Perlerække af foredrag på Askov Højskole

Ib Michael, Lykke Friis, Özlem Cekic og mange andre foredragsholdere indtager Askov Højskole i uge 15. Og det hele krydres af et af nordens bedste jazzorkestre

Mandag lægges ud kl. 9.30 med et foredrag af historikeren Kaare Johannessen. Kaare Johannesen har arbejdet som lærer på Ryslinge Højskole, som informationsmedarbejder på DTU, som overviking på Museet ved Trelleborg nær Slagelse og som inspektør på Middelaldercentret i Nykøbing Falster. På Askov Højskole vil han holde foredraget, ”Den gode, den onde og den dybt inkompetente – Danmarks kongerække.”

Senere på dagen kl. 15 er det så Ib Michael, der fortæller om ”ungdomsoprøret set gennem Ib Michaels romantrilogi ”Blå bror, Sorte huller, Vilde engle”. Foredraget former sig som en fortælling med indlagte tekstnedslag. Ud af 50’erne (”Blå bror”) ind i 60’erne (”Sorte huller”) op til 70’erne (”Vilde engle”). Der fortælles anekdoter om tiden, langt de fleste selvoplevede, med Ib Michael som rorgænger.

Nordisk jazz-trio i topklasse

Mandag sluttes af med jazzkoncert i topklasse, når Lars Jansson Trio og Hans Ulrik går på scenen i festsalen kl. 20. Hans Ulrik er ikke uden grund en af Danmarks mest benyttede og respekterede jazzmusikere. Han har en smuk personlig sound, er en virtuos instrumentalist og har de senere år nået en modenhed og et klarsyn i sit musikalske udtryk, der føjer yderligere til hans kunstneriske dybde.

Her er så chancen for at høre ham i samspil med mesteren indenfor lyrisk, nordisk jazz, den svenske pianist og komponist Lars Jansson. Lars Jansson har udgivet en række stilskabende CD’er med egen musik, og som pianist akkompagneret kunstnere som Jan Garbarek, Cæcilie Norby osv.. Han har desuden en særlig tilknytning til Danmark og har blandt andet været professor ved det rytmiske konservatorium i Århus.

Lars Janssons faste trio har gennem de sidste mange år , ud over ham selv, bestået af danske Thomas Fonnesbæk (bas) og Janssons søn Paul Svanberg(trommer). Ved koncerten på Askov Højskole kommer repertoiret til at bestå af Lars Janssons og Hans Ulriks kompositioner, foruden enkelte folkesange og jazzstandards.

Ózlem taler om kaffe-dialog

Tirsdag den 9. april kl. 9.30 holder ekspolitikeren og skaberen af dialog-kaffe-møderne Özlem Cekic foredrag: ”Hvordan kan vi bygge bro mellem befolkningsgrupper? Vi frygter det ukendte, men vi har meget mere til fælles, end det der skiller os ad. Med det udgangspunkt har Özlem inviteret sig selv hjem til en lang række forskellige danskere med dialogkaffe – både folk hun var enig med, og folk hun var rygende uenig med.

Kl. 15 tirsdag er det forfatter Jens Smærup Sørensen, der med foredraget ”Jens” – en fortælling” fortæller om sit liv og sin tid. Om en opvækst i en afsides landsby ved Limfjorden, om barndommens sanse- og fantasiverden, pligterne på gården og forældrenes knirkende men fastlåste ægteskab i et autoritært mandssamfund. Og så om trangen til at komme væk, helt væk til en anden verden – den moderne.

Lykke Friis og Lykke-Per

Torsdag står i to gange Lykke’s tegn. kl. 9.30 holder udenrigskorrespondent for Berlingske, Tysklands-ekspert, formand for Det Udenrigspolitiske Selskab og tidligere klima-, energi- og ligestillingsminister og tidligere prorektor på Københavns Universitet, Lykke Friis foredraget ”Kuffert i Berlin – Fra identitetskrise til Mutti-mysteriet”. I foredraget fortæller Lykke Friis med udgangspunkt i sin nyeste bog om Tysklands identitetskrise, som kom til udtryk under den tyske valgkamp.

Med afsæt i en længere rejse i Merkels Tyskland giver Lykke Friis sit bud og ser frem mod Mutti-mysteriet: Hvem skal afløse Angela Merkel som kansler, og vil det lykkedes Merkel i modsætning til alle forgængerne at forlade statsministeriet med et smil på læben? Lykke Friis trækker naturligvis også på sin egen dansk-tyske baggrund med et ben – eller kuffert, om man vil – i begge lande. Foredraget og bogens titel er inspireret af Marlene Dietrichs klassiker af samme navn.

Kl. 15 er det skuespilleren Waage Sandø, der holder foredrag og fortæller om et langt liv som skuespiller og teaterdirektør, hvorefter forhenværende højskoleforstander og nu kursusleder på Askov Højskole, Lillian Hjorth-Westh kl. 19.30 holder foredraget ”Lykke-Per”.

Forfatter Henrik Pontoppidans romaner fra omkring århundredeskiftet 1900 tegner et portræt af brydninger og spændinger i den danske industrialiserings barndomsår. Hans roman Lykke-Per er genudgivet for nylig, og filmen og tv-serien, som er instrueret af Bille August, har været med til at aktualisere romanen og skabe ny interesse for Pontoppidan. Lykke-Per er en udviklingsroman. Vi følger Peter Andreas Sidenius på vej gennem livet. Finder han sit naturlige voksested, og får han realiseret ideerne om at udvikle Danmark?

Leifer om Lagerlöfs Sverige

Sidste foredrag i en lang foredragsrække på Askov Højskole i uge 15 bliver Tore Leifer’s foredrag fredag kl. 9.30 om ”Selma Lagerlöf, Niels Holgersen og Tore Leifer”.

Tore Leifers bearbejdelse af klassikeren har høstet anmelderroser for at vægte den psykologiske side af dannelsesrejsen og samtidig være lydhør for Selma Lagerlöfs Sverige. Bogen er desuden rigt illustreret af billedkunstneren Helle Frøsig, der med en blanding af tegninger, fotos og collager har skabt et nyt billedunivers til den klassiske fortælling. Tore Leifer fortæller om Selma Lagerlöfs roman og sit arbejde med at oversætte og bearbejde den og læser afsnit fra den. Sådan rejser vi denne dag med de vilde gæs gennem Sverige.

Alle foredragene i uge 15 på Askov Højskole finder sted i højskolens foredragssal, imens koncerten mandag aften er i festsalen. Billetter kan købes på Askov Højskoles hjemmeside her.