Vedtægter & Værdigrundlag

Askov Højskole og Efterskole

• rammer, præmisser og værdigrundlag

Askov Højskole og Efterskole er frie skoler. Askov Højskole blev grundlagt i 1865, og Askov Efterskole kom til i 2001. Begge skoler bygger på et grundtvig-koldsk skolesyn.

Rammerne

Askov Højskole og Efterskole virker indenfor rammerne af den gældende lovgivning om frie kostskoler. Ifølge loven om frie kostskoler skal skolerne tilbyde undervisning og samvær med følgende tredelte hovedsigte:

• livsoplysning
  • folkelig oplysning
  • demokratisk dannelse

Præmisserne

Skolerne i Askov ser i dag nogle væsentlige tendenser nationalt og globalt:

• skærpede krav til de unge, til uddannelserne og til de unges valg af uddannelse
  • de traditionelle fællesskabers betydning viger til fordel for betydningen af mere midlertidige fællesskaber
  • nutidens unge skal selv sammensætte deres egen tilværelse og skabe deres egen identitet
  • øget globalisering som ramme og horisont for hverdagsliv, arbejde og uddannelse

Værdigrundlaget

Værdigrundlaget for Askov Højskole og Efterskole består af tre elementer:

Balance mellem den enkelte og fællesskabet
Livet på Askov er præget af tillid, frihed og tryghed. Den enkelte elev er værdsat og oplever sig hørt, set og forstået. Askov giver unge mennesker mulighed for at nå til en højere grad af afklaring – såvel menneskeligt som i forhold til valg af uddannelse og fremtid. Det sker gennem en levende dialog om det, vi er fælles om som mennesker og i et givende og fordomsfrit samvær.

Lystbetonet og forpligtende tilgang til dannelse og fag
Askov skaber rammer, der styrker den enkelte elevs lyst til at deltage engageret i en undervisning og en hverdag, der fremmer dannelse og læring. Det gælder i forhold til myndiggørelse og medborgerskab samt i forhold til opnåelse af formelle kompetencer.

Udsyn – globalt, nationalt og lokalt
Askov er i dialog med det omkringliggende samfund. Skolerne i Askov samarbejder og henter inspiration både lokalt, nationalt og globalt.

30. maj 2013

_MG_5360

Askov Højskole og Efterskoles Kostpolitik

De overordnede mål med kostpolitikken er:

• At skabe og understøtte sunde kostvaner hos eleverne, for at fremme sundhed og velvære.
  • At fremme elevernes præstation gennem bedre energi og koncentration hele dagen.
  • At forebygge kostrelaterede sygdomme på længere sigt.

Skolens målsætning for kosten udarbejdes af skolens ledelse og køkkenlederen, og vi arbejder ud fra de 10 kostråd, som er:

1. Spis varieret og ikke for meget, og vær fysisk aktiv.
  2. Spis frugt og mange grønsager, 600g. hver dag.
  3. Spis mere fisk, både som hovedret og som pålæg.
  4. Vælg fuldkorn.
  5. Vælg magert kød og pålæg.
  6. Vælg magre mejeriprodukter.
  7. Spis mindre mættet fedt.
  8. Spis mad med mindre salt.
  9. Spis mindre sukker.
  10. Drik vand.

Køkkenets visioner er:

• At maden skal være frisk og veltillavet.
  • At maden skal være varieret og ernæringsrigtig.
  • At maden skal være tilpasset årstiderne.
  • At maden skal være miljømæssigt – og økonomisk forsvarlig.

Vi spiser godt på Askov Højskole og Efterskole, så derfor:

• Laver vi hovedsagligt maden fra bunden.
  • Anvender vi årstidens frugt og grønt.
  • Bager selv vores brød, boller og kager.
  • Kan tilbyde daglig vegetarkost ved tilmelding.
  • Har vi vegetardage til alle.
  • Kan lave diæter, hvis det er lægeligt begrundet
  • Holder vore traditioner i hævd.
  • Lever vi op til de hygiejniske krav der er på området, og vore egenkontrol er godkendt. Se under fødevarestyrelsens find smiley.

Vi tilbyder morgenbuffet med:

• Morgenprodukter, Mælk, brød el. boller, ost, pålæg, frugt, marmelade, vand, juice og kaffe/the.

Vi tilbyder frokostbuffet med:

• Rugbrød, groft brød, fiskepålæg, æg, kødpålæg, dagens grønne, ost, frugt, salater og en lun ret. Hertil vand og mælk.

Vi server aftensmaden til bordene med:

• En hovedret m. tilbehør og ta` selv salatbar eller salater. Hertil vand.

Derud over serveres 3 mellemmåltider:

• Gulerødder og frugt
  • Brød og kage (højst 2 gange om ugen)
  • Kaffe/the/vand

Eleverne hjælper til i køkkenet under vejledning af køkkenets personale, der består af:

• 1 køkkenleder
  • 6 ernæringsassistenter
  • 2 køkkenmedhjælpere

Vi har også en del ungarbejdere til opvask, gulvvask og servering om aftenen og weekender.

Kostpolitikken revideres om 1 år i september 2015.

Vores køkken har elitesmiley :)

På Askov Højskole har vi fået en Elite Smiley. Det får man, hvis statens fødevarekontrol har været på kontrolbesøg fem gang i træk, uden at de har noget at udsætte på noget som helst.
Betyder den så noget sådan en lille dims, kan man spørge. Og ja, det gør den. Vi er stolte af den, for den betyder, at vores måde at omgås madvarer på, gøre rent på, og i det hele taget tage hånd om vores højskoles fødevarer på, er tiptop i orden. Vi mener: går du ind og spiser på en restaurant, hvis du ser en sur smiley i restaurantens vindue?

Du kan se vores officielle smiley fra Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri her.

Personalepolitik

Læs om vores personalepolitik

Vedtægter

Vedtægterne er godkendt den 15.10 2016 og offentliggjort på skolens hjemmeside den 13.12 2016.

Læs Askov Højskoles vedtægter her.

Formand: Erik Nellemann Hansen
Advokat, formand
Mail: ern@bbt.dk
Tlf.: +45 2062 5103