Valgfag

Ved siden af linjefag og fællesfag vælger du en række valgfag, som interesserer dig særligt. Valgfagene er skabt, så de supplerer det, der arbejdes med på linje- og fællesfagene.

Som udgangspunkt udbyder vi følgende valgfag (men vi forsøger at justere udbuddet løbende i dialog med eleverne):

Klar, parat, flyv (Mandag 13.30 -15.00)
Formålet med dette fag er, at du bliver praktisk forberedt på det studieliv, som venter mange højskoleelever. Det handler om at få indsigt og færdigheder i studielivets arbejdsmetoder, værktøjer og processer. Og det handler om at organisere sin tilværelse i en studieby og kunne holde styr på både de praktiske rammer og det sociale liv.
Underviser: Ole Andreesen.

Maker Space (mandag 13.30 – 15.00)
Faget er et kreativt værksted, hvor vi skal lave modeller af forskellige materialer og lære, hvordan man arbejder med disse materialer. Der vi være fokus på arbejde med pap, papir, skum men der vil også være øvelser i at se potentialet i genstande omkring os. Så om du vil lave rekvisitter til din film, konstruere en fed ”krop” til din næste robot, lave dit næste cosplay-outfit eller noget helt andet, så er dette fag noget for dig, der vil lære hvordan man kan lave ting selv.
Underviser: Morten Lyk

Sprogforståelse og grammatik (mandag 15.15 – 16.45)
I faget gives en grundig gennemgang af de vigtigste dele af dansk grammatik (fx ordklasserne, bøjninger, retskrivning og -stavning) tegnsætning og idiomatik (faste udtryk). Med udgangspunkt i øvelser og iagttagelse af autentiske eksempler på sprog i brug arbejdes der målrettet på at blive sprogligt mere bevist skribent. Med dette fag får du redskaber til at bruge det skriftlige sprog bedre og med en dybere forståelse.
Underviser: Mie Melvang

Idræt på Vejen idrætscenter (15.15 – 16.45)
Vi laver idræt gennem leg og bevægelse, hvor vi har det sjovt og får brugt vores krop. Du bliver en del af et træningsfællesskab, hvor vi prøver mange forskellige idrætsformer. Træningen vil blive tilrettelagt, så du får trænet dine muskelstyrke og kondition hver gang.
Underviser: Skiftende

Filmklub (onsdag 11.00 – 12.30)
Her får du et indblik i filmmediet ved at se, diskutere og analysere film. Vi skal forholde os kritisk og analytisk til filmens mange forskellige virkemidler med henblik på at forstå filmmediets konstruktion og hvordan film styrer vores opmærksomhed, forventninger og følelser. Faget kræver ingen forkundskaber til filmsprog eller filmteori, men er for alle, der kan lide at blive klogere på film.
Underviser: Ditte Svane

Maleri (onsdag 11.00 – 12.30)
Her får du fingrene i MALING, alt sammen med tanke på at lave billeder. Vi arbejder inde og også ude når vi bruger området omkring os som inspiration. Du bliver løbende præsenteret for øvelser og nye arbejdsmetoder, – vi bruger materialer som tusch, blæk, akvarel, maling, kul og blyant. Du får mulighed for at afprøve og fordybe dig i det som tiltaler dig mest.
Underviser: Lene Kersting

Litteratur (onsdag 13.30 – 15.00)
Faget sætter fokus på den store (men ofte glemte) indflydelse, som det vestjyske grænseområde har haft på både klassisk- og moderne dansk litteratur. I stedet for at se os blindt på kendte personligheder, lader vi i dette fag ”stedet” og dets særlige kendetegn og kvaliteter træde frem i litteraturen. Faget udfordrer dig som læser til at reflektere over det lokales værdi og ”Stedet” som bærer af narrativet i eksempelvis menneskeforladte fortællinger.
Underviser: Jonas M. Hoeck