer Alexander Tobias ind i en dialog og samtale omkring det at skabe nye trin og toner sammen, og igennem samtalen vil de hver især og sammen optræde med både nye og gamle værker.

Tobias Praetorius er uddannet fra Det Kongelige Teaters Balletskole. Han blev ansat som korpsdanser i 2014 og har danset roller som Hermann i Spar Dame, Benvolio i Romeo og Julie og Viderik i Et Folkesagn. Tobias har gennem de sidste år ligeledes koreograferet en række nye balletter til bl.a. Kammerballetten og Verdensballetten, og er lige nu aktuel med en helt ny forestilling for de yngste publikummer på Det Kongelige Teater, nemlig pixi-balletten Prinsessen på ærten. Tobias modtog i foråret Dronning Ingrids hæderslegat på 250.000 kr og er fornylig blevet udnævnt til solodanser ved Det Kongelige Teater.

Tobias modtog i foråret Dronning Ingrids hæderslegat på 250.000 kr og er fornylig blevet udnævnt til solodanser ved Det Kongelige Teater.

Alexander McKenzie har også turneret verden rundt som pianist gennem de seneste 10 år, og han er for nyligt også begyndt at komponere. Han har optrådt i koncertsale som Carnegie Hall, Mariinsky Teatret, Wigmore Hall og Salle Cortot i Paris, både som solist og som pianist i Trio Vitruvi, Walentin & McKenzie og Verdensballetten. Alexander er medstifter og kunstnerisk leder for Kammerballetten, en ny festival der fejrer nykoreograferet ballet og kammermusik.

SANGE HJERTET HUSKER – Christina von Bülow (saxofon/fløjte) og Søren Kristiansen (piano).
Aftenen byder på kærligt tilbageblik og genhør med en række af de danske evergreens fra 1920’erne og frem til 1950’erne – elskede sange af Kai Normann Andersen, Poul Henningsen, Aage Stentoft m.fl. Koncerten åbner muligheden for at publikum både kan lytte og nyde – men også synge med. En fælles musikalsk erindringsstund, hvor vi sammen glædes over de dejlige melodier.

Koncert med den verdensberømte Henschel Quartet.

Året 2019 markerer Henschel Kvartettens 25 jubilæum, og jubilæet blev fejret med ansættelsen af Teresa La Cour som ny andenviolin.

Kvartettens internationale karriere begyndte, da cellisten Mathias Beyer-Karlshøj mødte de tre grundlæggere Christoph, Markus og Monika Henschel, og kvartetten besluttede at hellige sig kammermusikken fuldt og helt.

I 1995 vandt Kvartetten adskillige priser ved internationale konkurrencer i Evian, Banff og Salzburg, og det efterfølgende år 1. Pris og Guldmedalje ved Osaka International Chamber Music Competition. Successfulde debutkoncerter i verdens førende musikmetropoler, herunder en meget rost BBC live koncert, hvor Henschel Kvartetten sprang ind for Juilliard Kvartetten, førte Kvartetten til kammermusikkens absolutte superliga. “This is, no question, one of the best groups in the world, a great string quartet.” (Los Angeles Times).

Kvartettens musikalske rejse omfatter mange bemærkelsesværdige højdepunkter. Henschel Quartett spillede ved den officielle genåbning af Anna-Amalia Biblioteket i Weimar (på UNESCOs Verdensarvsliste), rejste til Bruxelles som Kulturambassadør for Tyskland. I marts 2010 opnåede kvartetten privilegiet at optræde i Vatikanet under overværelse af Pave Benedict XVI. Kvartetten inviteres regelmæssigt til Palacio Real i Madrid for at spille på den kongelige samlings fire Stradivarier. I juni 2012 blev Henschel Kvartetten som den første europæiske kvartet i tyve år inviteret til at opføre alle Beethovens strygekvartetter i den prestigefulde Suntory Hall i Tokyo.

Tur til Sønderborg
. Koncertmenu og koncert med Sønderjyllands Symfoniorkester i Alsion. På programmet er musik af Mozart og Rimsky Korsakov m.fl. På programmet er bl.a. Mozarts Sinfonia Concertante for violin, bratsch og orkester samt Rimsky Korsakovs Sheherazade. Yderligere info følger.

Kursusledere
Lillian Hjorth-Westh og Kristian la Cour

 

Print kursusbrochure

Ja tak! Tilmeld mig Musik på Tværs  

 

Tilmeld dig

Varighed:1 uge
Startdato:11. november 2020
Slutdato:21. november 2020
Pris: 4.950 kr.

Hent brochure