Bæredygtig Teknologi

Vil du være med til at skabe en grønnere fremtid?

Hjem / Bæredygtig Teknologi

Drømmer du om at skabe opfindelser, der kan sikre os en mere bæredygtig fremtid? Eller er du bare vild med teknologi og optaget af, hvad det kan bruges til? Så er linjefaget Bæredygtig Teknologi på Askov Højskole det rigtige for dig.

På Bæredygtig Teknologi på Askov Højskole nørder vi med teknologi og finder nye, kloge og grønne løsninger, og hvem ved – måske kommer netop din opfindelse til at gøre en forskel for verden.

Linjefaget Bæredygtig Teknologi er for dig, der elsker at få hænderne i teknikken og prøve dig frem. Her er plads til at eksperimentere og lege med de muligheder, teknologien giver. Vi beskæftiger os blandt andet med at udforske grøn energi og med genbrug.

Byg din egen robot 

Robotteknologi er en af vejene til at udvikle nye, intelligente løsninger, og du får lov til at eksperimentere rigtig meget med robotteknologi, når du vælger linjefaget Bæredygtig Teknologi. Du lærer at konstruere din egen robot. Det kan for eksempel være en robot, der kan fungere som automatisk vandingsanlæg eller som kan køre på solenergi. Eller noget helt andet, som netop du opfinder.

Vi begynder fra bunden, og alle kan være med. Først lærer du at bygge den fysiske platform til din robot via motorer og sensorer, og derefter lærer du at programmere robotten.  

Hvis du allerede har prøvet at arbejde med robotteknologi før, kan du udvikle dine evner endnu mere på linjefaget Bæredygtig Teknologi.

.

Find det ophold der passer dig bedst

Se hvilke tidspunkter vi kan tilbyde dig et højskoleophold indenfor Bæredygtig Teknologi

Se kommende højskoleophold →

Kunne du tænke dig en rundvisning?

Få en rundvisning, se skolen, snak med vores lærere og mød de nuværende elever.

Book en rundvisning →

Lær om mulighederne i 3D-print

Når du går på linjefaget Bæredygtig Teknologi, bliver du også klogere på, hvad man kan bruge 3D-print til.
Vi undersøger, hvordan vi kan skabe en mere bæredygtig fremtid ved at udnytte mulighederne i 3D-print både til nyt og til at reparere mere i stedet for at smide ud.
Du lærer at modellere og printe i 3D, og vi eksperimenterer med at lave vores eget 3D-filament af genbrugsmaterialer.
Du vil få kendskab til programmet Fusion 360 og får en forståelse for, hvordan 3D-printere er opbygget og fungerer.

Vi tager ud i virkeligheden

På linjefaget Bæredygtig Teknologi kommer du ud og ser bæredygtige løsninger i virkeligheden. Vi besøger genbrugspladser, sorteringsanlæg og andre virksomheder for at opleve, hvordan bæredygtig teknologi kan bruges i praksis og for at blive inspireret til de eksperimenter, vi arbejder med hjemme på højskolen.

Du kommer også til at lære om vores lokale opfinder Poul la Cour, som levede for over 100 år siden, men var langt forud for sin tid. Ud over at være højskolelærer var han en dygtig opfinder, og især hans eksperimenter med vindenergi fik stor betydning for den måde, vindmøller er konstrueret på i dag. I Askov er der et museum om alle hans opfindelser, og det besøger vi naturligvis.

Hvad kan du bruge Bæredygtig Teknologi til?

Hvis du overvejer at tage en naturvidenskabelig uddannelse eller en designuddannelse, er linjefaget Bæredygtig Teknologi på Askov Højskole et godt sted at starte. Her får du en fornemmelse af, hvad det vil sige at arbejde med teknologi, og det kan derfor give dig en forsmag på en lang række af de videregående uddannelser på for eksempel Danmarks Tekniske Universitet (DTU), Syddansk Universitet (SDU) og Aalborg Universitet (AAU) samt på designskolerne.
Eksempler på studier kan være robotteknologi, spiludvikling og læringsteknologi, sundheds- og velfærdsteknologi, mechatronics og oplevelsesdesign.
Når du afslutter dit højskoleophold på Bæredygtig Teknologi, får du et højskolebevis. Det kan bruges til din kvote 2-ansøgning til fx DTU og SDU.

Tilmelding

Prisen er inkl. højskoletur. Der er ikke højskoletur på 14 ugers ophold i foråret.
Når du tilmelder dig, betaler du tilmeldingsgebyr på 500 kr. og depositum på 1.500 kr. i alt 2.000 kr.

YouTube video

Et historisk tilbageblik – naturvidenskab er DNA på Askov Højskole 

I slutningen af 1800-tallet eksperimenterede fysikeren og opfinderen Poul la Cour med vindenergi i Askov. Samtidig underviste han i matematik, fysik og elektrificering på Askov Højskole. 

De naturvidenskabelige fag måtte imidlertid vige for de humanistiske fag på Askov Højskole med Poul la Cours død i 1908.

Der skulle herefter gå mere end 100 år, før højskolen vendte tilbage til sine naturvidenskabelige rødder – først med oprettelsen af en Game Design-linje og senere en linje med robotteknologi og robotdesign samt Bæredygtig Teknologi.

“Der har været tid og rum til bare at være. Tid til at lære og turde dvæle ved det enkle.”

Nanna Jørgensen

Elev i foråret 2021 på Journalistik

“Jeg kan med sikkerhed sige, at jeg har taget den rigtige beslutning for mig selv.”

Thomas Appel

Elev, forår 2020 og efterår 2020

“Livet skal ikke kun gøres op i penge, men også i oplevelser.”

Elias von Staffeldt

Elias von Staffeldt, journaliststuderende

Simon Köslich

Simon er uddannet civilingeniør i Lærings- og Oplevelsesteknologi fra Syddansk Universitet. Simon er ekspert i design af læringsrobotter og har blandt andet udviklet en robot til undervisningsbrug i folkeskolen. Derudover har han erfaring som teknologidommer ved FIRST LEGO League og som medhjælper på Teknologiskolen på SDU. I sin fritid er Simon kæmpe teknologi- og spilnørd.

sk@askov-hojskole.dk +45 61 39 06 80

Se nogle af de videnskabelige artikler, Simon har udgivet eller har været med til at udgive:

Towards playful learning and computational thinking — Developing the educational robot BRICKO

Do We Blindly Trust Self-Driving Cars

Simulations and Self-Driving Cars: A Study of Trust and Consequences

KIG FORBI: SE SKOLEN OG HØR OM LINJEFAGET

Hvis du er i tvivl om, hvorvidt linjefaget Bæredygtig teknologi er noget for dig,
så kontakt Simon på tlf.: +45 6139 0680 eller mail: sk@askov-hojskole.dk. Du kan også booke en rundvisning her.

Spørgsmål og svar

Bor man sammen med en roomie på højskolen?

Du vælger selv, om du vil bo alene eller sammen med en roomie. De fleste elever bor sammen to og to på højskolen, og for mange af vores elever er det en del af oplevelsen ved at gå på højskole, at de prøver at bo sammen med en roomie.

Hvad koster det at gå på højskole?

Det koster en fast pris per uge at gå på højskole. Hvis du vil vide, hvad dit højskoleophold kommer til at koste, kan du derfor gange ugeprisen med det antal uger, du vælger. Om det er 12, 14, 16, 18 eller 24 uger. Se prisen per uge.

Hvilke fag har jeg ud over linjefag?

Ud over dit linjefag kan du på Askov Højskole vælge imellem flere valgfag. Nogle ledes af højskolens lærere, andre af eksterne timelærere. Derudover er der fællesfag som er obligatoriske for alle elever.